Tervetuloa meidän mökille Saarenmaalle

Tervetuloa meidän mökille Saarenmaalle! Haluaisin olla siellä nyt, kuten joka pääsiäisenä, mutta tällä kertaa täytyy tyytyä kuviin ja ihaniin muistoihin. Ajattelin jakaa ne teillekin, koska itse pääsin vierailemaan viime kesänä 30:ssä ihanassa kesäpaikassa, kun kuvasimme Suomen kaunein koti –ohjelmaa ja etsimme Sinin ja Teron kanssa suomen kauneinta kesämökkiä.

Ostimme tilan Saarenmaalta vuonna 2004 ja teimme siellä valtavan remontin vuonna 1923 valmistuneeseen tammihirrestä rakennettuun taloon ja vuonna 1936 rakennettuun talliin. Vanhaa on jäljellä seinät ja tunnelma sekä ihana pihapiiri vanhoine omenapuineen. Rakastamme Saarenmaata ja sen ihmisiä. Meidän naapurimme siellä ovat puhdasta kultaa.

Tarinoita Saarenmaalta on niin paljon, etten edes yritä kertoa meidän historiaa siellä. Tällä kertaa mennään kuvilla ja kuvateksteillä. Meillä kotona -sivustolla on lisää tarinaa meidän kesäparatiisista, voit lukea ihanan jutun ja katsoa kauniit kuvat täältä.

Tässä on meidän mökki. Kuvassa näkyy myös vinssikaivo. Itse kaivo on upeasti kivetty ja sinne on kiva kurkistaa. Vinssin tukipuu on tammea. Tästä kaivosta otetaan vettä auton pesuun ja kukille. Sisälle vesi tulee porakaivosta, jonka teetimme heti tilan ostettuamme vuonna 2004
Ilmakuvassa vasemmalla näkyy vanha talli, jonka toisessa päässä on nyt kesähuone, keskellä autotalli ja toisessa päässä on sauna.
Vasemmalla on mökin nurkka ja keskellä kuvaa vanha talli. Kolme kiviseinää on vanhan kivinavetan pääty. Vuonna 1923 tammihirsistä rakennettu talo oli pitkä. Sen toisessa päässä asuivat ihmiset ja toisessa eläimet. Talo on aikanaan romahtanut tuosta välistä. Korjasimme toisen pään osin täysin romahtaneet kiviseinät ja teimme niihin ikkuna-aukot. Oleskelutila sai nimekseen pueblo.
Puebloon rakennettiin takka ja sen reunoilla kukoistavat villiviini, köynnösruusu ja viiniköynnös, josta tulee hyvä sato rypäleitä joka vuosi.
Yhtenä vuonna istutin tänne laventelia ja ne ovat talvehtineet loistavasti. Minä ja mehiläiset rakastamme niiden väriä ja tuoksua! Seassa kasvaa myös yrttejä ja jokunen mansikka. Tämän pöydän ääressä yleensä juon aamukahvini ja luen kirjaa ennen kuin kukaan muu herää. Pueblo on aamuisin tontin lämpimin paikka.
Olen vaikuttanut Saarenmaan rakennushistoriaan oikeasti aika vahvasti. Keskellä taloa sisäänkäynnin kohdalla katto oli vuotanut ja seinä oli mätä. Hirsiseinää olisi ollut mahdotonta jatkaa tai siis paikata kauniisti ja minulla oli yksi yö aikaa miettiä, kuinka seinä korjataan. Keksin, että tehdään kiviseinä ja siihen pieniä hyllyjä kivistä. Tätä mallia on sittemmin toteutettu monissa vanhoissa taloissa Saarenmaalla, jotka on remontoitu kuntoon.
Romahtaneen kivinavetan rakennusaineena oli ollut kalkkikivi, jota oli tontilla massoittain.
Kumpaakin taloon tehtiin perinteinen ruokokatto, jollaiset niissä oli ollut alunperinkin. Ikkunat tehtiin niin ikään vanhan mallin mukaan – ne aukeavat kokonaan, mutta jokaisessa ikkunassa on avattavissa myös erikseen yksi ruutu.
Talo takaa. Ruokokatto on kaunis ja se on myös hyvä lämmön- sekä äänen eriste. Talossa on täysin hiljaista, edes sateen ropina ei kuulu.

Siirrytään sisälle – tervetuloa!

Kaikille vieraille tarjotaan heti heidän saavuttuaan ensimmäiseksi  lasillinen Vana Talinnaa pienistä sormustimen kokoisista laseista, joita olen kerännyt Kuresaaren antiikkikaupoista vuosien varrella.

