Kaupallinen yhteistyö: Kaurasydän/Vaasan
Soitin äidille. Hän oli kummallinen. Puhui oudosti ja outoja asioita. Pyysin häntä luettelemaan lastensa nimet. Yksi jäi uupumaan. Hyppäsin saman tien autoon ja ajoin äidin luokse. Soitin 112 ja äiti vietiin sairaalaan. Aivoinfarkti.
Toipuminen kesti pitkään, eikä siitä tietenkään puuttunut draamaa eikä komiikkaa. Sairaalasängyssä maatessaan hän mm. ihasteli ihanaa ikkunasta näkyvää maisemaa, siltoineen ja upeine istutuksineen. Avasin säleverhot ja ikkunasta näkyi rakennustyömaa…Olin kuolla nauruun. Meidän perheessä on aina ollut aika reipas suhtautuminen asioihin. Oikeasti se oli kuitenkin pelottavaa ja olin sairas huolesta. Kuinka hän pärjäisi pian yksin kotonaan? Toipuuko hän oikeasti? Menettikö hän muistinsa?
Äiti selvisi ja parani kokonaan. Tästä on jo muutamia vuosia aikaa eikä kohtauksia ole tullut enempää. Äiti täyttää huhtikuussa 90 vuotta.
Sydän- ja aivoinfarkti ovat vaarana, jos veren kolesteroliarvot ovat korkealla. Ja yli 50%:lla suomalaisista ne ovat liian korkeat. Normaaliarvo on kolmen tuntumassa suositusarvo on alle viisi.
Korkea kolesteroli on siitä jännä juttu, ettei sitä tunne, se ei anna mitään merkkejä olemassaolostaan. Laihalla sporttisella ihmisellä esimerkiksi voi olla korkeat kolesteroliarvot. Siksi on tärkeää käydä mittauttamassa verensä. Koska jos tietää, voi tehdä asialle paljonkin.
Tärkein on ruokavalion muutos kevyempään. Kovat rasvat täytyy vaihtaa pehmeisiin. Tämän lauseen on varmasti jokainen kuullut.
On vähän harmillista katsoa telkkarin ruokaohjelmia, kun mestarikokit holvaavat voita kaikkiin keitoksiin ja kruunaavat kermalla loput. Siitä tulee vähän se fiilis, että vain niin voi tehdä gourmet-ruokaa, joka on monen harrastus ja intohimo.
Se ei kuitenkaan ole totta. Kun kevyen ruuan makuun pääsee ja tottuu, ei rasvainen ruoka enää tyydytä makuhermoja. Kevyttä oloa ei myöskään halua helposti vaihtaa siihen tunteeseen, että vatsassa on kuormallinen kiviä, kuin punahilkka sadun sudella.
Se, että syö kevyesti ei tarkoita nälkää, se tarkoittaa parempia valintoja ja parempaa oloa. Mutta pikkuisenhan siinä on nähtävä vaivaa. On tehtävä itse ruokaa, opeteltava uusia reseptejä ja tutustuttava uusiin ruoka-aineisiin, joita ei ennen ole ehkä käyttänyt. Mutta sen voi ottaa seikkailuna ja palkinto on kyllä mahtavan hieno, kun kolesteroliarvot putoavat.
Leipä on suomalaisten perusruokaa. Nopeaa, helppoa ja aina saatavilla olevaa ravintoa. Kaura taas on terveysvaikutteinen vilja, jossa on luonnostaan beetaglukaania, joka alentaa kolesterolia. Vaasan Kaurasydän –leipään tätä terveellistä kuitua on vielä lisätty ja kolme palaa Kaurasydän-leipää päivässä alentaa kolesterolia! Aika mahtava juttu. Beetaglukaani muodostaa ohutsuoleen suojaavan geelimäisen rakenteen, jonka läpi kolesteroli ei pääse imeytymän elimistöön. Leipä on leivottu 100%:sti kaurasta eikä siinä ole lisäaineita.
Testasin Kaurasydän-leipää ja halusin tehdä niistä jotain samanlaista kuin voileipäkakut, koska kaikki rakastavat niitä. Se on kuitenkin juhlaruokaa, joten tein eväs/välipalaversiot. Ne voi siis pakata helposti evääksi, mutta maistuvat telkkaria katsoessa iltapalana tai vaikka saunanjälkeen.
Laitoin leipien väliin muhennettua avocadoa, jossa on luontaisesti hyviä rasvoja ja maustoin muhennoksen chilihiutaleilla, mustapippurilla ja sitruunalla, joka myös estää avocadon tummumisen. Toiseen väliin tein täytteen kylmäsavulohesta ja tillistä. Kalarasva on myös hyvää sydämelle. Kolmas täyte on munavoi, jossa ei ole voita ensinkään, vaan kovaksi keitettyjä munia ja raejuustoa fifty-fifty. Maustoin sen ruohosipulisilpulla. Leivät olivat jääkaapissa sauvakävelylenkkini ja saunatuokion ajan. Arvatkaa maistuiko hyvältä! Todellakin maistuivat! J (Laitan blogin loppuun neuvot kuinka leivistä saa voileipäkakun)
Liikunta auttaa myös kolesterolin laskussa. Se tuo mielihyvää ja nostaa hyvän HDLkolesterolin pitoisuutta veressä. Jotta liikunnasta olisi hyötyä kolesterolin laskussa, sen täytyisi olla säännöllistä. Vähintään pari kolme kertaa viikossa pitäisi tehdä hengästyttävä kävely-, uinti-, hiihto tai juoksulenkki tai jumppa.
