Kiinnostaako isorokko? Vai saisiko olla hinkuyskä?

Nuorin tyttäremme oli reilun kuukauden ikäinen, kun lähdimme kesämatkalle Maarianhaminaan. Reissu tehtiin Ruotsin laivalla ja mukana olivat myös vanhemmat tyttäret joista toinen oli kuusivuotias ja toinen kymmenen.

Laivamatka oli hauska. Vanehmmat tytöt pyörivät pallomeressä ja pienokainen oli vaunissa ja sylissä, syötiin hyvin ja nautittiin. Perillä oltiin viikko ja sitten samanlainen laivareissu takaisin kotiin.

Pienin tytär sai hirvittävän yskän. Menimme lääkärille, joka kaikeksi onneksi sattui olemaan ns. vanha konkari ja jostain syystä, mitä en enää muista, tuli epäilleeksi hinkuyskää. Tehtiin testit ja sitähän se oli. Jouduimme (pääsimme!) silloisen Auroran sairaalan eristysosastolle hyvään hoitoon ja pikkuinen babymme oli jatkuvan valvonnan alaisena. Kuoleman vaara oli olemassa.

Myös vanhemmat sisarukset sairastuivat hinkuyskään. He yskivät puoli vuotta, jouluun saakka, ennenkuin sairaus talttui kokonaan.

Tyttöjen sairastumiseen oli syynä silloin Ruotsissa vallinnut rokotevastaisuus. Oli suurta muotia olla rokotamatta lapsiaan. ”Rokotteista tuli sairaaksi ja niistä oli vaaraa” julistettiin. En tiedä mikä tilanne Ruotsissa on nyt mutta Hesarin uutisen mukaan Suomessa ja varsinkin Pietarsaaressa ollaan varsin rokotekielteisiä, eli vapaamatkustajia. Lapset eivät sairastu, koska muut rokottavat omansa. Ainakin niin kauan kunnes rokottamattomia on tarpeeksi. Sen jälkeen alkavat sairaudet, joista ollaan päästy, jälleen jyllätä. Ja voin ihan varmuudella sanoa, että hopeavettä nauttimalla eivät tuberkuloosit ja isorokot parane. Esimerkiksi sikotautiin sairastuminen aikusena on hirvittävä sairastaa ja  se voi aiheuttaa miehille lapsettomuutta. Sikotautiin liittyvä aivokalvotulehdus ja kivestulehdus ovat molemmat hävinneet rokotusten myötä.

Miten minun lapseni sitten saattoivat saada tartunnan? Koska pienin ei ollut vielä ehtinyt saada hinkuyskärokotetta, joka annettiin ainakin tuolloin 6kk:n iässä. En ymmärtänyt, kuinka hölmöä oli viedä häntä laivalle. Vanhemmat tyttäret olivat saaneet rokotteen, mutta sen voima riittää vain joitain vuosia ja se oli hiipunut. Vanhempana sairaus ei enää ole perusterveelle ihmiselle fataali.

Pieni vauva voi kuolla hinkuyskään. Sen sairastaminen on raskasta. Voin huonosti, kun luen juttuja, joissa joku, joka ei ole opiskellut lääketiedettä sen enempää kuin valelääkäri (ellei jopa vähemmän) kertoo, ettei lapsia kannata rokottaa. Kannattaapas! Keskimmäinen lapseni sai kaikki mahdolliset kuumeet ja kivut rokotuksista eikä se ilahduttanut. Ne menivät nopeasti ohi. Hinkuyskä kesti puoli vuotta kolmella lapsella ja yhdelle se olisi voinut olla kohtalokas.

En ihan oikeasti ymmärrä näitä salaliittoteorioita, joissa kaikenlaiset ajatukset lääketehtaiden suhmuroinnista jylläävät. Onko ihmisillä liikaa aikaa ja liian vähän ajanvietettä, jotta ehtivät niitä kehitellä? Ilman lääkkeitä ja lääkäreitä puolet minunkin suvustani olisi jo vainajia. Eläköön elämä ja terveys ja jippii koulutus, tiede ja tutkimus.

Kannattaa muistaa rokotukset myös aikuisena. Kun pissa on pöksyssä on myöhäistä vikistä. Parempi ehkäistä ennalta, kun siihen kerran on mahdollisuus.

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

184 kommenttia

 1. […] Nuorin tyttäremme oli reilun kuukauden ikäinen, kun lähdimme kesämatkalle Maarianhaminaan. Reissu tehtiin Ruotsin laivalla ja mukana olivat myös vanhemmat tyttäret joista toinen oli kuusivuotias ja… …read more […]

  Vastaa
 2. Jenny S. 18.07.2016

  Et ilmeisesti ole tietoinen siitä, että hinkuyskärokote oli Ruotsin rokotusohjelmasta pois 1970-luvun lopusta lähtien useita vuosia, koska kyseinen rokote aiheutti vakavia haittoja ja sen huomattiin olevan tehoton. Oletan että lapsesi ovat juuri sitä ikäluokkaa, jolloin Ruotsissa kyseinen rokote ei kuulunut rokotusohjelmaan. Rokotetut myös levittivät (levittävät edelleen) kyseistä pöpöä ympärilleen ja rokote on monien asiantuntijoidenkin mukaan yksi tehottomista. Melkein yhtä tehoton kuin vesirokkorokote, joka sekin on aiheuttanut tartuntoja niin rokotetuissa kuin rokottamattomissa. Kuten usein käy rokotteissa,joissa käytetään heikennettyä taudinaiheuttajaa. Juuri rokotettu kun voi tartuttaa heikon immuniteetin omaaviin taudin, jos rokotteessa on käytetty heikennettyä virusta. Tämä asia ilmenee ihan rokotteiden tuoteselosteissakin.

  Vastaa
  • TJH 18.07.2016

   En tiedä millä pätevyydellä esität rokotteiden vastaisia väitteitäsi, mutta totuus on, että mitä kattavampi rokotusohjelma (vanhemmat hoi!), sitä turvallisempi ympäristö lapsilla on ja epidemiat eivät pääse leviämään. Ilmeisesti et itse anna rokottaa lapsiasi, ja juuri tällaisten asenteiden takia pieniä lapsia sairastuu, surullista kyllä jopa kuoleekin.

   Vastaa
  • Jep 18.07.2016

   En edes jaksa tarttua Jennyn kommentin kaikkiin asiavirheisiin mutta vesirokkorokote on todella tehokas (kattavuus n 85% ja vaikka rokotettu saisikin vesirokon, se tulee lievempänä). Mikään rokote ei ole täysin 100% varma, koska kaikki eivät fysiologisista syistä muodosta vasta-aineita rokotteen seurauksena (esim. B hepatiitin kanssa käy joskus näin, siksi vasta-aineet tulisi tutkia muutamia vuosia rokotuksen jälkeen). On myös ymmärrettävä, ettei mikään rokote, tai lääke, tai mikään muukaan asia maailmassa ei ole 100% turvallinen. Aina löytyy yksittäistapauksia jotka reagoivat negatiivisesti rokottamiseen. Mutta jos miljoonia rokotetaan, heistä tuhat välttää taudin johon olisivat pahimmillaan kuolleet ja yksi kuolee esimerkiksi rokotteen aiheuttaman allergisen reaktion seurauksena, niin miettikääpä että kannattaako rokote hylätä sen yhden tapauksen takia? (Luvut tähän esimerkkiin keksittyjä). Samalla periaatteella kannattaa jättää lapsensa kuolemaan koiranpureman aiheuttamaan sepsikseen koska antibiooteistakin voi joku kuolla ja on kuollutkin.

   Rokotusohjelmaan kuuluvat ja sen ulkopuolella olevat, hyvin tutkitut rokotteet ovat turvallisia, eivät 100% mutta tosiaan, mikään lääkekään ei ole. Turvallisuus on kuitenkin hyvin lähellä 100 prosenttia. Sitä faktaa eivät hörhöt saa epätodeksi vaikka kuinka yrittävät.

   Rokotusohjelman ulkopuoliset, nopeasti markkinoille tuupatut rokotteet joita ei ole ehditty tutkia ovatkin sitten eri asia (sikainfluenssa esimerkkinä).

   Toimiihan se luonnonvalintana kyllä kun tyhmien ihmisten jälkeläisiä niittävät taudit jotka voisi tehokkaasti välttää rokottamalla.

   Vastaa
   • Propagandaan kyllästynyt 19.07.2016

    Mielenkiintoista lukea, miten ihmiset ennemmin myrkyttävät lapsensa taudinaiheuttajilla ja viruksilla, kuin antaisivat sen elimistön kehittyä rauhassa. Enkä myöskään ymmärrä tätä rokotteiden tuputtamista. Nykymaailmassa kun ollaan, niin en ihmettelisi sekuntiakaan, vaikka rokotteissa olisi jotain aivan muuta, kuin niissä sanotaan olevan. Elintarvikkeissakaan ei tarvitse mainita geenimanipuloinnista, tietenkään, kun se on huonoksi bisnekselle. Rokotteilla ihmiset sairaiksi, sairaat ihmiset sairaaloihin rahaimuun ja ne, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa hoitoihin, velkaantuvat tai kuolevat pois. TÄMÄ, jos mikä on loistava tapa karsia ylikansoittuneesta maasta ”löysät pois”.

    Vastaa
    • Tiede FTW 19.07.2016

     Kun ihmiselle ei kehity mitään vasteita näitä tauteja vastaan automaagisesti. Samalla tavalla sairastuttuasi syöpään, voit varmaan odottaa elimistösi itse hoitavan itsensä kuntoon ilman lääketiedettä.

     Ihan fine, mutta olisiko mahdollista, että keskiaikaa haikailevat voisivat eristää itsensä jonnekin saarelle leikkimään mennyttä aikaa keskenään? Voitte jättää vaikka viemäröinninkin pois. Kyllähän siinä vastustuskyky nousee kohisten, kun ei häiritä bakteerikantoja.

     Ja tuo ”naapurista kuuluu ydinaseen latausääni” -foliohattuteoriasi… Morjesta vaan.

     Vastaa
    • Terveydenhoitaja 21.07.2016

     Rokotteita tarvitaan, koska ne suojaavat vakavilta mikrobeista ja taudeilta, miksi ihmiset haluaisivat mieluummin niitä kuin rokotteita?

     Vastaa
    • Jarno 22.07.2016

     Voisitko esittää jotain mielipiteidesi tueksi?

     Vastaa
   • Propagandaan kyllästynyt 19.07.2016

    Mielenkiintoista lukea, miten ihmiset ennemmin myrkyttävät lapsensa taudinaiheuttajilla ja viruksilla, kuin antaisivat sen elimistön kehittyä rauhassa. Enkä myöskään ymmärrä tätä rokotteiden tuputtamista. Nykymaailmassa kun ollaan, niin en ihmettelisi sekuntiakaan, vaikka rokotteissa olisi jotain aivan muuta, kuin niissä sanotaan olevan. Elintarvikkeissakaan ei tarvitse mainita geenimanipuloinnista, tietenkään, kun se on huonoksi bisnekselle. Rokotteilla ihmiset sairaiksi, sairaat ihmiset sairaaloihin rahaimuun ja ne, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa hoitoihin, velkaantuvat tai kuolevat pois. TÄMÄ, jos mikä on loistava tapa karsia ylikansoittuneesta maasta ”löysät pois”.

    Sitten vielä tämä:
    ”Toimiihan se luonnonvalintana kyllä kun tyhmien ihmisten jälkeläisiä niittävät taudit jotka voisi tehokkaasti välttää rokottamalla.”

    Mitäs, jos yritetäänkin ajatella niin päin, että rokotteet ylipäätään ovat se syy miksi nämä taudit riehuvat keskuudessamme? Ja onko se LUONNONvalintaa, kun voi saada vakavia sairauksia näiltä nimenomaisilta, rokotetuilta ihmisiltä? Ja tässä tuleekin kysymys, että mitäs jos annetaankin LUONNON tehdä ne valinnat, eikä meidän? Miksi yrittää hallita ja manipuloida elämää? Emme me ole mitään helvetin jumalia, vaan onnettomia pieniä muurahaisia jonkun Maapallo-nimisen pallon päällä…

    HERÄÄ PAHVI.

    Vastaa
    • Aisha 20.07.2016

     Pahvit hereille joo! Kaikki rokotteet vaan pois! Sitten nauttimaan ja odottelemaan tuberkuloosia (esiintyy Suomessa), rokkoja, hinkuyskää, kuhkokuume monelle viimeinen niitti. Isorokko takaisin ja rutto! Jee! Kivoja on taudit. Katelkaan ketä elossa. Lääkkeethän voi vaikka polttaa. Eihän niillä ole MITÄÄN hyvää saanut aikaan. Voi urpojen urpot!!!! Hypätkää vaan siihen kyytiin, mutta kiertäkää minut k a u k a a!

     Vastaa
 3. Jenny S. 18.07.2016

  Ja sen verran vielä on pakko kommentoida, että on melkoisen edesvastuutonta touhua lähteä tuon ikäisen vauvan kanssa laivalle. Ei olisi tullut omaan pieneen mieleenkään lähteä risteilylle, tai edes kauppakeskukseen, alle 2kk ikäisen vauvan kanssa. Aivan sama vaikka hänet olisi pystyyn kyllästetty rokotteilla.

  Vastaa
  • Teija 18.07.2016

   Samaa mietin. Mutta kun on näitä äitejä, jotka ovat päättäneet, ettei vauva saa muuttaa elämää, eikä hidastaa tai estää mitään. Pienen vauvan kanssa kuuluu ottaa rauhallisesti, eikä raahata mukana pitkin kyliä ja mantereita.

   Vastaa
   • Ankkuliina 18.07.2016

    Tähän on viiden lapsen äitinä pakko kommentoida ihan rokotuskeskustelun vierestä, että pienimpien ollessa vauvoja en enää muistanut stressata ja he todellakin kulkivat mukana ja perhe eli elämää. Joskus oli ihan pakko raahata vauvaa maailman ääriin, kun apuja ei hoitoon ollut. Mutta se siitä ja loput kirjeessä, kuten mummoni tapasi sanoa. Rokotteet olemme lapsillemme ottaneet ja pariin rokotekokeiluun osallistuneet. Kyllä niistä minusta enemmän hyödyn puolelle jää. Aurinkoisia kesäpäiviä meille kaikille!

    Vastaa
   • perusterve 18.07.2016

    Kyllä meillä matkustettiin normaalisti vauvankin kanssa. ”Vauvan kanssa visusti kotona” -ihmiset on yleensä näitä kateellisia joilla ei vain itse ole varaa tai uskallusta käydä missään.

    Vastaa
   • K-57 19.07.2016

    No jopas on paksua syyllistää äitejä ja perheitä, joissa liikutaan muuallakin kuin kotona!!
    En tajua näitä ihmisiä, jotka pitää itseään parempina äiteinä.
    Joka ikinen äiti, on hyvä lapselleen, vaikka sitten matkustelisi koko vauva iän aikana!!
    On todella naurettavaa, että elämän pitäisi pysähtyä siihen, kun lapsi syntyy ja kaiken pyöriä lapsen ympärillä.
    Lapsi tulee perheeseen ja sopeutuu perheen arkeen!

