Elämäntapamuutokseni

My story – elämäntapamuutokseni

Olen saanut valtavasti kyselyitä elämäntapamuutoksestani koko viimeisen vuoden aikana. Nyt kun vuosi on kulunut aloituksestani, on hyvä kertoa mitä tein ja miksi ja kuinka kaikki sujui. Ja missä mennään nyt.

Kaikki alkoi joulukuussa 2022. Olin väsynyt, kehoni oli jotenkin turta ja veltto, nivelet olivat jäykät, olin turvoksissa. En mitenkään nauttinut olemisestani. Minulla oli kipuja, portaiden nousu ja ylämäkikävely sattuivat, mikä oli tosi outoa. Kaikkea tätä hankaluutta oli jatkunut jo muutamia kuukausia, mutta kesän pitkän ja vaativan työrupeaman jälkeen syyskuussa, en jaksanut heti pureutua mihinkään, vaan halusin vain levätä, nauttia elämästä ja tehdä rästitöitä. Olen kuitenkin sellaista tyyppiä, että yhtäkkiä saan aina asioista kylläkseni ja sitten toimin satasella, enkä epäröi. Niin tein nytkin.

Taustaa – Raskas työ vaatii veronsa

Kesän kuvaukset kestävät tosiaan ihan koko kesän. En usko, että kukaan oikeastaan tajuaa mitä se tarkoittaa. Lähes kaikki viikot asun hotelleissa ja syön kaikki ateriat ravintoloissa. Aamiaisen lounaan ja päivällisen, jota oikeastaan voi kutsua illalliseksi, koska sen äärelle pääsee yleensä siinä kello kahdeksan aikaan illalla.

Omaa aikaa on päivässä muutama tunti aamulla ja saman verran illalla. Se tarkoitta sitä, että liikunnalle ei oikein jää aikaa, eikä siihen ole juuri energiaakaan.

Luulen, että kenenkään kunto ei lopulta kestä sellaista elämää.

Perusravintolaruoka on rasvaista, suolaista eikä juuri sisällä raikkaita vihanneksia ja koska välipaloja ei juuri tule syötyä, annoskoko kasvaa huomaamatta. Liikunta supistuu minimiin ja autossa istuttujen tuntien määrä on valtava. Lisäksi joka päivä istutaan tunti tai jopa yli, maskissa, lounaalla, päivällisellä…istumista todellakin riittää.

Nyt riittää tätä – on aika toimia 

Kun sitten viime joulukuussa päätin ryhtyä tekemään jotakin asialle, eli itselleni, ryhdyin etsimään ravitsemusterapeuttia sekä personal traineria.

Ravitsemusterapeutilta toivoin minulle sopivaa ruokavaliota ja annoskokoa. Jotenkin taju siitä minkä kokoisia annoksia minun tulisi syödä, oli kadonnut tyystin. Koin olevani aika hukassa koko ruokailun suhteen, vaikka tiedän niin paljon terveellisestä ruuasta ja esimerkiksi välipalojen merkityksestä.

Joku saattaa muistaakin ensimmäisen käyntini erään ravitsemusterapeutin luona. Se oli täysi katastrofi. Olin etsinyt lääkäriasemalla toimivan terapeutin, jonka referenssissä luki nimenomaan, että hän tekee ruokavalioita. Sitä en kuitenkaan saanut. Terapeutti kertoi vain vastaanoton lopussa, että ruokavaliota hän ei tee koska ihmiset pitävät niin erilaisista ruuista. Kyseisen ravitsemusterapeutin vastaanotolla tapahtui monta muutakin hullua juttua, joihin en välitä enää palata sen enempää. Mutta neuvoni on, että kannattaa olla tarkka ja jos ei saa sitä palvelua, mitä on tullut hakemaan, ei siitä myöskään kannata maksaa.

Vastoinkäymisen jälkeen, tai tavallaan jopa sen ansiosta, löysin kuitenkin ravitsemusterapeutin, joka on aivan vailla vertaansa. Sain yhteyden Nordic Nutrionistin Sonia Wahlroosiin. Joulukuussa -22 sovimme etäpalaverin tammikuun alkuun. Ennen palaveria minun tuli täyttää monisivuinen kyselylomake, jossa selvitettiin terveydentilani sekä tein myös ruoka- ja elämäntapapäiväkirjan kolmelta päivältä.