Tupa – keittiö – olohuone

Ruokailutila.
Volli rakensi keittiön paksusta puusta, tämä keittiö ei tutise! Keittelen ruuat kaasuliedellä ja astianpesukone hoitelee tiskit. Astioita on liikaa ja rakastan niistä jokaista. Sama ongelma on täällä Espoossa…!
Tässä me istutaan takan äärellä keväisin ja syksyisin. Kesällä eletään ulkona. Siinä varmaan syy siihen, että näitä sisäkuvia on olemassa todella vähän. Tarjotinpöydän on Jarin vanhemmat tuoneet 80-luvulla Marokosta. Arkun, joka toimittaa pöydän virkaa, olen perinyt äidiltäni. Flamantin korituolit ostimme jo 2005 Boknäsiltä. Toppaukset olisi pitänyt ostaa erikseen ja ne olivat aivan törkeän kalliit, enkä suostunut ostamaan niitä. Ostin kuvassa näkyvät pehmusteet Vepsäisen pihamyynnistä viidellä eurolla. Ne kuuluvat oikeasti keinuun ja valuvat vähän aina välillä, mutta ei haittaa!

Makuuhuone

Tämä on ehkä talon paras huone. Sängynpäätynä on rakkaalta ystävältä saamani hieno intialainen sermi. Pieni lipasto on toiselta rakkaalta ystävältäni samoin kuin seinällä häämöttävä piiankaappi. Topattu sängynpeitto on pellavaa ja teetimme sen Kuresaaressa. Helmalakanan olen itse ommellut vanhoista pitsilakanoista. Kaikki mökin verhot ovat samaa Marimekon Pikseli pellavakangasta, minä tiedän vain yhden mahdollisen verhojen värin – se on valkoinen. Maljakossa tuoksuvat omalta pihalta poimitut pihajasmikkeet.
Arkku sängyn päädyssä on Saarenmaan antiikkia. Suuret tyynyliinat ovat peräisin 1800-luvun Ranskasta ja niiden sisään olen kätkenyt vieraspeitteet ja tyynyt. Moskiittoverkko on oikeasti käytössä kesäisin. Jos kärpänen pörrää huoneessa yöllä, se ei haittaa, kun tietää että se ei pääse verkon sisään.
Päiväunet 💜
Vaatekaappi on ranskalaista antiikkia ja voi – sitä pitäisi kuvata myös sisältä, koska se on niin hienosti tehty! Upeat rokokootuolit saimme ystäviltämme jotka olivat perineet ne. Ne oli maalattu valkoisiksi öljymaalilla ja ne entistettiin näin upeiksi Kuresaaressa. Lehmän taljan sain kerran yhdestä kodista, jossa olimme kuvaamassa – heillä oli vähän liikaa tavaraa ja myös muutama ylimääräinen lehmäntalja,  joista he halusivat päästä eroon – ne molemmat lepäävät nyt Saarenmaan mökin lattialla.

Lastenhuone – vierashuone

Tähän suureen huoneeseen mahtuu neljä kunnon sänkyä. Huone oli alunperin lapsillemme, mutta nyt se toimii myös vierashuoneena. Neljän sängyn paikkaa voi siirrellä loputtomasti sen mukaan, keitä huoneessa nukkuu. Tilaa voi rajata verhoilla kahteen suuntaan – sekä poikittain että pitkittäin.
Punaiset peitteet ovat 100% villaa ja ne ovat n. 40 vuotta vanhat. Äitini osti ne aikanaan mummilleni. Laatu kestää! Seinällä olevan pitsin on virkannut anoppini. Ja täälläkin suurten, vanhojen tyynynpäällisten sisään on varastoitu peitteet ja tyynyt.
Sänky toimii sohvana. Perinteisiä Saarenmaan tuoleja on vaikeaa löytää (vas). Ikkunan alla on katajasta tehty säleikkö, joka joka toimi aikanaan koiran esteenä, kun halusimme pitää sen joko sisällä tai ulkona.

Sauna

Sauna on rakennettu tallin toiseen päähän. Pesutilat on vuorattu kokonaan luonnonkivillä, jotka löytyivät tontilta. Löylyhuoneen seinät on tuppeensahattua lautaa.

Yläkerta on ihanaa valoisaa tilaa. Täällä on ihana nukkua. Hirsikehikon sisällä on Unikulman joustinpatjat. Sängyistä ei tingitty. Ne on kaikki kunnollisia, uni on niin tärkeä asia!

