Mitä oikeasti tiedät osteoporoosista ja sen ehkäisystä? Lahjana 100-vuotiaalle Suomelle Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium kutsuvat 10 000 suomalaista naista ilmaiseen osteoporoosiriskimittaukseen.
On kaksi asiaa, joihin törmään jatkuvasti. Terveellinen ruokavalio ja ikääntymiseen liittyvät muutokset naisen kehossa.
Oma ruokavalioni muuttui neljä vuotta sitten. Lisäsin vihannesten ja kalan määrää ruokavaliossa ja vähensin leivän syöntiä todella paljon. (Leivässä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta söin sitä liikaa) Sokerista ja leivonnaisista nauttimisen jätin vain juhlatilaisuuksiin. Aloin myös syödä monta kertaa päivässä ja juoda paljon vettä. Vesipullo tuli vakiovarusteeksi, minne ikinä meninkään, koska kehon koostumusmittauksessa näkyi selvästi, että olin kuiva tyyppi! Ja tiesinhän sen itsekin, että join liian vähän, mutta en ollut jaksanut keskittyä siihen.
Entä ikääntyminen sitten? Vaihdevuodet kuuluivat sanavarastoni inhokkeihin. Muistan, kuinka eräs vanhempi nainen työyhteisössäni sanoi, että häneltä saa sitten kysyä kaiken mikä aiheessa kiinnostaa. Ajattelin, että onpa rohkea nainen. Häpesin jotenkin koko asiaa. Sitten tuli se hetki, että asia oli pakko ottaa esille kaikkineen ja hyväksyä tosiasiat. Vaihdevuosiin liittyy hirveä määrä muutoksia, joista en ollut ollenkaan tietoinen. Lisäksi luulin, että elämä käytännössä loppuu niihin, mutta mikään ei tietenkään lopu. Sen sijaan viimeistään silloin on ryhdyttävä pitämään itsestä oikein hyvää huolta.
Kun nainen täyttää 40 -vuotta muutokset kehossa alkavat pikkuhiljaa tapahtua. Yksi näistä muutoksista tapahtuu luun tiheydessä. Kun luun tiheys alkaa vähentyä on vaara sairastua osteoporoosiin. Osteoporoosi ei tunnu, sen olemassa oloa ei voi siis tietää tuntemuksista. Luun tiheys täytyy mitata.
Aiemmin luun tiheyden mittaukseen päästäkseen tarvittiin lääkärin lähete ja tutkimus tehtiin röntgensäteiden avulla. Se oli kallista ja aikaa vievää. Taskukokoisella mittarilla, säären yläosasta tehtävä ultraääneen perustuva mittaus kestää vain muutamaan minuutin ja tulos on luotettava. Tämän pohjalta sinut ohjataan tarvittaessa lisätutkimuksiin.
Kuinka niistä omista luistaan sitten voisi pitää huolta? Se on oikeasti todella helppoa! Syömällä, juomalla ja pomppimalla!
Minä olen vaihtanut vesipulloni Novelle Plus Kalsium pulloon. Juon sitä erityisesti autossa (jossa tuntuu kuluvan puolet elämästäni!) ja ruuan kanssa. Se maistuu raikkaalle karpalolle eikä siinä ole lainkaan kaloreita, mikä on hyvä, sillä kalorien juonti on minun ”älä tee tätä” -listallani. Kalorien sijaan se sisältää kalsiumia, joka on luun rakennusaine. Helppo tapa varmistaa kalsiumin saantia siis. Lisäksi se on minusta raikasta lämpimänäkin, tai huoneen lämpöisenä siis, mikä on hyvä, koska en pidä kovin kylmästä vedestä. Kylmä sattuu, kun sitä juo.
Entä syöminen sitten? Kaikki maitotuotteet sisältävät runsaasti kalsiumia ja kuta tummempia vihreät vihannekset ovat, sitä enemmän niissä on kalsiumia. Pelkillä vihanneksilla on kuitenkin hyvin vaikeaa saada kalsiumin tarve tyydytetyksi. Kalsiumia kannattaa siis juoda.
Pomppiminen on minulle haasteellista, koska polvista on kulunut kaikki iskunvaimennus, eli rusto pois. Mutta on muutakin mitä voi tehdä. Tanssi, voimistelu, lihaskuntoharjoittelu ja pallopelit esimerkiksi. Ja kyllä reippaalla kävelylenkilläkin tulee sitä luuta vahvistavaa tärähtelyä.
Lujaa luuta -kampanja pyrkii herättämään ihmisiä pitämään huolta luistaan. Käy tekemässä luustotesti verkossa
Jos testin tulos osittaa, että olet riskiryhmässä, sinulla on mahdollisuus päästä maksuttomaan luuntiheysmittaukseen.
Joka tapauksessa, jos olet yli nelikymppinen tee suunnitelma, kuinka pidät luistasi huolta. Eliniänodotuksemme on pitkä! On mukavaa liikkua elämän loppuun saakka ja pitää luut kasassa, eiks vaan!
Iloa ja kalsiumia päivään
♥️
Hanna