    Vastaa
    • peppi 19.07.2016

     Tuskin kukaan pitää itseään sen parempana, kuin itse tietää. Jokaisella on oma mielipiteensä, tietenkin, mutta se, että joku uskaltaa sanoa jotain asiaa vastaan, ei tee hänestä pahaa vaan rehellisen mielipiteen ilmaisijan. Kyllä on minunkin mielestä ihan turhaa lähteä raahaamaan pientä lasta maailman ääriin, saatika sitten sulkea tynnyriin. Ne asiat voi alottaa ihan vauvan-askelin, eikä tarvii kolista ääripäissä… Ja hyvähän sen lapsen on antaa totutella ympäristöönsä, ennen kuin sen kanssa alkaa liikoja touhuamaan ja viemään eri-saastaisiin ilmoihin, ÄLY HOI, ÄLÄ JÄTÄ.

     Vastaa
  • Selena 18.07.2016

   Onpas outo mielipide. Sinulla taisi olla muhkeat tukijoukot ja palvelusväkeä. Normaaliperheissä kyllä muksu on otettava mukaan kun ei sitä kotiinkaan saa yksikseen jättää. Ja tynnyriin säilötty muksuhan vasta sairastuukin lopulta päästyään ihmisten ilmoille.

   Vastaa
   • Propagandaan kyllästynyt 19.07.2016

    Öööhhh… Vauvan raahaamisessa maailman ääriin ja tynnyriin säilötyn välissä on kyllä helvetisti tilaa, että ei nyt tarvitse ihan ääripäitä kolistella… Teillä ei kenelläkään ole järkevää mielipidettä siitä kultaisesta keskitiestä, vaan oletta kaikki ääripäästä toiseen. Ei ihme, että kansa on niin palasina… 🙂

    Vastaa
   • Sofia 28.07.2016

    Vauva on herkkä olento vielä kuukauden vanhana, vasta sopeutumassa elämään suojaisan kohdun ulkopuolella. Sitä eivät kaikki aikuiset tajua, kuten joistakin ylläolevista kommenteista huomaa.

    Nykyään ei tajuta vauvan eikä synnyttäneen naisen herkkyyttä, ja unohdetaan synnytyksen jälkeinen pesään rauhoittumisen aika, mistä seuraa vauvalle unihäiriöitä ja äidille alitajuista stressiä ja synnytyksen jälkeistä masennusta, hormonit ei lähde erittymän, tulee imetysvaikeuksia jne.

    Itse sain neljä lasta seitsemässä vuodessa, ja kyllä pystyin rauhoittamaan sen vauvan alkutaipaleen, se on järjestelykysymys, vaikka jotkut viesteissään väittävät, että isossa perheessä pitäisi vauvaa koko ajan roikottaa mukana. Vähän vanhempana kyllä, puolivuosikkaanakin jo, mutta en todellakaan alle kolmen kuukaudn vanhaa vauvaa veisi esim. lentokoneeseen – tai edes ruotsinlaivalle. Vauva aistii esimerkiksi koneiden melun aivan toisella lailla kuin aikuinen.

    Aikuiset ovat epäherkkiä ja siirtävät oman epäherkkyytensä lapsiinsa.

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 14.08.2016

     Hyvä kirjoitus, jossa tärkeä sisältö.

     Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Mielestäni vastuuttomia ovat rokotteiden vastaiset virheelliset väitteesi. Miten olisi, jos pitäydyttäisiin luotettavassa tutkitussa tiedossa?

   T.Terveydenhoitaja

   Vastaa
   • epeli 22.07.2016

    Sulla on tässä blogin kommenttipalstalla 64 vastausta.. kaikella kunnioituksella, vaikka kuinka oletkin ns. oikeiden asioiden ja tieteen puolella, olisiko syytä vähän hillitä? Helposti tulee sellainen kuva tällaisessa tapauksessa, että olet jonkinlainen tuomio-ja-vastaus-robotti, suuri osa kommenteista vieläpä lähes identtisiä.

    Vastaa
 4. mummu 18.07.2016

  Kyllä Hanna on oikeassa rokotus asian suhteen. On edesvastuutonta olla rokottamatta lastaan. Juuri rokotteiden ansiosta kyseiset taudit lähes hävinneet enkä tarkoita pelkästään hinkuyskää tuhkarokkoa vesirokkoa. Juurikin vapaamatkustajia nämä rokottomattomat. …mutta kuinka kauan? ? Joo ja onhan näitä muitakin esimerkkejä ollut kun ei hyväksytä lapselle lääketieteen tarjoamaa palvelua mm. Kuhnehoitoa diabetekseen 5vuotiaalle ja hups Kuinkas kävikään

  Vastaa
  • dorka 19.07.2016

   Lääketeollisuus on bisnestä ja sinä selkeästi sen bisneksen lammas. Vai olenko väärässä? Buranaa päänsärkyyn joka johtuu kofeiiniyliannostuksesta tai jostain puutostilasta? Sehän se on perkele hoitoa jos mikä! Eikö? Ja mikä sen sanoo, etteikö taudit olisi kadonnut ihmisen kehittyessä luonnollisesti sietämään niitä? No ihan sama. Kun olet niin valmis ottamaan lääkebisn… siis lääketieteen tarjoamia ruiskuja, niin minullakin olisi tässä pari pistettävää – tulehan kyläilemään!

   Vastaa
   • Terveydenhoitaja 21.07.2016

    Oletko kuullut tutkitusta tiedosta ja turhista kuolemista ja muista vakavista haitoista taudeissa, joilta olisi voitu suojautua rokottautumalla? Ei rokotteita turhaan keksitty, vaan edelleen ne ovat tarpeellisia ehkäisemään vakavia tauteja.

    Vastaa
  • Terveydenhoitaja 21.07.2016

   Hyvä kirjoitus!

   Vastaa
  • Terveydenhoitaja 16.08.2016

   Hyvä!

   Vastaa
 5. mummu 18.07.2016

  Lisätäkseni vielä. ..ehkä oli tyhmää viedä 1kk ikäinen lapsi laivalle tai ei. …aina ei tule ensimmäisenä hinkuyskä tai kurkkumätä mieleen. .itsekin olen matkustanut alle 2kk ikäisen lapsen kanssa laivalla pakon sanelemana mutta se olikin 90 luvulla ja ruotsissa ei tainnut olla taukoja rokotuksissa mutta se mikä on tyhmääkin tyhmempää on :kieltää lapsensa rokotukset ja sitten täällä somessa jakaa sitä omaa mielipidettään niinkuin olisi parempikin lääketieteen asiantuntija! Siinä leikitään jo lasten terveydellä! !

  Vastaa
  • Äiti 18.07.2016

   Mummin olisi hyvä perehtyä asiaan ennen kuin kommentoi sellaisten rokottamattomien asiaa, jotka ovat kovasti ensi. Perehtyneet ennen tekemäänsä päätöstä.

   Mummuko on sitä mieltä, että rokotus luo rokotetuille jonkin sellaisen pinnoitteen, ettei pöpöt tartu ja leviä esim käsien välityksellä?
   Ja miksi huolehtia jos on itselleen hankkinut rokotteillasuojan?

   Vastaa
   • Terveydenhoitaja 18.07.2016

    Rokottamattomien väitteistä käy ilmi, ettei asioihin ole todellakaan perehdytti, päinvastoin, luotettu maallikoihin ammattilaisten aijaan ja maallikot ilmeisesti tietävät omasta mielestään ammattilaisia paremmin vai kuinka?

    Vastaa
    • Kysynpähän vaan 19.07.2016

     Lakkaa suoltamasta tota paskaa. Sinä et puhu muun puolesta kuin bisneksen, josta itsekin tienaat elantosi. Miksi siis sinua pitäisi yhtään sen enempää uskoa, kuin maallikkoa?

     Vastaa
     • Terveydenhoitaja 14.08.2016

      Minulla ei ole sidonnaisuuksia lääkeyhtiöihin.


     • Terveydenhoitaja 14.08.2016

      Et tarvinne terveydenhuoltoa, kun olet niin tietävinäsi.


    • Tiede FTW 19.07.2016

     @Kysynpähän vaan

     Tiede on keskimäärin melko lahjomatonta, kun ei perusta tietoaan yhteen satunnaiseen tutkimukseen. Roketteen vastustamisen pseudotieteelliset argumentit perustuvat nimenomaan yksittäisiin menetelmiltään kritisoituihin, tai suorastaan väärennettyihin, ”tutkimuksiin”. Siis parhaimmillaan. Normaalistihan ne perustuvat vain yksittäisen ihmisen mutu-fiilikseen ilman minkäänlaista mahdollisuutta edes alkeelliseen tutkimusasetelmaan, kuten tulosten toistettavuuteen vertailututkimuksessa. Koska ei ole vertailututkimusta, on vain hörhön oma fiilistely.

     Vastaa
     • Peace 21.07.2016

      Tiede? Mitä se tiede on? Tiede on väittänyt vuosien saatossa paljon sellaista ”faktaa” joka on osoittautunut myöhemmin ihan vääräksi.

      Ongelma on nykyään se, ettei monikaan tutkimuslaitos tee enää puolueetonta tutkimusta, vaan rahahanat ovat lääketeollisuudella. Tähän ovat puutuneet myös muutamat rohkeat, jotka yritetään maalata ”salaliittoteoreetikoiksi” vaikka kyse olisi ihan alan ihmisistäkin. Pelkäänpä pahoin, että vuosien saatossa heidän varoituksensa joku vielä todistaa oikeaksi. Totuus on usein tarua ihmeellisempää.

      Yksi hyvä esimerkki rokotusten ongelmallisuudesta on tubi-rokote, sekin on poistunut ohjelmasta, koska loppujen lopuksi haitat olivat isompia kuin hyödyt. Nykyään sen saa vain jos kuuluu riskiryhmään.

      Jos asiaa oikeasti vaivautuisi kaivelemaan, voisi myös huomata, että oikea, tieteellinen seuranta haitoista on olematonta ja perustuu terveydenhuoltohenkilökunnan aktiivisuuteen. Tai pitäisi lienee sanoa epäaktiivisuuteen, sillä monet rokotteiden aiheuttamat lievemmät haitat jäävät ilmoittamatta, koska ne kuitataan olan kohautuksella ja vastauksella ”ei niiden pitäisi aiheuttaa…”

      Oikeastihan jokainen, pienikin epälty haittavaikutus pitäisi rekisteriin viedä, jotta saataisiin tarvittava, laaja aineisto rokotteiden vaikutuksista.


  • Terveydenhoitaja 21.07.2016

   Kyllä!

   Vastaa
 6. Jenny S. 18.07.2016

  Tiedän tuon hinkuyskärokotetauon Ruotsissa ihan omasta kokemuksestani, koska olen siellä syntynyt ja asunut 80-luvulla ja mulle ei ole tuota rokotetta tuupattu, koska se ei ollut rokotusohjelmassa muistaakseni 1979-2006 välisenä aikana. Ja ihan sen takia, koska sen haitat koettiin suuremmaksi kuin hyöty. Se ei ole ollut mitään hihhulointia, vaan rokote oli tosiaan vuosia poissa rokotusohjelmasta, koska se aiheutti niin paljon ongelmia. Ei kyllä yllätä, jos joku alkaa väittämään tässä aiheessa vastaan, kun suurinosa ihmisistä ei ole edes lukenut perusrokotteiden tuoteselostetta, saati tiedä naapurimaiden rokotushistorioita:D

  Vastaa
 7. Tapsa 18.07.2016

  Viime vuoden alusssa uutisoitiin, että vauva kuoli hinkuyskään. Vauva oli liian nuori rokotettavaksi. http://www.hs.fi/m/kotimaa/a1422502362066

  Tartunnan voi saada, vaikka ei matkustelekaan. Laumaimmuniteetin heikentyessä riski kasvaa.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 16.08.2016

   Kyllä!

   Vastaa
 8. Äiti myös 18.07.2016

  Kyllä on edesvastuutonta jättää lapset rokottamatta. Olen itse katkaissut välit moisiin hihhuleihin, koska en mielelläni ota meille rokottamattomia lapsia kylään.

  Vastaa
  • Just 18.07.2016

   Miks pelkäät rokottamattomia jos omat lapses on rokotettuja? Eihän heille ”pitäisi” tarttua tauteja.. :’D

   Vastaa
   • Wexi 18.07.2016

    Koska jokainen tartunta on vaarallinen myös rokotetuille koska jokaisessa tartuntakerrassa on vaara että virus/bakteeri mutatoituu tai sille tulee resistenssi käytettäville lääkkeille. Esimerkiksi tuberkuloosista on lääkeresistenttejä kantoja.

    Vastaa
    • Just 19.07.2016

     Eli rokotukset on turhia..

     Vastaa
   • SKar 18.07.2016

    Ymmärrätkö, että kaikkia lapsia ei voida rokottaa. Lasta jolla on immuunipuutos ei voida rokottaa, vaikka vanhemmat olisivat kuinka rokotemyönteisiä. Rokotuksista kieltäytyvät vapaamatkustajat ovat käsittämättömän itsekkäitä riskeeratessaan esimerkiksi syöpäsairaan lapsen hengen oman taikauskoisuutensa varjolla.

    Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Erittäin hyvä!

   Vastaa
 9. Jari 18.07.2016

  Kukaan täysijärkinen, asiaan oikeasti perehdyttyään, ei jätä lastaan rokottamatta. Järjenköyhyyttä olla rokottamatta. Antavatko he myös lastensa istua autossa ilman turvaistuimia tai -vöitä? Varmaankin?

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 16.08.2016

   Hyvä!

   Vastaa
 10. Outi Granroth 18.07.2016

  Suomessa lisättiin tet-D rokotteeseen hinkuyskä komponentti muistaakseni 2010 tienoilla ja viim. annos (niitähän rokoteohjelman muksisesti on useampi neuvolaiästä lähtien) annetaan alakoulussa, että suojataan pienempiä sisaruksia hinkuyskältä, joka on alle 2v. hengenvaarallinen (kuten myös toinen hengityselin sairaus, johon annetaan ns. hib rokote pikkuvauvoille) sairaus. Tet-D rokote tehostetaan 10v:den välein ja siihen ei meillä aikuisilla kuulu hinkuyskä komponenttia. Suomalainen hinkuyskä (pertussis) rokote antaa hyvän suojan tautia vastaan. Valitettavasti hyvin monet aikuiset eivät huolehdi tehosteista. Rokotukset ovat entistä tärkeämpiä näinä aikoina kun ihmiset matkustelee paljon ja meillä on maahanmuuttajia.