Ensimmäinen istunto

Puolitoistatuntisen Teamsin aikana tammikuun alussa Sonia selvitti mitä halusin ja miksi sekä kävimme läpi perinpohjaisesti ruokailu- ja elämäntapahistoriaani.

Toiveeni oli saada terveellinen ruokavalio, jonka annoskoot ovat itselleni oikeat. Halusin myös laihtua, koska kehotuntemukseni oli löysä ja ikävä. Ja vaikka olen vannonut, etten ikinä enää elämässäni laihduttaisi, oli toive hoikemmasta minusta kuitenkin olemassa. Kaipasin keveyttä, liikkumisen helppoutta ja hoikkaa olemusta.

Palaverimme jälkeen Sonia lähetti minulle 23 sivuisen tietopaketin, jossa oli selvitys minusta, tavoitteet ja ohjelma, jota alkaisin noudattaa. Pakettiin kuului ruokavalio 4 viikoksi resepteineen sekä kauppalista! Olin vaikuttunut. Aloitin uuden ruokavalioni 16.1.2023

Tavoitteena oli:

Rauhoittaa suoliston hyvinvointia ja ruuansulatusta

lisätä jaksamista sekä parantaa mielialaa


Painonpudotus 10–12 kg


Panostaa laadukkaisiin, energisoiviin ruoka- aineisiin

Tasapainoittaa hormonitoimintaa

Alku ja epäilykset

Ruokarytmi oli vanha tuttu: aamiainen, välipala, lounas, välipala, päivällinen. Aamupalan ja päivällisen välissä 12 tuntia. Perfekt! Tuttu ja turvallinen systeemi syödä 3-4 tunnin välein sopii mulle täydellisesti.

Kun olen puhunut tämän ruokarytmin puolesta, moni sanoo sen olevan mahdotonta töiden takia. Olen erimieltä. Kysymys on tahdosta. Ihmeellinen on se työpaikka, jossa ei voi omenaa syödä! Toki vaihtoehtoja on runsaasti hedelmien lisäksi mm. jugurttia, smoothieita, kananmunia jne. itse söin välipalat enimmäkseen autossa, matkalla jonnekin tai parkissa milloin missäkin.

Lounas- ja päivällisreseptit sisälsivät lihaa, kanaa, kalaa, riisiä, kvinoaa ja paljon vihanneksia ja hedelmiä. Reseptit oli helpot toteuttaa ja ruoka oli todella maukasta, ja erittäin raikasta ja puhdasta. Ruuasta tuli hyvä olo.

Kun aloin valmistaa annoksiani, punnitsin tarkasti aivan kaiken. Ja kun katsoin annosta, ajattelin, että nälkä jää! Olin itse asiassa vuorenvarma siitä. Päätin kuitenkin pysyä annetuissa määrissä ja katsoa kuinka käy, vaikka olisi tehnyt heti mieli lisätä kaikkea annokseen kuuluvaa.

Mutta annos oli sopiva. Vatsaan ei tullut pinkeän täyttä oloa, vaan helpon kylläinen ja miellyttävä fiilis. Ja kolmen tunnin päästä välipala oli just paikallaan. Koskaan ei ollut nälkä, eikä koskaan ollut ähkyä. Olo oli kevyt ja miellyttävä koko ajan. Ei täysi – eikä nälkäinen. Ei ollut oloa ollenkaan ja siten saattoi unohtaa koko asian ja käyttää energiansa muuhun. Pidän siitä.

Ensimmäinen haaste

Jännittävä tilanne oli heti tammikuussa -23, kun lähdin Karibian risteilylle. Olin kuullut, että laivalla olisi saatavana paljon hedelmiä, smuutheja salaatteja jne. Italialaisen laivan antiin ja Karibian hedelmätarjontaan saattoi luottaa! Virhe. Laivan ruokatarjonta oli kohtuullisen surkea. Smuutheja sai vain, jos laiva oli maissa. No olin silloin itsekin maissa. Pöllin aamiaiselta aina omenan, päärynän tai mandariinin välipalaksi. Olin kuitenkin sitkeä ja tein mahdollisimman hyviä valintoja ja kaikki meni hyvin.

Liikunta ja yllättävä ratkaisu

Samaan aikaan ruokaremonttia toteuttaessani kanssa otin itselleni personal trainerin. Tavoitteena oli palauttaa aikaisempi hyvä liikkuvuuteni, vahvistaa reisiä ja saada lihasvoimaa ja notkeutta sekä saada oudot takareisien ja peppulihasten kivut pois.

