Yhtenä aurinkoisena aamuna lähdimme ystävättäreni kanssa pikku turneelle Viroon. Edessä häämötti kolme hienoa kaupunkia: Tartto, Pärnu ja Kuresaari ja tehtävänä oli pitää hauskaa ja etsiä näiden kaupunkien kivoimmat jutut, parhaat ravintolat ja ihanimmat hotellit. Tässä jutussa esittelen Tarton parhaat, Pärnu ja Kuresaari seuraavat myöhemmin omina tarinoinaan.
Ihan ensimmäinen määränpää oli Eckerön M/S Finlandia, jolla seilasimme mukavasti Suomenlahden yli laivan loungessa istuen, herkullisesta aamiaisesta nauttien.
Viihdyn loungessa erityisen hyvin, koska siellä on niin hiljaista ja rauhallista. Myös oikeasti aina iloinen loungen henkilökunta tekee loman alusta erityisen hyvän.
Laivan tultua satamaan lähdimme hyvillä fiiliksillä ajamaan kohti Tartoa, jonne on Tallinnan satamasta n. 190 km. Matkaan kuluu aikaa n. 2h 15min. Tie on loistavassa kunnossa ja ajo sujuu leppoisasti. Matkalla ei ole hirveän montaa bensa-asemaa, joten jos tankkaustarvetta on, asia kannattaa hoitaa heti matkan alussa Tallinnassa. (Virossa polttoaine on n. 0,20 €/l edullisempaa kuin Suomessa.)
Auton navigaattori ohjasi meidät helposti satamasta tielle numero E 263. Teimme matkan yhden pysähdyksen taktiikalla. Joimme vain kahvit jossain keskellä ei juuri mitään. Oli niin kova hinku päästä perille.
Tartto on hieno, kaunis kaupunki, jota halkoo Emajoki. Kiinnostavimmat paikat ovat vanhassa kaupungissa ja sen lähiympäristössä. Saarenmaan naapurini Sirje sanoo, että Tartto on Viron henkinen pääkaupunki ja kulttuurin keskus.
Tartto on nuori, aktiivinen ja vireä, vaikka sen historia on ikivanha. Ensimmäinen maininta Tartosta on kirjattu vuonna 1030 ja se sai kaupunkioikeudet 1262. Jo siitä tietää, että kaupungilla on monta tarinaa kerrottavanaan. Siellä on maan suurin yliopisto, joka tuo mukanaan upeita kahviloita ja ravintoloita ja elävää meininkiä tavattoman kauniiseen kaupunkiin.
Jos lähtee matkaan ystävän kanssa, hän voi viihdyttää kuljettajaa lukemalla netistä kaupungin hurjaa ja kiinnostavaa historiaa ajomatkan aikana.
Hotelli
Asuimme hotelli Lydiassa, joka on Toomemäen rinteellä, heti raatihuoneen takana. Hotellihuone on helppo varata Eckerön merimatkan yhteydessä hotellipakettina. Silloin hinta on edullisempi kuin erikseen varattuna.
Huoneemme oli ihana! Sen piskuiselta parvekkeelta näkyi raatihuoneen kellotorni, joka helisytteli tunnelmallisesti kellojaan monta kertaa päivässä. Sänky ja tyynyt olivat aivan poikkeuksellisen hyvät.
Tykkään hotelleista, joissa on persoonallista paikallista otetta. Lydian moderneissa huoneissa sänkyjen päällä oli virolaisen Woolishin kutomat upeat villapeitteet, joita on myynnissä hotellista. Olen ostanut sellaisen peitteen Saarenmaalta tuliaiseksi tyttärelleni ja peitteen laatu on aivan huippuluokkaa.
Kun olimme saaneet roudattua tavaramme huoneeseen, lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Ja kuinka ollakaan nälkä kurni jo vatsassa.
Tartossa on kiinnostavia ruokapaikkoja ja kahviloita vaikka millä mitalla. Vanhankaupungin kävelykaduilla on ravintoloita vieri vieressä, mutta kannattaa hakea elämyksiä, myös muutamia kortteleita kauempaa.
Polkupyörät
Tartossa on parasta liikkua kävellen tai pyörällä. Hotellin vieressä oli kaupunkipyörien parkki, kaikkiaan pyöräasemia on 69 ja pyöriä on 750 joista 510 on sähköpyöriä! Aika makee juttu! Pyörän käyttöön tarvitset joko Tarton julkisen liikenteen lipun tai erikseen ostettavan pyöräverkostolipun. Erikseen ostettuna pyörän päivälippu maksaa viisi euroa ja viikkolippu kympin.