  Vastaa
  • Rokotusalan ammattilainen 18.07.2016

   Olisi asiallista, jos tällaisessa viestiketjussa tarkistettaisiin faktat ennen kommentoimista eikä perustettaisi tietoa ”muistaakseni”-ilmaisuun. Tetanus-difteria-pertussis-yhdistelmärokotetta on annettu v. 2003 lähtien. Viimeinen perusrokote annetaan 4-vuotisneuvolassa ja ensimmäinen ja viimeinen tehoste, joka sisältää pienemmän antigeenimäärän kuin perusrokotteet, annetaan 14-15-vuotiaana ja tuolloin ollaan jo yläkoulussa. Hinkuyskäkomponentin teho on huonompi kuin muiden: vain n. 80% ja lisäksi huomattavasti lyhyempi. Pienemmän antigeenimäärän takia siis vasta-aineita ei ole juurikaan enää ole nuoruusikäänsä viettävällä lapsella. Tästä johtuu usein hinkuyskän esiintyvyys, eli kaikki ei ole rokotuskriittisten vanhempien syytä. Oma tyttäreni sairastui hinkuyskään teini-iässä ja hän oli rokotettu. Lääköri ei sen takia ymmärtänyt, että hänellä voisi olla ko. tauti. Vasta kun mieheni (pelastusalan, ei hoitoalan ammattilainen), ehdotti diagnoosiksi hinkuyskää, otettiin vasta-aineet ja todettiin tuore infektio. Rokotteilla suojataan lähinnä mahdollisesti lähipiirissä olevia vauvoja, ei rokotettavia. Aikuisten rokotusohjelmaan hinkuyskärokote ei kuulu ei ihmiset eivät jätä tahallaan tehostetta ottamatta. Jos sen ((dtap-rokote) kuitenkin haluaa ottaa, se on omakustanteinen.

   Vastaa
 11. Pike 18.07.2016

  Miten rokottamattomat terveet ja rokotetut terveet kantavat pöpöjä? Mikä ero?

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Rokottamattomat ovat riski, koska rokotekattavuuden alentuessa tautiriski kasvaa.

   Vastaa
 12. Anni 18.07.2016

  Minun on nyt pakko kommentoida tähän, kun ihmiset täällä niin kovasti haukkuu lapsensa rokottamatta jättäneitä vähä-älyisiksi. On olemassa sairauksia, jotka estää rokottamisen. Rokote itse on todella hyvä juttu, mutta se aine, millä rokote lähtee toimimaan, alumiinisuolot ja elohopea… jos sattuu olemaan esim. tyypin 1 diabeteksen alttiusgeeni tai vaikka ei olisikaan, voi tuo ihmiseen kuulumaton, vaarallinen aine aiheuttaa autoimmuunisairauden tai neurologisia ongelmia. Ei sillä, kaikki omani ovat perusrokotteet saanut, joten nyt on turha lähteä minua haukkumaan huonoksi äidiksi tai vajakiksi. En siis ole rokotevastainen tai -kriittinenkään, vaan rokotteen herätysainevastainen tai -kriittinen. Asiaa on tutkittu, ihan omissa yliopistosairaaloissamme, mutta rahoitus yllättäin hiipui, kun tuloksia alettiin saamaan.

  Vastaa
  • Anni2 18.07.2016

   Totta, mutta laumasuojaus toimii niillekin, jotka eivät syystä tai toisesta rokotteita voi ottaa. Mitä useampi jättää rokottamatta, vaikka mahdollisuus olisi, sitä suurempi riski on heilläkin, jotka eivät voi rokotetta ottaa, sairastua. Ei puhuta nyt yksittäisistä rokottamattomista.

   Vastaa
   • Anni 18.07.2016

    Kylläkyllä. Otinkin kantaa siihen, kun täällä haukutaan KAIKKI lapsensa rokottamatta jättäneet älykääpiöiksi ja tyhmiksi. Koska on olemassa esim. leukemia-potilaita joita ei voida rokottaa. Jos joku keksii jotain muuta, kuin tuon elohopean ja alumiinisuolot, voisin rokotteita kannattaakin. Lähipiirissäni on nuita rokotteen jälkeen 1 tyypin diabetekseen ja neurologisiin sairauksiin sairastuneita, 8 kpl.

    Vastaa
    • Äly hoi 18.07.2016

     Huuhaata. Ykköstyypin diabetesta ei saa rokotteista, kuten ei myöskään autismia tai muita sairauksia, joita myös on väitetty rokotteiden seurannaiseksi. Nämä väitteet on kerta toisensa jälkeen todistettu paikkansapitämättömiksi, mutta näemmä ne yhä vain elävät kaupunkilegendojen tapaan. Uskomuksia, huuhaata ja höpönpöpöä, joka vaarantaa niin lasten kuin aikuistenkin turvallisuuden, kun niihin uskovaiset jättävät itsensä ja lapsensa rokottamatta.

     Vastaa
     • Anni 18.07.2016

      Ei niin. Sitä ei ole saatu vielä todistetuksi. Siihen tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen liittyy muutakin kuin vain ne heräte-aineet, ei vain vielä tiedetä mitä. Esim. lehmän maitoa on epäilty. Suomessa sairastuneita on huomattavasti enemmän kuin muualla. Mutta annetaan tutkijoiden tutkia, itsehän olen, kuten jo aiemmin mainitsin, rokottanut lapseni, mutta en pidä Suomen yliopistollisten sairaaloiden tutkimuksia kuitenkaan huuhaana tai kaupunkilegendana.


     • Sofia 28.07.2016

      Äly hoi, voitko antaa linkin johonkin tällaiseen tutkimusraporttiin, jossa todetaan, että rokotteet eivät aiheuta autoimmuunisairauksia? En ole kuullut tällaisista tuloksista.


  • Luulo ei ole tiedon väärti 18.07.2016

   Rokotteissa olevat määrät muita aineita ovat niin pieniä, että vastaavia mainitsemiasi ”heräteaineita” saat ns. normaalielämää elämällä. Hengität pienhiukkasia niin sisällä kuin ulkosallakin, nielaiset metalleja normaalia ruokaa syödessäsi ja juodessasi, jne. Tässä on kyse aivan samasta asiasta kuin esim. säteilyä pelkäävillä. Meillä ”säteilee” ihan koko ajan ja saamme säteilyannoksia niin kotosalla (esim. radon) kuin vaikkapa lentokoneessakin, mutta määrät ovat niin pieniä, ettei niistä yleensä ole haittaa. Samoin rokotteissa tarvitaan mm. säilöntäaineita, jotta ne pysyvät turvallisina. Määrät ovat hyvin pieniä ja turvallisia.

   Suojatien kautta tien ylittäminenkin voi olla yksilölle vaarallista: yksilö voi jäädä auton alle ja kuollakin suojatiellä ollessaan. Silti suuremmassa mittakaavassa ja koko kansakunnan osalta on kaikkein kannalta eduksi että tiet ylitetään suojatien kohdalta. Suojatiet luovat hieman vastaavaa ”laumaimmuniteettia” kuin rokotuksetkin. Jos kaikki toimimme sovitusti ja ylitämme tien suojatien kohdalta, niin autot tietävät varoa ja ihmishenkiä säästyy paljon enemmän kuin menetetään. Kaikkien pitää nähdä hieman vaivaa siirtyäkseen suojatien kohdalle, mutta se kannattaa kokonaisedun vuoksi. Jos kaikki toimimme sovitusti ja rokotamme niin itsemme kuin lapsemmekin, niin tauteja ei tartu niille, joiden vastustuskyky on alentunut esim. vakavan sairauden vuoksi tai jotka eivät ole voineet allergian vuoksi saada rokotetta. Ihmishenkiä säästyy paljon enemmän kuin niitä menetetään. Rokotus suojaa vieressäsi olevaa tuntematonta potilasta.

   Vastaa
   • Anni 18.07.2016

    Sen tien voi ylittää muualtakin kuin suojatietä pitkin, jos viisaasti katsoo kumpaankin suuntaan tuleeko autoja. Siinä voi jopa säästää vaikkapa aikaa ja kengän pohjia. Siihen tarvitaan kuitenkin sellaista maalaisjärkeä ja viisautta, että pysähtyy katsomaan ja varmistaa, ettei autoja tule. Mutta joo, odotan aikaa, jolloin rokotteissa ei käytetä keskushermostolle haitallisia yhdisteitä. Rokotteet itsessään ovat mainio tapa välttää hengenvaaralliset taudit.

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 18.07.2016

     Rokotteet ovat hyvästä, kuten itsekin totesit, mutta rokotteissa ei ole mitään sellaisia aineita, joita ei saisi muutenkin päivittäisestä elinympäristöstä.

     Vastaa
   • Sofia 28.07.2016

    ”Hengität”, ”nielaiset”, myrkkyjä siis, mutta entä kun ne myrkyt injektoidaan pienen vauvan elimistöön ilman kehon omia suojaavia prosesseja? Nielaisu vatsaan vie myrkyt ruoansulatusjärjestelmän monenlaisen myrkynsuodatuksen piiriin, myös hengittäessä on jonkinlaisia siivilöitä. Mutta injektio on eri asia.

    Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Ei todellakaan pidä paikkaansa! Voisitko luottaa ammattilaisiin salaliittoteorioiden sijaan ja oppia lähdekritiikkiä! Erittäin vastuutonta levittää tuollaisia perättömiä väitteitä, jotka eivät perustu luotettavaan tutkittuun tietoon!

   Vastaa
   • Anni 18.07.2016

    Ai missä mulla oli viittaus salaliittoteoriaan? Lähteeni on ihan suomalaisia tutkijoita, luotan siis nimenomaan ammattilaisiin. He tutkivat asioita liittyen nimenomaan tyypin 1 diabeteksen syntymekanismeihin. Ja kyllä, olen rokotuttanut lapseni, koska tutkimukset ovat kesken ja syytä ei ole löydetty. Sitä tutkitaan. Lukisitko kommenttini uudelleen? Kiitos!

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 18.07.2016

     Hyvä, että olet rokotuttanut lapsesi ja luotat ammattilaisiin. Tarkoitin vain sitä, että kirjoitit asiasta ensin ikään kuin se olisi todistettu, vaikka äsken totesitkin, ettei ole.

     Vastaa
     • pilleri 19.07.2016

      Kyllähän rokotteissa on niitä boostausaineita ja kerta-annos on varmasti isompi kuin mitä normaalielämässä saisi (muutenhan meillä olisi immuunireaktiot koko ajan päällä), toki kumuloituva annos voi lopulta olla sama. En myöskään tyrmäisi tuota väitettä huuhaaksi, suomen väestö on geeniperimältään aika omalaatuista ja tämä nähtiin tässä sikainfluenssarokote/narkolepsia-tapauksessa myös. Suurimmalle osalle suomalaisia nämä rokotteet ovat kuitenkin osoittautuneet turvallisiksi, joten rokottaminen ehdottomasti kannattaa. ja vaikka apuaineita vaihdettaisiin, aiheuttavat ne todennäköisesti aina jollekin jotakin, meitä kun on joka lähtöön maailmassa. Ihan samalla tavalla kuin se normaali elämäkin sairastuttaa jotkut alttiista geeniperimästä johtuen. Hyvä kuitenkin että asiaa tutkitaan ja lääkkeitä kehitetään turvallisemmaksi! Työskentelen lääketeollisuudessa, joten väittäisin tästä asiasta ymmärtäväni enemmän kuin terveydenhoitaja.


  • .. 19.07.2016

   Voisin olla rokotusten suhteen myönteinen jos ei juurikin sisältäis näitä sun mainitsemia aineita eikä saattaisi aiheuttaa sairauksia.

   Vastaa
 13. jorma 18.07.2016

  niin…. mutta, tiedätkö sinä mitä kaikkea siitä voi seurata, mietipä kuinka sairaita nyky aikuiset ja varsinkin nuoret ovat… helppo se on syytellä muita kun itse et näe olevasi yhteiskunnan pelinappula, jolle syötetään saisea vaan siksi että joku tienaa ja yleinsä ne muutamat isot firmat, kuten lääke ja elintarvike. jos jotain syyttelisin olisi se lääkkeet myrkytetty ruoka, valmis ruat työ narkomaani(jollaseks meijät kasvatetaa) näistä seuranneet vaivathan on sitten omaa syytä?

  Vastaa
 14. RauniR 18.07.2016

  Tämä kirjoitus on sarjassa ”surkein rokotekirjoitus”. Jopa absurdi.

  Vastaavien limbojen välttämiseksi kirjoittaja voisi pitäytyä jossain asiassa, missä on oikeasti annettavaa.
  Tai aiheepiirissä pitäytyessään perehtyä asiaan syvällisemmin ja kirjoittaa vaikka vakavien rokotehaittojen kanssa elävistä ihmisistä, diaknosoinnin tasosta jne. Heitä on enemmin kuin virallisesti hyväksytään.

  Vastaa
 15. Ota selvää asioista 18.07.2016

  Miksi rokotteet ottava pelkää tauteja? Hänhän on suojassa kaikelta kun on rokottanut. Ja miten kaksi vanhempaa sai myös taudin, vaikka olivat rokotettu?

  Vastaa
  • älyhoi 18.07.2016

   Tähän on jo tässäkin keskustelussa useasti vastattu. Ärsyttää tuollainen järjenköyhyyden ja laiskuuden summa. Jos jaksat vastustaa rokotteita jaksat varmaan ottaa selvää ihan rokotteiden perusasioista, jotka jo ala-asteelaisillekin on helposti ymmärrettäviä. Ihan vaan kun käy sua sääliks, tässä pari apusanaa, joita voit kirjoittaa Googleen: laumaimmuniteetti, rokotesuoja.

   Vastaa
  • Voi hyvää päivää!! 18.07.2016

   Tähän kysymykseen on vastattu tässäkin keskustelussa jo noin sata kertaa, torvi!

   Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Mitä enemmän on rokottamattomia, sitä huonompi laumaimmuniteetti, jolloin lisäksi rokottautuneet ovat riskissä, koska rokotteet eivät tarjoa 10%:sta suojaa, kuitenkin korkean suojan.

   Vastaa
   • .. 19.07.2016

    10% suojaa :’DD

    Vastaa
 16. sari 18.07.2016

  Pakko ottaa kantaa tähän. Itse olen ollut varsin rokotusmyönteinen ja lapsemme ovat saaneet kaikki vaaditut rokotteet. Jo senkin takia että asuimme vuosia ympäri maailman. Ikäväksemme nuorin lapsemme sairastui englannissa saadun MBR-rokotuksen jälkeen näennäisen lievästi ilmeisesti tuhkarokon jälkitautiin ja kärsii nykyään kehitysvammasta. Surullista asiassa on se että täysin terve lapsi sairastui vaikeasti meidän vanhempien luottaessa sokeasti yhdistelmärokotteita tarjoaviin terveydenhuollon ammattilaisiin. Minä uskon vakaasti että monenlaiset virukset ovat joissakin tapauksissa syynä myös autismiin ja sen puhkeaminen yleensä puolentoista-kahden vanhana johtuu myös rokotteista. Rokotteet pitäisi antaa yksi kerrallaan vaikka kuukauden välein, jotta lapsen elimistö pystyy käsittelemään kulloinkin tarjoiltu virus kunnolla ja muodostaa niille vastustuskykyä.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Usko, mitä haluat, mutta älä jaa vastuuttomia, virheellisiä väitteistäsi muille ihmisille. Ei pidä paikkaansa, että yhdistelmärokotteet ja rokotteet erikseen vaikuttaisivat eri tavoin, päinvastoin, on tutkittu, että suoja on yhtä hyvä eikä riskejä ole kummassakaan enemmän, annettiin useita rokotteita yhdessä tai erikseen. Kyllä ottavat päähän tällaiset maallikot, jotka ovat tietävinään ammattilaisia paremmin, uskovat huuhaata eivätkä ole oppineet luottamaan luotettavaan tutkittuun tietoon!