Hanne Hirvonen tuli tapaamaan minua ja teimme sopimuksen, joka oli yllättävä! Hän tulisi meille kotiin treenaamaan kanssani kolme kertaa viikossa. Meillä on kotona jumppahuone, jossa on aika hyvä valikoima kaikkea tarvittavaa ja Hanne totesi sen varusteet erittäin riittäviksi. Ja niin säästin paljon aikaa, kun ei tarvinnut lähteä mihinkään kuntosalille. Ja voin sanoa, että aivan tarpeeksi hikistä hommaa se oli.

Käytimme treenissä soutulaitetta, käsipainoja, jumppapalloa, kuminauhoja ja kehonpainolikkeitä. Viikon viimeinen treeni oli joogaa, johon myös mieheni osallistui usein. Oli ihanaa treenata hänen kanssaan yhdessä.

Hannen osaaminen on laajaa ja lajimme vaihtelivat ja kunto kasvoi. Kävin myös vesijuoksemassa ja kävelin mahdollisimman paljon.  

Aloitin myös kylmäaltistuksen säännöllisenä tapana. Olen vanha avantouimari, mutta kesällä ei avantoa ole. Meillä on Amandan avantosuihku ja X°CRYO™ kylmähoitolaite, joista saa paljon jäätävää iloa!

Kehon lisäksi koulin mieltä

Aloin myös meditoida ja tehdä hengitysharjoituksia säännöllisesti iltaisin ja aamuisin. Olen hyvä nukkuja, mutta saatan herätä aamuyöllä miettimään työasioita tai jotain muuta mieltä askarruttavaa. Niissä hetkissä meditaatio on mulle toimivin juttu. Hyvä uni on supertärkeää.

Hiljaisuuden kuuntelemisen lisäksi luin ja kuuntelin enemmän kirjoja kuin pitkiin aikoihin. Kirjo on ollut laaja aina dekkareista, elämänkertoihin ja self help kirjoihin. Kirjoissa on omat maailmat jonne on hyvä hukkua.

Ei myöskään pidä väheksyä hyvien ja luotettavien ystävien ja kuuntelijoiden roolia elämässä. Ystävyyssuhteet on lujittuneet tämän vuoden aikana, mikä on suuri iloni.

Tuloksia syntyy

Pikkuhiljaa tulokset alkoivat näkyä ja tuntua. Kiloja putosi, senttejä katosi, liikkuvuus ja voima sekä energia lisääntyivät. Hyvinvointi kasvoi. Jarppa söi samoja ruokia, mutta paljon suurempia määriä kuin minä. Hänen kaloritarpeensa on minuun verrattuna moninkertainen. Mutta hän nautti myös siitä hyvästä olosta, jonka ateriat toivat. Tasapaino lautasella oli hyvä. Sopivasti proteiinia, hiilareita ja kasviksia. Reseptien ruoka on puhdasta ja yksinkertaista, raikasta ja värikästä. Raaka-aineiden energiatiheys on myös tärkeä juttu, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Mittasin lantion, vyötärön ja rinnanympäryksen sekä painon viikoittain ja lähetin tiedot Sonialle.

Alkoholi ja sokeri

Käytän alkoholia en vain kohtuullisesti, vaan en juuri lainkaan, joten se ei ollut mikään ongelma. Monet ovat kysyneet: entä viini? Vastaus on helppo. Ei viiniä minulle. En tarvitse sitä mihinkään, enkä tiedä kuinka Sonia siihen suhtautuu, tai millaisia määriä sitä tässä systeemissä voisi juoda. Sen kuitenkin tiedän, että keho ei polta rasvaa, jos sen pitää polttaa alkoholia verestä.

Sokerissa taas on hiukan haastetta, koska rakastan leipomista ja leivon järkyttävän hyviä herkkuja. Teen reseptejä myös someen, joten valmiista herkuista piti päästä aina pian eroon. Onneksi ottajia herkuille on riittänyt.

Kuukausittaiset tapaamiset Teamsissä

Meillä oli Sonian kanssa 50 minuutin Teams palaveri kerran kuukaudessa. Silloin kävimme läpi minua askarruttavia asioita, tuloksia ja eri aiheita, kuten tunnesyöminen jne. Ja jos minulla oli kuukauden aikana muuta kysyttävää, kysymykset hoituivat tekstiviesteillä.