Tarton parhaat ravintolat
Tarton paras ravintola ei ollut meille kaukana – se sijaitsi omassa hotellissamme. Hotelli Lydian ravintola Hõlm on päässyt mukaan White Guide Nordic ravintolaoppaaseen, jossa on kirjattuna pohjoismaiden parhaat ravintolat, jo kolmena perättäisenä vuonna. Ruoka valmistetaan avokeittiössä ja se on osa ravintolaelämystä. Ravintolan innoituksena on Lydia G. Holmin käsin kirjoittamat reseptivihkot vuosilta 1925-26.
Lydia Holmin ja hänen perheensä historia on koskettava ja samalla hyvin tyypillinen sodanaikaisen virolaisen perheen traaginen tarina. Kertomus on luettavissa hotellissa myytävässä Lydian keittokirjassa, jonka tietenkin myös ostin. Ihana kirja! Siinä on sekä Lydian vanhoja ohjeita, että Hõlmin keittiön uusia reseptejä.
La Dolce Vita on aito italialainen ravintola, jonka sali on kauniiden holvikaarien alla. Italialaisen omistajan luotsaamassa ravintolassa ruoka onkin aidosti italialaista. Täydelliseen ruokalistaan kuuluvat myös Tarton ainoat aidossa puu-uunissa paistetut ja samalla Tarton parhaat pizzat.
Restoran Umb Roht on viihtyisä ravintola, jossa lähiruoka ja kausiajattelu ovat etusijalla. Pieni ravitntola ja uskomattoman kauniit annokset. Myös vegaaneille ja keliaakikoille.
Hotelli V Span ravintola Joyce on erittäin tasokas ravintola kauppakeskusten kainalossa, jossa voi myös pistäytyä drinkillä.
Vassilissa on venäläinen ravintola joka on ehdottomasti visiitin arvoinen ja esimerkiksi sen herkullinen kievin kana ei jätä nälkäiseksi ketään.
Melkein vastapäätä Vassilia on erittäin kiinnostava antiikkikauppa Inderlin. Vaikka et ostaisi mitään, mene käymään! Liike on ihana.
Tunnelmallinen kahvila-ravintola Werner on aivan Hotelli Lydian läheisyydessä osoitteessa Ülikooli 11. Yli 120 vuotiasta kahvilaa voi totisesti sanoa perinteikkääksi! Ja voi mahdotonta mitkä leivokset sen vitriinissä houkuttelikaan! Suussa sulavaa – lämmin suositus. Sisäpihan kätkössä voi istua kahvittelemassa ulkona. Pihalta pääsee myös antiikkikauppaan ja kampaajalle!
Tarton parhaat ostokset
Kaksi ihan erityistä myymälää ansaitsevat myös maininnan. Toinen on Moniik, jossa on ihania hepeneitä, joita ystävällinen myyjä ilolla esittelee. Liike on kuin korurasia ja sen rekeiltä löytyy varsinaisia vaateaarteita. Moniik on Raatihuoneen aukiolla, joten se on helppo löytää. Toinen on sukkakauppa SUVA En ole eläissäni nähnyt kerralla niin paljon sukkia. Mene ja täydennä varastosi, täältä löytyy kaikki maailman vaihtoehdot.
Tarton käsityö- ja matkamuistokauppojen valikoima on saman tyyppinen, kuin muuallakin Virossa. Paljon tällä hetkellä erittäin trendikkäitä tavaroita saa hyvin edullisesti. Suosikkejani on puiset leikkuulaudat, pellavapyyhkeet, joissa on käsin virkatut pitsit sekä erilaiset hyytelöt, hunajat ja kuivatut kukat ja yrtit, joita liikkeistä myös saa ostaa.
Tarton parhaat elämykset
Tarton kasvitieteellinen puutarha on upea ja ihmeellinen aarre vanhassa kaupungissa. Kun sen portista astuu sisään, näyttää siltä, että olisi tullut pieneen ja vähän ahtaaseenkin puistoon. Täytyy kiertää kasvihuone, sen takana aukeaa uskomattoman kaunis, monimuotoinen ja upea puutarha, jonka ei voi kuvitella sijaitsevan keskellä kaupunkia. Se on ehdoton paikka vierailla. Yksi upeimmista, joissa olen käynyt.
