Joulupöytä kukkii – ihanat joulukukat juhlapöytiin

Ihanat värit! Joulunkaan ei tarvitse aina olla ihan joulunpunainen. Ja mustat kynttilät on todella kauniit. Kuva: Sammalsydän

 

Kun yhdistää Joulukukat muihin luonnon materiaaleihin, saa aikaan upeita ja runsaita kattauksia.

Olin keväällä tekemässä juhlakattauksia Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa. Kun suunnittelin kattausesitystäni, sain yhteistyökumppaneikseni kaksi ihanaa naista ja hyvät ystävykset Viherkuution Minnan ja Sammalsydämen Sallan. Minna Harju on hortonomi ja vihersuunnittelija ja Floristi Salla Ukkonen tekee tilaustöitä ja järjestää workshoppeja.

Teimme Kotkassa kauniit kattaukset ja minä sain päähäni Sallan punoman kukkaseppeleen. (Ai että on muuten ihanaa tehdä töitä seppele päässä. Hommiin tulee ihan uudenlaista potkua ja ulottuvuutta. Keijua ja kuninkaallisuutta samaan aikaan!)

Nyt, juuri ennen kuin lumi valkaisi maiseman Salla ja Minna olivat järjestäneet kukkia ja kattauksia –kuvauspäivän ja minä saan ilon esitellä lopputuloksia teille! Silmäkarkkia ja ideoita – olkaa hyvä!

 

 

Kukat ja kasvit ovat minusta tärkeä osa kaikkia kauniita kattauksia ja tykkään käyttää niitä monin eri tavoin – en ainoastaan maljakossa keskellä pöytää. Kun pöydän ympärillä istutaan, on kukkien oltava matalalla, tai tapahtuu se kiusallinen juttu, että vastapäätä istuvaa joutuu vähän kurkistelemaan sieltä kukkapuskan takaa. Tai vaihtoehtoisesti maljakon tai maljan on oltava kovin kapeavartinen ja hyvin korkea ja kukkien keikuttava päiden yläpuolella. Sellaisia näkee suurten juhlien illallisilla, kuten vaikka Nobel juhlissa.

Kasveilla voi kuitenkin tehdä paljon muutakin kuin laittaa niitä maljakoihin. Sammalet, kävyt, oksat, varvut, kivet ja heinät on kiinnostavia materiaaleja ja niiden kanssa voi sitten käyttää kukkivia kasveja, tuomassa hehkua lopputulokseen. Joulupöytään voi vieläkin hakea sammalta (maanomistajan luvalla) ja varpuja ja rakentaa niistä kauniit koristeet joulupöytään.

 

 

Sammalen saa hyvin irti pakkasessa, kun kaataa lämmintä vettä sen päälle, antaa olla hetken ja sitten työntää kädet sammalen alle. Matkassa kannattaa olla kori ja sanomalehteä laitettavaksi sammal kerrosten väliin, ettei sammalen pintaan tartu multaa. Sammal muotoutuu myös helposti märkänä. Olen päällystänyt mm. viisihaaraisen kynttilänjalan kokonaan sammalella. Kieputin sen kiinni kultaisella metallilangalla. Siitä tuli kaunis ja sammal kuivui kauniisti paikoilleen.

Sammal kannattaa laittaa paikoilleen vähän etukäteen, koska huoneen lämpöön päästessään, sen sisältä voi mönkiä jokunen hyönteinen, joka saattaa olla kelju koriste, vaikka sirkkoja ja muita nyt paljon syödäänkin.

 

Puolukka on hangen alla ikivihreää. Tämän tiedän varmuudella, sillä lapsuuden jouluihin kuului se, että kävin äidin pyynnöstä hakemassa suuren korillisen puolukanvarpuja joka joulu lumen alta. Lunta pujahti aina lapasten ja hihan välistä ranteisiin, joita kirveli ja punoitti. Äiti punoi varvuista joka joulu kranssin ruokapöydän yläpuolelle. Se ripustettiin kattoon leveillä punaisilla silkkinauhoilla ja kranssin pohjana oli vanha polkupyörän vanne. Siitä oli poistettu pinnat ja se oli päällystetty jollain värillisellä teipillä. Ehkä eristysnauhalla eli erkalla, jolla myös vahvistettiin lätkämailojen lavat! (Miksi juuri fillarin vanne? Olenkohan koskaan kertonut, että isäni toi maahan polkupyöriä silloisesta Tsekkolovaskiasta? Polkupyöriä, luistimia, telttoja, kanootteeja, myrskylyhtyjä ja paljon muuta!)

Joulukat hehkuvat sammalmättäissä

Sammalsydämen ja Minnan kattauksissa on ihania ideoita ja upeat värit. Ja mikä ihana tunnelma. Minulle tulee onnellinen olo näitä kuvia katsoessani. Kauneudella ja luonnonmateriaaleilla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin. Se kannattaisi muistaa aina.

Kiitos Minna ja Salla ja ihanaa joulunodotusta kaikille blogin lukioille. Nauttikaa joulun valmisteluista ja rakastakaa.

Hanna

Tyyli ja toteutus: Salla Ukkonen ja Minna Harju

Kuvat: Sammalsydän Salla

Astiat: Purnukka Kotka, Villroy Boch 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Rasmus 27.12.2018

  On sääli että Uusi Päivä loppuu ! Siinä näyttelijät ovat nuoria asiansa osaavia ja luonnollisia, puhuvatkin luonteikkaasti eivätkä kuten eräässä toisessa viitenä päivänä esitettävässä saippuasarjassa puhutaan ja ilmehditään liioitellen , elehditään teennäisesti sekä muutenkin liikkutaan lorvien kadulla ja aina ikään kuin vahingossa kadulla joku kohdataan !! Uudessa Päivässä ei myöskään lotrata koko aikaa viinan kanssa eivätkä miehet nuoleskele toisiaan. Uutta Päivää voivat jopa lapsetkin katsoa toisin kuin tätä toista. Ikävä tulee, toivottavasti yhtä laadukas saadaan tilalle. KIITOS !!

  Vastaa
  • hannasumari 07.01.2019

   Rasmus, olet varmaan tarkoittanut tämän kommentin joillekin muille sivuille?
   Mutta ymmärrän, että harmittaa. Hyvää uutta vuotta!
   Hanna

   Vastaa