Viidessä kuukaudessa painoa oli pudonnut 12 kiloa, nivelet eivät olleet kankeat, energia lisääntyi eikä olo ollut nihkeä. Olo oli ihana! Aikamoista! Ainoastaan kipu takareisissä ja pakaroissa oli pysyvää – outo homma!

Uusi kesä

Kesäkuun alussa -23 alkoivat jälleen kuvaukset. Kuinka selviäisin lähes neljän kuukauden mittaisesta kesäleiristä ympäri Suomea hotellein ja pienten paikkakuntien ravintoloiden antimilla ruokavalioni kanssa? Entä liikunta?

Selvisin aika hyvin. Annoskoot olivat mielessä, samoin välipalat. Valitsin ruokalistalta mahdollisimman terveellisiä annoksia, vaihdoin perunat riisiin ja vihanneksiin paitsi, jos saatavana oli kesäperunoita!  Pyysin jättämään annosten kastikkeet pois tai tuomaan ne erikseen, että saatoin ottaa kastiketta vain hiukan tai en ollenkaan. Autossa oli aina pähkinöitä välipalaksi ja usein myös omena tms.

Hanne piti etäjumppaa Whats Uppin kautta ja jumppasin hotellihuoneessa välineinäni joogamatto ja kuminauhat. Saa muuten kyllä hien pintaan noinkin vaatimattomilla välineillä.

Jumppaa hotellihuoneessa kesäkuussa

Paino ei noussut, kunto pysyi osapuilleen kohdillaan. Olo oli ihanan helppo ja keveä. Ainoa ongelma oli edelleen jatkuvat kivut istuessa, autoa ajaessa ja kiivetessä. Kipu ei ollut kova, mutta kiusallinen ja häiritsevä. Jumppasin lisää. Venyttelin. Kävin osteopaatilla, hieronnassa, naprapaatilla fysioterapeutilla. Mutta kipu ei kaikonnut. Nautin uudesta olostani niin paljon, etten antanut minkään sitä pilata.

Missä mennään nyt?

Kipujen kanssa meni hermot jälleen kuvausten jälkeen ja menin viimein lääkäriin viime lokakuussa. Syy löytyi ja jouduin 28.11.2023 hamstring leikkaukseen, jossa molempien takareisieni jänteet korjattiin ja kiinnitettiin uudelleen istuiluihin. Toipuminen tarkoitti 3-4 viikkoa vuodelepoa. Hiukan liikkumista kotona kyynärsauvojen avulla, ei lainkaan istumista. Eikä todellakaan mitään treeniä.

Jännitin etukäteen mitä tapahtuu ruokavaliolle. En pystyisi tekemään itse ruokaa. Mieheni ei osaa tehdä ruokaa, enkä halua syödä eineksiä.

Kävi niin, että lihasmassa on huvennut jonkin verran (en tiedä kuinka paljon, mutta näen sen ja sehän on myös aivan selvää, että niin käy) Paino on noussut 2 kiloa. Mutta rasvaprosentti on noussut tietysti myös. Miksi näin kävi?

Koska herkuttelin, ruokavaliota oli vaikeaa noudattaa, kun en päässyt itse keittiöön. Sitten tuli joulunaika ja suklaarasiat, laatikot, mäti ja smetana jne. Mutta ei hätää –  palasin jo entiseen hyvään Sonian tekemään ruokavaliooni ja viimeistään kuukauden kulutta asia on kuten ennenkin. Paitsi lihasten osalta. Niiden kasvattaminen on tämän kevään tavoitteeni. En pääse nyt heti niitä pumppaamaan, mutta kuntoutus on jo alkanut pienillä liikkeillä ja maailman lyhyimmillä sarjoilla.

Mitä sanoisin lopuksi?

Olen super onnellinen hyvästä olosta ja suosittelen todella lämpimästi Nordic Nutrionistia ja Sonian 1:1 räätälöityä puolen vuoden ruokaohjelmaa ja valmennusta.

Elämänmuutoksen tekeminen vaati sen, että sitoutuu siihen mitä tekee. On oltava malttia kokeilla uusia juttuja tarpeeksi kauan, että voi huomata miten muutokset vaikuttavat hyvinvointiin. Ja jos haluaa tehdä muutoksen, on muutettava jotain. On voitava luopua asioista ja tuoda tilalle uusia ja antaa niille myös mahdollisuus.