   Vastaa
   • sari 18.07.2016

    Meillä nyt onneksi on sekä englannista että suomesta lääkäreiltä ( ihan kuule hus) vahvistus tähän ja vuosien keskustelut ammattilaisten kanssa vahvistavat asian ja uskon heitä enemmän kuin tuollaista jokaisen päälle hyökkäävää henkilöä. . Älä sinä urpo hyökkää ja hauku muita millään tavoin kun et näköjään osaa asioita avoimin silmin nähdä. Mikään ei ole mahdotonta. Rokotuksista sairastuu myös ja jos sen kiistät olet umpityhmä kapeakatseinen ääliö. Edelleen olen rokotusten puolestapuhuja mutta muistutan varovaisuuteen. Muualla maailmassa yhdistelmärokotukset voi vaihtaa yksittäin annettaviin.

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 18.07.2016

     Hyvä, että kannatat rokotteita, mutta väitteesi rokotteiden sairastuttavuudesta ovat kyllä perättömiä luotetun tutkitun tiedon perusteella ja muuta on ihan turha väittää. Terveydenhuollostakin valitettavasti löytyy kaltaisiasi naiiveja ihmisiä, jotka eivät erota uskomuksia luotettavasta tutkitusta tiedosta, joka tulee virallisilta tahoilta. Niitä on turha syyttää salaliittoteorioista. Tarkoituksena on ihmisten auttaminen, ei kiusaaminen. Voisitko lisäksi opetella antamaan rakentavaa palautetta ja pysymään faktoissa, kiitos.

     Vastaa
     • sari 18.07.2016

      Katselin tuossa että olet vastaillut aika monen kommentteihin ja jyrännyt kaikki kommentit jotka ovat vadtoin omiasi. Se että olet olevinasi terveydenhoitaja, huom. Vain terveydenhoitaja, ei tee sinusta ja mielipiteistäsi absoluuttista totuutta. Minun lapseni ikävä kyllä todistetusti tipahti siihen pieneen koloon epäonnistunut rokotussuoja ja iloinen, onnellinen ja äärettömän fiksu sai vaurioituneet aivot ja me elämme tässä mielestäsi valheellisessa elämässä vammaisen nuoren miehen kanssa. Älä edes yritä väittää että kaikki rokotteet ovat turvallisia. Äskettäin sikainfluenssarokotteesta vammautuneet saivat jopa korvauksia asiasta. Eli ole sinä hiljaa tai elä hetki meillä. Nimim.Edelleen rokotteiden puolesta., mutta vaarat YMMÄRTÄEN.


    • Terveydenhoitaja 18.07.2016

     Tarkoitin lähinnä, että väitteesi rokotteiden altistamisesta autismille on todettu perättömiksi useissa tutkimuksissa. Ajallinen yhteys ei tarkoita syy-seuraussuhdetta. Tutkimusten perusteella rokotteiden yhtäaikainen antaminen katsotaan yleisesti sopivaksi, joskin siitäkin lienee poikkeuksia. Pahoittelen, jos kirjoitin epäselvästi.

     Vastaa
    • Terveydenhoitaja 19.07.2016

     En tarkoittanut teidän tapaustanne, vaan yleisellä tasolla.

     Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Kyseiset rokotteiden ja autismin väliset väitteet on todettu perättömiksi lukuisissa tutkimuksissa. Ajallinen yhteys ei tarkoita syy-seuraussuhdetta. Rokotteiden yhtäaikaisesta antamisesta on tutkittua tietoa, jonka mukaan se on ok, joskin siitäkin saattaa olla poikkeuksia.

   Vastaa
   • Sofia 28.07.2016

    Voisitko sinä ”Terveydenhoitaja” kenties ammattilaisena laittaa linkin johonkin tutkimusraporttiin, jossa osoitetaan riittävän isolla otannalla, että rokotukset eivät aiheuta autoimmuunitauteja? Olisin siitä kiitollinen, samoin kuin olen kiitollinen siitä, että sinä laskit aggressiivisuutesi tasoja Sarin kanssa keskustelussa. Asenteesi ja kommenttisi alkoivat juuri vaikuttaa aika epätieteellisiltä ja epäammattimaisilta.

    Sari, tunnen vastaavan tapauksen, nuoren ihmisen vammautumisen, sikainfluenssarokotuksen takia. Todella traaginen juttu: lahjakas 13-vuotias on nyt lihava ihmisraunio, joka nukkuu suurimman osan ajastaan, välillä kauheita painajaisia nähden, täysin taantunut elävä kuollut. Olen seurannut perheen kamppailua ja nähnyt myös valtion ja THL:n suhtautumisen: kuten Terhi Kilpi totesi: ”tekisin uudelleen saman valinnan”. Osoittaa suurta tunnetason piittaamattomuutta niiden sadan nuoren perheitä kohtaan, joiden lapsen vammautuivat, kun Kilpi sanoo noin. Asian olisi voinut muotoilla toisinkin, mutta tervedenhuoltoalan joiltakin ammattilaisilta tuntuu puuttuvan kokonaan empatiaelementti.

    Jos sikainfluenssaan olisi kuollut ilman rokotusta muutama vanhus tai heikkokuntoinen ihminen, olisiko se ollut niin kamalaa verrattuna siihen, että noin sata nuorta ihmistä vammautui pysyvästi, kuka enemmän, kuka vähemmän.

    Itse sairastin aikanaan 60-luvulla tuhkarokon ihan normaalina juttuna, ei kukaan siihen kuollut eikä vammautunut ainakaan julkisuudessa annettujen tietojen mukaan. Vaikka Intiassa kuolee jotain 30 000 lasta tuhkarokon jälkitauteihin, se ei tarkoita, että hyvin ravituista suomalaislapsista kuolisi kukaan. Onko rokotus haittavaikutuksineen todella tarpeellinen Suomessa kaikille? Ehkäpä lasten sairastavuus halutaan rokotuksilla minimiin myös siksi, että vanhempien ei tarvitsisi jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta.

    Kaiken kaikkiaan luonnolliseen vastustuskykyyn pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

    20 %:illa suomalaislapsista on jokin krooninen sairaus. Eikö hälytyskellojen pitäisi jo soida? Autismin kirjon sairauksia on koko ajan enemmän lapsissa. Onko kysymys ympäristömyrkyistä vai rokotusten haitoista, virheellisestä ravinnosta vai kaiken yhteisvaikutuksesta, en tiedä, mutta sen näen, että lapsemme ja nuoremme voivt fyysisesti aika huonosti.

    Vastaa
 17. wendy 18.07.2016

  Kirjoittaja voisi pysyä asiassa,jonka luultavasti osaa paremmin. Sisustuksessa!

  Vastaa
  • Orkidea 18.07.2016

   Eiköhän kolmen lapsen äidillä ole selvä käsitys lastensa hyvinvoinnista, johon kuuluvat rokotukset. Jos yli 10% lapsista jätetään rokottamatta, epidemiat alkavat roihuta. Toivottavasti yli 90 % vanhemmista toimii vastuullisesti ja rokottaa lapsensa.

   Vastaa
 18. Heli Roberts 18.07.2016

  90-luvulla tätä hopeavettä kaupattiin hiusten kasvua kiihdyttävänä aineena. Ostin pullon ja lutrasin tukkaan joka ilta muutaman viikon ajan. Jonkin ajan kuluttua ihohuokoset muuttuivat mustiksi hiuspohjassa. Huonot oli siis kokemukset hopeavedestä. Vesirokkorokotteet sen sijaan toimivat mainiosti pojillamme, kun tarhakaverit joutuivat kokemaan tuonkin turhan taudin…

  Vastaa
 19. Hilkka Pääkkönen 18.07.2016

  Myös minä olen noudattanut rokotusohjelman suosituksia. Olihan silloin jotain rokkoja ja pojalla sikotauti. Hyvin selvisivät. Lastenlapsetkin ovat aikuisia. Kannatan ehdottomasti rokotuksia!

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Hyvä, olet selvästi fiksu ja erotat tutkitun tiedon huuhaasta! 🙂

   Vastaa
 20. Anne 18.07.2016

  Sokea ei tarvitse olla ja ymmärrän kyllä näiden rokotteita pelkäävien huolen lapsiensa puolesta. Se mikä on surullista, on se, että ne pelot ovat pitkälti katteettomia ja ihmispolot eivät tajua minkä riskin oikeastaan ottavat. Kyllä, rokotteilla voi olla haittavaikutuksia, joskus, todella todella harvoin vakavia. Aivan samalla tavalla kuin normileikkauksessa voi tulla ihan terveelle ihmiselle komplikaatio, jota ei voi ennustaa. Jos tästä haluaa etsiä salaliittoa, voisi sitten samalla kertoa miksi tällaiset tulevat esiin, ne mainitaan alan tieteellisissä julkaisuissa ja ko. rokotteet yleensä vedetään melko nopeasti pois? En ole vielä koskaan tavannut lääkäriä, joka olisi valmis riskeeraamaan omatkin lapsensa vaarallisilla rokotteilla ja kyllä, Suomessa lääkärit todella rokottavat omatkin lapsensa.

  Mitä tulee tuoteselosteisiin, niissä tosiaan voi olla muutama molekyyli aineita, jotka tavallisen maallikon silmiin vaikuttavat myrkyiltä. Kannattaa silloin muistaa, että itse asiassa iso osa lääkkeistä on myrkkyä isoina annoksina ja lääkkeistä testattaessa todella pyritään varmistumaan siitä, että ne sopivat eri ikäsille, painoisille, geenisille ja monen, monen eri muuttujan kohdalla vaihteleville ihmisille, ilman komplikaatioita. Jos on näistä kovin huolissaan, kannattaa huomata, että Suomessa asuminen on itse asiassa sitten vaarallista, koska täällä pelkkä maaperän taustasäteily on korkeampi kuin mitä Japanissa.tietyllä etäisyydellä Fukushimasta. Ja osassa kaivovedestä on radonia, joka aiheuttaa syöpää. Kaupungeissa hengität joka hetki sisääsi pienhiukkasia, samoin jos poltat puuta saunassa tai takassa.On itse asiassa kohtuullisen mahdotonta elää niin että ei saisi elimistöönsä yhtään hiukkasta jonkinsortin myrkkyä jos tosiaan perehtyy asiaan vähän tarkemmin.

  Miksi sitten rokotettukin voi sairastua? Siksi että koska ihmisten elimistöt ovat erilaisia, niin rokote ei anna sataprosenttista suojaa varmuudella kaikissa tilanteissa, vaan jotkut voivat edelleen sairastua vakavasti, toiset taas saada taudin mutta lievemmässä muodossa. Tilannetta voi verrata siihen että kävelet pimeällä ajotiellä yöllä mustat vaatteet päällä, jossa autot ajavat lujaa. Rokottamaton kävelee pimeällä tiellä ilman suojauksia ja ilman nopeusrajoitusta. Rokotettu taas kävelee tiellä, jossa on katulamppu, ajonopeus rajoitettu ja heijastinten kanssa. Hän voi edelleen jäädä auton alle mutta se on paljon epätodennäköisempää ja jälki todennäköisemmin vähemmän pahaa kuin ekassa tapauksessa. Plus sitten tulee vielä se, että jokainen rokotettu ihminen heikentää tautien mahdollisuutta levitä, mutatoitua ja muuttua epidemiaksi.

  Kun kyse on omasta lapsesta, jokainen haluaa olla varma että tekee oikein ja lapselleen parhaaksi. Tautien ollessa harvinaisia, ei meillä enää ole niin hyvää käsitystä siitä, mitkä seuraukset ovat, jos ne tulevat takaisin. Meidän isovanhempien ja sitä vanhempien sukupolvella on, heistä vain moni on jo kuollut. On helpompi pelätä jotain konkreettista ja todennäköiseltä tuntuvaa kun jo heikentyneisiin tauteihin kuolleita ja vammautuneita lapsia ei ole juuri kenenkään läheisissä. Mutta ei tarvitse mennä montaa sukupolvea taaksepäin, niin niitä löytyy ja paljon. Sitä aikaa ei kukaan kai toivo takaisin.

  Vastaa
 21. Terveydenhoitaja 18.07.2016

  Toivoisin, että ihmiset erottaisivat uskomukset luotettavasta tutkitusta tiedosta ja oppisivat lähdekritiikkiä!

  Tiivistettynä: Mitä enemmän rokottamattomia, sitä suurempi riski tautien leviämiselle. Rokotteet tarjoavat korkean suojan, mutta eivät kuitenkaan 100%:sta suojaa tauteja vastaan. Rokotteiden vaikutukset ovat samat, annettiin ne yhdessä tai erikseen. Joskus, hyvin harvoin, rokottautumiselle voi olla oikea, lääketieteellinen este liittyen terveydentilaan.

  Rokotteilla suojaa itsensä lisäksi muitakin ihmisiä. Onko eettisesti oikein aiheuttaa turhia riskejä oman terveytensä lisäksi muiden ihmisten terveydelle, jos ei itse ota rokotteita?

  Rokotteet ovat luotettavan tutkitun tiedon perusteella tehokas, turvallinen ja edullinen tapa suojatutua vaarallisilta tautuntataudeilta. Rokotevastaisuus lisää turhaan yhteiskunnallisia kustannuksia. Mitä, jos yritetään saada Suomi nousuun rokottautumalla?

  Vastaa
  • Anni 18.07.2016

   Tiedätkö mitään rokotteiden haitoista? Tunnetko ketään niistä vakavasti sairastunutta? Tiedätkö mitä luulen heidän sinusta ajattelevan? He kärsivät, sinä olet säästynyt. Sitäpaitsi rokotteiden pitäisi Suomessa olla, vielä ainakin, vapaaehtoisia, kuten neuvolassa käyntikin. Tosin kyllä sinut pakotetaan raskaana ja vauvan kanssa siellä käymään tai uhataan lastensuojelutoimenpiteillä. Ei kelpaa puhelimessa annetut painot ja pituudet, vaikka olisi 34 km matkaa lähimpään neuvolaan ja sinulla olisi navetta ym.maatilan työt ja isompia lapsia hoidettavana. Mutta se on jo juttu erikseen.

