Rahtilaivalla Viroon

Kaupallinen yhteistyö: Eckerö Line

Viimeksi, kun menimme Saarenmaalle, matkustimme rahtilaivalla Viroon . Eckerön m/s Finbo Cargo seilaa Helsingin Vuosaaresta Muugaan, joka on n. 20 kilometrin päässä Tallinnasta. Cargon matka kestää 2 tuntia ja 45 minuuttia ja tunnelma laivalla on äärettömän leppoisa ja mukava.

Finbo Cafeteriasta voi ostaa kahvilatuotteita, aamiaista ja kotiruoan tyyppistä lämmintä ruokaa.

Laivan baari on valoisa ja siellä on hyvä kokoelma lautapelejä! Pelaaminen on niin kiva tapa kuluttaa aikaa. Matka kestää 2h 45 min eli nopeastihan se menee, mutta pelaten leppoisasti!
Istumasalogissa eturivi on on paras!

Istumasalongissa on varaa valita tuolityypistä.

Koko matkan voi istua kahvilassa, jossa nettikin toimi koko reissun ajan. Mutta muitakin mukavia paikkoja on. Rauhaisa paikka on myös istumasalonki. Finbon Baarista on upeat näkymät merelle ja sinne on koottu runsas valikoima lautapelejä, mikä ilahdutti! On niin kiva tapa kuluttaa aikaa pelaamalla pelejä.

Muugan satamasta on helppoa lähteä mihin päin Viroa tahansa. Me lähdimme Saarenmaalle, josta löysin taas uusia juttuja. Ihan huippumatka.

Kuressaaren keskusaukio

Me ollaan vietetty Saarenmaalla jo viisitoista kesää. Joka kesä etsitään ja löydetään uusi juttuja, vaikka saarihan ei ole todellakaan mikään jättiläinen. Tällä reissulla sattuma kuljetti meidät luostariin.

Ruokafestivaali näyttäytyi kaduilla, kaupoissa ja ravintoloissa

Kaikki alkoi Kuresaaren torilta, jossa oli ruokafestivaalien aikaan saaren omien tuotteiden myyntitapahtuma. Ja niitähän riittää. Saarenmaalla tehdään paljon upeita ruokatuotteita, kuten makkaroita ja juustoa, joita myydään kaikkialla Virossa, jokaisessa marketissa. Mutta tarjolla on myös pienempien tuottajien kiinnostavia tuotteita, jotka ovat suuremmaksi osaksi luomua.

Viinejä, viinoja, hilloja, yrttejä, hunajaa, mehuja, lampaantaljoja, pellavaa – vaikka mitä.

Saarenmaan omat tuotteet on suurimmaksi osaksi luomua. Kuressaaren terveyskaupan valikoima on kyllä vakuuttava ja tuotteet ovat hyvin edullisia.
Kuivattuja sieniä!
Saarenmaalaisen Kenan villasta, pellavasta ja puuvillasta kudotut tuotteet on superlaadukkaita ja kauniita. Heillä on myös nettikapuppa. Kena tarkoittaa suomeksi kaunis!
Go Span ravintolan sisäfilettä vihannesten kera. Paikallista kaikki.
Saarenmaalla kasvatetaan paljon lampaita ja saatavana on lihan lisäksi herkullisia lammasmakkaroita ja erittäin edullisia ja kauniita lampaataljoja.
Paikallisia herkkuja notkuvat myyntipöydät

Olin saanut Ritva-siskoltani toiveen ostaa Virosta hunajakennoja ja niin skannasin toria silmä kovana löytääkseni niitä hunajaisia herkkuja. Ja niinpä näin keskellä toria myyntipöydän takana seisovan nunnan. Se oli yllättävää. En ole koskaan nähnyt Saarenmaalla nunnaa. Ja viläpä juuri hunajaa myyvää nunnaa. Lähdin katsomaan olisiko tarjolla myös hunajakennoja. Ei ollut kennoja, mutta nunna oli lempeä ja puhelias ja kertoi olevansa läheisestä luostarista. Olin hämmentynyt – oliko Saarenmaalla luostari? Mitä ihmettä!

Reomäen luostari

Mutta oli tietysti. Ja vielä aivan Kuivastu – Kuresaari tien varrella, paikassa jonka ohi olemme ajaneet varmasti satoja kertoja. Saimme kuulla, että luostariin voi vapaasti mennä tutustumaan ja niin me kurvasimme sen pihaan matkalla takaisin mökille.

Heti kun tulimme luostarin portille, meidät vilkutti iloisesti tervetulleeksi torilla tapaamamme nunna. Saksalaissyntyinen Theohariti kertoi, että heidän pääluostarinsa on Kreikassa, pienessä Anatolin kylässä ja että tässä Saarenmaan nunnaluostarissa on neljä nunnaa.