Kuva: Johanna Myllymäki

Tontin vanhat omenapuut antavat valtavan sadon ja auttavat kotitöissä.
Tämä portti on ihanaa avata ja aina yhtä haikeaa sulkea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

24 kommenttia

 1. Merja 2 12.04.2020

  Todella ihana paikka😍 niin kotoisa ja kaunis. Enpä lainkaan ihmettele, että viihdytte siellä niin hyvin. Kiva kun jaoit tunnelmia Saarenmaalta.

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Kiitos Merja ❤️
   Hanna

   Vastaa
 2. Mariitta 12.04.2020

  Ihana, puhutteleva paikka. Aah!

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Kiitos Mariitta ❤️
   Hanna

   Vastaa
 3. Enne 12.04.2020

  Saarenmaalla ystävättäreni kivinavetassa viihfytty.
  Postineiti Naati oli mielenkìintoinen tuttavuus ja hänen suklaarasiasta löytyi “arvopostia”.
  Kesäkotinne huolella rakennettu ja rakkaudella vanhaa vaalittu.
  Nautinnollisia yhyeisiä tuokioita!

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Enne! Sinun viestisi taisi ollakin täällä! Kiitos Haluan ehdottomasti kuulla Naatista lisää!
   Kiitos kaunista sanoistasi ❤️
   Hanna

   Vastaa
 4. Leena 12.04.2020

  Upeaa, kaikki niin hienoa ja viimeisteltyä, parasta laatua, tyylillä mitä vain harvoin näkee.
  Jos olisin sinä, muuttaisin kokonaan tuonne.
  Mikään mökki Suomessa tuskin voittaa tätä rouheudellaan ja samaa aikaan rennolla kokonaisuudella toteutettuna, ihan omilla taidoilla tehty ja suunniteltu.
  Tämän mökin rinnalla kalpenee kaikki!
  Näitä sinun tulisi tehdä ja suunnitella 24/7 .
  Ihanaa, että Suomella on sinut, moniosaaja, taitava, paras✨🙌🏻✨

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Leeenaaaa! Kiitos – aikamoista hehkutusta! punastelen.

   Suukkoja
   Hanna

   Vastaa
 5. Nimetön 12.04.2020

  Onpa hieno “mökki”, “kakkoskoti”!’
  Niin paljon kauniita yksityiskohtia ja viihtyisän tuntuinen kokonaisuus. Todella minunkin makuuni.
  Helppo uskoa, että siellä viihdytte ja sinne kaipaatte tässä tilanteessa. Kyllä tämä korona aikanaan loppuu. Sitten osaamme arvostaa monia tuttuja asioita entistä enemmän.

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Nimetön – kiitos ❤️
   Hanna

   Vastaa
 6. Susanna Indren 13.04.2020

  UPEA !!

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Kiitos Susanna!
   Hanna ❤️

   Vastaa
 7. Eeviregina 13.04.2020

  Onpa upea lomapaikka! Joitakin kuvia olen aiemmin nähnyt, mutta navetan raunioseinät oli yllätys. Juuri tuollaisesta olen haaveillut ja ihastelen muutamaa pihapiiriä, joissa sellaiset on. Todella viihtyisän näköistä, ei ihme että viihdyt siellä!

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Kiitos. Navetan seinät on kyllä ihanat vaikka villiviini yrittää kaikin tavoin peittää ne kokonaan!
   Ilmansuunta voisi olla parempi, että sinne paistaisi ilta-aurinko, mutta nyt tyytyminen aamun paisteeseen ❤️
   Hanna

   Vastaa
 8. Kati 13.04.2020

  Hei Hanna (Kiti-siskoni ystävä),
  Ihana koti teillä Saarenmaalla. Me ostimme suomalaisen perheen vanhan remontoidun maalaistalon Kuressaaren pohjoispuolelta Kaarmasta vuonna 2015 ja olemme viihtyneet siellä erinomaisesti. Tunnelma sekä talossa että saarella on niin rauhallinen ja idyllinen että nyt sydän itkee kun sinne ei pääse. Tervetuloa käymään sitten kun taas olemme siellä. Saat Kitiltä yhteystietoni.

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Hei Katriina! Olenkin nähnyt Kitin päivityksissä, että hän on välillä ollut Saarenmaalla. Olette yhtälailla tervetulleet meille kylään! Kunpa pääsisimme sinne vielä tänä kesänä. Saarenmaan koronatilanne on todella paha. Niin surullista.
   Nähdään siellä, kun sinne taas pääsemme!

