Merinovillalla vilua vastaan – testissä aluskerrasto

Aluskerraston vetoketjupoolo on myös salonkikelpoinen pusero. Malleja on naisille, miehille ja lapsille.

Luonnonkuidut on minusta parhaita kaikessa. Niissä on yksinkertaisesti hyvä olla aina ja laadukkaina ne kestävät vuosia ja vuosia. Jos vaikka ajatellaan ikivanhoja Marimekon puuvillavaatteita ja kankaita, ne ovat edelleen kuin uusia. Vanhimmat villavaatteeni ovat ainakin 20 vuotta vanhoja ja toimivat edelleen, ne näyttävät hyviltä ja ovat jatkuvassa käytössä. Villoista hienointa on merinolampaan villa eli merinovilla.

Merinovillan huippuominaisuuksia on antibakteerisuus, se lämmittää kylmällä säällä ja on viileä kuumassa, se on ihoa vasten lämmin, vaikka olisi märkä ja sen kuidut siirtävät kosteutta tehokkaasti pois iholta.

Sain marraskuussa valita testattavakseni alusasun North Outdoorin mallistosta. Käyttöä asulle olisi kaikenlaisessa ulkoilussa, lenkillä, vaelluksilla, hiihtoretkillä, laskettelussa ja ihan vain tavallisina kylminä päivinä.

Minua houkutti kuitenkin laittaa asu testiin miehelleni. Jari ajaa kilpaa enduroa ja treenaa monta kertaa viikossa. Jos asut toimivat endurossa, ne toimivat missä tahansa. Enduro on siis laji, jossa ajetaan moottoripyörällä mahdollisimman hankalassa maastossa, mahdollisimman lujaa. Päijänteen ympäriajo on Suomen tunnetuin endurokisa.

Enduroa, eli enskaa ajetaan vuoden ympäri. Talvelä pöllyää lumi, kesällä vesi, hiekka ja muta. Ajovarustetiden täytyy olla vahvoja ja ääriolosuhteissa hyvin toimivia.

 

Endurossa energiaa kuluu 500-800 kcal tunnissa. Yhden kovan neljän tunnin treenin aikana voi kulua 2500 kcal eli saman verran kuin kohtuullisen aktiivinen nainen kuluttaa energiaa päivässä. Voitte arvata, että siinä hikoilee melkoisesti. Kaikki vaatteet pestään jokaisen treenin jälkeen.

Valitsin Jarille testiasuksi North Outdoor Intense vetoketjupoolon ja housut, jotka on neulottu merinobambulangasta, jossa on 70% merinovillaa ja 30% bambua. Tämä on hyvä asu sykettä nostavaan talviulkoiluun. Ei liian kuuma eikä kylmä vaan juuri sopiva.

Korkea kaulus on lämmin, tuuli ei pääse karkaamaan sisään.

Minua kiinnosti erityisesti kaksi asiaa

Onko merinovillainen alusasu tekokuituista teknistä asua käytössä parempi?

Onko totta, että asua ei tarvitse pestä kuin satunnaisesti, pelkkä tuuletus ulkona käytön jälkeen riittää?

Asu osoittautui erinomaiseksi Jarin käytössä.

– Se ei koskaan tunnu kylmältä eikä märältä ihoa vasten, vaan on miellyttävä ja lämmin vaikka on hiestä märkä. Asu ei kutita eikä hankaa. Asu on miellyttävämpi kuin teknisistä tekokuiduista valmistetut alusasut.

Entä asun huolto?

Jokaisen treenin jälkeen kotiin kannetaan siis kassillinen todella hikisiä ja – kyllähän te sen tiedätte – haisevia vaatteita. Ne heitetään aina koneeseen suoraan treenin jälkeen.

Jari pesee ja huoltaa ajovarusteensa itse ja tähdensin siis hänelle, että nyt testattavaa aluskerrastoa, ei sitten tuupata pesukoneeseen, vaan se laitetaan henkarille ja viedään ulos tuulettumaan. Ja näin tapahtui.