Saarenmaan luostari on perustettu 2009 vanhaan Reomäen pappilaan, jonka vieressä on vuonna 1849 rakennettu, neuvostoaikana pahoin kärsinyt, Pyhän apostoli Andreaksen kirkko.

Nunnat ovat tehneet valtavan työn kunnostaessaan kirkkoa, joka kärsii edelleen kosteudesta.

Vanha pappilarakennus on myös kunnostettu samoin kuin puutarha.

Sisar Theoharit ja Pyhan apostoli Andreaksen kirkko
Ikonostaasi
Neuvostoaikana pahoin kärsinyt kirkko kärsii kosteudesta edelleen, mutta seinille on nostettu uusia ja vanhoja ikoneita.
Luostarin piha-aluetta ja vanha koulu
Takana näkyy vanha koulu, joka halutaan myös kunnostaa tulevaisuudessa.
Vanha pappila on kunnostettu ja sitä on laajennettu niin, että kaikilla sisarilla on omat huoneeet ja muutama yöpyjiäkin varten.
Luostarin puoti ja sen oviaukon kauniit maalaukset.

Nunnat ovat kouluttautuneet mehiläistenhoitajiksi ja pääasiallinen tulonlähde onkin juuri hunajan myynti. Vähän harmitti, että olin jo ehtinyt ostaa hunajat – olisin mielelläni tukenut näiden naisten uurastusta, heidän säilyttäessään vanhaa kaunista kulttuuria. Luostarissa paahdetaan myös omaa kahvia jota saa ostaa luostarin pienestä kaupasta. Myynnissä on myös heidän kuivamiaan yrttejä, yrttiöljyjä, saippuoita ja ikoneja.

Jos ikinä tulet Saarenmaalle, käy visiitillä Reomäen luostarissa ja tervehtimässä nunnia. Paikka on helppo löytää ja siis tietenkin he ovat myös Facebookissa, jossa luostarin tapahtumia voi seurata.

Se on jännä juttu, että tutuistakin ympäristöistä löytää aina jotakin uutta ja voi vain ihmetellä, kuinka ei ole aiemmin huomannut jotain paikkaa. Minä en ole koskaan ennen käynyt luostarissa. Olin yllättynyt heidän monipuolisista taidoistaan – naiset pystyvät mihin tahansa se tuli taas kerran todistettua.

Kotona keitettiin kahvit luostarin kahvista ja tiedän jo mistä ensi kesänä ostan hunajani.

Minun Saarenmaan tuliaiskorini. Pellavapyyhe, käsintehtyjä luostarin saippuoita, luostarin kahvia, hunajaa ja ihanat Kenan patalaput. Jotain näistä saatan käriä joulupaperiin.
Siemennäkkäriä, omenaviinietikkaa ja ihana juomapohja jossa on hunajaa, inkivääriä ja sitruunaa sekä siskolle hunajakennoja.

Kotimatkalle

Kotimatkan Suomeen teimme jälleen Rahtilaivan kyydissä leppoisasti. Laiva ei lähtenytkään Muugasta, vaan Tallinnan satamasta. Siitä tuli vielä tekstiviestillä muistutus puhelimeen, jos asia olisi jäänyt huomaamatta.

Jos olet lähtemässä risteilylle Tallinnaan muista käyttää mun alekoodia

Miniristeily tai Päivä Tallinnassa -risteily -20 % päivän hinnasta tuotekoodilla HANNAS. Voimassa 28.2.2021 saakka. Max. 4 hlö/varaus. Varaukset eckeroline.fi.

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Kaisa 28.09.2020

  Ihana juttu – ja tuo luostari ihan uutta tietoa! Mutta mihin hunajakennoja käytetään? Mitä niillä voi tehdä? Kaisa

  Vastaa
  • hannasumari 28.09.2020

   Hei Kaisa!
   Kiitos – kiva kuulla 💚
   Kennohunajaa syödään sellaisenaan. Siinä sanotaan hunajan olevan aidoimillaan. Kopioin muutamalta sivulta lisää tietoa siitä sinulle:

   Kennohunajan käyttö on vanhimpia hunajan käyttötapoja. Kennohunajassa hunajaa ei ole lingottu pois mehiläisten tekemästä hunajakennosta.

   Hunajakennoja voi syödä sellaisenaan lusikalla tai pureskella kuin purukumia. Mehiläisvahan voi nielaista tai sylkäistä pois.

   Se on hyvää! Maista!

   Terv
   Hanna

   Vastaa