   Hanna

   Vastaa
 9. Jassu 13.04.2020

  Vau, TODELLAKIN kesäparatiisi!!! Olet luovuuden lahjakkuus, taito tuoda esille luovuuden laajuus ja uniikkia ilmaisua. Paikka on merkityksellinen joka varmaankin tuo ILOA ja ONNELLISUUTTA!

  Vastaa
  • hannasumari 13.04.2020

   Kiitos <3

   Vastaa
 10. Terhomatti Hämeenkorpi 17.04.2020

  Hej Hanna ! Ihanan kodin olette remontoineet:-) Missä päin Saarenmaata se sijaitsee? Minulla on etupäässä Kuressaaressa vanhoja tuttuja, joita käyn katsomassa kerran – pari vuodessa. Kun toivotit tervetulleeksi, niin oishan tuo mieluista!

  Vastaa
  • hannasumari 19.04.2020

   Hei Terhomatti,
   Siellä me olemme aika lähellä Kuresaarta. Ehkä nähdään joskus siellä Kuresaaren torilla! Toivotan kaikki tervetulleeksi blogiin katsomaan millainen mökki minun mökkini on, kun kerran kuvissa esittelemme myös muiden mökkejä. Sen tietenkin ymmärsit 🙂

   Hyvää kevättä,
   Hanna

   Vastaa
 11. Leila Rantakangas 01.08.2020

  Kiviseinä! Mahtava idea, saa nähdä päätyykö käyttöön muutama viikko sitten hankittuun taloomme Kotlandin kylässä. Osa vanhaa hirsiseinää on heikossa kunnossa. Puutarhassa on villiviiniryteikkö jonka keskellä vanhaa kivirakennelmaa, ehkä sinne tulee ensi kesänä mini-Pueblo!

  Vastaa
  • hannasumari 01.08.2020

   Hei Leila!
   Kuinka hauskaa, että olette hankkineet talon Kotlandista! Kaikkea hyvää remonttiin ja ihaniin hetkiin Saarenmaalla! Ehkä näemme siellä!

   Hanna

   Vastaa
   • Leila Rantakangas 01.08.2020

    Ehkäpä 🙂 Pieni talomme on nimeltään Värava, ihan tien vieressä oikealla, suuren vaahteran varjossa ennen Koovin kylän aluetta. Olemme saaneet monta hyödyllistä ideaa blogistasi ja lehtijutuista, meillä tulee todennäköisesti eteen myös hirsikehikon kengitys/nosto.
    Vinkkinä Kotlandissa, tai olisiko jo Koovin puolta, ( jos et sattumalta olisi löytänyt jo tätä paikkaa!). Siellä on järjettömän upea ranta, valtava lintuparatiisi, minne eksyimme vahingossa vuosia sitten. Kun ajaa taloltamme Kooviin päin vajaan kilometrin, vasemmalla tienvieressä on kivi, ja kun siitä kääntyy rantaan johtavalle tielle, tulee aivan huikeaan paikkaan. Tai no, ranta on “paikoillaan” vain matalan veden aikaan. Nyt heinäkuussa vesi oli korkealla ja koko valtava hiekkaranta veden peitossa. Siellä on tuhansittain erilaisia lintuja ja taattu rauha. Lähdemme vielä elokuussa jatkamaan hommia, millään ei malttaisi pysyä täällä Espoossa nyt…

    Vastaa
    • hannasumari 01.08.2020

     Se ranta on mentävä katsomaan! Mekin menemme vielä Saarenmaalle tänä kesänä ja varmasti marraskuuhun saakka. Sen jälkeen on liian kylmä. Pääsiästä alkaa meidän kausi taas uudelleen. (jos saa matkustaa)
     Kiitos – on maailman ihaninta kuulla, että voinut auttaa tai antaa vinkkejä tai ideoita jollekin. Että on hyödyttänyt jotakuta näillä jutuillaan. Tulin niin iloiseksi siitä!
     Jos näet minut joskus siellä nykäse hihasta! Juuri nyt kirjoitan huomenna julkaistavaa blogia Kuresaaresta ja nimenomaan Piispanlinnasta ja sen reunamista.
     Voikaa hyvin ja iloa remppahommiin! (jos tarvitsette muuten hyvää remonttimiestä sieltä niin minullahan sellainen on – voin antaa yhteystiedot)

     ❤️ Hanna

     Vastaa