   Vastaa
   • sari 18.07.2016

    Hyvä Anni!

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 18.07.2016

     Kysymys ei ole mielipiteistä, vaan faktoista, jotka tulee erottaa toisistaan. Minä en esitä asioita mielipiteiden, vaan luotettavan tutkitun tiedon perusteella. Olen pahoillani, jos teille on käynyt ikävästi. Olen iloinen, että kannatat rokotteita. Terveydenhoitajat työskentelevät rokotteiden parissa kaikista eniten terveydenhuollossa. Olet tyhmä, jos lähdet vähättelemään toista ihmistä ammatin perustella, jota sinulla ei ole ja jota et selvästi tunne. Sinä olet kuitenkin vain Sari. HUOM! Vain Sari!

     Vastaa
    • Terveydenhoitaja 18.07.2016

     Lisäksi, en ole ”vain” terveydenhoitaja, kuten yllä väitit, vaan lisäksi minulla on kaksi muutakin terveydenhuollon ammattia ja useita ammatillisia täydennyskoulutuksia, vaikka asia ei sinulle kuulukaan. Rokotteisiin otan kantaa terveydenhoitajana tutkitun tiedon, en mielipiteiden perusteella. Toivottavasti opit jo erottamaan ne toisistaan.

     Vastaa
     • Anni 18.07.2016

      Älä viitsi. Olet terveydenhoitaja, et tutkija.


   • Terveydenhoitaja 18.07.2016

    Rokotteita pistetään, koska luotettavan tutkitun tiedon perusteella niiden hyödyt on todettu merkittävästi mahdollisia haittoja suuremmiksi. Ajallinen yhteys ei vielä tarkoita syy-seuraussuhdetta. Ei siis voida aina varmuudella tietää, että mahdollinen sairastuminen on johtunut juuri rokotteesta. Kuten totesin, joskus voi olla terveydellisiä syitä, jotka ovat este rokottautumiselle, mutta ne ovat harvinaisia. Minulle on yhdentekevää, mitä muut minusta ajattelevat. Mitäköhän rokottautumattomista ajattelevat ihmiset, jotka ovat heidän vuokseen sairastuneet? Tunnetko itse ketään, jotka ovat sairastuneet rokottautumattomien vuoksi vakavasti ja jopa kuolleet? Se on paljon merkittävämpi kysymys, koska se vaikutus on valitettavasti yleistynyt.

    Vastaa
    • Anni 18.07.2016

     Ei. En tunne ketään, joka olisi kuollut vaikka rokotteen olisi ottanutkin. Sen vuoksihan ne otetaankin, että on pienempi todennäköisyys se tauti saada. Ne, jotka eivät ota, voivat kyllä kuolla sitten.

     Vastaa
     • Terveydenhoitaja 18.07.2016

      Kysyinkin, tunnetko ketään, jotka ovat sairastuneet tai jopa kuolleet niiden vuoksi, jotka eivät ole ottaneet rokotteita, en rokottautuneita. Lukisitko kommenttini uudestaan, kiitos.


     • Anni 18.07.2016

      Meni pointti ohi?


 22. Kari Martelius 18.07.2016

  Mä oon aina ottanut kaikki rokotteet mitkä vaan on ollut tarjolla. Intissä joutu pikkasen ottaa lukuu, kun pistivät neljä piikkiä samanaikaisesti. Tyytyväinen olen ollut niin viranomaisiin kuin myös työnantajiin rokotusten suhteen. Otan jatkossakin kaikki rokotteet mitkä vain saan vaikka vähän heikottaisi. Se ei ole kuin pieni hetki kun tulee kylmää hikeä. Hölmöä kieltäytyä sen takia, mutta pietarsaarelaiset ovatkin vatipäitä!

  Vastaa
  • liinana 19.07.2016

   Toiset sairastuvat samoista rokotteista eliniäksi. Se, että sinä olet säästynyt siltä, ei oikeuta tuomitsemaan muita vatipäiksi tai hölmöiksi.

   Vastaa
   • epeli 22.07.2016

    Kyllähän se oikeuttaa, koska minäkään en kyllä katso vierestä, jos tulevaisuudessa lapseni sairastuvat yhteiskunnan tieteellisen kehityksen aikaansaamasta rokotemenettelystä huolimatta sellaisiin tauteihin, jotka voisivat olla historiaa, mutta jotka palaavat jylläämään tähänkin maahan kaikenmaailman new-age-hihhulointien takia. Se, että joissain rokotuksissa on haittavaikutuksia on valitettavaa ja ymmärrettävää, ja kuten jotkut toteavatkin, on korvauksien ja hoitovirheiden kohdalla tehtävä reklamaatiot ja taata se, että huolimattomuuksiin ei sorruta, ja että jokaisen hoitovirheen seurauksena on asianmukainen julkinen ja lainmukainen syyte ja tuomio. Mutta minähän en lapsiani altista polioille, hinkuyskille, sun muille keskiaikaisille taudeille siksi, että jotkut muut haluavat rallatella keskiaikaisissa tunnelmissa. Päiväkoditkin valitaan tasan sen mukaan sitten tulevaisuudessa, että pääsee turvalliseen kasvuympäristöön, rahasta viis jos vain mahdollista.

    Valot päälle!

    Vastaa
 23. Kyllä rokotuksille 18.07.2016

  Rokottamattomien sukupolvien tapauksia. Ystäväni äiti kuoli jäykkäkouristukseen onnettomuudessa maatöitä tehdessään, Tuttavani (mies) sairasti aikuisena sikotaudin ja kivespussin tulehduksen, jälkiseuraamuksena tuli lapsettomuus. Itse sairastin hankalan sikotaudin raskausajan alkupuolella, lapseni syntyi kehityshäiriöisenä ja vammautui vaikeasti. Tässä ei voida osoittaa syyksi sairastettua sikotautiani.
  Kyllä, olen rokotusmyönteinen.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 18.07.2016

   Pahoittelen kokemaasi. Kiitos kuitenkin kaikille kaltaisillesi fiksuille ihmisille, jotka erottavat tutkitun tiedon huuhaasta!

   Vastaa
   • järjen käyttöä myös nk. ammattilaisillakin on sallittu 18.07.2016

    Susta niiiin tulee mieleen kumman kaa terveydenhoitaja niiiin ittees ja mielipiteittäs täynnä.

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 19.07.2016

     Ajattelen kansanterveyttä.

     Vastaa
   • Anni 19.07.2016

    Minua surettaa, että terveydenhoitajana tyrmäät yliopistollisten sairaaloiden tutkijat huuhaa-ihmisinä. He tekevät valtavan hienoa ja arvokasta työtä.

    Vastaa
    • Sari 19.07.2016

     Aivan samaa mieltä. Hän tyrmää kaikkien vastaväitteet täysin ilman neuvottelua. Lienee narsistinen yksilö. Meillä on oikeasti tutkijoiden lausunnot lapsemme vaurioitumisesta rokotteen vuoksi. Englannin nhs vaan pesi kätensä kun lopullinen varmuus tuli asiasta suomen päästä. Joten ei korvauksia. Mutta en edelleenkään ole rokotuksia vastaan. Ne pelastavat niin paljon ihmisiä… Hyvässä ja pahassa. If u get my point

     Vastaa
     • Terveydenhoitaja 19.07.2016

      Olen tosi pahoillani, jos ymmärsit kirjoitukseni väärin. En missään vaiheessa ottanut kantaa teidän tapaukseenne enkä voi väittää sinulle vastaan lapsesi kohtalosta tapaustanne lähemmin tuntematta. Mielestäni on erittäin hienoa, että huonosta kokemuksestanne huolimatta kannatat rokotteita, mikä ei ole itsestäänselvyys varsinkaan, jos on perusteltu syy epäillä, että rokotteesta olisi tullut vakavaa haittaa, mikä on harvinaista, mutta mahdollista. Tarkoitin vain, että kaikki maallikot eivät perusta väitteitään rokotteistaan luotettavaan tutkittuun tietoon koskien esimerkiksi syy-seuraussuhteita. En siis ottanut kantaa teidän tapaukseenne. Pahoittelen väärinkäsitystä.


    • Terveydenhoitaja 19.07.2016

     Olen tosi pahoillani, jos kirjoitin epäselvästi ja ymmärsit tarkoitukseni väärin sen vuoksi. Arvostan todella suuresti yliopiston tutkijoiden työtä, joka on erittäin arvokasta, kuten kerroit. En missään vaiheessa tarkoittanut, että yliopiston tutkijoiden työ olisi huuhaata, päinvastoin. Tarkoitin niitä maallikoita, joilla on virheellisiä käsityksiä rokotteista ilman luotettavaa tutkittua tietoa esimerkiksi syy-seuraussuhteista. Et kuitenkaan voi tietää, olenko tutkija vai en.

     Vastaa
    • Terveydenhoitaja 19.07.2016

     Tarkoitin, että terveydenhuoltoalallakin on ihmisiä, jotka eivät perusta väitteitään luotettavaan ja viralliseen tutkittuun tietoon, vaan omiin mieltymyksiinsä. Tällä en siis todellakaan tarkoittanut yliopiston tutkijoita, päinvastoin. Pahoittelen väärinkäsitystä.

     Vastaa
 24. Minttumaaria 18.07.2016

  Olen itse sairastanut alle kuukauden ikäisenä hinkuyskän ja kiitos tehohoidon, selvisin siitä. Äitini kertoi, että tilani oli ollut kriittinen. Joten hinkuyskärokote vanhemmilla lapsilla suojaa myös niitä vastasyntyneitä, jotka rokotetta eivät voi vielä saada. Itse olen kolmen lapsen äiti ja myös terveydenhuollon ammattilainen ja olen rokotuttanut kaikki mahdolliset rokotukset lapsilleni, viimeksi puutiaisaivokuumerokotukset jokaiselle. Kukaan ei ole sairastellut eikä oke myöskään allergisia. En edes miettinyt ettenkö rokotuttaisi jokaista, sellaista vastuuta en voinut edes ajatella että olisin jättänyt rokotuttamatta ja joku heistä olisi sen takua sairastunut tautiin, josta voisi olla kohtalokkaat seuraukset.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   Hyvä kirjoitus!

   Vastaa
 25. Järki rokotuksiin, ei raha!! 18.07.2016

  Sairastuin vakavasti rokotteesta 35 vuotta sitten ja kannan näitä sairauksia loppuelämäni mukanani. Vuosi sitten siskon poika sairastui hinkuyskään rokotteen JÄLKEEN. Näinkin voi käydä. . . :/

  Järkeä rokotuksiin, ei kaikkea vastaan tarvitse rokottaa.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   kyllä, jos esimerkiksi rokotteen teho ei ole vielä ehtinyt muodostua ennen kuin on altistunut kyseiselle mikrobille. Usein rokotteet suojaavat hyvin ja ne on turvallisempaa ottaa kuin jättää ottamatta. Suojatielläkin voi jäädä auton alle.

   Vastaa
 26. Nadi 19.07.2016

  Miksi ihminen sairastuu? Erinomainen vastustuskyky suojaa taudeilta. Miten sellaisen vastustuskyvyn saa? Osaako vanhemmat hoitaa ja ruokkia lapsiaan niin, että heillä tämä ominaisuus olisi? Hamppari-pitsa-makaronilaatikko-mokkapala-sukupolvea ei ruuan suojaravinnottomuus suojaa. Olemmeko itse syypäitä rokoustarpeeseen?

  Vastaa
  • Emppu 19.07.2016

   Hei Nandi,
   Kannattaisi tutustua tautiin nimeltä tuhkarokko. Olen itse pienenä sairastanut sen, ennen kuin tuhkarokkoa vastaan alettiin rokottaa. Itselläni on ilmeisesti perimästäni johtuen poikkeuksellisen hyvä immuniteetti ja olen selvinnyt monista sairauksista lähinnä säikähdyksellä. Esim. vesirokosta en saanut lainkaan kuumetta, kuten useimmat, vaan olin näppylöitä lukuunottamatta ihan terve. Sen sijaan tuhkarokosta, jonka olen sairastanut ala-asteella, muistan sen, että olin todella kipeä ja äiti oli varsinkin jälkitaudeista hurjan huolissaan. Tuhkarokkoon kuolee maailmalla myös edelleen lapsia ja ongelmat nousevat tänä päivänä yleensä juuri rokottomattomuudesta.

   Meillä ei kotona syöty eineksiä, vaan paljon marjoja, kokojyväleipää ja vihanneksia, koska äiti oli terveysasioista tarkka. Rokot ova tartuntatauteja eikä niitä ruokavaliolla estetä. Kertoo vähän omasta perehtyneisyydestäsi asiaan, että edes ehdotat tätä. Kannattaisi varmaan lukea yläasteen ja lukion terveystiedon kirjat uudestaan.

   Kun muutama vuosi myöhemmin alettiin ikäluokkaani rokottaa kolmosrokotteella vihurirokkoa-sikotautia-tuhkarokkoa vastaan sain vain erillisen vihurirokkorokotuksen, koska olin sairastanut sekä sikotaudin (3-vuotiaana; sain serkuilta) että tuhkarokon (8-9 vuotiaana).

   Ainoa rokotus, jota olen henkkoht vähän ihmetellyt on vesirokko. En tunne ketään, jolle tauti olisi aiheuttanut vakavia ongelmia, kun sen on lapsena sairastanut. Sen sijaan jos ei ole varmuudella onnistunut vesirokkoa sairastamaan lapsena, niin sitten voisi rokottaa ehkä 12-vuotiaana, koska aikuisena vaikeampi sairaus ja voi aiheuttaa miehille lapsettomuutta.

   Olen henkkoht sitä mieltä, että nämä rokotusvastaiset ovat niitä, jotka ovat kasvaneet rokotussuojan alla niin, että ovat täysin vieraantuneet siitä todellisuudesta, jossa nämä rokotettavat taudit olivat tosiasia. Rokkojahan on pitkään sairastettu tosi vähän ja 1980-1990-luvuilla syntyneet eivät ehkä ole niihin juuri törmänneet. Sitten on helppo olla ymmärtämättä, kuinka vakavista sairauksista on kyse ja kuinka helposti ne tarttuvat, ellei rokotesuojaa ole. Itse en tajunnut poliota, ennen kuin näin Intiassa polion runteleman pikkutytön. Oli herättävä kokemus.

   Vastaa
   • Terveydenhoitaja 19.07.2016

    Hyvä kirjoitus. Lapsuudessa sairastettu vesirokko voi kuitenkin aiheuttaa keski-iässä vyöruusun.

    Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   Tosissasiko kysyt? Kysymys on tarttuvista, hengenvaarallisista sairauksista, joihin liittyy usein vakavia jälkitauteja perusterveilläkin ihmisillä.

