Toisten ihmisten auttaminen on meille sisäänrakennettu tarve – kuinka apu menee perille?

Tansaniassa 2016 viemässä silmälaseja hyväntekeväisyysprojektissaToisten auttaminen ja hyväntekeväisyys ovat minusta sisäänrakennettuina kaikissa ihmisissä. Pave Maijasen biisissä lauletaan ”sillä jokainen joka apua saa sitä joskus tajuu myös antaa” ja jokainen joka on joskus ollut siinä tilanteessa, että tarvitsee toisen apua ja on sen saanut, myös auttaa muita, vaikka mahdollisuuksia olisi niukastikin. Olen kokenut sen itsekin ja ne hetket ovat elämässä unohtumattomia. Eivät ne unohdu koskaan, eikä unohdu se tunnejälkikään, jonka se jättää. Hyväntekeväisyys on tärkeää ja sitä voi tehdä monella tavalla.

Vastuu muista ihmisistä

Yhteiskuntavastuu on osa Specsaversin visiota ja arvoja. Minusta se on todella hienoa ja näin sen kuuluu yrityksissä mielestäni olla. Jo vuosia jatkunut Specsavarsin Parempaa näköä Tansania -projekti on tuonut lähes 40 000 tansanialaiselle apua näköongelmiin. Ja se mitä yksi ihminen voi tehdä, on vain toimittaa tarpeettomat lasinsa Specsavarsille. Keräys jatkuu 15.10. asti

Monesti sitä miettii, kuinka hyväntekeväisyytenä annettu apu menee perille sekä mitä tapahtuu kierrätetyille tavaroille. Minä ainakin mietin. Monesti tietoon tulee väärinkäytöksiä, jos apu on annettu rahana tai raha ylipäätään liikkuu projektissa mukana. Sama koskee vaatteiden kierrätystä, josta myös liikkuu kaikenlaisia tarinoita. On epäilyjä, että jossain vaatteita myydään ja jälleen raha astuu kuvaan mukaan hankaloittamaan sitä alkuperäistä asiaa, jossa halutaan oikeasti tehdä hyvää ja auttaa. Näistä syistä Specsaversin Anna hyvän näön kiertää -kampanja on minusta mahtava. Siinä toteutuu viisi tärkeää asiaa:

1

Annetaan pois jotain, joka on itselle tarpeetonta

2

Apu menee kädestä käteen, varmasti suoraan avuntarvitsijalle

3

Avun saajan elämä muuttuu ja se saattaa muuttaa kokonaisen perheen tai suvun elämän

4

Apu viedään perille yrityksen varoin

5

Huonokuntoiset silmälasit kierrätetään teollisuuden materiaaliksi tai uusiotuotteiksi

 

Kun vie vanhat silmälasinsa tai aurinkolasinsa Specsaversin optikkoliikkeeseen ne lähtevät mukaan Tansaniaan marraskuussa tehtävälle Anna hyvän näön kiertää -matkalle. Minä lähden reissulle mukaan nyt toista kertaa ja olen innoissani. Tämä projekti on niin hieno! Lahjoittaja ei menetä mitään, mutta vastaanottaja saa esimerkiksi pitää työpaikkansa, elättää perheensä, opiskella. Ja jokainen joka tarvitsee silmälaseja tietää, mitä elämä ilman niitä on, sumuisaa ja vaikeaa.

 

Mitä lahjoitetuille silmälaseille tapahtuu?

 

Kaikki ympäri Suomea lahjoitetut silmälasit toimitetaan Specsaverin toimistolle Vantaan Tikkurilaan, jossa optikot puhdistavat ja mittaavat niiden linssit. Lasit laitetaan muovipusseihin, joiden päälle merkitään linssien tiedot. Suurin piirtein saman vahvuiset lasit laitetaan suurenpiin pusseihin ja lopulta pussit laitetaan matkalle lähtevien neljän optikon ja kolmen avustajan matkalaukkuihin. Matkalaukkuihin pakataan myös optikkojen välineet näöntarkastuksia varten. Onneksi Tansaniassa on lämmin eikä vaatteita paljon tarvita, sillä matkalaukut täyttyvät tarpeellisemmista asioista.