Jokisen käyttökerran jälkeen aluspaidan selkä ja kainalot ovat likomärät hiestä, samoin housut. Asua on nyt käytetty ainakin 20 kertaa pesemättä sitä kertaakaan. No mitä luulette, haiseeko asu pahalle? Ehkä arvasit oikein – ei haise. Se on raikas ja puhdas ja käyttökelpoinen yhä uudelleen ja uudelleen.

Merinovillan ja bambun neuloksesta tehty asu puhdistuu tuulettamalla, vaikka olisi likomärkä hiestä
Yksi yö ulkona tuulettumassa ja sitten sisälle. Raikas ja puhdaas vaikka ei uskoisi.

 

Kun nyt tiedämme, että muovi jää pyörimään tänne maapallolle ikuisiksi ajoiksi, tuntuu merinovilla ihanalta asialta. Merinolampaita kasvatetaan nimenomaan villan tähden, ei lampaan lihan takia. North Outdoorin käyttämä merinovilla on eettisesti tuotettua mulesing-vapaata villaa, joten asun voi pukea päälle hyvillä mielin. Mallisto on laaja, siinä on eri paksuisia asuja koko perheelle ja siihen kuuluu myös Suomessa valmistettuja ihania merinovillapaitoja, pipoja, kaulaliinoja ja lapasia.

Minulla oli Espanjassa mukana North Outdoorin merinovillainen pusero. Käytin sitä iltaisin, kun oli viileää. Tiilenpunainen pusero oli kiva yhdistää Ajlajkin pantterihousujen kanssa. Villapuseron alla kuvassa on Sandin silkkihuppari. Vaihtelevassa säässä kerrospukeutimnen on hyvä juttu ei ainoastaan urheillessa, vaan aina.

 

Mulla on käytössä tiilenpunainen Kaski villapaita ja tykkään yhdistää sen leopardiprinttiin. Espanjassa viileinä iltoina se oli kivaa matkaseuraa. Koska malli on klassinen, tulee tästäkin puserosta varmasti vuosien ystävä. Se tuntuu oikeasti tosi hyvältä – kyllä tähän ikään on saanut ihan varmasti tarpeekseen kertakäyttövaatteista ja virheostoksista.

Alusasu ja villapaita saatu blogin kautta North Outdoorilta

Hyviä hetkiä ja lämpimiä retkiä vuoden ympäri!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

  1. Anna Rinta-Jyllilä 17.02.2019

    Bambuviskoosi on bambusellulooosasta valmistettu muuntokuitu, se ei ole muovipohjainen tekokuitu, kuten esim. polyester tai akryyli eikä näin ollen päästä luontoon mikromuovia.

    Kaikki viskoosit ovat selluloosapohjaisia muuntokuituja ja niiden raaka-aineina voi bambun lisäksi olla mm. koivua, kuusta, pyökkiä tai eukalyptuspuuta.

    Viskoosien raaka-aineet ovat uusiutuvia. Vaikka ne valmistetaan luontoperäisistä uusiutuvista raaka-aineista, ne lasketaan silti tekokuituihin kemiallisen valmistusprosessinsa takia.

    Yksi bambun ekologisuusargumentti on, että se on yksi maailman nopeakasvuisimmista heinäkasveista eikä sen viljelyyn tarvitse käyttää keinokastelua, lannoitteita tai torjunta-aineita.

    Ekologisuus on kuitenkin aina suhteellista. Absoluuttisesti ekologista tekstiiliä ei ole olemassa. Valintoja tehtäessä punnitaan, mikä vaihtehdoista on vähiten huono. Bambuviskoosia voidaan pitää ekologisempana verratuna uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuihin polyesteriin, akryyliin tai polyamidiin.

    Vastaa
  2. Sabina 01.03.2019

    Kiitos vinkistä, näitä pitää hankkia ensi talveksi!

    Vastaa
  3. Nimetön 31.03.2020

    Olen samaa mieltä, luonnonkuidut ovat parhaita kaikessa. Merinovillaa itsekin käytän, koska se lämmittää. Ja on antibakteerinen.

    Vastaa
  4. TuulaL 21.09.2020

    Tuo merinovilla on kyllä lämmin materiaali. Itse kudon paljon, joten sitä kautta olen tutustunut materiaaliin. Kiva, että asu osoittautua hyväksi noinkin aktiivisessa käytössä!

    Vastaa