   Vastaa
 27. skeptikko 19.07.2016

  Todella iso oletus, että muiden ’rokottamattomuus’ oli syynä vauvan tauteihin. Yhtä lailla voi olla ne vasta rokotetut, piikitetty elävällä viruksella, oli tartuttanut oma virus tuohon vauvaan. En tiedä, yleensä vältän tekemään johtopäätöksiä pelkällä korrelaatiolla, mutta tämä blogi kirjoittaja putoa täysin correlation=causation ansaan.

  http://yournewswire.com/vaccinated-kids-spread-whooping-cough-confirmed/

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   Ei pidä paikkaansa. Kummallista, että rokotekriitikot löytävät aina väitteensä tutkitun tiedon ulkopuolelta rokotuksia vastaan.

   Vastaa
  • L. Luomala 19.07.2016

   Skeptikko, olen samaa mieltä..blogin korrelatio on ihan päin seiniä..”- Tuohon aikaan Ruotsissa ei kaiketi rokotettu hinkuyskää vastaan. Nuorin tytär ei ollut vielä ehtinyt saada hinkuyskärokotetta ja sai taudin ja joutui melkein hengenvaaraan rokotevastaisuuden takia. Vanhemmilla tytöillä puolestaan oli rokote, mutta he olivat juuri siinä iässä, että sen teho oli laskenut, Hanna kertoo Iltalehdelle.” Ei se vauva vaarassa ollut rokotevastaisuuden takia, vaan että kirjoittaja itse vei rokottamattoman vauvan risteilylle. Siksi vauva oli vaarassa.

   Vastaa
 28. L. Luomala 19.07.2016

  Minkä takia rokotteet ovat vapaaehtoisia?
  Miksi syyllistää ihmisiä, jotka ovat käyttäneet valtion antamaa mahdollisuutta valita: Rokotatko vai etkö rokota. Mulle ainakin neuvolassa on kaikkien lasten kohdalla kysytty: otatteko rokotukset? Ja on kerrottu myös, että rokotusohjelmaa voi myöhäistää. Eikä kaikkea tarvitse ottaa. Ja että, rokotteet eivät ole 100% turvallisia eivätkä myöskään 100% toimivia.
  Suurin osa porukasta ottaa rokotukset, eikä edes lue pakkausselosteita!!! Kuinka moni aikuinen ottaa lääkkeen ilman että lukee sivuvaikutukset yms.
  Ihme vouhkaamista.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   Rokotteiden hyödyt ovat tutkitusti mahdollisia haittoja suuremmat ja rokottamattomuus on turha ja vakava riski omalle ja muiden ihmisten terveydelle. Suojatielläkin voi jäädä auton alle. Mikä ihmisiä vaivaa, kun ei mene viesti perille?

   Vastaa
   • L. Luomala 19.07.2016

    Osaatko vastata kysymykseen. Miksi Suomen valtio antaa mahdollisuuden kieltäytyä tai ottaa rokotukset? Älä vetoa maalaisjärkeen tai kansalaisvelvollisuuteen. Kyseessä on lain antama mahdollisuus. Miksiköhän.
    Oletko muuten lukenut historiaa. Suosittelen kesälukemiseksi vaikka helppolukuista Karsten Alnaesin Herääminen/Euroopan historia 1300-1600-luvulla. Avartavaa, noin niinkuin tautien kannaltakin.

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 19.07.2016

     Terveydenhoito, kuten useat muutkin asiat, perustuvat laajasti vapaaehtoisuuteen. Välillä on keskusteltu, pitäisikö lasten rokotteiden olla pakollisia. Miksi ihmiset uskovat mieluummin kaikkea muuta kuin ammattilaisia ja tutkittua tietoa? Eikö se ole ristiriitaista? Missä on kunnioitus toisten ammatteja ja ammattitaitoa kohtaan? Miksi maallikot ovat tietävinään ammattilaisia paremmin, kun ovat hieman ”tutkineet” asioita?

     Vastaa
     • L. Luomala 19.07.2016

      Ainakaan kirjoittaja ei uskonut ammattilaisia, vaan vei rokottamattoman vauvan risteilylle. Ihan oma syy.


    • Terveydenhoitaja 19.07.2016

     Oma syysi, että vaarannat turhaan omaasi ja muiden ihmisten terveyttä jättämällä rokotteet ottamatta, teidän tyhmyyteni vuoksi ihmisten terveydelle tulee turhaan vaaraa. Miksi et itse usko luotettavaa tutkittua tietoa ja ammattilaisia? Oma syysi, ihan turha syyttää blogin kirjoittajaa vastuuttomuudesta, kun olet itse vastuuton etkä ota rokotteita. Edelleen, suojatielläkin voi jäädä auton alle.

     Vastaa
     • L. Luomala 19.07.2016

      Tuota, en ole kertaakaan tässä keskustelussa sanonut, etten ole lapsiani rokottanut. Lue tarkemmin, älä kiihkoile.


 29. Pirjo 19.07.2016

  Jokainen tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Oma lapseni on (nyt 19v.) saanut kaikki mahdolliset rokotukset. Myös puutiaisaivokuumerokotteen koska harrastaa partiota ja viettää aikaa paljon metsissä. Me vanhemmat huolehdimme myös omista rokotuksistamme, jäykkäkouristuksen tehosteista ym. Mieheni otti jo keuhkokuumerokotteen, itse meinaan ottaa sen myös. Olen sitä mieltä, että varsinkin nykyään, kun matkustetaan ympäri maailmaa, on todella tärkeää että on rokotuttanut lapsensa ja itsensä, ihan jo kaiken varalta.

  Vastaa
  • L. Luomala 19.07.2016

   Nimenomaan. Sä olet sitä mieltä. Kaikilla on oikeus mielipiteenseensä. Samoin kaikilla on Suomessa oikeus rokottaa tai olla rokottamatta.

   Vastaa
   • Pirjo 19.07.2016

    Aivan niin, ilmaisinkohan itseni jotenkin omituisesti, kun tuli noin naseva kommentti. Enhän ihmetellyt mitään, kerroin vain sen minun mielipiteeni. Näkyy olevan arka aihe monelle.

    Vastaa
   • Terveydenhoitaja 19.07.2016

    Kerrotko, miksi tunnetusti haitalliset tupakka ja alkoholi kelpaavat ihmisille, mutta eivät usein tehokkaasti ja turvallisesti vakavilta sairauksilta suojaavat rokotteet, joiden hyödyt ovat todistetusti mahdollisia haittoja suuremmat? Mielipiteet ja faktat ovat eri asioita. Jos rokottamattomana sairastuu tautiin, jolta rokote olisi voinut suojata, tulee mielestäni ihmisen itse maksaa sairastumisensa kustannukset, ei yhteiskunnan. Mielestäsi rokotekriitikoilla on siis oikeus vaarantaa muiden ihmisten terveys oman terveytensä lisäksi, jos rokotekattavuus on liian alhainen laumaimmuniteetille?

    Vastaa
 30. M 19.07.2016

  Lapsensa tahallaan rokottamatta jättäviä vanhempia voisi retorisesti kärjistäen verrata terroristeihin. Rokotekriittiset eli huuhaauskovaiset äidit puristavat kohdustaan ulos pieniä bioaseita – ja muu väestö kärsii.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   Kyllä!

   Vastaa
 31. Mummu 19.07.2016

  Kun lukee näitä juttuja, tuntuu siltä, että ihan muuten fiksut ihmiset taantuvat. Rokotuksen puolustajat ovat suunnilleen valmiita lynkkaamaan rokottamattoman. Itse olen ajatellut, että olisiko mahdollista antaa lapsille vähän kasvun edetessä niitä rokotteita yksi kerrallaan. Miksi niitä annetaan kolmea-neljää rokotetta yhtä aikaa ja niin pienille, että koko immuniteettisysteemi on vasta kehittymässä.
  Eikä nettiraivo rokotusten puolesta lohduta heitä, jotka saivat ”sikarokotuksesta” narkolepsian. Vaikea invaliditeetti loppuelämäksi.
  Ei liioin tarvitse ”uskoa salaliittoteorioihin” kun voi aavistaa, että rokotteista saa voiteluaineita niiden tilaajat. Rokotebisnes on todella bisnestä, ei hyvätekeväisyyttä.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   Rokotussuosituksey perustuvat ammattilaisten tutkittuun tietoon, sen vuoksi. Lisäksi lääkeyhtiöt ja muu terveydenhuolto auttavat ihmisiä eivätkä kiusaa. Miksi maallikot kehtaavat kyseenalaistaa terveydenhuolloin ammattilaisten ammattitaitoa?

   Vastaa
   • L. Luomala 19.07.2016

    No sinun ammattitaitosi ainakin voi kyseenalaistaa, kun suorastaan innostuit ajatuksesta, että tiettyä ihmisryhmää voi verrata terroristeihin. Olisi ehkä syytä hiemanrau hoittua.
    Lääkeyhtiöt eivät halua auttaa ihmisiä, vaan tehdä mahdollisimman paljon rahaa. Terveydenhuolto kyllä osaa kiusata ihmistä, kuten sinä esimerkiksi haukkumalla terroristiksi.
    Olisiko parempi ”meuhkata” vaikka joistakin tehdyistä asioista kuin tekemättä jättämisistä. Miten olisi jos keskittäisit energiasi esimerkikis äitien valistamiseen alkoholin ja päihteiden käytön osalta. Suomessahan saa tuhota jo syntymättömän lapsen viinanjuonnilla ihan terveydenhuollon silmien edessä. Mikset tee sille jotakin. Ja eiköhän tänne kohta pakkolait saada, niin voit sinäkin ja kaltaisesi pelotellut ja aivopestyt ihmiset rauhoittua. Minä muuten olen rokottanut lapseni 90-luvulla, mutta myöhemmässä iässä kuin vauvaiässä. Minua vaan häiritsee tämä keskustelun taso.

    Vastaa
    • Terveydenhoitaja 20.07.2016

     Rokotevastaisuuteen liittyy kertomiasi esimerkkejä suuremmat riskit muillekin ihmisille.

     Vastaa
    • Terveydenhoitaja 20.07.2016

     Millä asiantuntemuksella kerrot terveydenhuolloin ammattilaisten olevan aivopestyjä etkä esimerkiksi rokotekriitikoiden. En ole haukkunut ketään terroristeiksi täällä.

     Vastaa
  • Terveydenhoitaja 19.07.2016

   Rokotteet on tarkoitus pistää mahdollisimman varhain, jotta ne suojasivat pieniä lapsia juurikin kehittyvän immuniteetin vuoksi aikuisten lisäksi. Kansallinen rokotusohjelma on tarkkaan mietitty (ammattilaiset).

   Vastaa
  • bisneshenkilö 27.07.2016

   Mitä muuten syöt, kun ilmeisesti et hyväksy elintarvikebisnestäkään? Oletko opiskellut mitään, kun et hyväksyne kirjankustannusbisnestäkään? Kuinka tohdit osallistua keskusteluun, kun tämäkin perustuu mediabisnekseen? Viekö asioilta uskottavuuden se, että joku tekee niitä elääkseen? Tällä perusteella on helppoa ymmärtää, miksi joillekin kelpaa pekkä huuhaa.

   Vastaa
   • Mauri Hirvonen 27.07.2016

    Kertomus rokotehoitojen vaikutuksesta: Veljeni ”keski-ikäinen” perhoskoira-narttu Pami sai tulehduksen peräpäähänsä. Eläinlääkärin hoito-ohjelma sisälsi 3 rokotetta yhteen pötköön. Pami kuoli munuaisten vajaatoimintaan muutamassa päivässä.

    Vastaa
 32. Kristeria 19.07.2016

  Onko maahanmuuttajien kotouttamisessa huomioitu, että heillä ei ole ehkä mitään rokotteita. Pitäisikö maahanmuuttajat eristää kantaväestöstä.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 20.07.2016

   On otettu huomioon terveystarkastuksissa, joissa niitä tarjotaan.

   Vastaa
 33. J@ke 20.07.2016

  Hyvin yksinkertaista, kyllä kannatan rokotuksia ja kyllä lääkkeet oikeasti auttavat. Pelkästään tilastoja katsomalla voi nähdä kuinka paljon rokotuksilla ja lääketeollisuudella on saatu ihmisten keski-ikää nostettua huimasti ylöspäin.

  Vastaa
 34. Runsaasti rokotettu! 20.07.2016

  Paljon mölyä tyhjästä! En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, koska niissä kuljetaan linjalla: vihreä auto ajoi ihmisen päälle suojatiellä – siis, kaikki vihreät autot ovat vaarallisia tai punainen auto pysähtyi suojatien eteen – siis kaikki punaiset autot ovat turvallisia. Hohhoijaa!
  Olen ottanut influenssarokotuksen vuodesta -85 alkaen ja edelleen olen elossa 😉 – astma jäi pysyväksi taudiksi vuoden -82 influenssasta 9 päivän kuumeineen, joten kiitos vaan, mutta mieluummin rokotushaitta, jota ei vielä ole kertaakaan tullut, kuin päiväkaupalla henkeä salpaava raju kuumeinen influenssa! Myös muita rokotuksia otan matkakohteiden suositusten mukaan sekä terveydenhoitohenkilökunnan ehdotuksesta.
  On muotia vastustaa kaikkea, joka ei toimi sataprosenttisesti – paitsi tupakointia ja alkoholinjuontia, joita ei niitäkään ole pystytty ”todistamaan” sataprosenttisen turvallisiksi. Hohhoijaa!
  Ostamme koko ajan hyvälaatuisia, entistä turvallisemmaksi testattuja tuotteita. Pyrimme valitsemaan laadukkaita ruokaraaka-aineita, pyrimme välttämään haitallisten aineiden saantia. Miettikää nyt kaikki ihan tosissanne, miksi isorokko ja tuberkuloosi o(li)vat lähes hävinneet Suomesta, miksi tuhkarokko väheni merkittävästi? Rokotusten takia. Jos vaikkapa yksi 100.000:sta sairastuu rokotuksesta – olisiko hän selvinnyt tuberkuloositartunnasta lomallaan rokottamattomille alueille? Rokotuksesta sairastuminen on vakava asia, mutta jos kaikki rokotukset lopetetaan, olemme tosi pulassa!
  Mitä lääkkeisiin tulee, niin eiköhän ne lääkekehityksen vaatimukset tule suoraan sairastavalta kansanosalta, joka ei halua tuntea kipua, väsymystä tai alakuloisuutta – ei halua kuolla syöpään eikä tuberkuloosiin tai joka haluaa mahdollisimman pian taudin tai krapulan iskettyä jatkaa ns. normaalia elämää. Olen toiminut 10 vuotta lääketutkimuksen parissa. Hurjin lääkekehityspyyntö tuli rouvalta, joka kirjoitti haluavansa meiltä miehelleen täydellisen krapulanestolääkkeen! Että vaikka kuinka joisi viinaa, ei tulisi krapulaa. Hohhoijaa!
  Minä haluaisin sen sijaan markkinoille lääkkeen, jolla ihmiset saataisiin ajattelemaan asioista kokonaisvaltaisemmin ja luopumaan kauhukuvien yleistämisesta ja suurentamisesta yksittäistapausten perusteella. Meitä on täällä miljardeja!!! Asiat vaan voivat josku olla suurimmalle osalle hyöty, joillekin todella harvoille haitta, mutta viime kädessä rokottamattomuus tulee viemään pohjan tartuntatautien hillitsemiseltä. Sitäkö kansa siis haluaa vetoamalla yksittäisiin haittatapauksiin? Onnea vaan rokottamattomille loppuelämän ajaksi.