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko ruokavaliossa herkkupäiviä? Kuinka saan sokerihimon taltutettua?

Ei ole herkkupäiviä. En edes usko herkkupäiviin. Jos mulla olisi yksi päivä viikossa kun ”saan” syödä herkkuja niitä tulisi yhtäkkiä monta, koska on jonkun synttärit, on PR-tilaisuus, on kiireinen päivä enkä ehdi syödä hyvää välipalaa jne jne. Syön ruokaa ja kun ruuassa on tarpeeksi proteiinia, nälkä pysyy loitolla. Kun ei ole nälkä voi suklaalevyn ohittaa hyvin läheltä ihan vaivatta.

Sonia sanoo näin:

Herkut, sokeri ovat koukuttavia. Mitä enemmän, useammin niitä syö, sen enemmän niitä haluat. Siksi minä näen, että selkeä, vähintään 1 kk minimointi ja herkuista vieroittaminen on paras ratkaisu. Vähän ja silloin tällöin tai karkkipäivä toimii vain harvoille, joilla on sokeririippuvuutta. Lisäksi, syömällä hyvin ja siivoamalla ruokavalion, todennäköisesti alat kaivata terveellisiä vaihtoehtoja tilalle.

Mikä oli onnistumisessa liikunnan ja ruokavalion suhde?

Liikunta ei laihduta. Se kiinteyttää ja tekee hyvää, kasvattaa lihaksia ja antaa joustavuutta. Se mitä laittaa ja ei laita suuhunsa on ratkaisevaa.

Käytinkö pätkäpaastoa?

Päivällisen, eli päivän viimeisen aterian ja aamiaisen välillä on 12 tuntia

Kielsinkö jotain vai onko ruokaan lempeä suhtautuminen?

No, musta tuntuu, että lempeä suhtautuminen on tämän hetken trendi. Jos haluaa muutosta, on tehtävä muutos. Ja kun alkaa syödä hyvin ja terveellisesti, ei enää halua tuhota hyvää oloa ruoka-aineilla, joista ei tule hyvä olo. Mutta tilanteesta riippuen olen syönyt mitä on tarjolla.

Mikkelissä ollessamme löysimme Pizzerian, jossa oli tarjolla jumalaista valkoista tryffelipizzaa. Otin salaatin ja muut söivät pizzaa. Maistoin sitä. Olimme Mikkelissä vielä kolme päivää. Söin joka päivä tryffelipizzan ja näen siitä unta yhä! Mutta niin ei voi tehdä usein.

Kaunako ohjattu osuus kesti ja mitä se maksoi?

The Radiance ohjelma kesti 6 kk ja maksaa n. 2000-2500 € Ja on todellakin sen väärti. Sonialla on muitakin ohjelmia, joihin kannattaa tutustua – löydät ne täältä. Hänen Instagramissaan on koko ajan reseptejä ja vinkkejä. Kannattaa ottaa tili seurantaan.

Hänen työkielensä netissä on englanti mutta hän on suomalainen ja puhuin ja kirjoitin hänelle kaiken suomeksi.

Kuinka paljon ruokavaliossa oli proteiinia? Onko leipä sallittu? Entä hiilarit?

Proteiinia oli n 100g päivässä (esim. 100g kanaa sisältää n. 20 g proteiinia). Ruokavalio sisälsi aika paljon hiilihydraatteja, jotka tulivat pääasiassa vihanneksista ja hedelmistä. Mukana oli kyllä myös riisiä ja kvinoaa, mutta ei leipää. Luovuin siitä helposti, vaikka ajattelin, että se olisi vaikeaa. Ei ollut. Ruoka oli niin hyvää ja siitä tuli niin hyvä olo, etten kaivannut viljoja. En pidä turvonneesta olosta, jonka leipä usein mukanaan tuo.

Liikunnan määrä?

Mä liikuin vähintään kolme kertaa viikossa, joskus enemmänkin. Pidin myös huolta arkiliikunnasta – kävelin mahdollisimman paljon ja kävin vesijuoksemassa kolmen ohjatun tunnin lisäksi. Mutta mä olen liikkunut aina, se on mun elämäntapa ja mulla on myös aina ollut PT. Korona-aika oli poikkeus ja vaikutti myös löysään olooni. Liikunta on kivaa, mutta se ei saa olla pakko, vaan ilo. Mun mielestä on tärkeää etsiä laji, josta tykkää. Ei siitä muuten mitään tule.

