Sen tuoksun kun saisi vangittua pulloon – 10 vinkkiä pyykin pesuun

Tyttäreni kotona on ollut putkiremontti, jonka aikana huonekalut oli peitetty muun muassa lakanoilla. Kun tuli aika kuoria peitteet pois oli lattialla mahtava pyykkivuori. Facebookiin ilmestyi päivitys: Jos haluaa pesettää kaikki liinavaatteet, jotka omistaa ja aika ison kasan vaatteita, niin mikä pesula olisi hyvä/järkevän hintainen? Nimim. ei pesukonetta, mutta sitäkin enemmän putkirempan aiheuttamaa tunkkaisuutta. Vastasin päivitykseen yhdellä sanalla: Äiti.

Jeeeeeee! No siitähän alkoi sitten viestien sinkoilu edes ja takaisin. Tyttäreni ei voinut mitenkään antaa moista hirmuhommaa minun tehtäväkseni, kunnes sain vakuutettua hänelle, että homma olisi minulle silkkaa iloa!

Rakastan pyykin pesua. Annan pitkin hampain, jonkun muun pestä pyykkejäni ja olen onnellinen jos vain kaikki ymmärtävät pitää näppinsä niistä erossa. Pyykinpesu on terapiaa, nipottamista ja autuas oman taiteensa laji. Kuinka käytät konetta, mikä lämpötila, mikä pesuaine, mitkä tekstiilit yhtä aikaa koneeseen, kuinka erottelet värit. Koko baletti. Oi ja voi ja viimeiseksi ja parhaaksi palaksi se, kun ollaan maalla ja pyykki ripustetaan ulos narulle kuivumaan tuuleen.

Mikä on lempituoksusi ja missä sitä voi haistella? Näin kysyttiin jonkun lehden haastatteluissa joskus. Mietin aina, että puhtaan ulkona kuivuneen pyykin tuoksua ei voita mikään. Olen mm. kuvannut tuulessa kuivuvaa pyykkiä kymmeniä kertoja haltioituneena. (Ja mikä raivostuttavinta, juuri nyt niitä kuvia ei ole saatavilla!!!)

Mankeloidut lakanat, pörröiset froteet, viiruttomat farkut, pehmeä villa ja puhtaat untuvat ovat yksi onnenlähde, jonka vertaista on ehkä vain leipominen!

Pyykinpesukone on siis laulanut, mankeli pyörinyt, kuivaustelineet siirtyneet sisään ja ulos ja kuivausrumpu jauhanut tasaista tahtia monta päivää.

12166837_10200775192098799_1864823790_n

Lauantaina tapahtui sitten yllättäen sielunsiskojen varsinaisten Pyykki-Pirkkojen loistava kohtaaminen. Olin juontamassa Eeva-lehden lukijapäivää. Ihana tilaisuus, jossa oli 250 lukijaa kuuntelemassa luentoja naisen elämään liittyvistä asioista ja tutustumassa erilaisiin tuotteisiin. Eevan toimittaja Kaisa Virtanen, oli kertomassa pukeutumisesta ja sain vihiä, että hän tietää kaiken kuiduista. (Myös kuidiuista, sillä Kaisa on aikamonen tietopankki tekstiileistä, kosmetiikasta ja muodista puhuttaessa) Niin kiinnostavaa! Haastattelin Kaisaa ja kävi ilmi mm. ettei kannata ostaa ainakaan arkikäyttöön vaatetta jossa on esimerkiksi neljää eri kuitua. On suuri todennäköisyys, että ne alkavat käyttäytyä kukin omalla ominaistavallaan ja vaate nyppyyntyy ja tulee nopeasti huonon näköiseksi. Arjessa vaatteet ovat alttiina monenlaiselle hankaukselle, kuten auton turvavöille, käsilaukulle ja vaikka työtuolin selkänojalle. Ainakin minulla on tästä paljonkin karvaita kokemuksia!

Kaisa Virtanen kertoo muodista, kuiduista ja lopulta myös pyykin pesusta
Kaisa Virtanen kertoo muodista, kuiduista ja lopulta myös pyykin pesusta

Kuiduista pääsimmekin sitten sujuvasti pyykin pesuun ja vot! Siinä oli sielunsiskoni! Kaisa  on tarkka pyykkäri ja ilmoitti ettei lottoa pyykin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että hän tietää tarkalleen mitä pesee, miten pesee ja millä pesee. Hänellä on käytössään kuusi eri pesuainetta:

 Valkaiseva pesupulveri, jossa ei ole zeoliittiä

Nestemäinen pesuaine ilman valkaisuainetta

 Mustalle pyykille oma pesuneste

Silkinpesuaine

 Villanpesuaine

 Pesukoneenpesuaine

Muita vinkkejä

 Alusvaatteet on pestävä jokaisen käytön jälkeen ja mielellään käsin.

 Puuvilla ei puhdistu alle 60 asteen lämpötilassa.

 Pese kaikki vaatteet nurinpäin, vetoketjut ja napit suljettuina.

 Pesuraidat välttää mm. farkuista kun tuote on väärinpäin, käyttää pesuainetta jossa ei ole valkaisuainetta, käyttää hellävaraista pesumekaniikkaa ja täyttää pesukoneen vain puolilleen.

Tahroihin tehoaa sappisaippua ja väite, että puuvilla tulisi syväpuhtaaksi alle 60 asteessa on puppua. Hiki ja rasva esimerkiksi eivät lähde pois viileässä vedessä tai edes neljässäkymmenessä asteessa.

Vaatteet kannattaa myös suojata etukäteen. Kaisa suihkuttaa kaikki vaatteensa tekstiilinsuoja-aineella ulkona raikkaassa ilmassa. Suoja-aineiden ominaistuoksu lähtee pois tunnissa, joten jos siitä ei pidä, kannattaa antaa vaatteen roikkua henkarissa vaikka kylpyhuoneessa tovi ennen käyttöä.

Jos naisen elämän monen koukerot kiinnostavat, siis kosmetiikka, muoti, terveys ja mitä näitä nyt onkaan, niin kannattaa seurata Kaisan ja Sini Kesäsen pitämää naiseloa –sivustoa. Konkareiden kosmetiikkatietoisuus muiden muassa on sitä sorttia, että huuhaalle ei ole sijaa.  Kauneudelle kyllä!

Nyt minun on aika mennä ottamaan pyykit koneesta ja käyttämään vähän silitysrautaa ja mankelia! Oi onnea!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti

  1. Ada 16.08.2021

    Olipa mielenkiintoista luettavaa pyykin pesemisestä. Itsekin kuulun pyykkäämistä rakastaviin ihmisiin, mutta olen viimeaikoina myöskin käyttänyt paljon pesulapalveluita. Syy on juurikin sama kuin tyttärelläsi, eli meilläkin on ollut jo jonkin aikaa putkiremontti käynnissä. Pesulapalveluiden käyttö on ollut erittäin positiivinen kokemus, jälki on ollut hyvää ja aikaa on säästynyt muihin asioihin.

    Vastaa