Luin juuri FB-päivityksen, jossa ystäväni oli innoissaan luomu- ja lähiruoasta. Hän oli käynyt perheensä kanssa ostamassa lihaa ja munia juhannukseksi suoraan maataloista. Tuli hyvä mieli. On hienoa, kun näitä asioita osataan arvostaa ja parasta on se, kun luomua ja lähiruokaa alkaa saada kaikista lähikaupoista ja se on ihan kaikkien ulottuvilla.
Kävin kaksi viikkoa sitten vierailulla Kultamunia tuottavassa luomukanalassa ja se vasta oli ihana paikka! Voit lukea jutun täältä. Nyt tein juhannukseksi neljä munaruokaa Kultamunan luomumunista.
Kanamuna on ravintopommi, siinä ei ole itsessään turhia kaloreita ja se säilyy hyvin. Siksi minulla on aina munia kotona. Lisäksi kanamunat ovat edullisia ja siksi ne sopivat hyvin suurenkin joukon ruokkimiseen esimerkiksi juuri juhannusjuhlissa!
Tiesitkö muuten että kun laittaa raa’an kanamunan juhannusyönä tyynyn alle, näkee unessa seuraavan pääsiäisen juhlamenun! Kokeile vaikka!
Savusilakkaleipä on äitini resepti. Rakastin niitä jo lapsena ja ruikutin äitiäni tekemään niitä usein. Ruisleivän päälle ladotaan savusilkkaa niin, että keskelle jää kolo. Koloon pudotetaan raaka munakeltuainen. Päälle ripotellaan suolaa ja mustapippuria ja koko komeus maustetaan vielä ohuilla purjorenkailla ja tillisilpulla. Jos joku vielä kaihtaa raakoja keltuaisia, se on turhaa, koska Kultamunilla on salmonellan suhteen nollatoleranssi.
Toinen herkku on hyytelökakku sillistä. Näyttävä ja maistuva koristelu tehdään kovaksi keitetyillä kananmunilla. Se on tavallaan voileipäkakku, eli hyydytetty kakku jossa kermaviiliin ja tuorejuustoon sekoitetaan silliä ja anjovista, tilliä ja mausteita. Kakku hyydytetään liivatteella ja pohja tehdään ruisleivästä ja voista juustokakun keksipohjan tyyliin. Kakun pinta koristellaan kovaksi keitetyn kanamunan toisistaan erotetuilla valkuaisilla ja keltuaisilla, punasipulilla ja ruohosipulilla. Näyttävä tarjottava valmistuu helposti ja on superhyvää.
Aino-mummin suvisilli on perinneherkku, joka on kotoisin kummitätini äidin reseptikirjasta. (Jota ei kyllä oikeastaan ole, sillä hän teki kaiken sormituntumalla.) Siinä kovaksi keitettyjä kananmunia ja sillifileitä silputaan ja sekoitetaan ne kermaviiliin joukkoon. Sekaan lisätään tilliä ja ruohosipulia sekä mausteita. Suvisilli maistuu ihanalta uusien perunoiden kanssa. (Ja seuraavan päivänä leivän päällä)
Kokonainen savukala kuuluu ilman muuta minun juhannukseeni. Oli savustettu kala mitä merkkiä hyvänsä, sen seuraan sopii munakokkeli ja ihana tomaattivinaigrette. Kokkeli on hyvää kylmänä sekä lämpimänä. Tomaattivinaigrette on parasta huoneenlämpöisenä.
Kananmunasta on moneksi. Juhannuspöytäänkin sopivat makeat herkut tein jo aikaisemmin. Raparperitortun ja ihanien marenkien ohjeet löydät vanhemmasta postauksesta täältä .
Ja sitten tämän postauksen resepteihin:
Aino-mummon suvisilli
2 kovaksi keitettyä luomumunaa hienonnettuna
4 kpl kevytsuolattua sillifilettä pieninä kuutioina
Kastike
2 dl kermaviiliä
3 rkl makeaa sinappia
1 tl etikkaa
1 tl sokeria
½ dl tillisilppua
½ dl ruohosipulisilppua
Sekoita ensin kastikeainekset yhteen, kuutioi sitten kanamunat ja sillit ja lisää joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.
Tomaattivinaigrette (hilloke)
½ l kirsikkatomaatteja
1+2 rkl oliiviöljyä
1 shalottisipuli
1rkl punaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria
ruohosipulia
Puolita osa tomaateista. Lämmitä 1 rkl oliiviöljyä pienessä kattilassa. Lisää silputtu shalottisipuli keittele noin neljä minuuttia, kunnes sipuli pehmenee. Lisää loppu oliiviöljy ja tomaatit. Keitä kunnes tomaatit alkavat pehmetä, noin kuusi minuuttia. Lisää punaviinietikka, suola ja mustapippuri. Kiehauta kunnolla ja sekoita. Maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä. Lisää ruohosipulit vasta juuri ennen tarjoilua.
Munakokkeli
1rkl vettä kahta kananmunaa kohden. Laita voita pannulle ja riko tarvittava määrä kananmunia kulhoon. Riko munien rakenne rikki haarukalla ja lisää vesi joukoon. Sekoita. Kaada seos kuumalle pannulle ja paista sekoittamalla seosta kokoajan. Älä paista kokkelia liian kuivaksi. Mausta suollalla ja ruohosipulisilpulla.
Hyydytetty sillikakku
Pohja
75 g voita
150 g Saaristolaisleipää
Täyte
2 liivatelehteä
200g sipulisilliä paloiteltuna pieniksi kuutioiksi
30g anjovisfileitä ja 2 rkl lientä purkista
3 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunan mehua
150g maustamatonta tuorejuustoa
1 pieni punasipuli
1 ruukku tilliä silputtuna
Kuorrutus
2 kovaksi keitettyä luomumunaa
1 punasipuli silputtuna
1 ruukku ruohosipulia silputtuna
Vuoraa 24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla. (Paperi pysyy hyvin paikoillaan jos voitelet ensin vuoan kevyesti)
Leikkaa leipä pikkuisiksi kuutioiksi. Sulata voi ja sekoita se leipäkuutioihin. Taputtele seos vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kaikki aineet yhteen. Lämmitä kattilassa 2 rkl anjovislientä ja liuota kuumaan liemeen liivatteet, joista on puristettu vesi pois. Anna liemen jäähtyä hiukan ja sekoita se ohuena nauhana huolellisesti kakun täytteeseen. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
Koristele kakun pinta hakatulla ruohosipulilla, punasipulilla ja kovaksi keitetyillä Kultamunilla. Erottele keltuaiset ja valkuaiset erikseen halkaistuista munista ja silppua ne erikseen.
Savusilakkaleivät
1 raaka kananmunan keltuainen ja 5 savusilakkaa leipää kohden. Lisäksi ruokalusikallinen silputtua purjoa ja tilliä jokaiselle leivälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Onnen juhannusta kaikille! Tehkää taikoja ja syökää hyvin!
♡
Hanna