Mistä kaivat itsekuria ruokavalion noudattamiseen?

Ei tarvita itsekuria, koska hyvästä ja terveellisestä ruuasta nauttii niin paljon, että siitä tulee ilo. Kun jonkin aikaa noudattaa terveellistä ruokavaliota ja syö puhdasta ja maukasta ruokaa, ei enää halua sitä oloa pilata. Tää on musta koko jutun ydin. Ajatellaan että joutuu luopumaan jostain, vaikka todellisuudessa saa jotakin. Sille on vain annettava mahdollisuus.

Syötkö olleenkaan gluteenia?

Gluteiini ei ole ongelma, vaan se mistä se tulee. Pullat, keksit, kakut ja leivokset sisältävät paljon kaikkea muutakin kuin gluteiinia kuten sokeria, ja suuria määriä maitotuotteita jotka eivät ole hyväksi suolistolle. Mulla ei ole mitään gluteiiniongelmaa, mutta suuret määrät gluteiinia ei ole suolistolle hyväksi.

Mitä jätit pois ruokavaliosta?

Turhat sokerit ja herkut ja leivät. Eli ei päivittäin mitään pullakahveja. Terveelliset välipalat kuten hedelmä, keitetty kananmuna, maustamaton jugge ja pähkinät pitää huolen tasaisesta energian saannista. Jos ottaa välipalaksi jonkun makean herkun, se vaikuttaa helposti siihen, että syö huonon päivällisen – eli ottaa vain jotain pientä, koska on morkkis siitä iltapäivän suklaapatukasta tai mustikkapiirakasta. Mulla katosi makeiden herkkujen himo, kun söin tasaisesti. (Ja se palasi jouluna, kun joka paikassa oli suklaata. Muutama päivä meni, että pääsin takaisin järkevään ja ihanaan ruokabalanssiin – sokeri koukuttaa nopeasti)

Esimerkkipäivä

Aamiainen

2 munan munakas, mausteena hiukan fetaa + muutama kalamata oliivi ja yksi tomaatti

Välipala

1 dl kreikkalaista jugurttia ja 70g mansikoita

Lounas

Kanasalaatti

Brolerin rintafile (airfryer) Kourallinen minitomaatteja, ¼ kurkkua, punasipulia, muutama oliivi, 1 rkl oliiviöljyä, viinietikkaa

Välipala

Vihersmuuthie

Viherkaalia, kurkkua, sitruunan mehu, tuoretta inkivääriä, pellavarouhetta

Päivällinen

120 g uunilohta (hunajaa, inkivääriä, öljyä ja suolaa)

100 g brokkolia

Kevein ja maukkain terkuin,

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

 1. Paula Niemelä 07.01.2024

  Hyvää tätä vuotta!
  Ja onnea ja kiitoksia tuosta päivityksestä , mikä todella tuotti tuloksia, näytät upealta!
  Tiedätkö mikä oli syynä hamstring lihasten vaivaan , mikä ilmeisesti heijastui pakaroihin?

  Vastaa
  • Hanna 07.01.2024

   Hei Paula,
   Kiitos viestistäsi ja onnitteluista. On kyllä hyvä olo ja mieli itsellänikin tästä.
   Syitä ovat istuminen, treeni ja ikä. En tiedä, eikä lääkärikään osannut sanoa mikä oli suurin syy näistä. Vaiva on tavallinen yli 50 v huippu-urheilijoilla! Siihen ryhmään mä en kyllö kuulu 🙂
   Työni puolesta istun paljon autossa – jatkossa pepun alla on pehmeä tyyny!
   Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle,
   Terkuin,
   Hanna

   Vastaa
 2. Anne-Marie Valtonen 07.01.2024

  Kiitos monipuolisesti avatusta elämäntapa muutoksestasi! Siitä jo itsessään saa työkalut kokeilla ominpäin miten sellainen omalla kohdalla lähtisi käyntiin. Ja kun on nähnyt miten elinvoimainen, raikastunut ja kaunis nainen sisältäsi on kuoriutunut, olisi hullua epäillä muutoksen toimimattomuutta. Kallis hinta on ainoa negatiivinen asia kokonaisuudessa, vaikka ymmärrän, että asiantuntijoiden tietotaito maksaa.

  Vastaa