Iittala pussaa Isseytä

Olen seurannut muotia 14-vuotiaasta asti, jolloin aloitin sen parissa työskentelyn suurten muotinäytösten pukijana. Äitini suunnitteli muotikoruja ja niitä valmisti hänen oma yrityksensä. Hän kävi kaksi kertaa vuodessa Pariisin muotimessuilla katsomassa mitä muotimaailmassa tapahtuu. Ja tapahtuihan siellä. Kuulin kaikki tarinat mittavista näytöksistä ja uusista trendeistä. Muotitalojen nimet ja tyylit tulivat tutuiksi. Yksi nimi, jonka kuulin usein Issey Miyake. Hämmästyttävä japanilainen muodin ihme, joka suunnitteli jotain aivan muuta. Vaatteita jotka olivat mukavia, muuntuvia ja jollaisia ei koskaan ennen oltu nähty. Issey Miyake on suuri nimi joka tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Design kiinnosti minua jo ennen muotia. Noin 7-vuotiaana aloin kiinnittää huomiotani kalusteisiin ja muotoiluun. Piirsin koteja millimetripaperille ja leikin arkkitehtia. Rakastuin Harry Bertoian Diamond-tuoliin ja Aallon valaisimiin.

Harri Koskinen on suomalainen suunnittelija, jonka läpimurto tapahtui 1996 kun hän lanseerasi Block valaisimen. Näin sen Artekin ikkunassa ja rakastuin heti. (En Harriin – se tapahtui vasta myöhemmin – vaan valaisimeen.) Rakastan sitä kuinka kylmä ja kuuma oli saatu samaan esineeseen niin huikealla tavalla ja silti yksinkertaisesti. Jääpala jolla on kuuma ydin! My kind of thing! Eikä yksin minun, Block on mm. New Yorkin modernin taiteen museon kokoelmissa. Jotenkin tragikoomista on, ettei Iittala ottanut Blockia tuotantoonsa, vaan se on ruotsalaisen Design House Stockholmin tuote.

Myöhemmin Harri Koskinen suunnitteli paljon ihania asioita mm. vuonna 2003 kellomalliston nimeltään Vakio. Vakio malliston hän suunnitteli Issey Miyakille. Se oli TAPAUS. Suomalainen suunnittelija oli suunnitellut jotain koko maailman tuntemalle brändille.

Vuonna 2011 Harri Koskinen nimitettiin Iittalan muotoilujohtajaksi. Siitä on siis neljä vuotta.

Viime viikolla olin Iittalan järjestämässä tiedotustilaisuudessa juhlistamassa kahden huippubrändin suukkoa – Iittala X Issey Miyake. Voi kuulkaa että olen tohkeissani tästä! Mitä siis on tapahtunut? Iittalan ja Issey Miyaken yhteistyönä on syntynyt mallisto astioita ja kodintekstiilejä. Projektiin on kulunut neljä vuotta. Ei ole vaikeaa matematiikkaa ymmärtää, että siihen on tarvittu Harri Koskisen henkilökohtaisia suhteita. Kun kysyin asiasta hän vastasi, että ”oli se sellainen värisevä hetki, kun varovasti aloin asiaa hänelle esittää”. Tämä on ensimmäinen kerta kun Issey Miyake suunnittelee mitään millekään muulle brändille. Tämä on TAPAUS. Mallisto on lanseerattu New Yorkissa ja Tukholmassa isosti ja se on kaunis. Ihana. Toisenlainen.

Harri Koskinen oli pukeutunut juhlaan Issey Miyaken suunnittelemaan pikuttakkiin ja paitaan
Harri Koskinen oli pukeutunut juhlaan Issey Miyaken suunnittelemaan pikuttakkiin ja paitaan

Kokoelma sisältää 30 tuotetta, materiaaleina on tekstiili, lasi ja keramiikka. Astiat ovat herkkiä ja uuden muotoisia. Niiden värimaailma on saanut innoituksensa kevään heräämisestä ja siinä on viitteitä kirsikankukkien Japanista ja suomalaisten metsien vihreydestä.

Keramiikkatuotteiden lisäksi mallistossa on kattaustekstiilejä, jotka ovat ominta Miyakea. Erikoisilla tavoilla pliseeratut tekstiilit ovat kattauksen osana kiinnostavia ja erityisiä. Niillä voi leikkiä ja niitä voi oikeasti käyttää. Ne palaavat aina takaisin muotoonsa. Viikkaukset tehdään käsityönä Filippiineillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astioissa miellyttää se, että jo muutamalla saa iloa kattaukseen vanhojen astioiden kanssa yhdessä. Oudot muodot tuovat mielenkiintoa pöytään. Pidän kupin pienestä koosta (0.19 l) , koska kaikki jättisuuret kupit väsyttävät minua jo. Astiat ovat monikäyttöisiä eivätkä ne kuuluu mihinkään luokkaan – niitä voi käyttää vapaasti, rajoituksitta mielikuvistaan käyttäen ja loputtomasti varioiden. Pidän siitä, koska se vähentää tavaramäärää kotona.

 

Vihreän tyynynpäällisen  vekkien muotoiluun menee 58 minuuttia.
Vihreän tyynynpäällisen vekkien muotoiluun menee 58 minuuttia.
Malliston tekstiileissä on Issey Miyakelle tyypillisä pliseerauksia
Malliston tekstiileissä on Issey Miyakelle tyypillisä pliseerauksia
Harri Koskinen: "Yhdellä kukallakin on on voimaa. Se riittää sulostuttamaan päiväsi"
Harri Koskinen: ”Yhdellä kukallakin on on voimaa. Se riittää sulostuttamaan päiväsi”
Pehmeä viisikulmio on universaali muoto
Pehmeä viisikulmio on universaali muoto

Kiinnostava tekstiili on pöytäkukkanen, joka voi toimia esimerkiksi eteisen pöydällä avainten ja puhelimen paikkana. Ajatus on, että kotiin tullessa ihmisellä on pieni siirtymäriitti, hetki jolloin kotiutuu ja jättää kiireen taakse jättäessään avaimet ja puhelimen pöydälle. Infotilaisuudessa kehotettiin miettimään omia meditatiivisia hetkiä. Ensin luulin, ettei minulla edes ole sellaisia. Mutta on minulla. Se on aamulla, kun haen lehden postilaatikosta.

Pöytäkukkasia
Pöytäkukkasia

Aion hankkia näitä kauniita astioita itselleni. En vaan ole vielä osannut päättää värejä ja yhdistelmiä.

Olen jotenkin hämilläni siitä, etteivät tuotteet ole saaneet enemmän huomiota Suomalaisessa mediassa. Ulkomailla kylläkin. Kyllä tästä olisi voinut varsin hyvin olla koko aukeaman juttu Hesarissa! Onko ongelmana se, että ne lanseerattiin ensin muualla ja vasta viimeiseksi täällä Suomessa? En tiedä, mutta minä olen niin ylpeä että pakahdun! Hyvä Suomi! Hyvä Harri! Hyvä Iittala!

 

Hanna X Iittala X Issey Miyake

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *