Toisen kerran borrelioosi nyt lisämausteena lääkeyliherkkyys

Jälleen borrelioosissa! Tuntuu aivan uskomattomattomalta, että kuten viime kesänä, myös tänä kesänä sairastuin borrelioosiin. Onni on se, että huomasin sen heti ja sain lääkkeet. Epäonni taas siinä, että sain lääkkeestä hyvin ikävän yliherkkyysreaktion.

Nyt borrelioosia kantava punkki sai saaliikseen minut Espoossa. Ei siis missään saaristossa, ei metsässä tai niittyvaelluksella, vaan meidän omassa puutarhassa.

Kävi täsmälleen samoin, kuin viime kesänä. Kiinnitin huomiota käsivarressa jatkuvasti kutiavaan punaiseen pieneen paiseeseen, kuin hyttysen puremaan. Ainoa ero oli se, että hyttysen purema ei kutise koko ajan. Tämä kutisi ja kun se kolme päivää oli kutissut, pienen paiseen ympärille levisi reilun viiden sentin kokoinen punainen alue.

Fiilis oli kyllä melkoinen. Voiko olla mahdollista, että saan sen taas! Lähes tarkalleen vuosi sitten minulle kävi sama juttu. Silloin borreliabakteeria kantava punkki iski kärsänsä minuun Saarenmaalla. Viime kesänä purema oli vasemmassa käsivarressa ja nyt lähes samassa kohdassa oikeassa kädessäni.

Sain hoidoksi kymmenen päivän kuurin Doximyciniä, ja lääkäri kehotti välttämään aurinkoa. Suojasin itseni aurinkovoiteella, jonka suojakerroin oli 30 ja peittävillä vaatteilla, päässäni keikkui aurinkohattu. Kolmen päivän käytön jälkeen ihoni räjähti. Tunne oli metka.

Lähdin aamulla perinteiselle lenkilleni, kun ensin käsissäni oli tunne, että veren sijaan niissä virtaisi jäävettä. Pieni ohuita jäävirtauksia kulki pitkin kädenselkää ja kämmeniä. Pikkuhiljaa käteni iho turposi, muuttui punaiseksi ja araksi kaikenlaiselle lämmölle. Iho kihelmöi ja jos sitä kosketti, siihen sattui. Tunne on sanoinkuvaamattoman epämiellyttävä. Käsi käyttää johonkin koko ajan. Sen lisäksi kärsin borrelioosin oireista. Minua väsyttää, iho menee yhtäkkiä kananlihalle, en palele, mutta on tila jota voi kuvata sanalla ihokylmä. Yhtäkkiä onkin kuuma ja iho tuntuu polttavalta ja olo kuumeiselta. Ehkä minulla onkin kuumetta, en tiedä. Myös sydän hakkaa välillä vimmatusti.

Päivänselvää oli, että lääke on vaihdettava. Käytin Pihlajalinnan sovellusta ja selitin ongelman puhelimen chatissa lääkärille, joka vaihtoi Doximycinin Amorioniin. Nyt olen vuorokauden ollut ilman Doximyciniä ja odotan, että sen vaikuttavat aineet häviävät kehostani. Kädet ovat edelleen niin arat, että on vaikeaa koskea mihinkään. Iho käsissä kasvoissa ja rintakehällä on turvoksissa ja kireän tuntuinen, kuiva ja ryppyinen. (No ryppyisyys naurattaisi, jos ei itkettäisi, sillä iho on todella kipeä ja pahan tuntuinen)

Miksi kerron tämän kaiken?

Koska hoitamaton borrelioosi on erittäin vakava sairaus ja aiheuttaa paljon erilaisia oireita, jotka on myöhemmin vaikeaa tunnistaa borrelioosin aiheuttamiksi ja siksi niitä on myös vaikeaa hoitaa oikein.

Milloin voin epäillä borrelioosia?

Borrelioosin oireet alkavat 3-30 päivää punkin puremasta. Tyypillisin oire on punoittava kehämäinen, yli 5 cm halkaisijaltaan oleva ihottuma, joka hiljalleen leviää. Voi olla myös vilustumisen kaltaisia oireita,  väsymystä ja lihaskipuja.

Rokotus

Borrelioosia vastaan ei voi rokottautua. Sen sijaan harvinaisempaan puutiaisaivotulehdukseen on olemassa rokote. Borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta ei pidä sekoittaa toisiinsa.

Punkki on minikokoinen

Puutianen on pieni. Kaksivuotiaat punkit, joita kutsutaan nymfeiksi, ovat vain 1-4 mm läpimitaltaan. Suurin osa ihmisten borrelioositartunnoista on peräisin juuri nymfeiltä.

Punkit näyttävät kuvissa usein pulleilta palleroilta, jotka olisi helppoa huomata iholla. Mutta näin ei ole. Kun punkki on vasta porautunut ihoon, siitä näkyy vain nuppineulan päätä pienempi musta piste. Muutenkin vain millimetrin kokoinen nymfi on vaikeaa huomata.

Voiko punkki purra huomaamatta?

Minä en ole nähnyt punkkia ihollani kummallakaan kerralla, kun olen saanut borrelioosin. Vain puremakohdan ihomuutos on kavaltanut pureman.

Koska täytyy tehdä punkkitarkastus?

Tee punkkitarkastus joka kerran, kun olet liikkunut luonnossa tai puutarhassa, jos olet mökillä, tee se joka ilta. Parasta on, jos joku voi auttaa tarkistuksen teossa. Ihoa on hyvä tarkkailla myöhemminkin, purema ei aina kutise, joten esimerkiksi selässä oleva purema ei näy itselle helposti. Itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on 3–30 vuorokautta.

Missä on punkkivaara?

Borrelioosia levittäviä punkkeja on levinnyt koko Suomeen aivan Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Niitä siis ei ole ainoastaan saaristossa, kuten usein sanotaan. Punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus. Luonnossa punkkeja levittävät mm. peurat ja kotieläimet voivat kantaa niitä turkissaan sisään kotiin.

Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne!

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 kommenttia

  1. Leena Helenius 16.07.2020

    Hei Hanna! Punaisen kehämäisen ihottuman halkaisija on varmaankin yli 5 cm eikä yli 50 cm, kuten
    kirjoitit! Hyvää vointia ja paranemista Sinulle!

    Vastaa
    • hannasumari 16.07.2020

      Hei Leena!
      Joo kyllä olet aivan oikeassa! Sain ystävältä tekstiviestin myös asiasta tuoreeltaan ja pääsin oitis korjaamaan! Kiitos sinullekin tarkkaavaisuudesta ja erityisesti siitä että viitsit laittaa viestin. On kurjaa jos tekstiin jää virheitä!
      Punkitonta onnen kesää sinulle!
      Hanna

      Vastaa
  2. Leena Karvinen 16.07.2020

    Tuossa sohvalla lehteä lukiessani tunsin kutinaa oikeassa kädessäni, luulin pikkukärpäseksi ja läimäsin, eipä tuo kuollut. Lähemmin tarkasteltuna osoittautui punkiksi. Liekö koira tuonut, sillä käveli viime viikolla kainalossa, yhtään kiinnittynyttä ei ole onneksi löytynyt🍀Tsemppiä sinulle, pikaista tervehtymistä, hyvää punkitonta kesää ja terkkuja☀️🌸

    Vastaa
    • hannasumari 17.07.2020

      Nyt tarkkana siis!
      Hyvää puntkitonta kesää sinulle myös!
      Hanna

      Vastaa
  3. Anneli Jalkanen 16.07.2020

    Pihaa voi yrittää suojata aitaamalla ja pitämällä nurmen lyhyenä. Pienjyrsijät ja linnut pääsevät silti, joten koira tai kissa on hyvä apulainen. Myös nurmen kalkitusta on ehdotettu. Lisätietoja punkkien elinkierrosta ja isäntäeläimistä löytyy blogistani: metsanomistaja.blogspot.com. Paranemisia!

    Vastaa
    • hannasumari 17.07.2020

      Kiitos Anneli!
      Hyvät neuvot – toisaalta koirat ja kissat tuovat myös punkkeja turkissaan sisätiloihin. Hankalaa on!

      Terv
      Hanna

      Vastaa
    • hannasumari 20.07.2020

      Kiitos viestistäsi Anneli
      Terv
      Hanna

      Vastaa
  4. Katinka 16.07.2020

    Olen sairastanut Borelioosin huonoin seurauksin. Mu ei uskottu lääkäri vänkäsi allegiaan. Voi viiksi, kun sitten -abkuurin sain 10kk myöhemmin oli juna ns.mennyt🤨silmäoireet(värikalvontulehdus),nivelet,iho…..
    Jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle 44v
    Hoida Hanna itsesi super huolella❣️
    ~katinka

    Vastaa
    • hannasumari 17.07.2020

      Hirvittävää! On outoa, etteivät lääkärist Suoemssa ole ajan tasalla borrelioosin kanssa. Saksassa asia on toisin.

      Terv
      Hanna

      Vastaa
  5. Katinka 17.07.2020

    Vielä palaan tartuntaasi,Ota vasta-ainetesti vaikka oireet poissa ja olo ok! Bakteeri voi piiloutua kroppaan ja sitten suutuspäissään virota ja alkaa rumba ja ralli alusta. Mulla nukku polvessa ja tähystyksessä heräsi👿
    t. -kokemuksen syvällä rintaäänellä

    Vastaa
    • hannasumari 20.07.2020

      Hei Katinka!
      Joo sen aion tehdä.
      Toivottavasti itse voit hyvin!
      Hanna

      Vastaa
  6. Omppu 17.07.2020

    Hei Hanna, mistä tiedät että on punkin purema, koska et ole nähnyt punkkia olemassa ihollasi. Yleensä ne syövät 3-5 päivää joskus jopa 7 vrk . Unohtuiko itseltäsi tarkistus, punkin kyllä huomaa jo vuorokauden jälkeen, kasvaa kokoajan syödessään verta. Millä ko keilla ja tuloksilla sait borrelioosi diaknoosin.?

    Vastaa
    • hannasumari 20.07.2020

      Hei Omppu,
      Niin sepä on kiintoisaa, etten nähnyt punkkia. Nyt opin, että punkkeja on tosiaan myös omassa pihassa Espoossa. Kiistanalaista on kuinka kauan punkki on kiinni ja kuinka nopeasti sen mahdollisesti kantama borrelioosi ihmiseen tarttuu.
      Käsivarressani oli oli selvä puremajälki ja sen ympärillä tyypillinen borrelioosista kertova punainen rengas ja ihomuutos ja minulla oli kuumetta.
      Hyvää punkitonta kesää sinulle
      Hanna

      Vastaa
      • Omppu 21.07.2020

        Ok, ajattelin vaan, että voisiko olla jokun muun hyönteisen purema. Minun tuttavallani allergia kaiken näköisten-ja kokoisten ötököiten pureman ja piston jälkeen iho reagoi punoittamalla, turvotusta, rinkuloita ja jopa vesirakkuloita. Usein joutunut käymään lääkärillä ihotulehdusten vuoksi. Punkitonta loppukesää sinulle ja mukavaa ja rentouttavaa lomaa.

        Vastaa
        • hannasumari 22.07.2020

          Kiitos Omppu – sinulle myös ihanaa kesää ja ystävällesi myös!

          Hanna

          Vastaa
        • Punkin puraisema 26.08.2020

          Hei Omppu! Minulla on ollut kaksi kertaa borrelioosi. Ensimmäisellä kerralla tauti ehti muhia n. pari kuukautta, ennen kuin tajusin mistä kyse. En ollut nähnyt punkkia ja ihotautilääkäri, jolta sain lääkkeet, sanoi, että olin 10. potilas (v. 2011) ja yksikään meistä ei ollut nähnyt punkkia. Yksi oli hänen kollegansa.

          Tänä kesänä sain taudin uudelleen, kolmas kiinni oleva punkki oli borrelian kantaja. Nyt siis syylliset jäivät kiinni itse teossa. Jokainen punkki oli niitä tosi pieniä, tämä taudinkantaja kaikista pienin eli siinä larva-vaiheessa. Se oli niin pieni, että oli ihme, että sen pystyi yleensä näkemään. En ollut ollenkaan huolissani, koska olin lukenut punkeista ja ollut siinä uskossa, että borrelia tarttuu vasta, kun punkki on ollut kiinni n. 48 tuntia. Toisin kuin aivokuume, joka tarttuu heti puraisusta. No tuli todistettua, ettei se väite ainakaan pidä paikkaansa! Tämä tapaus oli ollut kiinni korkeintaan muutaman tunnin. Mutta haluan vain kertoa, että punkeilla on muistaakseni kolme kehitysvaihetta, sen viimeisen huomaa helpoiten, koska se jää ihoon paisuttamaan itsensä sellaiseksi isoksi palloksi. Nämä kaksi muuta ovatkin petollisempia, koska ne ovat kiinni vähemmän aikaa, eivätkä kasva isoksi ja siten jäävät helpommin huomaamatta. Hyvää ja punkitonta loppukesää!

          Vastaa
  7. Inni 19.07.2020

    Voi kuinka ikävää ja olipa hurjat tuntemukset, toivottavasti lääkkeen vaihto helpottaa oloa. En tiennyt että punkit voivat olla noin pikkiriikkisiä joten hyvä että kirjoitit tästä, kiitos!

    Vastaa
    • hannasumari 20.07.2020

      Hei Inni!
      KIitos viestistäsi. Olo on jo paljon parempi ja kaikki yliherkkyysoireet ovat poissa. Onneksi. Kova antibiottikuuri kyllä väsyttää. Onneksi on loma.
      Iloa kesääsi!
      Hanna

      Vastaa
      • Inni 21.07.2020

        Ja voitko kuvitella, eilen äitini ihmetteli että mikäs pieni piste tuossa rinnassa on – juuri sellainen pienenpieni punkki. Nyppäisi pois mutta iho jo punoitti. Hänellä on borrelioosi jo vuosien takaa eikä ole kiva kaveri.

        Tuntuu että punkkeja on nyt joka paikassa, kaupunkipuistossakin. Ollaan tarkkaavaisia – aikuisnäkö ei täällä helpota asiaa joten täytynee hankkia kunnon suurennuslasi 😀

        Vastaa
        • hannasumari 22.07.2020

          Älä muuta sano! Eihän niitä NÄE!!!

          Hanna

          Vastaa