Haluan innostaa kaikkia parempiin valintoihin ruokakaupassa (koska mitä kotona ei ole, sitä ei voi syödä!) ja innostaa liikkumaan. Liikunnan iloa lisäämään on nyt mahdollista saada palkintona mieleipiteestä Polar loop 2 aktiivisuusranneke! Parhaan kommentin kirjoittaja saa rannekkeen ja minä käytän ylintä tuomarivaltaa.
Toimi näin: Kirjoita tämän blogin kommenttikenttään (ei siis Facebookiin vaan tähän alle) mielipiteesi terveellisen ruoan mausta. Voiko se sinusta olla ihan oikeasti hyvää? Liioitellaanko mielestäsi kovien rasvojen haittoja ruoanvalmistuksessa? Voiko kerman ja voin jättää vain juhlapäiviin? Vai onko koko kolesterolista puhuminen ylipäätään turhaa höpinää? Kilpailu aikaa on keskiviikkoon 24.2. saakka.
Nyt teen itselleni yhden Kaurasydän leivän ja luen yhden kirjan loppuun sateen ropistessa ikkunoihin!
Voi hyvin
♡
Hanna
P.S. Juhlapöytään voit tehdä Vaasan Kaurasydämistä voileipäkakun latomalla leipäviipaleet täytteiden väliin kuin tiilet. Kun kakku on valmis se kiedotaan leivinpaperiin ja pannaan tekeytymään jääkaappiin yön yli. Tarjoiltaessa sen voi päällystää munatahnalla, jota on käytetty täytteessä. Laita tahnaa vain leivän päälle. Sivut ovat niin kauniit että voivat jäädä paljaiksi. Voit tehdä halkaistuista kirsikkatomaateista kakun päälle vielä punaisen rivin ja ripotella päälle niitä yrttejä joita käytettiin täytteissäkin, eli tilliä ja ruohosipulia.
Hanna, haluan niin tuota aktiivisuusranneketta!
Minusta voi kohtuudella käyttää viikonloppuisin Herkku Oivariinia ja kermaa, jos muuten syö vaikka kaksi kertaa viikossa merikalaa ja kaksi kertaa viikossa capresea, jolla oma hyvä kolestrolini nousi huippulukemiin. Yhdistelmä tomaatti, basilika, oliiviöljy on paras lääke kera liikunnan!
Hei Leena! – unohdit sen sähköpostiosoitteen tästä!
Laita jos vaik voitat!!!
Hanna
Hanna, haluan niin tuota aktiivisuusranneketta!
Minusta voi kohtuudella käyttää viikonloppuisin Herkku Oivariinia ja kermaa, jos muuten syö vaikka kaksi kertaa viikossa merikalaa ja kaksi kertaa viikossa capresea, jolla oma hyvä kolestrolini nousi huippulukemiin. Yhdistelmä tomaatti, basilika, oliiviöljy on paras lääke kera liikunnan!
leenalumi@gmail.com
no niin! Hyvä!
Hanna
Hei, nam tuli ihan vesikielelle kun katsoin kuvia, pitää kokeilla. Kevyt ruoka on hyvää ja tietenkin joskus voi oikein herkutella. Yritän syödä terveellisesti ja liikkua, koska minulla todettiin kohonnut kolesteroli. Tuolle rannekkeelle olisi kovin käyttöä, toivottavasti onnistaa. Terveisin Eija, kohta 61 v.
Minulla on korkea kolesteroli ja olen yrittänyt sitä laskea ravinnon ja liikunnan avulla.
Lääkkeet ei ole sopineet. Katsoin nuo voileipävaihtoehdot ja aion niitä kokeilla. Täytyy
opetella vähentämään kovia rasvoja. Toivon, että voitan aktiivisuusrannekkeen jotta
voin seurata vointiani. terveisin mummo 72 v
Kyllä kevytkin ruoka maistuu. En käytä kermaa/voita ruoanlaitossa, koska kolesteriarvo 6. Sopivasti herkuttelua leivoksilla ja suklaalla ja tietysti jokapäiväistä liikuntaa 🙂
Olen sitä mieltä, että kun syö monipuolisesti ja liikkuu, niin hyvin menee. Ei kyllä tulisi mieleenkään enkä varmaan edes pystyisi jättämään esim. pullaa kokonaan pois. Kun kahvia juon silloin tällöin, niin kyllä kahvin kanssa pitää pullaa saada.
Ja tuo aktiivisuusranneke, sehän on kuin koru, jota en ottaisi ikinä pois ranteesta.
P.S. Ystäväni näki unta, että hän oli sinun ja minun kanssa kahvilla. Sanoin, että se oli enneuni ja tuo tulee vielä joskus tapahtumaan. Ehkä sitten, kun haemme palkinnon. 🙂
Terveellinen ruoka voi todellakin maistua hyvälle! Ja näyttää myös…..Kasviksia ja hedelmiä voi käyttää monella eri tavalla ja erilaisia yrttejä käyttämällä saa ruokien makuun vaihtelua. ”Kovien rasvojen” kanssa kannattaa noudattaa kohtuullisuutta, koska niissä on yllättävän paljon myös kaloreita. Hyvät rasvat taas ovat välttämättömiä. Ja se liikunta, aijai! Se vasta pitää mielen ja kropan kunnossa
Oih..alkoipa heti tehdä mieli tuollaista leipää. Meillä voita käytetään todella harvoin.Joskus kunnon pihvien paistoon valurautapannulla ja kermaa ei juuri lainkaan..paitsi vaahtona joskus lettujen tai pannarin kera.Kunnon tuore ruoka on aivan ehdoton ja meikän vatsa ei eineksiä sulata..liekkö jo alunperin fiksu vatsa kun tyytyy vaan aitoon kunnon ruokaan.Itse rakastan tosiaankin tuoretta aitoa puhdasta ruokaa ja kovien rasvojen haitoista ei kerrota missään nimessä liikaa!
Kyllä kevyt ruoka maistuu hyvälle! Siihen kun on opetellut, niin ei rasvalätyt maistu.
HEI HANNA PÄIVIENI ILOSTUTTAJA.KUN ASIA ON NIIN ETTÄ KOLESTEROLI ARVOT ON KORKEALLA JA MIKÄÄN LÄÄKE EI SOVI SIVUVAIKUTUSTEN VUOKSI NIIN JUTTU ETENEE NÄIN.SYÖT TOSI TERVEELLISESTI ILMAN TURHIA RASVOJA JA LIIKUT KUIN DURACEL PUPU JATKUVASTI.MIELESTÄNI KAIKKI RUOKA ON HYVÄÄ SELLAISELLE JOKA ON KOKENUT NÄLKÄÄ KUTEN MINÄ.PS. OISPA JO 24.2
Hei!
Kylläpä oli herkullinen leipä!Heti päätin,että sitä kyllä kokeilen viikonloppuna ja avomiehelleni työevääksi,kun hänellä kolesteroli koholla.Itse en kauheesti ole avokadon ystävä,mutta olit tuohon laittanut niin maukkaat ”kaverit”,niin varmasti maistuu! Oli jotenkin niin kivasti juttu kirjoitettu,että jäi tosi symppis fiilis! Pakko maistaa!
Ehdottomasti terveellinen ruoka voi maistua hyvältä. Jopa paremmalta kuin se epäterveellinen vaihtoehto. Se tuo kaiken muun hyvän lisäksi myös hyvän mielen, kun tietää tehneensä oikeita valintoja. Erilaiset wokit kalalla tai broilerilla ovat arkiherkkujani samoin kuin erilaiset sosekeitot. Niihin lisäilen kohtuullisesti erilaisia siemeniä ja pähkinöitä. Elämä ilman parsakaalia ja avokadoa olisi ankeaa! Avokadolla korvaan voin ja kastikkeet. Viikonloppuna toki paistan pihvit, mutta kermaperunoita ei tee edes mieli. Uuniperuna on niin hyvää sitruunaisella oliiviöljyllä, luomukogurtilla ja raejuustolla. Kahvin kera ”siemennäkkäriä” ja päälle hunajaa. Kolesteroli kiittää!
Ja kyllä! Ihana on tuo ranneke. Kaveri jo olisi…eli iPhone! Varmaan liikkuttaisi minuakin tuo kaunis kapine enemmän.
Kävisi nyt tuuri tällaiselle pirteelle mummukallekin!
Hanna! Seuraan facessa ihaillen kirjoituksiasi ja tietysti myös pirtsakkaa ja aina hyvännäköistä olemustasi.
Kyllä terveellinen maistuu hyvälle, se on vaan maustamis kysymys. Herkkuja voi syödä – joskus – ei joka päivä. Mitään ei tarvitse jättää pois kohtuudella kaikkea ja herkkupäivä on hyvä, jos ei viikolla ole ollut sellaisia menoja, jossa on jo ”pienesti” herkutellut. Veden juonnin tärkeydestä ei voi olla mainitsematta. Elämäntapamuutoksen läpikäyneenä 57-v ja -25kg, ihan kotiruokia ja liikunnalla. Kaikki arvot hyvät, vaikka voita ja kookosöljyä käytän -kohtuudella- . Miten voikaan wokkivihanneksia maistua hyvälle kookosöljyssä paistettuna. Vaasanleipomon myymälä kukaan päässä, eikun leivän ostoon, tekemäsi leipä on aivan ihana herkku!
Ja entinen sykemittari sanoi juuri maanantaina sopimuksensa irti, niin tarpeeseen tulisi mittari, kun liikunta jatkuu ja tykkään seurata tekemisiäni.
-päivi-
p.helmet.l@gmail.com
Hei, Hanna! Kolestrolin alentamiseen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat parhaat lääkkeet. Terveellinen ruoka on hyvää, maistuu ja tuoksuu. Ja toki niitä herkuttelupäiviäkin pitää olla, juhlaa arjen vastapainoksi!
Aktiivisuusranneke olisi todella mukava kannustin jokapäiväisen liikunnan lisäämiseen!
Kok.kolesteroni ollut aina 6, vähän alle/yli. HDL yli 2,50. Voita ja kermaa ruokaan. Eikä sitä ruokaa tarvi ähkyyn asti mahaan mättää. Paljon vihanneksia (kotimaisia) lautaselle. Se säännöllinen ruokailu a ja o.
Terveellinen ruoka maistuu hyvälle. Se on kuin silkin pehmoinen kosketus, auringon pusu poskelle tai nariseva lumi talvella. Terveellinen ruoka hellii vatsaa ja nostaa mielialaa. Ruoan valmistaminen hyvistä raaka-aineista tuo sille ihan uuden ulottuvuuden ja merkityksen. Lupaus tulevasta ja ihanasta ♡
Olen vuoden alusta alkaen syönyt terveellisesti sekä liikkunut enemmän. Sallin itselleni pari herkkupäivää kuukaudessa. Olo on mitä mainioin, energiaa huomattavasti enemmän, eivätkä hermotkaan ole kireällä
Ennen olin varsinainen herkkupeppu, ja söin kaikkea rasvaista, suolaista ja makeaa. Nyt niitä ei tee edes mieli! Käytän paljon yrttejä, sitruunaa ja limeä maustamiseen, sekä tietysti terveellisiä rasvoja. Kauraa syön eritoten puurona, joka on suurta herkkuani.
Olisi mahtavaa voittaa aktivisuusranneke, ja sitä kautta lisätä arkiaktiviisuuttaan sekä saada intoa jatkaa tätä elämäntaparemonttia edelleen!
❤️❤️❤️
keijukainen7@luukku.com
Puhdas perusruoka. Kaiken A ja O. Voita ja kermaa voi käyttää kohtuudella. Puhtaat kasvi ja kalan rasvat ovat hyviä. Leivät näyttävät NIIN herkulliselta että on pakko kokkeilla. Kiitos vinkistä.
Uh, tuollaista aktiivisuusranneketta olen halunnut jo pitkään! Perheessäni kulkee hyperkolesterolemiaa ja itselläni se on todettu varhaisteini-iässä, jolloin arvoni oli melkein 11. Joudun lopun ikäni syömään lääkkeitä, mutta terveellinen ruokavalio pitää myös lääkemäärät kurissa. Terveellinen ruoka on esteettistä ja oikeanlaisella maustamisella mikä tahansa ruoka on hyvää 🙂 Kovat rasvat voi omasta ruokavaliosta poistaa mielestäni helposti, oivariini -> becel kulta, kerma-> soijakerma, vehnäpasta-> kaura-/täysjyväriisipasta. Vaihtoehtoja on ja maistuvat mielestäni yhtä rikkailta kuin ”kunnon” ainekset 🙂 Välillä tietysti tarvitsee myös herkutella, unohtamatta liikuntaa 🙂
Terveellisen ruoan pitää olla ehdottomasti maukasta, mitään keskinkertaista ei kannata syödä, we live only once! Mutta elääksemme, on meidän syötävä terveellisesti. Raikkaat tuoreet, tuoreet ja yksinkertaiset ruoat eivät voi vaan maistua huonolle, niistä tulee hyvä olo ja mieli. Panostan laatuun ja värikylläisyyteen, yksinkertainen ainesosaluettelo ehdoton plussa, jos sitä edes on (kasvikset, hedelmät, marjat, lihat, munat, pavut, siemenet ja hiutaleet ym). Diabeetikkona kovat rasvat puhuttavat, mutta silti öljyn ohella voi ja kookosöljy on lähes päivittäisessä käytössä. Niitä nyt ei mielestäni kannatakaan hylätä kun niitä käyttää kohtuullisesti (paistamisessa, leivän päällä ja smoothieissa). Pahempi rasva tulee juuston ja lihojen rasvasta sekä jalosteista ja leivonnaistuotteista.
Moi Hanna!
Terveellinen ruoka voi olla (ja on) todella hyvää, jos sen osaa maustaa oikein ja/tai mittasuhteet raaka-aineiden välillä on oikein. Minusta kovia rasvoja on välillä ”pakko” käyttää, mutta kohtuudella: ei äitin itsenäisyyspäivän valkosipulikermaperunoita tehdä kevyistä tuotteista, tai minun täytekakkuja:) Kermat ja voit voi jättää juhlapäiviin, mutta itse en ole ihan niin ehdoton, joka voi tosin johtua osin myös siitä, etten päätä vielä meidän jääkaapin sisällöstä. Liikunnastani tosin päätän täysin itse, ja tuo ranneke toisi tarvittavaa lisämotivaatiota liikkumiseen ja näkisin konkreettisia lukuja, varsinkin näin terveystiedon yo-kirjoitusten painaessa päälle! Minusta olisi myös tarpeellista sijoittaa nuoreen ja toimia siten ennaltaehkäisevänä tekijänä, olenhan osa Suomen tulevaisuutta! 😀
avekasd98@gmail.com
Kohtuus kaikessa – myös ruoan suhteen, siinä miun motto, ja hymyssä suin.
On helpompi sallia itselleen välillä herkkujakin, kun pääsääntöisesti ruoka on terveellistä ja hyvää. Myös liike on lääke, aivan kuten ruokakin voi sitä olla.
Liian ryppyotsaisesti jos maailmaa katsoo, mikään ei tunnu hyvälle.
hei kyllä terveellinenkin voi olla hyvää. kun muistaa kohtuus kaikessa on myös herkuttelu sallittua. kyllä leivonnassa voi käyttää voita kun pitää määrän kohtuullisena. kovat rasvat ovat kyllä huonoja liikaa käytettyinä.kasvisruoat ovat hyviä.
Moni on sitä mieltä, että kovan rasvan parjaaminen on pelkkää propagandaa, no osin ehkä niinkin, sillä toiselle voin syöminen ei ole yhtä pahasta kuin toiselle – perintötekijöilläkin on merkityksensä. Pitkässä juoksussa kuitenkin kaikella on merkityksensä.
Kuinka hyviä voivatkaan olla sitruksella marinoidut raa`at vihannekset? Tai miten voikaan niin hyvältä maistua inkiväärigraavattu lohi avokadon kanssa vaikka tuon kaurasydämen päällä? Tai miten olisi tuoreista hedelmistä tehty salaatti paahdetuilla pähkinöillä? Arki on arkea…eli ei sen väliä mitä syöt juhlana, kunhan 90% ruokavaliostasi koostuu väreistä ja iloista. Nautitaan elämästä!
Ainiin se sähöposti… halikam (a) gmail.com
Minun mielestä terveellinen(kin) ruoka on hyvää. Pidän kasviksista enkä välitä rasvaisista ruuista. Onneksi. Mutta silloin tällöin on mukava herkutella miettimättä kaloreita, rasvoja tai mitään muutakaan. Terveelliset valinnat tehdään jo kaupassa. Kun kotiin ei osta mitään epäterveellistä tai ”luvatonta”, sitä ei myöskään tule syötyä. Meillä koko perhe syö samaa ruokaa. Ei ole vanhempien ”terveys- tai treeniruokaa” vaan kaikki saavat samaa, terveellistä maistuvaa ruokaa.
Aktiivisuusranneke on minulla hankintahaaveissa. Varsinkin työpäivän aikana aktiivisuus on varsin olematon toimistotyöstä johtuen, mutta olisi mukava nähdä miten vapaa-ajan liikunta riittäisi tasapainottamaan päivän liikkumattomuutta.
Haluaisin kovasti ranneketta.Kuulun sukurasite perheeseen,joilla on korkea kolestroli.Meitä on viisi sisarrusta,joista kolmelle on tehty ohitusleikkaus.Olen keskimmäinen lapsista,Minä ja nuorempi veljeni olemme säästyneet leikkauksilta.Itse pyrin liikkumaan säännöllisesti kävelen hiihdän pyöräilen,joten ranneke tulisi tosi tarpeesee..ruokavalio on kaurapuuroa aamuisin alentajaa ja öljyt käytössä.Kermaa ja voitakin herkuttelu hetkiin….
Kiitos Hanna ihanasti kirjoitetusta ja niin tärkeästä jutusta❤
Itselläni on kolestrolin kanssa ollut vaikeuksia, koetan syödä terveellisesti, mutta sairauseläkkeeni on niin pieni, että sorrun helposti halpoihin margariineihin ja makkaroihin. Liikun kyllä paljon, siitä pitävät 5 koiraani huolen.Kesällä on hieman helpompaa kun kotimaiset vihannekset ovat huokeampia.
Aktiivisuusranneke olisi todella tarpeeseen, olen siitä haaveillut, mutta….
Jään jännittyneenä odottelemaan 24 päivää,
Jospa haaveeni vaikka toteutuisi
Kyllä maukasta ruokaa voi tehdä ilman kermaa ja voitakin. Itse olen yrittänyt juuri vähentää niiden käyttöä ja tehdä terveellisempää ruokaa. Kasviksien käyttöä yritetään lisätä koko ajan, että 2,5 -vuotias saisi hyvän ja terveellisen ruoan mallin. Välillä toki myös pieniä herkutteluhetkiä.
Tuo aktiivisuusranneke olisi kyllä hieno juttu saada. Jospa sillä saisi lisää intoa liikuntaan, että jaksaisi kohta palata työelämään lapsen kotona kanssa vietetyn ajan jälkeen.
Vaikuttaa tosi herkulliselta leivältä 🙂
Kyllä terveellinen ruoka voi olla hyvää. Itse en käytä paljonkaan kovaa rasvaa, mutta mielestäni sitä voi käyttää kohtuudella. Erityisesti riskiryhmien tulisi välttää kovien rasvojen käyttöä.
Annos näyttää herkulliselta ja on varmasti myös hyvää. Itselläni ei tuon kolesterolin kanssa ole ollut ongelmia. Painoa kylläkin on liikaa. Eli kaikki herkut menee suoraan läskiksi, eikä jää verenkiertoon pörräämään. Olen nyt jättänyt sokerit pois, ja kiloja alkaa karista. Silti syön hyvin ja pyrin pitämään ruoan määrän järkevänä. Vielä kun vaan liikkuisi enemmän. Ruoan teen aina puhtaista raaka-aineista. Ihmettelen että kaupoissa edelleen myydään niitä kauheita makuliemessä uivia kanapaloja? Ostaako niitä ihan oikeasti joku? Kuinka helppoa ja hyvää saa kun itse heittelee mausteita pannulle ja kokeilee uusia makuyhdistelmiä. Esim. kaneli sopii todella hyvin kanan kanssa.
Ihanaa kevään odotusta vesisateen keskellä kaikille!
Herkullisia voileipiä, kannattaa nautiskella. Pitää muistaa myös kotimaiset marjat hyvään ruokavalioon kuuluvana. Niihin jää myös koukkuun niinkuin rannekkeen käyttöönkin. Se on mainio kannustin terveelliseen elämän tapaan. Kala-allergian vuoksi olen huolissani hyvien rasvahappojen saannista. Niinpä valmistan levitteen voista , kylmäpuristetusta rypsiöljystä ja vedestä . Käytän kaikkia saman määrän ja vatkaan kuohkeaksi, ripaus suolaa joukkoon ja sipaisu kauraleivän päälle !
Aivan ihana leipä. Tuota pitää heti kokeilla. Korkeaan kolesteroliin varmaan vaikuttaa osin perimä, mutta uskon että ruokavalio, jossa vältetään kovia rasvoja, auttaa myös korkeaan kolesteroliin. Itse kerään syksyllä paljon marjoja metsästä ja niitä sitten syödään talvella, samoin kuin paljon kasviksia ja juureksia ja itse pyydettyä kalaa. Ne ovat herkkua ja kevyttä ruokaa. Toki joskus pitää saada herkutella ja viikonlopuksi sitten tehdään jotain hyvää pääruokaa tai jälkiruokaa, johon sitten laitetaan kermaa ja voita. Mutta joka päivä ei kannata voita ja kermaa ruokiin laittaa. Ja kaurapuurokin on syytä nostaa kunniaan aamiaisella. Kaurapuuron päälle marjoja tai itse tehtyä vähäsokerista omenasosetta, se on hyvää. Nautitaan hyvästä keveästä ruoasta !
Kokemuksesta voin sanoa, että terveellinen kasvisruoka voi olla todella herkullista. Tämän olen todennut esim. joissakin helsinkiläisissä kasvisruokaan painottuneissa ravintoloissa. Itse suhtaudun pienellä pelolla koviin rasvoihin, vaikka olen mieltynyt esim. voin makuun ruoanlaitossa.
Mun teki niin mieli haukata noita herkullisen näköisiä leipiä….
Vaikka vähemmän leipää syön,nyt himottaa tehdä noi.
Nam.nam.nam
Terveellinen ruoka voi olla hyvää käyttäen mausteita ja toki pieni loraus kermaa tai voita. Mielestäni pitäisi enemmän puhua kevyt tuotteiden vaaroista. Aitoja aineita ei tarvitse paljon laittaa kun maku jo on esillä. Otan paljon mallia sinun resepteistäsi ja omistanhan kaikki sinun kirjasikin. Silti, täytyy sanoa etten ole kova liikkumaan ja haluasinkin tuosta aktiivisuusrannekkeesta oivan motivaattorini. Jospa se painokin siitä lähtisi alaspäin….
Hei
minulla kanssa sukurasitteena korkea kolestroli.Yritän liikkkua päivittäin ja hedelmiä ja vihanneksia syödä.Kalan paistan kyllä aina voissa ja leivon vallan voilla.Margariinilla tehtyjä leoivonnaisia ei meidän perhe suostu syömään.Maku on niin eri.
Rannekkeeni hukkui töissä oli vain viikon vanha,hiukan harmitti.
UUdelle olisi käyttöä.
Terveys on niin tärkeä, että siitä sopii kyllä puhua ja toimia sen eteen niin, ettei kolestrolit nouse. Onneksi kaikkea terveellistä, on nykyisin saatavilla siinä määrin, ettei ole vaikeaa valita sellaista ravintoa, mikä tukee omaa ja läheisten hyvinvointia.
Kalaöljystä en luovu, hörppään sitä suoraan pullonsuusta, sitruunanmakuisena. Siitä tulee tunne, että se hoitaa. Sydänkin taitaa tykätä kalaöljystä.
Hyvä ruoka on hyvän makuista. Ei sen tarvitse olla rasvaa ja sokeria. Terveellinen ruoka on hyvää.
Täällä on niin loistavia perusteluja, ettei minulla taida olla mitään mahdollisuuksia saada tuota ranneketta! Kommentoin vaan tuota hienoa leipäohjetta: hyvä leipä ja todella maistuvia täytteitä, paitsi etten tykkää kylmäsavulohesta – kalan pitää olla minulle kypsää. Ja raejuustoa rakastan – toisin kuin mieheni – han ei voi sitä sietää! Sanomattakin on selvää, että yksin saan sitten purkillisen tyhjentää ( mikä ei tietenkään minua haittaa yhtään). Mikä olikaan kysymys? Ai niin; olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen saanut kohtuullisen kolesterolitason, hyvän ja huonon suhde on ollut hyvässä balanssissa aina kun se on mitattu. Eli: jokainen on oma yksilönsä – joillakin ruoka vaikuttaa, toiset saavat vaikka herkutella ilman kolesterolin heilahteluja.
Terveellinen ruokaa on hyvää ja maittavaa.kyllä sitä voi joskus myös herkutella.
Kyllä terveellisenkin ruuan saa maistumaan, kun panostaa kerralla ja täyttää maustehyllyn kaikilla erikoisuuksilla! Kolesterolista – ja kaikesta terveyteen liittyvästä on aina hyvä puhua. Eipähän jää info pelkästään kalliiden asiantuntijoiden taakse.
Yhdessä syöminen on aina terveellistä. Perhe, kaverit ja juhlat. Silloin tulee mietittyä mitä tekee ja mistä aineista haluaa tarjota parastaan. Yksin syödessä saattaa ahtaa jotain sisuksiinsa vain näläntunteen poistamiseksi.
Tiramisu ja muut herkut tekevät hyvää sielulle. Hyvä maku suuhun ja mielihyvää, tietenkin kohtuudella. Ja kun kohtuus ylittyy, kuten joskus käy, hoitelen sitä salilla ja jumpassa. Nykyisin jo 8h viikossa.
Herkullisen näköinen leipä. Varmaan hyvä idea tehdä voileipäkakku tällä ohjeella. Minun pitäisi löytää gluteiiniton yhtä mehevä leipä. Ihana idea täytyypä pitää mielessä.
Terveellinen ruoka on koko perheen yhteinen juttu. Säännöllinen ateriarytmi, kasviksia, kalaa, hyviä rasvoja, pieniä herkkuhetkiä… Lapset mukaan pienestä pitäen ruuanvalmistukseen ja rohkeasti uusia makuja tarjolle niin isoille kuin pienille! Arkiliikuntaa ja väliin hieman hengästyttävää!
Kaikkiin makuihin tottuu kun maistaa tarpeeksi monta kertaa. Terveellinen ruoka maistuu ihan yhtä hyvältä kuin epäterveellinenkin. Tietoisuus ruuan hyvää tekevästä vaikutuksesta lisää mielihyvää.
Tällä hetkellä tuskailen ylipainon kanssa… laihdutuskuuri on meneillään ja terveellisten valintojen etsiminen käynnissä. Hämmästykseseni olen oppinut, jopa nauttimaan terveellisistä asioista (hampurilaisten ja ranskalaisten sijaan 🙂 miten paljon onkaan pelkästään yrttejä, siemeniä yms joilla saada hyvää lisämakua vihanneksiin yms. Ja mitä terveellisemmin syö, sitä virkeämpi on… en olisi uskonut miten paljon ruoka vaikuttaa 😉
Tottakai terveellinen ruoka voi ja maistuukin hyvältä. Olen itse onneksi kasvanut makumaailmaan, jota ei ole sotkettu turhaan kermoilla ja muilla höysteillä. Suorastaan inhoan lämmintä kermaa/maitoa/juustoa, joten en niitä omaan ruokaani halua. Yksinkertainen ja vähän käsitelty ruoka on maultaan parasta, myös ruoan rakenne pysyy parempana, joka on tärkeä tekijä ruoan ”miellyttävyydessä”. Kermat ja muut soosit vain tekevät ruoasta rumaa mössöä. Mutta nämä ovat toki makuasioita 🙂
Kyllä korkea kolesteroli on vaarallinen. Minä en käytä esim. Leivän päällä mitään levitettä, se on aivan turhaa. Leipä maistuu leivälle kun päälle laittaa
Viipale juustoa. Ruokaa tehdessä käytän öljyä. Voit ja margariinit jää kaupan hyllylle, jäänyt jo 20 vuotta. Syön paljon hedelmiä ja usein pääruokani on reilu salaatti.
Jaksaakseen syödä hyvin ja liikkua, pitää mielen olla tasapainossa. Mielen tasapainottamiseen tarvitaan liikuntaa ja ravinteikasta, terveellistä ruokaa. Kiva ympyrä siis. Unohtamatta herkuttelua silloin tällöin. Iän myötä kaiken tasapainottaminen helpottuu:). Itselläni tämä menee syklittäin: joskus on ihan helppoa elää terveellisesti, joskus taas tosi vaikeaa. Riippunee hormoneista ainakin meillä naisilla. Ja vaihdevuodet tekevät vielä laihduttamisesta niin haastavaa… Kaikille kuitenkin iloista mieltä, kevättä ja terveyttä! Sinulle Hanna kiitos hyvää mieltä tuottavasta blogista!