  Vastaa
  • L. Luomala 20.07.2016

   Toivottavasti saadaan rokotuslain lisäksi myös laki, jolla valvotaan, että ihmisen myös syövät valtion suositusten mukaan. Käyttävät turvavyötä, pyöräilykypärää, eivät tupakoi parvekkeellaan, eivät kuuntele vaihtoehtorockia, eivät edes haaveile olevansa valtiovallan kanssa mistään asiasta eri mieltä, mieluiten lopettavat ajattelun kokonaan ja tottelevat vain valtion antamia ohjeita. Hei, sehän kuulostaa ihan…
   Niin, ihanalta.

   Vastaa
   • Terveydenhoitaja 20.07.2016

    Kysymys on siitä, mikä vaikuttaa muidenkin ihmisten terveyteen ja mikä ei.

    Vastaa
  • Terveydenhoitaja 20.07.2016

   Hyvä kirjoitus.

   Vastaa
 35. Virpi Mäki 20.07.2016

  Kummallista miten on muiden syy, jos omat lapset sairastuvat. Eikös Hanna ole ihan sinun syysi jos viet ”rokottamattomat” lapsesi ihmisten ilmoille, missä ovat alttiina tartunnoille. Minusta voi valita rokottaako lapsensa, mutta että saamattomuuttaan/välinpitämättömyyttään antaa rokotteen tehon heiketä ja sitten syyttää muita. Aina pitäisi katsoa peiliin ennen muiden syyttelemistä. Me voimme vaikuttaa omiin tekoihimme, emme muiden.

  Vastaa
 36. Sonja Kallioinen 20.07.2016

  Aina pitäisi muistaa, että ihmiset ovat YKSILÖITÄ. Siinä missä joku rokote sopii yhdelle, toiselle se voi aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia. Rokote voi vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti tai neutraalisti. Joten aina kannattaa HARKITA ottaako jonkun rokotteen vai ei! Itse en ottanut esim. sikainfluenssarokotetta ja sain tuon taudin – oli melkein tavallista flunssaa kevyempi tauti. Tilanteen ja yksilön mukaan siis! En todellakaan tiedä kuinka suuri osa, mutta ainakin jotkut rokotteista ovat SURKEALAATUISIA, niinkuin muutenn nykypäivän yleiset elintarvikkeetkin, koska kaikki tehdään mahdollisimman halvalla ja nopeasti ja mahdollisimman paljon. Surullista…

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 20.07.2016

   Hyvä muistaa, että rokotteet vaikuttavat laumaimmuniteetilla laajasti ihmisten terveyteen. Kysymys ei ole vain yksilöistä. Kysyisin perustelua väitteellesi rokotteiden surkealaatuisuudesta, missä luotettava tutkimustieto ja asiantuntemus? Miksi maallikot katsovat tietävänsä ammattilaisia paremmin harkita, mikä rokote yksilön kannattaa ottaa? Mihin unohtuivat vaikutukset yhteisön terveyteen? Yleisesti harkinta on kuitenkin hyvästä asioissa.

   Vastaa
 37. Eija 20.07.2016

  https://www.youtube.com/watch?v=SFQQOv-Oi6U

  Vastaa
  • Skeptikko 04.08.2016

   Hyvä video Eija.

   Humphries on vankka ammattilainen. Kannattaa kuunnella. Mitä hän hyötyisi kun hän paljastaa nyky rokotusohjelman ongelmia? Lääkebisnes toisaalta on menetettävä kymmeniä miljardia per vuosi.

   Vastaa
 38. Mauri JO Hirvonen 21.07.2016

  TODENNETTUA: Lääketehtaita on tuomittu väärien tietojen ja tuotteiden levittämisestä, rikoksista ja kansainvälisestä huijaamisesta. Tutkimustulosten väärennökset ovat yleisiä.
  -Lääketeollisuus ei ole terveyttä edistävää vaan investointibisneksen osakkeenomistajien tuotoille tilivelvollista edunvalvontatoimintaa.
  -Sairauksien ennaltaehkäisy ja hävittäminen on vastoin lääkejättien etuja, on tuotettu lääkkeitä, jotka sairastuttavat, aiheuttavat uusien lääkkeiden ”käyttämispakkoa”. Petos mm. kolestrolilääkehuijaus. Kohu mm. Tanskassa vuonna 2013, missä 123.000 ihmiselle oli määrätty kolestrolilääkettä, mikä on todettu tappavaksi. Suomessa asiaa ei haluta paljastaa. Lääkitysmafia omistaa useimmat potilasjärjestöt. Thl:n rahoittaja ollisi hyvä viimein paljastaa.
  Uusi puhdas elämää ja jaksamista kannustava terveydenhoitomuoto, pelottaa monimiljoonaisia lääkemarkkinoita ja erityisesti lääketeollisuuden sairausbisneksen jatkumiseen sijoittaneita osakkaita.
  Uusi hoitomuoto julkaistanee vuonna 2020. Tämä ratkaisee vakavia ongelmia. Kehon vahvuus kasvaa uuden hoitomuodon myötä vastustuskyvyn kasvun myötä. Rappeumat on hoidettavissa ilman sairastuttavia lääkkeitä. Ihania asioita kaikille ihmisille ja tiedemiehille hyvinvoinnin kasvun myötä. Hyvää on ilo kasvattaa.
  Kuka haluaa tutustua uuteen hoitokeksintöön. Ammattilaiset ja tarvitsijat, ottakaa yhteyttä. eatkk.info(a)gmail.com

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 21.07.2016

   Miksi epäilet salaliittoteorioista laillistettua terveydenhuoltoa ja sen ihmisten auttamiseen kouluttautuneita ammattilaisia, mutta et vaihtoehtohoitoja sen ulkopuolelta, joita harjoittavat lähinnä maallikot?

   Vastaa
  • Runsaasti rokotettu! 21.07.2016

   Tähän lääketeollisuuden parjaamisketjuun on turha enää vastailla. Moderointi esti vastaukseni, jossa realiteetteihin perustuvin seikkoihin vedoten puolustin ja selvensin suomalaisen lääketeollisuuden toimintaperiaatteita lääketutkimuksissa ja lääkkeiden haittavaikutusten seurannassa. Suosittelen kuitenkin kaikille tutustumista Fimean sivustolla tietoihin lääketutkimuksista ja lääkkeiden haittavaikutusten ilmoittamisesta.
   http://www.fimea.fi/
   Kiitos Terveydenhoitajalle virallisen suomalaisen terveydenhuollon puolustamisesta! Ne, jotka eivät siihen luota, ovat toki oikeutettuja nytkin sairastamaan kotona ilman lääkkeitä omia hoitomenetelmiään noudattaen. Veikkaan, että Mauri JO Hirvosen kuvaamat ”salaiset” uudenlaiset hoitomuodot tulevat olemaan aluksi niin kalliita, että kaikilla ei ole niihin varaa – toisin kuin nykyisiin hoitomuotoihin.

   Vastaa
   • Terveydenhoitaja 21.07.2016

    Hyvä kirjoitus! Kiitos Sinullekin hyvistä perusteluista.

    Vastaa
   • Mauri JO Hirvonen 21.07.2016

    Uusi laajemman lääketieteen, epigenetiikan ja vaihtoehtoisen lääketieteen yhteisen tietämyksen hoitolinjakeksintö tullaan julkaisemaan vuoteen 2020 mennessä. Sen suorat hyödyt on auttaa ihmisiä selviytymään itse. Ennaltaehkäisy on myös arvokas asia. Tämä asia tukee myös sitä. Vastustuskyvyn kasvu avaa uuden elämänilon kaikille.
    – Onko kärsimystä tarve poistaa vai ei? Mielestäni on.
    – Onko potilailla mahdollisuus päästä kiinni parempaan elämänlaatuun. Mielestäni on!
    – Tarvitaanko rokotekokeiluja, mikäli on syytä epäillä, että ne vaurioittavat ihmisten perimää ja voivat olla vaaraksi suvun jatkamiselle, älykkyydelle tai että aiheuttaa vaaraa kantajalleen ja ympäristölle mm. vesistöjen kautta. Suomalaisten pakottaminen rokotettavaksi ei laajemman lääketieteen superasiantuntijoiden mielestä ole suotavaa tai edes perusteltua nykytiedon valossa.

    Vastaa
   • Mauri JO Hirvonen 21.07.2016

    Uusi laajemman lääketieteen, epigenetiikan ja vaihtoehtoisen lääketieteen yhteisen tietämyksen hoitolinjakeksintö tullaan julkaisemaan vuoteen 2020 mennessä. Sen hyöty on merkittävä: auttaa ihmisiä selviytymään. Sairastelu voi vähentyä luonnollisella tavalla kunkin vastustuskyvyn kohenemisen kautta. Rokotetarve vähenee.

    – Onko kärsimystä tarve poistaa vai ei? Mielestäni on.
    – Onko potilailla mahdollisuus päästä kiinni parempaan elämänlaatuun. Mielestäni on!
    – Tarvitaanko rokotekokeiluja, mikäli on syytä epäillä, että ne vaurioittavat ihmisten perimää ja voivat olla vaaraksi suvun jatkamiselle, älykkyydelle tai että vaarantaa kantajan ja ympäristöä mm. vesistöjen kautta.
    Nykytiedon valossa suomalaisten houkuttelu tai pakottaminen rokotettavaksi ei laajemman lääketieteen superasiantuntijoiden mielestä ole suotavaa tai edes perusteltua.

    Vastaa
 39. Terveydenhoitaja 21.07.2016

  Miksi aina laillistettuja terveydenhuollon ammattilaisia epäillään salaliittoteorioista, mutta ei koskaan vaihtoehtohoitoja tarjoavia maallikoita virallisen terveydenhuollon ulkopuolelta?

  Vastaa
 40. Ulpukka 21.07.2016

  Eikö terveydenhoitajan pitäisi tehdä töitään vai miten on aikaa kirjoitella kommentteja joka kohtaan…

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 21.07.2016

   Ajankäyttöni ei kuulu sinulle, huolehdi vain omastasi. Puolustan kansanterveyttä, joka kuuluu työhöni.

   Vastaa
 41. Terveydenhoitaja 21.07.2016

  Miksi ihmiset paheksuvat terveydenhuollon jonoja ja lakkoja, jos he maallikkona ovat tietävinään ammattilaisia paremmin, kuinka asiat kuuluu hoitaa?

  Vastaa
 42. Andy - unelmana olla optimisti 21.07.2016

  Käsittämätöntä miten aina aika ajoin hyökätään lapsiaan rokottamatta jättävien kimppuun. Toiset uskovat rokotteisiin, toiset eivät. Jos kerran rokotteet estävät tautien tarttumisen, niin miksi silloin rokottavan vanhempi olisi yhtään kiinnostunut niistä lapsista, joita ei rokoteta? Silloinhan tauti ei tartu rokotettuihin, eihän :).

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 14.08.2016

   95 prosenttia väestöstä tulee olla rokotettu, jotta suoja olisi riittävä.

   Vastaa
 43. Terveydenhoitaja 21.07.2016

  Laillistettua, virallista terveydenhuoltoa valvotaan, vaihtoehtohoitoja ei.

  Vastaa
 44. Mauri JO Hirvonen 21.07.2016

  Rehelllisyysvaatimus ei voi olla vastakkainasettelua.
  Onko ”virallinen” terveydenhoito puhdas?
  Miksi lahjonta on yleistä terveydenhoidon piirissä?
  Vakava huomio: Yleisessä tiedossa on, että rokotejohdon toimet ”sikapiikkivuonna” eivät kestäneet päivän valoa ja lain vastaisuutta on tapahtunut runsaasti. Nämä on kuitenkin katsottu ”sormien läpi”.
  Yleisessä tiedossa on, että rokotuksiin ”sisäänheittäjiä” on lahjottu taulutietokoneilla yms. Manipuloitni ja yllytys ei ole sopivaa vaan törkeää.

  Vaatimus rehellisen tiedottamisen ja toimintakulttuurin aikaansaamiseksi on oikeutettu.

  Vastaa
  • Andy - unelmana olla optimisti 21.07.2016

   Ikävää oli sikapiikkivuonna myös se syyllistäminen, jota heitettiin niiden niskaan jotka eivät rokottaneet itseään sikainfluenssaa vastaan. Jopa arkkiatri tuomitsi terveydenhuollon henkilöstön, joka ei piikkiä suostunut ottamaan. Sitten kun tuli narkolepsiat yms. niin oltiinkin ihan hiljaa tai puolusteltiin joutavilla perusteilla.

   Vastaa
 45. Atro Niiniluoto 22.07.2016

  Rokotusvastaisuus on piittaamattomuutta terveydestä.

  Vastaa
 46. Tohtori Välkky 22.07.2016

  Terveydenhoitaja, lienetkö trolli, lähetätkö linkin yhteenkin riippumattomaan tutkimukseen, joka todistaa että rokotteet ovat vaarattomia, ja että on yksiselitteisesti parempi rokottaa kuin olla rokottamatta? Keskustellaan sitten tarkemmin tästä virallisen terveydenhuollon tuottamasta propagandasta, jota sinä tässä yksioikoisesti toitotat.

  Vastaa
 47. Marja-työterveyshoitaja 26.07.2016

  Työterveyshoitajan kokemuksia ;

  ihmettelen minäkin kolleegani jääräpäisyyttä. Vielä on paljon opittavaa ihmisten käsittelyssä
  ja hoitotyössä hänelläkin.

  Toivoisi vähän ymmätäväisempää asennetta molempiin suuntiin, koska olet ihmisten palvelija.
  Maailmassa on niin paljon näkymätöntä sellaista ,mitä olen pitkän urani aikana saanut nähdä
  ja mitä ei ole koskaan tieteellisesti voitu todistaa.

  Olen ajatellut Hanna Sumarinkin olevan avarampi tyypppi, mutta petymys tuli
  aamutelevision lähetystä tänään katsoessa.

  Lakkaisitte ainakin uhittelemasta tosin ajattelevia ja ehdottelemasta rangaistuksia viattomille lapsille .Elämää voi elää sekä rokottaen, että ilman !

  Joustavuutta kaikille toivoen.

  Vastaa
  • Terveydenhoitaja 15.08.2016

   Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, mutta läheskään aina ne eivät perustu tutkittuun tietoon, mikä on hyvä erottaa ja muistaa. Rokottautumattomuus ilman lääketieteellistä perustetta on enimmäkseen rokottautumista suurempi riski omalle ja muiden ihmisten terveydelle. Kuinka paljon sellaista tulisi yrittää ymmärtää, vaikka olen kirjoittanut paljon ja jyrkästi? Mielestäni Hanna Sumari esitteli hyviä perusteluita esiintyessään aamu-tv:ssä. Tietysti asiat tulee kaikkien yrittää esittää rakentavasti.

