Pavlova on yksi mun lempparileivonnaisista, josta on tullut jonkinlainen bravuurini myös. Se tosin on tapahtunut oikeastaan ansiotta, koska Pavlova vaan on aivan sairaan hyvää, eikä sen reseptissä ole oikeastaan mitään erityistä.
Ihan kaikki pavlovat ei kyllä toisaalta ole hyviä, sillä Pavlovan itu piilee sen ytimessä, jonka tulee olla pehmeää vaahtoa ja aavistuksen sitkeääkin. Pinta taas on rapea ja krakeloitunut ja se saattaa parhaassa tapauksessa tihkua pieniä makeita, siirappisia pisaroita. Ai ai…
Joskus kun olen tilannut Pavlovan kahvilassa tai ravintolassa jälkiruuaksi, olen pettynyt pahan kerran, kun edessäni on ollut kivikova marenki. Siksipä teen Pavlovani aina itse!
Pavlovat ovat tyllinkeveitä ja siihen on syynsä. Leivonnainen kehitettiin aikanaan venäläisen primaballerina Anna Pavlovan kunniaksi, kun hän vieraili Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Leivonnainen symbolisoi balettitanssijan tutun, tyllinkeveää helmaa. Selvää ei ole se, kummassa maassa oli se taituri, joka leivonnaisen kehitti, vaan kumpikin sekä Uusi-Seelanti että Australia koettavat saada kunnian siitä itselleen. No minulle on aivan sama kuka sen keksi ja missä, leivon pavlova-marenkeja ja kerään kreditit niistä tyynesti itselleni.
Nyt tein pikkuisia Pavlova-leivoksia ja ne ovat niiiiiiin ihania. Marenkiin käytetään kananmunista vain valkuaiset, keltuaisista tein lemon curdia eli sitruunatahnaa, jota laitoin leivoksiin kermavaahdon alle. Se sopii ihanasti yhteen marengin seuraksi kirpeytensä takia. Jos et jaksa tehdä tahnaa itse, sitä saa toki kaupasta valmiinakin, mutta valmistaminen on äärimmäisen helppoa, joten suosittelen sitä lämpimästi. Itse tehty lemon curd on samettista ja kuohkeaa ja kaupan versio taas kittimäistä tahnaa, vaikka hyvän makuista sekin.
Pavlovan valmistaminen on helppoa, kun pari asiaa on hallinnassa.
●
Yhtään pisaraa keltuaista tai vettä ei saa joutua valkuaisten joukkoon tai marenki ei vatkaannu
●
Vatkauskulhon ja vispilän on oltava täysin rasvattomat. Paras kulho on metallia, koska sen saa takuulla rasvasta puhtaaksi.
●
Valkuaisia on vatkattava sinnikkäästi, kunnes vaahto on todella jämäkkää eikä esimerkiksi putoa kulhosta, jos sen kääntää ylösalaisin.
Pavlova-leivokset
Uuni 125 °C paistoaika 1,5h
4 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
2 tl sitruunan mehua tai valkoviinietikkaa
Erottele keltuaiset valkuaisista. Yhtään pisaraa keltuaista (tai vettä) ei saa mennä valkuaisten joukkoon tai marenki ei onnistu.
Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon vähitellen 1,5 dl sokeria samalla koko ajan vatkaten. Sekoita loppu sokeri (1dl) yhteen maissijauhojen ja vaniljasokerin kanssa ja lisää sekin valkuaisvaahtoon hyvin vatkaten. Lisää lopuksi sitruunanmehu tai etikka edelleenkin hyvin vatkaten. Vaahto on valmista, kun se on satiininkiiltävää ja siitä muodostuu huippuja, jotka pysyvät ehjinä.
Laita vaahto pursotinpussiin ja pursota siitä leivinpaperille pieniä kuppeja.
Paista marenkeja 120 asteesessa uunissa 1 ½ tuntia.
Täytä täysin jäähtyneet marengit laittamalla pohjalle ensin hiukan lemoncurdia ja sitten runsaasti vaniljalla maustettua kermavaahtoa ja marjoja. Jos käytät kaupan sitruunatahnaa, voit notkistaa sitä vesitilkalla.
Lemon curd eli sitruunatahna
1 dl sitruunamehua tuoreesta sitruunasta
1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna
3 keltuaista
1,5 dl sokeria
50 g voita
1,5 tl vaniljasokeria
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Vatkaa vesihauteessa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja mehu samalla vatkaten. Ota sitten kattila vesihauteesta ja anna seoksen hiukan jäähtyä. Lisää seokseen voi ja sekoita kunnes se sulaa.
Laita kauniiseen purkkiin ja mausta sillä Pavlovat, syö paahtoleivän päällä, sekoita kermavaahdon joukkoon lettukesteissä tai käytä pikkuleipien täytteenä.
Hanna
Kuuluuko Lemon Curdin olla juoksevaa vai pitäisikö sen olla kiinteämpää tahnaa?
Juoksevuus tai kiinteys riippuu voin määrästä ja kun curd laitetaan jääkaappiin se jähmettyy.
Terv Hanna
Miten pavlovat säilyvät? Voiko ne tehdä jo esim. kaksi vuorokautta ennen tarjoilua ja lisätä täytteet vasta juuri ennen tarjoilua? Vai kovettuvatko ne?
Hei Johanna!
Pavlovat säilyvät todelahyvin ja ne voi erinomaisesti valmistaa paria päivää aiemmin. Älä kuitenkaan pakkaa niitä mitenkään ilmatiiviisti mihinkään, vaan anna olla vaan pöydällä ja korkeintaan vaikka talouspaperi päällä.
Terveisin
Hanna
Käytitkö paistossa uunin normaalia paisto-ohjelmaa vai kiertoilmatoimintoa? Kiertoilmalla saisi 2 peltiä paistoon kerrallaan, mutta mahtavatko lässähtää? Kiitos makoisasta vinkistä yo-juhliin!
Hei Kirsi!
Käytin normaalia paisto-ohjelemaa. En ole koskaan käyttänyt marengeissa kiertoilmaa, enkä osaa sanoa mitä tapahtuu. Kokeile yhdellä marengilla?
Ihania yo-juhlia teille ja paljon onnea!
Hanna
Hei Hanna. Montako Pavlovaa arvioisit tästä ohjeesta tulevan? Pitäisi tehdä 120, niin osaan vähän arvioida määrää 😊
Hei Leena!
Sinulla onkin pitkä urakka edessäsi! Tästä taikinasta tulee n 12 pikkupavlovaa. Toki asia riippuu siitä minkä kokoisia tekee. Mikä on halkaisija ja kuinka korkeita valmistaa.
Minä olen pursottanut kuvien pavlovat, mutta on helpompaa saada samankokoisia, jos laittaa marenkivaahdon pellille lusikalla ja painaa keskelle kuopan. Olen myös viimeaikoina paistanut ne 100 asteessa. ja minusta ne ovat lleet parempia.
Toivotan hyviä kesäjuhlia – koska sellaisista varmaan on jossain muodeossa kyse!
Terveisin
Hanna