Joulun herkullisin taatelikakku

Valio_taatelikakku-1

Taatelikakku on joulun klassikko. Makeat vienosti kinuskilta maistuvat taatelit tekevät kakusta mehevän herkun. Paras taatelikakku syntyy, kun sen kuorruttaa pehmeällä ja täyteläisellä mantelikinuskilla. Hienostuneen kakusta tekee espressokahvin aromi.

taatelikakku_Valioluomu_3

Joulu. Koko sana joulu on ihana. Jouluun kuuluu kaikki paras ja ihanin, koska haluan niin. On ollut jouluja, joihin on kuulunut ei ihania asioita, kuten äidin joulustressi ja se joulu, kun ei tullutkaan palkkaa. Mutta jos mennään ihan ytimeen, niin lopulta jokainen joulu on ollut laulun arvoinen. Ja jokaiseen jouluun kuuluu vähän salaisia valmisteluja ja sitten niitä, joita tehdään yhdessä. Mutta ennen joulua parasta kaikesta on leipominen.

On mahdotonta syödä kaikki se, minkä haluaisin leipoa, mutta onneksi leipoa voi myös lahjaksi. Taikinaan voi siirtää kaiken rakkauden ja onnen sydämestään. Taikinan sekoittaminen kulhossa on yhtä kuin onni. Herkullisen lopputuloksen syöminen on toinen ihanuus ja siinä välissä on vielä ihana leivonnaisten tuoksu ja se hetki, kun saa maistella taikinaa.

Taatelikakku

Yksi ihanimmista leivonnaisista on kahvinmakuinen taatelikakku, johon tulee mantelikuorrutus. Oi sitä makua ja tuoksua, kun espressokahvissa pehmenneisiin taateleihin sekoitetaan aitoa luomuvoita. Se on myös vaaran hetki, koska jos seosta alkaa maistella, saattaa käydä niin, että joutuu tekemään toisen…Rakastan voita! Sen ihana raikas aromi tuo leivonnaisiin enemmän makua ja voissa on vielä se pieni ripaus suolaa, joka tarvitaan parhaisiin leivonnaisiin. Tulee terä! Nams ja mums!

Luomutuotteet kuuluvat meillä arkeen ja ihan takuulla myös jouluun. Ostan kaiken, minkä meidän kaupasta saan, luomuna. Luomutuotteiden käytöstä tulee syvällinen onni. Se tuntuu minusta oikealta ja hyvältä. Siltä miten asioiden tulisi olla täydellisessä maailmassa. Rakastan myös lehmiä ja kun ajattelen, että se lehmä josta minun kakkuuni tuleva voi tulee, on elänyt luomurehulla ja elänyt luomuelämää, tulen entistä onnellisemmaksi. Siksi voinkin antaa taatelikakulleni nimeksi Onnellisten taatelikakku. Kakkuun tulee myös luomukermaviiliä ja luomukermaa.

taatelikakku_Valioluomu_4

On ihanaa, että Valio lisää luomutuotevalikoimaansa reippaasti. Perinteisten ruuanvalmistukseen liittyvien tuotteiden lisäksi on myös muita tuotteita. Erityisen iloinen olen Luomutuorepuurosta ja Luomuvälipalarahkasta. Kuinka ihanaa on syödä luomulehmän maidosta tehtyä, proteiinipitoista välipalaa! Se on onnellista se!

Onnesta puheen ollen. Joillekin onnellinen joulu olisi joulu, jossa kuuluisi johonkin joukkoon edes pienen hetken. Moni joutuu silti viettämään joulunsa tahtomattaan yksin. Oletko koskaan ajatellut, että voisit kutsua jonkun yksinäistä joulua viettävän omaan kotiisi pieneksi joulun tähtihetkeksi? Olisiko pöydässäsi tilaa?  Meillä mennään vähän sillä fiiliksellä, että the moore the merier ja useisiin jouluihin on kuulunut muitakin, kuin omaa perhettä. Valio haluaa omalta osaltaan auttaa vähentämään joulunajan yksinäisyyttä madaltamalla kynnystä yhteisen joulupöydän etsimiseen ja löytämiseen. Yhdessä pöydässä -hankkeessa kuka tahansa voi ilmoittaa vapaasta paikasta joulupöydässään tai vaikka glögipöydässään, ja kuka tahansa voi ilmoittautua vieraaksi. Tästä linkistä saat lisätietoa aiheesta – ehkä tämä joulusi on erilainen.

