Askartelin ihania pääsiäismunia – Helpot ohjeet joilla teet kauniit koristeet

Munien maalaaminen pääsiäisenä on lapsuuteni perintö, jonka olen välittänyt myös omille lapsilleni. Niitä maalattiin nimenomaan pääsiäisen aamupalalle. Ja joka vuosi isäni teki saman kujeen – yhden munakupissa maalauksen alla lymysi Mignon muna. Voi että se oli niin hauskaa. Senhän erotti heti yhtä selkeästi kuin joulupukin tekoparran, mutta sitä kuului olla mukana leikissä.

Äitini, joka on armoitettu kauneuden vaalija ja luoja, koristeli kaikkina juhlapyhinä kodin ihanaksi satumaaksi ja juhlapäivät muodostuivat aina hyvin erityisiksi. Se tarttui. Se määrä minkä omistan erilaisia sesonkikoristeita ei ole järjellä mitattavissa. Olenkin pyrkinyt niistä eroon, nyt kun lapset ovat aikuisia ja muuttaneet pois kotoa. En halua enää paljon. Kukat tekevät poikkeuksen – luulen ettei kauniiden kukkien käytöllä ole ylärajaa elämässäni. Mutta niitäkään ei ole pakko olla aina paljon. Yksi oksakin riittää.

Minulla on ollut monta vuotta aikomuksena laittaa vanhoja siirtokuvia tyhjäksi puhallettujen munien kuoriin. Siihen tarkoitukseen olen säästänyt muutamaa vanhaa siirtokuva-arkkia, joissa on kuvattuna vanhoja maalauksia ovaalin muotoisissa kehyksissä. Kuvat ovat pyörineet laatikoissa ja olen muistanut asian aina vasta pääsiäisen jälkeen. Tänä vuonna muistin asian ajoissa ja päätin ryhtyä toimeen. Vaan missä ovat siirtokuvat? Tyystin kadonneet!  Tästä valittaessani sain kuulla että sellaisia on Helsingin Bulevardin venäjä-kaupassa Ruslaniassa.

Lähdin ostoksille. Olihan siellä, mutta ihan erilasia ja kiinnittämisen systeemi on toinen. Ostin silti pari settiä ja kokeilin – tuli kivoja, mutta niitä ei voi kiinnittää tyhjiksi puhallettuihin muniin luultavasti. Eli systeemi menee niin, että munat keitetään ja kuuman munan päälle pujotetaan kuvavyö ja muna lasketaan takasin kuumaan veteen. Kuva kutistuu kiinni munan pinnalle. Helppoa ja kanista! Saattaa se onnistua tyhjinkin kuoriin kyllä.

Tällaisina slippeinä siirtokuvat myydään. Arkkeja oli paljon erilaisia ja ne maksoivat 2€/kpl

 

Innostuin myös lehtikullalla koristeltuihin vähän modernimpiin versioihin. Kyse ei ole oikeasta lehtikullasta vaan se on askartelukaupoissa myytävää ohutta metallifilmiä. Se kiinnitetään siihen tarkoitetulla liimalla, joka sivellään munan kuorelle ja annteaan kuivua kokonaan. Sen jälkeen ohut metalli tarttuu siihen sivelemällä.

Liimaa pintaan…
Liiman levitys – ohut kerros vain!
Pala kultaa arkista..
Missä on liimaa, siihen tarttuu kultaa.
… noh liimaa ja kultaa tarttuu käsiinkin! Näyttää ihanalta!
Valmista tuli! ihania minusta! Muuten peili, jonka päällä munat on kuvattu, on mummini perintöä ja se on käsitelty oikella lehtikullalla, vaikka ei se näissä kuvissa näy.

 

Halusin kultamunista rennon laikukkaita ja niiden tekeminen oli nopeaa ja kivaa. Munat ovat askartelukaupasta ja muutaman ystäväni Viivi on maalannut turkoosiksi ja vaaleanpunaiseksi kalkkimaalilla.

Asu: Second Female

Hyvää palmusunnuntaita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

  1. Eila Rautio 25.03.2018

    Aivan huikean ihania. Kiitos vinkistä!

    Vastaa
    • hannasumari 25.03.2018

      Kiitos ja ole hyvä!
      Iloista pääsiäistä!

      Hanna

      Vastaa
  2. Minna 25.03.2018

    Vau, kauniit ja erilaiset!

    Puhalsitko munat ensin tyhjäksi?

    Vastaa
    • hannasumari 26.03.2018

      Hei Minna!
      Kiitos ♥️ Kysymyksesi koskee varmasti kultamunia. En puhaltanut, vaan käytin askartelukaupan munia, jotka eivät siis ole oikeita. Mutta jos tekisin oikeisiin muniin, niin puhaltaisin. Ne saisi ihanasti myös roikkumaan. Näissä ei ole reikää valmiiksi, joten ripustaminen on haastavampaa. Aion kyllä pitääkin ne laakealla vadilla keskellä ruokapöytää.
      Hanna

      Vastaa