Liikenneraivoa

Sitä mietin, että kuinka vähän toinen ihminen voi ajatella muita. Mietin myös kuinka loputtoman paljon ihminen voikaan ajatella vain itseään.

Ajelin tänään Messukeskuksesta kohti kotia. Matkan varrella on Haagan paloasema, jonka hälytysajoneuvoille on asennettu omat ns. jokeriliikennevalot. Siis samanlaiset kuin esimerkiksi tasoristeyksissä on. Kolme valoa on kolmion muodossa.

Jo kaukaa näin, että valot vilkkuivat punaisella. Jarruttelin. Ja katsoin silmät ymmyrkäisinä, kuinka pikku hiljaa monta autoa ajoi läpi punaisten valojen jokaiselta kolmelta vierekkäin olevalta kaistalta.

Paloaseman pihasta lähtee ambulanssi sireenit ulvoen, hälytysvalot vilkkuen, mutta risteys on tukossa. Autot poukkoilevat sivuun, joku nopeammin, joku hitaammin. Yksi ei tunnu huomaavan tilannetta lainkaan. Lopulta ambulanssi pääsee risteyksen läpi.

Istun ratin takana autossani. Valot ovat edelleen punaiset. Takanani soitetaan torvea ja taustapeilistä näen, kuinka takana olevan auton kuljettaja huitoo käsillään: mene jo! Valot ovat punaiset. En liikahdakaan. Siinä me seisomme rivissä kaikki kolme ensimmäistä kaistoillamme. Valo on tosi kauan punainen. Paloaseman pihalta ei tule lisää autoja. En lähde liikkeelle. Viimein punainen sammuu.

Odotin siis turhaan, niinkö? Olisinko voinut lähteä vaikka valo oli punainen, koska eihän sieltä näyttänyt tulevan hälytysajoneuvoa? Takanani oleva kuljettajakin oli aivan hermona.

En aja jos edessäni on punainen valo. Sori vaan pakettiauton kuljettaja. Voin odottaa. Aika voi tuntua pitkältä, mutta kuinka pitkiä ovat ne sekunnit ja minuutit, kun joku odottaa apua jossain hädissään, sairaana, hengen vaarassa, peloissaan, ehkä enää ohuesti elämässä kiinni? En ihan takuulla halua olla sen auton kuljettaja, joka tötöilee ambulanssin edessä, kun jollain on hätä.

Jokainen minuutti heikentää sydänpysähdyspotilaan ennustetta 10:llä prosentilla. Niitä minuutteja kuluu joka tapauksessa hälytysviiveeseen ja matkaan. Sataan prosenttiin mahtuu vain kymmenen minuuttia. Se yksi voi olla kohtalokas.

Punainen valo pysäyttää. Joskus kannattaa myös pysähtyä ajattelemaan sitä omaa kiirettään. Että kuinka tärkeää se lopulta on.

 

Peace

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommenttia

  1. Teija 09.09.2016

    Ainoa oikea toimintatapa! Punainen on varoitusmerkki. Olisihan sieltä voinut tulla lisää autoja hetken päästä pillit soiden. Et voi tietää. Joten odota. Ihan varmasti joku on menettänyt henkensä sen takia, että ambulanssi ei ole päässyt liikenneruuhkassa etenemään tarpeeksi nopeasti. Kiitos.

    Vastaa