Laseja on tuhansia pareja
Optikot mittaavat linssit, jotta tiedetään kenelle lasit sopivat.
Linssit mitattuina ja lasit puhdistettuina valmiina matkaan!

 

Rillit matkalla Tansaniaan
Ja näiden oli mahduttava meidän matkalaukkuihin!

 

Väliaikainen silmäklinikka

 

Perillä työ on uuvuttavaa, mutta äärimmäisen palkitsevaa. Optikkojen tilat ovat kaukana kotomaan hienoista tutkimustiloista, on kuuma ja asiakkaiden virta on loputon. Työtä tehdään aamusta iltaan tauotta. Vain nopea lounas jossain välissä vuorotellen, on mahdollista. Mutta ilo jokaisen asiakkaan kohdalla korvaa vaivan. Tansanialaiset ovat kokemukseni mukaan hiukan ujoja, kielimuurikin on olemassa, mutta paikalla on tulkki. Näöntarkastukseen tulevat ohjataan ensin meidän avustajien luo ja teemme pienen alkutarkistuksen, jonka jälkeen ohjaamme ihmiset optikkojen luo. Kun optikko on selvittänyt, millaiset lasit tarvitaan, me avustajat etsimme ne ja luovutamme asiakkaalle. Usein lasien luovutuksen hetki on tunteikas. Kun näkö on huono ja yhtäkkiä maailma kirkastuu, kirkastuu myös mieli. Siinä on ollut monta unohtumatonta kohtaamista. Voit lukea edellisestä matkastani täältä.

Klinikka aukeaa aivan kohta
Väliaikainen klonikka näyttää tältä
Optikon työvälineitä.
Hyväntekeväisyys joka oikeasti auttaa ja toimii
Pienen pojan näköä ennakkotestataan ennen optikolle menoa. Tulkki auttaa.
Klinikalle jonotetaan. (Rakastan näitä värikkäitä asuja)

 

Joskus eteen tulee tapauksia, jossa silmälasit eivät enää auta. Esimerkiksi kaihi on kirkkaan auringonvalon takia erittäin yleinen vaiva Tansaniassa, jopa alle 30-vuotiailla. Näissä tapauksissa silmäklinikalla vierailleet saavat lähetteen silmälääkärille tai kaihileikkaukseen. Muuten tätä mahdollisuutta ei ole tarjolla saarella, jossa on yksi optikko ja yksi silmälääkäri – ja miljoona asukasta.

Tee hyvä teko

Anna hyvän näön kiertää ja lahjoita itsellesi tarpeettomat silmä- tai aurinkolasit niitä tarvitseville. Vie kotelottomat lasit lähimpään Specsavers liikkeeseen 15.10. mennessä.

Hanna

❤️

Moskittoverkonsuojiin nukkumaan pitkän päivän jälkeen, omat lasit kädessä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

6 kommenttia

  1. Harri Kesti 07.10.2018

    Olet Hanna Sumari loistava FB- kaveri, ja tempauksillasi, teet lähtemättömän vaikutuksen kaveripiiriin!

    Vastaa
    • hannasumari 07.10.2018

      kiitos Harri,
      Tulipa hyvä mieli tästä! kiitos kommentista ja muutenkin aktiivisuudestasi täällä!

      Hanna

      Vastaa
  2. Eija valli 07.10.2018

    Kiitos Hanna blogista😊enpä tiennyt tällaisesta aikaisemmin, nyt tiedän. Kiitos Sinulle👌Aion viedä vanhat lasini heti huomenna😊

    Vastaa
    • hannasumari 07.10.2018

      Hei EIja!
      Mahtavaa! Hieno juttu!
      Hanna

      Vastaa
  3. Ode 09.10.2018

    Hyvä kun kerroit, että marraskuussa lähtee seuraava kuljetus, pitääpä viedä laatikon pohjalta löytyneet rillit pikimmiten Speciin!

    Vastaa
    • hannasumari 09.10.2018

      Hienoa! Kiitos!
      Hanna

      Vastaa