Leivo meheviä arkileivonnaisia – ja arki onkin juhla!

Tuoretta pullaa ja kylmää maitoa - autuus!
Tuoretta pullaa ja kylmää maitoa – autuus!

Tuore pulla – mikä onnen täyttymys! Olen monesti miettinyt mikä tekee leivonnasta minulle lähes meditatiivisen kokemuksen. Kun sekoitan taikinaa, olen aina onnellinen. Katson sitä pyörrettä, kun ainesosat sekoittuvat toisiinsa, ja olen rauhallinen. Olen tullut sellaiseen päätelmään, että ruokaa tehdessä minulla on aina vähän kiire. Joku, vähintään minä itse, on nälkäinen ja odottaa saavansa vatsan täyteen. Sen sijaan leipoessa ei ole kiire ja kaikki yllättyvät iloisesti, kun lämmin leivonnainen koristaa pöytää. Leivonta on myös nopeaa – uuni tekee hitaimman vaiheen itsenäisesti.

Yleensä kaapissani on kaikkea mitä leivontaan tarvitsee. Joskus taas on niin, että kaapissa tai hedelmäkorissa on jotain, joka vaatii päästä maustamaan kakkua, pullaa tai sämpylöitä. Se mitä kaapista on yleensä puuttunut, on hiiva. Kuivahiiva on hyvä apu, mutta en ole ollut aivan sinut sen käytön kanssa. Nyt Dr. Oetkerin uusi kuivahiiva toimii samalla tavalla kuin tuorehiiva, mikä on ihan loistojuttu. Dr. Oetker kuivahiiva laitetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Pullan ja sämpylöiden leipomisessa nesteen lämpötilalla on niin tärkeä merkitys lopputuloksen kanssa. Yksi pussi on puolet tuorehiivapalasta minä käytän aina kaksi pussia, koska teen puolen litran taikinan. Jos haluaa leipoa vain esimerkiksi bostonkakun riittää taikina, jossa on neljänneslitra maitoa ja yksi pussi kuivahiivaa.

Dr. Oetker kuivahiiva toimii kuten tuorehiiva, eli se liuotetaan kädenlämpöiseen veteen.
Dr. Oetker kuivahiiva toimii kuten tuorehiiva, eli se liuotetaan kädenlämpöiseen veteen.
Hienosti noussut taikina!
Hienosti noussut taikina!
Toscapullat pyörityksessä!
Toscapullat pyörityksessä!
vielä hetki liinan alla ja sitten uuniin!
vielä hetki liinan alla ja sitten uuniin!

Pullataikinani resepti on minulle hyvin rakas. Minut opetti leipomaan pullaa entinen naapurini, jolla oli suuri merkitys elämässäni. Hän opetti minulle jotain todellisesta ystävyydestä, enkä voiunohtaa häntä koskaan. Lisäksi resepti poikkeaa tavanomaisimmista yhdessä asiassa: lisään sulatetun voin taikinaan viimeiseksi, niin kuumana, kuin käsi sietää sen sekaan sekoittaa. Uskon että sillä on merkitys pullan nousemiseen. Pullataikina on pidettävä lämpimänä ja sitä täytyy rakastaa. Kun vielä laittaa kylliksi suolaa ja kardemummaa se onnistuu varmasti.

Appelsiinimarmeladilla täytetty bostonkakku on ihanaa! niin raikas ja mehukas
Appelsiinimarmeladilla täytetty bostonkakku on ihanaa! niin raikas ja mehukas
Pullapäivä - ilonpäivä!
Pullapäivä – ilonpäivä!

Tein puolen litran pullataikinan ja leivoin sekä mantelipullia että appelsiinimarmeladilla maustetun bostonkakun. Yhdistelmä on loistava ja bostonkakku pysyy tuoreena monta päivää. Vaikka siihen tulee kyllä himo ja voi olla, ettei sitä faktaa pääse helposti kokemaan…

Banaanikakku on perheemme klassikko. Olen tehnyt sitä vuosia ja se on siitä mukava, että se rakastaa mustuneita banaaneja. Ja jos juuri sillä hetkellä, kun banaanit ovat tosi mustia, ei ehdi leipoa voi banaanit nakata kuorineen pakastimeen. Käytön hetkellä ne voi sulattaa mikrossa ja sekoittaa kakkutaikinaan. Muutenkin taikinaa voi varioida vähän sen mukaan mitä kotona sattuu olemaan. Turkkilaisen jugurtin voi vaihtaa, vaikka kermaan, kermaviiliin tai soyakermaan. Sokerina voi käyttää vain valkoista sokeria tai mitä tahansa tummaa sokeria. Kuta tummempaa, sitä enemmän makua. Pähkinöitä voi varioida, tai ne voi jättää pois. Kaapissani kaikki mikä voi olla luomua on luomua ja siksi on kivaa, kun myös Dr. Oetkerin leivinjauhe on luomua. Siinä on tavallista vähemmän lisäaineita, mikä ilahduttaa minua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Amerikkalaiset sanovat tätä banaalileiväksi ”banana bread” mutta ei tällä kyllä ole mitään tekemistä leivän kanssa, paitsi ehkä muoto.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Banaanikakkua varten voi pakastaa tummumassa olevat banaanit odottamaan sitä hetkeä, jolloin on aikaa leipoa.Tee ja viipale mehevää ja maukasta kakkua…♥️