   Vastaa
 48. Mauri JO Hirvonen 27.07.2016

  Onko oikeudenmukaista rokotekeskustelua tai mielipidettä mikäli vääryys saa oikeudettomasti tulta.
  Salaliittoteoriat ovat tässä ajassa totta. Tiedemiehet ovat toimittaneet todisteita, informoijina myös YK:ssa työskenneitä tutkijoilta. Tähän yhtyy moni suomalainen erikoisalojen tietäjä. Ne ketkä pelkävät paljastavan suojelemaansa agendaa, koittavat kaikin keinoin kiistää ja tehdä naurunalaiseksi asialliset todisteet ja väitteet. Laajemman ja funktionaalisen lääketieteen sekä spesifisen tietämyksen ja epigenetiikan tuntijat ovat eräitä parhaita asiantuntijoita ja kohdanneet valtaisaa raivoa salaliittoagendoja ylläpitäviltä tahoilta. Osa heistä on joutunut henkisen painostuksen ja kiristyksen kohteeksi. Osa on erotettu joukkonsa etevimpiin kuuluvana. Osa on joutunut muuttamaan maisemaa. Osa on jo päässyt hengestään.
  Karmiva kohtalo, missä oikein tekemisestä on saanut tuomion. Vuoden 2015 kesäkuussa lukuisa määrä vaihtoehtohoitoja kannattavia lääkäreitä ja kouluttajia on löydetty murhattuina Usa:ssa. Ihmisten ja tietäjien pano pois hengiltä on karmivaa todellisuutta. Härski rokote- ja lääkebusiness on myös kansainvälisen rikollisuuden nykymuoto. Silti eräät lääkejätit, jotka on tuomittu petoksista, saavat jatkaa toimiaan kuin ei mitään. Normaalisti pienyrittäjä olisi kahleissa ja omaisuus takavarikoitu.

  Vastaa
 49. Mamma vaan 29.07.2016

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001229248.html
  Kiitos Hanna tärkeän asian esiinnostamisesta, vaikka arvasit varmaan kuinka tunteita herättävään asiaan otat kantaa !

  Vastaa
 50. Sofia 29.07.2016

  Kun on lukenut tämän viestiketjun, hämmästelee rokotusten puolustajien tunteenomaista suhtautumista, Taivastellaan rokottamattomia, nimitellään heitä keskiaikaisiksi tai new age hörhöiksi, mutta faktaa ei saa ulos millään, muuta kuin tätä toistelemista, että pitää rokottaa. Terveydenhoitaja-nimimerkkikään ei tuo yhtään faktaa esiin esim. koskien näitä rokotusten apuaineita: että minkälaisia haittoja ne aiheuttavat. Kukaan ei ole vastannut myöskään siihen epäilykseen, että rokotukset aiheuttaisivat autoimmuunisairauksia järkyttämällä elimistön omaa puolustusjärjestelmää vierailla kemikaaleilla.

  Täällä on moneen otteeseen väitetty, että rokotukset eivät aiheuta autoimmuunisairauksia ja vedottu tutkimuksiin, mutta yhtäkään linkkiä ei ole esitetty. THL:n rokotussivuilla todetaan asiasta, että tutkimuksia ei ole mahdollista asiasta toteuttaa, koska on epäeettistä järkätä tutkimukseen kontrolliryhmä, joka ei saisi rokotuksia ja johon rokotettuja voisi verrata. Niinpä. Juuri tähän pensaaseen piiloutuu rokoteteollisuus ja tähän pensaaseen pistää pään ihminen, joka ottaa rokotuksen tai antaa lapsilleen: on vaikea osoittaa rokotusten haittoja, koska niin paljon muutakin myrkyllistä on nykyään ympäristössämme.

  Kannattaa muistaa, että rokotusten vastustajissa on myös lääkäreitä ja lääketieteen sisällä on kriittisesti asiaan suhtautuvia ihmisiä. Kävin vilkaisemassa myös rokotuskriittistä Rokotusinfo-sivua, ja minusta se näytti kaikelta muulta kuin new age hörhöjen sivulta: asiallisia artikkeleja, huomioita, että rokotuksista ei tarvitse kokonaan kieltäytyä vaan esim, hidastaa ohjelmaa, koska suuri osa rokotuksista annetaan aika pienille, myös rokotusten valikointi kannattaa, koska esim, vesirokko on aika harmiton tauti. Kannattaa muistaa, että rokotuksilla on myös haittansa, joten ihan varmuuden vuoksi rokotuksia ei kannata ottaa.

  Tiedätte ehkä vanhan kansan sanonnan, että jotakuta ”rokotettiin” aika lailla, esim. verottaja ”rokotti”. Kansa taisi aavistaa, että rokotukset vievät enemmän kuin tuovat…

  Vastaa
 51. Asiaa 30.07.2016

  On huomioitava että vesirokkorokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Sitä sairastetaan edelleen ja mieluimmin jo pienenä niin ei tulisi kompikaatioita kuin sitä aikuisena sairastettaessa. Se tarttuu hyvin herkästi, mamma sanoi että ” jopa avaimen reiän kautta saa tartunnan”. Joten jos naapurissa on rokko niin paras käyttää omat lapset siellä kylässä. Aikuisena se tauti on hankalampi Siihen on rokote joka on itse kustannettava. Hinta jotain vähän alle 100 €

  Vastaa
 52. Ei yhtäkään rokotetta kiitos. 30.07.2016

  Kiinnostaako isorokko? Vai saisiko olla hinkuyskä?

  Kiitos kyllä, mieluummin kuin lopunikäinen invalidisoituminen ja eläminen vaikeiden kroonisten sairauksien kanssa. Kaikilla asioilla on puolensa. Ikäviä rokotusten aiheuttamia sairastumisia on olemassa. Mieluummin makaisin vaikka kuukauden teho-osastolla vaikean infektion vuoksi, kun ottaisin tämän sairauden /sairaudet minkä olen rokottamisen seurauksena saannut. Jotkut päätyvät rokotteiden seurauksena toisten autettaviksi, olen siten varmaan onnekas, kun olen toisinaan päässyt konttaamalla sentään eteenpäin. Jos rokotteella voi jonkun mielestä tehdä elämän pelastavia tekoja, niin kyllä niillä voidaan myös tuhota toisten elämät, niin ettei se elämä tunnu kovinkaan elämisen arvoiselta, varsinkaan jos aika ajoin on olotila kuin anafylaktisessa shokissa ja sitten porukka tuolla sairaalamaailmassa on silmät ympyrkäisenä, et ei he vaan tiedä et miten voi auttaa. Rokotteista sairastuneilla, ikävä kyllä ei ole mitään oikeuksia tässä maassa. Kun näihin ikäviin mystisiin sairauksiin sairastuu, niin voi tipahtaa työelämän ja kaiken ulkopuolelle – avun saaminen ei ole todellakaan itsestäänselvyys. Ei ole myöskään yleistä, että tässä maassa valtio korvaisi mitään haittoja rokotesairastumisten osalta, vaikka menettäisi sen terveyden ja työkyvyn. Väitetään, ettei ole mitään syy-yhteyttä. Tähän päästään sillä, että lääkärit / hoitajat eivät tiedä juurikaan rokotteiden aiheuttamista haittavaikutuksista, sitten jätetään systemaattisesti tekemättä niitä haittavaikutusilmoituksia, potilaille voidaan laitella mitä sattuu diagnooseja, jolloin minkään sairastumisen piikki jonkin rokotteen jälkeen ei näy tilastoissa. Toisekseen THL:llä ei ole minkään näköistä kiinnostusta tarttua rokotteista sairastuneiden asioihin, selvitetään jotain vähän sinnepäin.

  Kuules Summari sinä et tiedä miten vittumoista on elämä sen jälkeen kun rokotteista sairastuu vakavasti. Meitä on täällä vaikka kuinka paljon. Se rokotteista sairastuminen voi sattua myös sinulle, sinun lapsillesi tai lapsenlapsellesi… Siunausta teille kuitenkin.

  Minä en ota enää yhtään rokotusta, koska ensinnäkään tässä maassa ei hoideta rokotteista sairastuneita asianmukaisesti, koska rokotteiden aiheuttamista ongelmista on myös ihan lääketieteeseen ja asiantuntijajulkaisuista löytyvää tietoa (tiedän mitä aiheuttavat), koska minulle ei ole korvattu mitään ansiomenetyksistä tai työkyvyn menetyksistä, koska olen muutenkin niin sairas, että minulle on aivan sama olenko hengissä vai kuollut. Jos ottaisin lisää rokotteita, niin todennäköisesti menisin entistäkin huonompaan kuntoon.

  Vastaa
 53. Runsaasti rokotettu! 01.08.2016

  Kovasti tunteet täällä leiskuvat! Löytyykö johdonmukaista tutkimustulosta siitä, miten rokotuksista sairastuneille olisi käynyt, jos jokin tosi raju tauti olisi heidän sairastuttanut, esim. isorokko, tuberkuloosi, kurkkumätä, jäykkäkouristustauti, hepatiitti? ”Onnettomuuksia” sattuu kaiken aikaa kaikille ihmisille, kun on huono tuuri. Myös rokotuksissa, mutta olisivatko ne seuraukset itse taudista sittenkään olleet vaarattomia rokotuksista sairastuneille – kuten he kommenteissa mielellään antavat ymmärtää.
  Eipä tuollaista vaihtoehtoa kai edes voida tutkia? Omalla kohdallani kokemukseni jo ”vaarattomasta” influessasta kolmelta vuosikymmeneltä ovat sellaisia, etten usko enää eläkeiässä selviäväni hengissä, jos rokottamattomana saisin taas rajun influenssan – tai onhan hengityskoneet olemassa, johon minut voidaan kytkeä… ja sitä ennen vahvat kortisonikuurit.

  Vastaa
 54. Skeptikko 04.08.2016

  Entäs tämä ammattilainen – kova siis Harvard tohtori joka itse on tutkinut asiaa. Suurin osa terveydenalan ihmisiä ovat mukava mutta he vain uskovat/tottelevat niihin juttuihin mitkä ovat heille aikanaan on opeteltu.

  Kannattaa lukea ao. artikkeli huolellisesti, myös tuo ns. ’terveydenhoitaja’ joka on uskollisesti vastanut moniin yo. kommentteihin ja kovasti yrittää vaikuttaa ihmisten mielipiteistä.

  https://www.sott.net/article/299417-Harvard-trained-immunologist-demolishes-California-legislation-that-terminates-vaccine-exemptions

  Vastaa
 55. […] oli kirjoitukseni rokotusvastaisuudesta. Sen myötä olin puhumassa aiheesta sekä Ylen että MTV:n aamuohjelmissa ja Yle teki aiheesta […]

  Vastaa
 56. Terveet,rokottamattomat lapset 14.03.2017

  Ettekö te tiedä, että hanna itse, ja lähes jokainen aikuinen on mahdollinen kantaja/tartuttaja ????
  Rokotteen suoja kestää pari vuotta. Siksi lapset saa vahvisteita. Eli kaikki aikuiset jotka ei ramppaa ottamassa rokotetta uudestaan uudestaan, voivat saada tartunnan.
  Eli te tietämättömät olette omasta mielestänne uhka kaikille. Omille vauvoille! Hah….
  Lääkärit, neuvolatädit, opettajat…kaikki ovat mahdollisia tartuttajia. Vai ootko kuullu et aikuinen käy rokotuttamasssa itseään tasasin väliajoin

  Thl itse kirjoittaa lastentautien olevan vaarattomia. Ainoastaan poikkeksia on. Pitääkö siis muutamam heikomman yksilön takia rokottaa kaikki? Rokotukset tuhoaa vastustuskykyä.
  Ihmisen oma immuniteetti syntyy ja toimii ilman myrkkyjä.

  Olet hanna tuhmä kun syytät muita. Tietoa löytyy kun hankkii.

  Vastaa
 57. Timo Jokela 29.07.2017

  Lapsen sairastuminen on kamala juttu enkä ota siihen kantaa.
  Siihen sitten otankin, kun sanotaan että älkää tuoko rokottamattomia lapsia yleisiin tiloihin ja vaikka neuvoloihin.Älkää tuoko immuunipuolustusta manipuloidun ihmisen kehossa kasvatettuja tehostettuja ei kuolleita taudinaiheuttajia jotka ovat todellisia kladiaattoreita mun lasten saavutettavaksi!
  Minä sanon puolestani, että älkää tuoko lapsianne joissa on kasvatettu mahdollisesti erittäin antibioottiresistenssiä kantaa moneen bakteerin aiheuttamaan sairauteen. Puhumattakaan virusperäisistä, vaikka possu tai lintuflunssa rokotteiden antigeenistä joiden muuntautumiskyky ja mitä muuta siihen liittyykään, on pelottavaa.
  Perustan väitteeni ositan Cochran-instituutin julkaisuille joihin toivon Hanna Sumarinkin tutustuvan. Ja miksei olekin tutustunut.
  Esim. kun julkaistaan mitä vaan asiaan sisältyvää matskua, on julkaisijoista jokaikinen lääketeollisuuden kouluttama.
  Tutkijoista löytyy eniten omalla kopalla operoivia, muut ovat enemmän tai vähemmän lobbyhanskalla lätkittyjä setelien törröttäessä fickassa.
  Entä Pandremix rokote, Glaxon työnnettyä THL-kassaan 6 milliä ”`tutkimusrahaa”` ja nyt sitten on narkopleksia potilaat heitteillä ilman Kelan sairausnumeroa. Siistiä meininkiä.
  En ole varsinaisesti rokotevastainen, mutta on erittäin outoa toimintaa medikalisoida näitä juttuja rokoteasteelle.
  Papillloomavirusrokote, bylsikää kiivaasti ja aina kun porisee, on minusta todella arvellutava ja sikäli sukua possu ja lintupiikille että osumatarkkus on meikäläisen luokkaa eli huono.
  On syytä kertoa teineille että sinänsä ok. villi seksuaalisuus saattaa tuoda konehuoneeseen muutakin riesaa kuin Papilloomaviruksia. PAPA-on kova juttu siltikin.
  Kaikilla löytyy aina tekosyy ja hyvä esimerkki kuten minultakin .
  Mun edesmennyt sotaveteraanivaari otti vähän alle 80v. iässä possuneulan kupeeseen. Ikiterve äijä, tervaskannon perimällä, ainoastaan keripukkendaali pudottanut dominot kuonosta sota-aikana ja ennenkin pula-aikana jo, meinasi oikeasti kuolla. Valtavia sätkyjä ja kramppeja kuumeen hipoessa 41 astetta. Vaikea löytää muuta syytä kuin possuneula.
  Liiallinen immuunipuolustuksen manipulaatio on huono juttu.

  Vastaa