Kun sain ajokortin noin neljä miljoona vuotta sitten, piti aina lähteä vähän jonnekin ajelemaan. Kaksi kohdetta oli ylitse muiden – Seutulan lentokenttä ja Porvoo.
Porvoo on kaunis, eksoottinen, kodikas ja ihan eri näköinen kuin Helsinki. Porvoon pittoreski tunnelma nappaa heti kiinni, kun ajaa joen yli ja edessä kohoaa Porvoon tuomiokirkko ja sen juurella, joen rannassa, hehkuvat punaiset aitat. Porvoosta kuuluu ostaa lakua ja suukkoja, kävellä vanhan kaupungin katuja ja käydä sen pienissä viehättävissä puodeissa ja kahviloissa.
Porvoon vapputori oli pitkään meidän traditiomme, jonne päristeltiin Harrikoilla. Porvoossa on nastaa käydä, koska matka on lyhyt, mutta tuntuu, että olisi jossain kauempana. Nykyään se on mahtava makujen kaupunki, koska siellä on useita huippuluokan ravintoloita.
Porvoo on onnistunut toteuttamaan hauskan unelman, tapahtuman, jossa saa syödä alkuruuan, kaksi pääruokaa ja jälkkärin eri ravintoloissa samana iltana. Settiin on vielä lisätty kiehtovia tarinoita Porvoosta. Muun muassa tarinan siitä kuka oikeasti leipoi Runebergin tortut ja muita kiinnostavia juttuja.
Smaku-tapahtuma syntyi, kun Porvoossa alettiin järjestää kaksi viikkoa kestävää kisaa siitä missä heidän upeista ravintoloistaan tehdään kiinnostavimmat herkut.
Ideana on, että jokainen tapahtumaan osallistuva ravintola toteuttaa maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta. Asiakkaat saavat maistaa ravintoloiden parhaimpia signature dish -annoksia viidellä eurolla. Netissä voi äänestää omaa suosikkiaan. Tapahtuma huipentuu yhtenä päivänä vietettävään ruokajuhlaan, jossa kaikki mukana olevat ravintolat kokoontuvat yhteiseen tilaan jossa annoksia voi vielä maistella ja tilaisuudessa palkitaan paras annos.
Ensimmäinen Smaku-tapahtuma oli kaksi vuotta sitten, jolloin paikalle odotettiin n. 700 vierailijaa mutta määrä lähes tuplaantui. Tämän vuoden elokuussa tapahtuma järjestetään kolmannen kerran. Annoksia voi maistella 13.–24. elokuuta, ja päätapahtuma on 25. elokuuta, jossa valitaan myös Porvoon Makuaarre 2018.
Kaksi viikkoa elokuussa on lyhyt aika näin mahtavalle jutulle ja niinpä päätettiin järjestään Smaku-kävelyitä ympäri vuoden. Kävely on Porvoo-Tourin tuote ja sellaisen voi varata koska vain. Kävelyyn voi osallistua 2-12 henkilön ryhmä ja ruuan lisäksi siihen kuuluu kiehtovia tarinoita Porvoosta, ruokakulttuurista ja historiasta joita on kertomassa kävelyn kehittänyt matkailuopas Birgitta Palmqvist. Hänen tietonsa ja tarinansa ovat ihanaa kuunneltavaa.
Olin mukana lehdistölle järjestetyllä kierroksella ja se kyllä helli makunystyröitä ja vei paikkoihin ja ravintoloihin, joissa en ollut ennen käynyt. Turisteille tällainen kävely on tietenkin kiva, mutta voisin kuvitella, että lähtisin omien ystävieni kanssa kokemaan tämän! Ravintolat ovat Porvoon vanhassa kaupungissa tai sen välittömässä läheisyydessä ja hinta pekkaa päälle on alkaen 33€ jos ryhmässä on 12 ihmistä. Juomat eivät sisälly hintaan. Tämä voisi olla kiva tapa viettää myös synttäreitä tai työpaikan virkistyspäivää.
Loistava idea Porvoolta ja koko homma on osa Triangeli-hanketta, joka on vuosina 2016-2018 toteutettu Itä-Uudenmaan alueen matkailuhanke, jossa on mukana jo neljäkymmentä matkailukohdetta, ravintolaa, kartanoa sekä design- ja lähiruokayritystä. Hanketta rahoittaa Euroopan Maaseuturahasto, Itä-Uudenmaan kunnat Porvoo, Loviisa, Lapinjärvi ja Sipoo sekä Premium Visit ry. Hanketta koordinoi Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Edupoli.
Tänä vuonna smaku tapahtumaan osallistuu 19 ravintolaa omilla annoksillaan: Brasserie L’amour, Bistro Sinne, Bistro Gustaf, Bondai Bar, B-Side Burgers, Café Postres, Café Rongo, El Patio, Fryysarinranta, Haikon kartano, Kasvisravintola Ani’s Café, Meat District, Rafael’s Steakhouse, Sicapelle, Vanhan Porvoon Glassikko, Vanhan Porvoon Jäätelötehdas, Vitriini, Wanha Laamanni ja Zum Beispiel.
Smaku kävelyn tarjosi minulle Triangeli-hanke
Lähde Porvooseen – siellä on herkut kohdillaan!
Hanna