Olen yleensä leiponut banaanikakun koristeelliseen rengasvuokaan, mutta nyt kävin ostamassa uuden pitkänomaisen vuoan ja leivon kakun siinä. En osaa päättää kumpi on kivempi. Lopputulos on yhtä mehevä vuoasta riippumatta.

Italialainen päärynäkakku maistuu päärynällä, mantelille ja raikkaalle appelsiinille.
Italialainen päärynäkakku maistuu päärynällä, mantelille ja raikkaalle appelsiinille.
Niin mehevää...
Niin mehevää…
Lisäsin kakkuun appelsiinin kuorta raastettuna - suoraan pussista! Loistava tuote, jota pidän aina kaapissa, samoin kuin sitruunankuorta.
Lisäsin kakkuun appelsiinin kuorta raastettuna – suoraan pussista! Loistava tuote, jota pidän aina kaapissa, samoin kuin sitruunankuorta. Dr. Oetkerin leivinjauhe on luomua – lisäaineita on vähennetty, se on todella kiva juttu!
Päärynänpuolikkaat hukkuvat taikinaan.
Päärynänpuolikkaat hukkuvat taikinaan.

Innostuin vielä leipomaan italialaisen päärynäkakun, koska hedelmäkorissa köllötti kolme täydellisen kypsää päärynää. Se, kuten bostonkakku ja banaanikakkukin, on myös erittäin mehevä. Päärynäkakku sopii arkeen, vaikka näyttääkin tosi juhlavalta. Siinä kun on sellainen mukava hämäys. Nimittäin taikinaa on vähän ja hedelmää paljon, kevyttä siis! Leivinjauhe nostaa taikinan päärynöiden tasalle ja jokaisessa palassa on hedelmää ja vain siteeksi hiukan kakkua.

Onnenhetkiä keittiöön – leivonta on ihan parata stressinpoistoa, josta iloitsee koko perhe ja ystävät myös!

Banaanikakku

3 kpl kananmunia

1 ½ dl sokeria

1 ½ dl muscovado sokeria tai muuta tummaa sokeria

1 dl turkkilaista jogurttia

1½ dl voisulaa

4 ½  dl vehnäjauhoja

2 tl Dr. Oetker leivinjauhetta

2 tl Dr. Oetker vaniljasokeria

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 dl pekaanipähkinöitä

2-3 banaania (mielellään tosi kypsiä)

175°C noin 1 tunti

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää voisula ja turkkilainen jogurtti ja sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen. Murskaa banaanit haarukalla ja lisää ne ja murskatut pekaanipähkinät joukkoon viimeiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunin keskiosassa noin tunnin ajan.

Hannan pullataikina

½ l maitoa

2 pussia Dr. Oetker kuivahiivaa

2 munaa

2 tl suolaa

2 rkl kardemummaa

200 sokeria

200 voita tai margariinia

n. 1 kg vehnäjauhoja (mielellään vajaa)

Tee pullataikina

Liuota Dr. Oetker kuivahiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää huoneenlämpöiset munat, suola, kardemumma ja sokeri. Alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä pikkuhiljaa vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Kuta löysemmäksi jätät taikinan, sitä pehmeämpää pullasta tulee. (Usein 800g jauhoja riittää tai sinne päin. Taikinan onnistumisen taika on vaivaamisessa. Kun taikina on noussut sitä voi käsitellä jauhottamalla pinta ja pöytää.)  Lisää lopuksi sulatettu rasva niin kuumana kuin kätesi sietää.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työpöydälle, vaivaa sitä hiukan, ja jaa se kahteen osaan.

