Pelargonit kuuluvat helppoihin kesäkukkiin ja ne ovat meidän terssin traditio. Tajusin sen viimeistään istutusta seuraavan päivänä, kun ohi lenkkeilevä rouva huuteli ystävällisesti aidan takaa että ”olen jo odottanut koska teidän pelargonit taas tulevat kaiteelle!” Vitsit että tuli hyvä mieli!
Olen muutamana vuonna istuttanut kesäkukat liian varhain ja saanut katua kiirettäni. Tämä kevät oli niin takkuinen raekuuroineen, etten edes ajatellut kukkahommia, ennen kuin olin aivan varma, ettei kylmä tuhoa kukkiani. Niinpä istutin kukat terassille viikko sitten. Onneksi puutarha pitää kiireisenä muutenkin. Täältä voit lukea lisää.
Pelargonit viihtyvät paahtavassa auringossa
Ja juuri sitä on meidän terassi – paahteinen. Aurinko paistaa kaiteelle koko päivän aivan säälimättä, mikä on ihanaa. Joskus olen laittanut pelargonien sekaan lankaköynnöksiä. Näyttää niin kauniilta, kun osa kasveista kurkottaa ylöspäin ja osa ryöppyää alas. Istutuksesta tulee siten rehevä ja kasviseinästä täyteläinen ja elävä.
Valkoiset kukat näkyvät hämärässä
Valikoin aina monia erivärisiä kukkia istutuksiin ja pelargonieni värit ovat vaihtuneet joka vuosi, sen mukaan mitä on saatavana, kun astelen kauppaan. Eniten rakastan vaaleanpunaisia ja tietenkin Mårbacka on minusta ihanin, mutta en ole nirso. Tänä vuonna kaupassa oli tarjolla aika intensiivisiä värejä. Syklaamin punaisia ja vaaleanpunaisia, joissa oli tummempi keskusta sekä valkoisia, joita otan aina, jos niitä on.
Parveke- ja terassikukkia valitessa kannattaa muistaa, että valkoiset kukat näkyvät hämärässä ja värilliset auringossa. Se on aika metka juttu, mutta totta. Kirkkaassa paisteessa valkoinen ikään kuin häviää ja värilliset loistavat. Kun ilta hämärtyy tai on pilvinen päivä, valkoiset kukat hehkuvat.
Elävää ja rönsyilevää
Jokaiseen parvekelaatikkoon mahtuu neljä kukkaa. En istuta erivärisiä kukkia säännölliseen rytmiin vaan sattumanvaraisesti, koska niin lopputulos on elävämpi ja siten mielenkiintoisempi. Niinhän kukat luonnossakin kasvavat. Pidän rehevyydestä.
Pelargoni saa kuivahtaa
Pelargoni pitää säännöllisestä kastelusta mutta sietää myös kuivuutta. Istutin kukat altakasteluruukkuihin, joten kasvit saavat itse säännöstellä sen kuinka paljon vettä käyttävät. Annan kuitenkin ruukun vesisäiliön olla aina muutaman päivän tyhjänä kastelujen välillä.
Pelargonit ovat kuin minä – emme pidä rankkasateesta
Jos luvassa on kovia sateita, ovat pelargonit vaarassa. Ne eivät pidä kovasta sateesta, mutta kestävät sadetta kyllä jonkin verran. Minulla onkin huonojen säiden aikaan tapana nostaa kukat terassin talon puoleiseen laitaan, räystään alle suojaan. Sellaista se on Suomen kesässä! Terassikukkia ja –kalusteita toppauksineen siirretään edes takaisin sisään ja ulos monta kertaa kesässä ja ainakin kalusteiden toppauksia jopa monta kertaa päivässä!
Nyppiminen edesauttaa kukintaa
Jos haluaa, että pelargonit kukoistavat ja kukkivat myöhään syksyyn saakka, täytyy kuihtuneet kukat poistaa. Jos on aikaa, kannattaa nyppiä jokainen kuollut kukka pois kukkatertusta tai sitten napsasta koko kukka pois, kun kaikki sen kukat ovat muuttuneet ruskeiksi. Lannoitus on myös tärkeää, kukkiakseen ja kukoistaakseen pelargonit tarvitsevat voimaa.
Kukat antavat näkösuojan
Istutin pelargonit altakasteluruukkuihin, jotka on nostin suoraan terassin kaiteelle. Ne antavat elävän, kukkivan näkösuojan tielle. Korkeutta tulee kukkineen ja ruukkuineen noin 40 cm lisää, joka aivan mainio asia. Terassilla on siten suojaisaa viettää yksityistä aikaa omassa rauhassa.
Syötävän hyvää
Pelargonien kukkia voi syödä. Koristele niillä leivonnaisia, salaatteja ja smoothiebowleja. Tämän ihanan ja mehevän raparperikakun ohje löytyy täältä ja minun IGTV:ssä leivon kakun alusta loppuun.
Ihanaa kukkakesää!
Hanna
Blogia saa mielellään jakaa.
Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin ⎮FB ⎮FB-blogi⎮