Ja sitten ihanaan reseptiin. Onnellisten taatelikakku on helppo tehdä ja siinä on paljon makua. Käytin siinä Valion voita, kermaa ja kermaviiliä kaikki luomua sekä tummaa Muscovado-sokeria, espresso kahvia ja kaikkein edullisimpia, pieneen kuutioon puristettuja taateleita, jotka sopivat parhaiten tähän kakkuun. Kakku pysyy hyvänä pitkään ja sen voi myös pakastaa. Kakun mantelikatto on mehevä ja kinuskimainen.

(Espressokahvin voi tehdä espresso pikakahvijauheesta ja muscovadosokeria sekä -siirappia saa kaikista kaupoista sokerihyllystä. Muscovado on tummaa aromikasta sokeria.)

taatelikakku_Valioluomu_6

Onnellisten taatelikakku

250 g taateleita (palikaksi puristettu kantikas paketti)

2 dl espressokahvia

200 g  Valio Luomu voita

2 kananmunaa

2 dl tummaa muscovadosokeria

1 dl Valio Luomu kermaviiliä

3 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus/Mantelikinuski
100 g Valio Luomu voita
1 ½ dl Tummaa muscovado siirappia

1 ½ dl Valio Luomu kuohukermaa
150 g mantelilastuja

Valmistele tasapohjainen irtopohjavuoka vuoraamalla se leivinpaperilla. Leivinpaperin saa pysymään reunoilla hyvin, kun sipaiset vuokaan hiukan voita ja laitat paperin siihen kiinni.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Paloittele taatelipalikka siivuttamalla se ensin viipaleiksi ja leikkaa sitten viipaleet toiseen suuntaan, että saat pieniä kuutioita.

Laita kattilaan espresso ja lisää joukkoon taatelit. Keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes taatelit pehmenevät.

Lisää taateliseokseen voi ja sekoita kunnes voi on kokonaan sulanut. Soseuta massa sauvasekoittimella sileäksi ja anna seoksen jäähtyä.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta, kermaviiliä ja taatelisosetta.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alaosassa noin 25 minuuttia.

Tee kuorrutus, kun kakku on uunissa. Laita kaikki aineet laakeaan kattilaan ja keitä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä kuorrutetta, kunnes se paksuuntuu, mutta on vielä hyvin levittyvää.

Ota kakku uunista ja levitä tosca-kuorrutus kakulle. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen ja paista kakkua vielä 5-10 minuuttia uunin keskiosassa.

Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Avaa vuoan reuna, poista leivinpaperi kakun reunoilta Siirrä täysin jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja poista samalla leivinpaperi kakun pohjasta.

taatelikakku_Valioluomu_5

Ihania hetkiä keittiöön, leipominen on rauhoittavaa ja siitä tulee hyvä mieli ennen, jälkeen ja aikana. Muista myös Yhdessä pöydässä -hanke.

❤️:llä

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

  1. Arja L 14.12.2017

    Kiitos ohjeesta, nappasin sen ja luomu-tuotteista tietenkin leivon 🙂
    Hyvää joulunaikaa!

    Vastaa
    • hannasumari 18.12.2017

      Oi oi ihanaa joulun aikaa myös sinulle Arja! Ja herkkuhetkiä tietenkin!
      Hanna

      Vastaa
  2. Pirjo 22.12.2017

    Huomenta, en ole ollenkaan ollut taatelikakun ystävä, siis tähän asti. Tämä vaikutti niin mahtavalta ohjeelta, että tiistaina testasin, jaa oliko hyvää, oli oli, eilen tein numero kakkosen, tästä tuli meidän tulevien joulujen kakkumust! Kiitos ohjeesta ja hyvää joulua!

    Vastaa
    • Hanna Sumari 22.12.2017

      Oi oi oiiii! Kiitos tästä ♥️

      Onnellista ja maukasta joulua!

      …kylläpä tuli hyvä mieli!

      Hanna

      Vastaa