Toscatäytteiset pullat

Täyte

(annos riittää koko takinaan)

100g voita

1dl sokeria

2 rkl maitoa

100 g mantelilastuja

1 kananmuna voiteluun

Tee taikinasta pitkä pötkö ja jaa se samankokoisiin osiin. Pyöritä pulliksi alustaa vasten. Nostele uunipellille nousemaan  20-30  minuutiksi ja peitä leivinliinalla. Kun pullat ovat nousseet voitele ne kananmunalla ja paina sitten pullan keskelle syvennys ja työnnä siihen teelusikallinen toscatäytettä. Paista 225° noin 10 min

Appelsiiniboston

Täyte appelsiinibostoniin

2 ½ dl vahvaa appelsiini marmeladia

50g tummaa suklaata sulatettuna

1 kananmuna voiteluun

Kauli puolet taikinasta n. 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi ja levitä sen päälle appelsiinimarmeladi. Kääri taikina löyhälle rullalle ja leikkaa se kahteentoista palaan. Vuoraa pyöreä irtopohjakakkuvuoka leivinpaperilla ja asettele taikinakiekot väljästi vuokaan leikkauspinta alaspäin. Nosta kakkua lämpimässä paikassa liinan alla noin 20-30 minuttia. Voitele munalla ja paista 200 asteessa noin 30 minuttia. Kun kakun pinta on saanut sopivasti väriä, suojaa se foliolla.

Kakku voi jäähtyä vuoassa tai sen voi nostaa leivinpaperin avulla tarjoiluvadille lämpimänä. Valuta jäähtyneelle kakulle raitoja sulatetulla tummalla suklaalla.

Italialainen päärynätorttu

125 g voita

1 ½ dl sokeria

2 isoa kanamunaa

1 dl vehnäjauhoja

2 dl mantelijauhoja (100g)

1/2  tl Dr. Oetker leivinjauhetta

3 kypsää, kuorittua päärynää puolitettuina ja siemenkota poistettuna

1 dl mantelialstuja (50g)

1 pss Dr. Oetker appelsiinin kuorta

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla.

Kuori ja puolita päärynät ja poista siemenkota. (Se onnistuu kauniisti jos kaapissasi sattuu olemaan pariisinperunarauta, mutta lusikka toimii yhtä hyvin, eikä kolonen jää näkyviin)

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitten taikinaan kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.

Sekoita keskenään vehnä- ja mantelijauhot sekä leivinjauhe ja appelsiininkuori. Lisää seos varovasti käännellen taikinaan. Levitä taikina vuokaan ja paina päärynänpuolikkaat vieretysten taikinaan. Paista kakkua uunissa 25 minuuttia ja lisää pinnalle mantelilastut. Paista vielä noin 8-10 minuuttia.

Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä tovi vuoassa ennen kuin siirrät sen tarjoiluvadille. Maistuu parhaalta kunnolla jäähtyneenä.

Minä lempipuuhassani ♥️
Minä lempipuuhassani ♥️

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 kommenttia

  1. Sarppa 28.03.2017

    Hei,

    Kuinka paljon murskattuja pekaanipähkinöitä tulee banaanikakkuun?

    Vastaa
    • hanna sumari 01.04.2017

      Oi oiiii! onko se jäänyt pois reseptistä?!Ja vasta nyt näen kysmyksen! Kiitos ja anteeksi.
      vastaus: 2 dl
      Hanna
      PS korjaan heti reseptin!

      Vastaa
  2. pete 28.03.2017

    Hei pakko kommentoida, leipomossa työskennellessä sekä leipuri kondiittorin papereita hommatessa ope aina sano että voi/margariini lisätään viimeisenä

    Minä laitan aina pullataikinaan aitoa vanilijaa sisältävää vanilijasokeria se antaa ihanaa makua myös

    Vastaa
    • hannasumari 01.04.2017

      Hahaaaa! kiitos! Olen oikealla tiellä!
      Jesss!
      Kiitos tiedosta!
      (yleisesti resepteissä voi lisätään huoneenlämpöisenä taikinaan, minun pointtini on kuuma rasva)
      Hanna

      Vastaa
  3. anneli 31.03.2017

    Olisi ollut kiva saada kuvä päärynäiden asettelusta.

    Vastaa
    • hannasumari 01.04.2017

      Hei, toiveesi on kuultu. Lisäsin blogiin kuvan päärynöiden asettelusta.
      Hanna

      Vastaa
  4. Rimpula 11.12.2023

    Mistä löytäisin vadelmakarvasmantelikakun reseptin ?
    Erinomainen kuulemani mukaan näin joulunalusaikaan !

    Vastaa
    • Hanna 11.12.2023

      Hei Rimpula!
      Se resepti on mulla Instassa, onko slle Instatili? Jos on, niin laita mulle viesti, niin linkkaan sen sulle. Jos ei ole, niin kerro ja laitan reseptin tänne.
      Ja siis – se on tosi hyvä joulunajan kakku!
      terkuin hanna

      Vastaa