Toivoton tilanne päällä. Mies matkoilla ja minä valvon. En osaa nukkua, kun oma mörököllini ei nuku vieressä. Jotkut puhuvat seitin ohuista ja tarkoittavat samppanjahumalaa keskellä päivää, mutta kun minä puhun seitinohuista, niin puhun yöunista, kun vierestä ei kuulu kuorsaus.
Aivan toivottoman rasittavaa. Olen illan torkku ja aamun virkku, mutta kun mies on poissa, en osaa mennä ajoissa nukkumaan. Ja kun menen, en saa unta. Ja kun sitten viimein nukahdan, uni on ohutta, jotenkin tiedostavaa.
Olenko luolamiehen luolavaimo? Jos ajatellaan, että mies on luolassa nukkuessaan kuorsannut pelottaakseen petoja, on nainen voinut nukkua turvallisessa rauhassa. Kun tämä karhuakin kovaäänisempi, hurja luolamies on poissa, täytyy naisen olla varuillaan. Siitäkö tässä on kysymys?
Olen aamuyöstä lähtien miettinyt ratkaisua ongelmaan.
Ongelmia aiheuttavat ainakin seuraavat faktat
- Sängyssä on liikaa tilaa. Koska toinen puoli pedistä on tyhjänä, mahtuu sängyssä pyörimään loputtomasti. Pyöriminen tekee unesta levotonta.
- Sängyssä on kylmä, kun peiton alta puuttuu ihmispatteri.
- Makuuhuoneessa on pelottavan hiljaista
Kaikki ratkaisut, joita väsymyspäissäni keksin kyseisiin ongelmiin ovat DIY (do it yourself) -tyyppisiä ratkaisuja.
Ratkaisu liikaan tilaan on pötkylä. Peitoista ja tyynyistä kyhätään sängyn toiselle puolelle pötkylä. Paras pötkylä syntyy niin, että makuupussi tungetaan täyteen tyynyjä ja peittoja, joiden sisällä on tietosanakirjasarja. Ei siksi, että mieheni tietää kaiken, vaan siksi että pötkylässä on painoa. Substanssia. Pötkylä ei saa liikkua, kun siihen nojaa. Turva ei voi paeta, vaan sen on oltava järkähtämätön.
Toiseen ongelmaan, eli kylmyyteen ratkaisu on kuumavesipullot ja huoneen patterin termostaatin kääntäminen täysille.
Miehen vieressähän on aina kuuma. Karhunköriläät tuottavat hirveästi kuumuutta tilaan. Sänkyyn tarvitaan siis muutama kuumavesipullo ainakin nukkumaan mennessä. Kun ne jäähtyvät uni on jo toivottavasti tullut ja lopusta hikoilusta pitää huolen liian lämmin patteri.
Hiljaisuuden poistaminen on tärkeää. Jos joutuu olemaan varuillaan, nukkumisesta ei tule mitään. Huoneeseen on siis saatava kuorsausääntä. Tarkistin löytyykö sitä netistä ja tietysti sitä löytyy! Kirjoitin Googlen hakukenttään ”you tube snoring sound” ja booom siellähän niitä riittää. Jokaisen on etsittävä itselleen sopiva soundi, koska ihmiset kuorsaavat eri tavoin. Tärkeää on myös tarkistaa kauanko nauhoitus kestää. Niitä on 30 sekunnista aina kahteentoista tuntiin saakka. Itse valitsen 12 tuntia raskasta hengitystä sisältävän nauhoitteen. Nauhoite laitetaan tulemaan läppäriltä tai älypuhelimesta ja tärkeää on, että laite on yhdistetty virtalähteeseen. Olisi katastrofi, jos pötkylä lakkaisi yhtäkkiä hengittämästä. Laitteesta on myös poistettava valo, sillä tuo talven ihme, valo, valvottaa. Sitä ei ole, joten sitä ei pidä tuottaa tilaan.
Tällä kolmen kohdan ohjelmalla olkoon ensi yö syvää unta uhkuva.
Jos oma yösi on ollut uneton, suosittelen katsomaan vanhoja kesällä otettuja valokuvia. Itse ainakin hymyilen enimmäkseen kaikissa kuvissa ja oma naurava naama alkaa kyllä vähän naurattamaan. Ja nauru pidentää ikää sekä pyyhkii pois kaiken ikävän. Tsemppiä!
Iloa ja virkeyttä päivään.
Hanna
Hauskasti kirjoitit aika vakavastakin aiheesta. Itselläni on usein vaikeuksia löytää ”unenpää” ja erityisen vaikeaa jos oma mussukka ei ole siinä vieressä kuorsaamassa. Jos kuorsaus on liian kovalla niin se häiritsee, mutta sellanen sopivalla volyymilla kuuluva kuorsaus ja tuhina ovat aika hyvää unilääkettä. Jos nukun yksin niin todellakin sellaista seitinohutta torkahtelua ja liika tila sängyssä johtaa siihen, että saatan herätä niin että olen poikittain sängyssä.
Kyllä me ilmeisesti luolamiehen luolavaimoja olemme 🙂
Hyvää alkanutt vuotta!
Silmiä avaava kirjoitus vanhallepiialle, joka ei ole eläissään miehen vieressä nukkunut. Antoisaa alkanutta vuotta siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi!
Hei, nyt nämä Hannan jutut alkavat kuulostaa jo sairaalta! Jossain mättää. Heh, heh.