Toinen ihana vehreä paikka on laaja Toomemäen puistoalue, joka alkaa aivan hotelli Lydian vierestä. Puisto on nimensä mukaan mäellä, ja sinne on tosiaankin kiivettävä. Puistossa voi tutustua mm. Tarton tuomiokirkon mahtaviin raunioihin.
Yliopistostaan Tartto tunnetaan ja sinne oli tietenkin oitis mentävä myös. Koko rakennus on kaunis ja sen pienessä taidemuseossa on kaksi helmeä – toinen on muumiohuone, jossa on näytteillä oikeita egyptiläisiä muumioita ja toinen on yliopiston entinen karsseri eli rangaistushuone, jonne siis kurittomat opiskelijat teljettiin miettimään tekosiaan. Kerrassaan kiinnostava paikka!
Kokonaan oma juttunsa on Viron upea, uusi ja uhkea vuonna 2016 valmistunut kansallismuseo jossa kävin viime syksynä. Kirjoitin siitä kokonaisen blogin, jonka voit lukea täältä. Se paikka on uskomattoman hieno ja sopii kaiken ikäisille. Lupaan ettet pitkästy. Museokaupan valikoimat ovat myös ihan huippuluokkaa.
Vielä teimme pienen kävelyn kaunista joen rantaa pitkin ja sitten alkoi olla aika lähteä jatkamaan matkaa Pärnuun. Siitä kerron myöhemmin. Mutta pieni hauska episodi tapahtui vielä saapumisemme jälkeisenä aamuna.
Olin kuntosalilla treenaamassa ja olin pukenut treeniasuni päälle hotellin ihanan collegekankaisen aamutakin, joka oli kuin pitkä huppari. Kun olin palaamassa huoneeseen takaisin, näin että ulkona paistaa aurinko. Kun tulimme Tartoon, oli pilvistä ja kaipasin tähän juttuun aurinkoisia kuvia. Olen jo kauan sitten oppinut sen, että hyvää hetkeä ei kannata missata ja niin lähdin juoksemaan siitä paikasta pitkin Tarton katuja kamerani kanssa. Sain kyllä vastaanottaa aika pitkiä katseita aamutakissa juostessani. Kivan takin saattoi ostaa itselleen ja tietenkin ostinkin! Enkä vain itselleni, vaan myös lahjoiksi!
Tarton Paavalin kirkko (Pauluse kirik) on Eliel Saarisen suunnittelema. Se tuhoutui pahoin toisen maailmansodan aikana. Neuvostoliitto sijoitti rakennukseen sodan jälkeen mm. urheilumuseon ja kirpputorin. Kirkko korjattiin suomalaisten toimesta ja se vihittiin uudelleen käyttöön v. 2015. Me emme ehtineet käydä tällä reissulla tutustumassa siihen, mutta kuvien ja lukemani perusteella se on upea ja visiitin väärti.
Mene Tarttoon ja osta matka ja hotelli täältä. Nauti kesäisestä laivamatkasta ja tutustu hienoon naapurimaahamme vähän syvemminkin, kuin vain hienoon Tallinnaan. Jos kuitenkin päätät myös tehdä risteilyn käytä hyväksesi Eckerön minun lukijoilleni tarjoama alekoodi:
Päivä Tallinnassa -risteily tai Miniristeily -20 % edullisemmin tuotekoodilla HANNAS. Tarjous on voimassa 31.12.2019 saakka. Max. 4 hlö/varaus. Varaa matkatäältä: https://www.eckeroline.fi/
Ihania kesäseikkailuita kaikille! Pian tulee juttu Pärnun parhaista paikoista – stay tuned!
Hanna
Mielenkiintoista juttua lukiessa häiritsi Tartto-nimen taivuttaminen. Saisiko sen korjattua tekstiin. Tartto, Tarton, Tartossa, Tartosta, Tarttoon.
Hei Maija,
Kiitos palautteestasi. Korjaan välittömästi. On jännä juttu, miten korva toimii. Olen kuullut ja lukenut kuinka ihmiset ovat taivuttaneet sanaa oudolla tavalla ja sitten ole ominut tuon väärän tavan. Olen sellainen ”kuuloihminen” kopioin ihmisten tapoja puhua. Ja siis, en todellakaan ole mikään haka kieliopissa ja lisäksi vielä vahvasti sanasokea. Joten usien mun jutuissa on virehitä. Se rassaa mieltä, mutta teen parhaani.
Suuret kiitokset tästä huomautuksesta. Arvostan.
Hanna