Meillä syödään paljon kasviksia. Ruokaankin käytän paljon kasviksia ja salaattia vielä kaiken kukkuraksi. Meillä esim. kaalisalaattiin kuuluu aina valkosipuli ja chili. Ovat herkullisia kaalisalaatissa ja todella terveellistä.
Kalaa syömme kaksikertaa viikossa.
Terveellinen ruoka on hyvän makuista kun sen vain osaa käyttää yrttejä ja maustaa sen oikein.
Persilja ja korianteri kuuluvat esim. meillä jopa leivän päällekin.
Terveellinen ruoka maistuu kauralle, rukiille ja kotimaisille marjoille!
Hanna, olen siinä iässä (54), että nyt jos koskaan on pakko tosissaan välittää itsestään ja aloittaa elämäntaparemontti, jossa suuressa osassa on tietysti ruoka ja liikunta. Pelottaa ajatus siitä, että eläkkeellä ei pääsisi itse liikkumaan vaan tarvitsisi apua esim. ulkoiluun. Koskaan terveellisestä ruoasta ei puhuta liikaa ja itsekin yritän laittaa sellaista. Joku terveellisen ruoan ”kokkikurssi” samojen asioiden kanssa painiville olisi kiva…helppoja, terveellisiä, nopeita arkiruokia ja välipaloja. Hö, en tiedä, vastasinko edes kysymykseen, mutta tiedän tarvitsevani potkun peppuun…jotain on tehtävä ja pian. Haaveilen intohimosta liikkumiseen, haluaisin näyttää terveeltä ja hyvinvoivalta. Potkaisetko sinä?
Kiitokset tuosta herkullisesta eväsleipä ohjeesta. Itse taistelen korkean kolesterolin kanssa ja nyt on aika tehdä asialle jotain.
Ihan varmasti kevyemmästä, kasvispainotteisestä ruuasta saa hyvän makuista ja kun siihen tottuu niin ei varmasta kaipaa niitä pahoja rasvoja yms. Ja liikuntaa lisäksi, metsään rentoutumaan…
Hei! Ruuan hyvään makuun ei tarvita voita ja kermaa. Siihen riittää, kun maustaa oikein ja käyttää hyviä raaka-aineita.
Aktiivisuusranneke tulisi tarpeeseen!
Ehkä tuo aktiivisuusranneke saisi minuunkin liikettä. Liikkumaan ei innosta lähteä työpäivän päälle millään. Sitä ei usko että siinä sohvan ja jääkaapin välissä liikkuessa ei muka liikettä tulisi päivän tarvittavan liikunnan verran. Ruokahalu on sitten sen mukaista kun ei liiku, jotakin pientä näpertää vähän väliä, ensin suolaista, sitten makeaa ja taas sama uudelleen.
Sitten on vielä ennakkoluuloja näihin terveellisiin ruoka-aineisiin, niin kuin tuo avokado tahna jonka teit tuohon kaurasydämen väliin, maistuuko se yhtään samanlaiselle kuin quaqamole tahna, en ole rohjennut tehdä kun kaikki kanssa ihmiset omaavat saman ennakkoluulon, mutta kiinnostusta tähänkin ruoka-aineeseen on. Saisiko hyviä ruokaohjeita ja neuvoja. Kolesterolia ei itselläni ole mutta perhepiirissä kylläkin. Käytän myös öljyä ja margariinin muussa ruuanlaitossa, mutta hedelmät, marjat ja vihannekset ovat kyllä vähäisessä osassa ruokavaliotamme. Kalaa syömme varsinkin talvisin kun harrastamme vapaa-ajan kalastusta, pilkkien ja talviverkkoja pitäen. n. 2 x viikossa liikkuen jäällä.
Olen sairastanut korkeaa kolestrolia monta vuotta ja minulla on siihen lääkitys.
Liikunta on valitettavasti minulle pakkopullaa,mutta on otettava itseään niskasta kiinni ja lähdettävä vain lenkille,kuntosalille ja kävelemään.
Kotona syömäni ruoka sisältää kyllä voita,mutta laitan öljyä sekaan ainakin pannulla paistaessa.
Marjat ja sienet kerään itse kaverini kanssa ja marjoja tuleekin käytettyä melkein joka päivä.
Kermaa ja voita en kokonaan jättäisi pois,mutta ne voi vaihtaa kevyempiin ja kasvirasvatuotteisiin.Totuttelua se kyllä vaatii,mutta lopputulos on hyvä.
Mulla on aina ollut melko suurikin epäilys siitä, voiko terveellinen maistua hyvältä. Tiedän kyllä, kuinka terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä, mutta nyt vasta viime aikoina nämä asiat ovat tulleet mulle välttämättömiksi. Painoa on ihan liikaa ja ruokavalioon on nyt panostettava. Ei auta itku markkinoilla. Tästä sun blogista jäi sellainen olo, että perhana..nyt tai ei koskaan. Tietty toi ihana Polar Looppikin houkuttaa. Mutta nyt aion kyllä pistää parastani kisassa läskejäni vastaan. Ja joo, aion seuraavalla kauppareissulla valita niitä terveellisempiä vaihtoehtoja kotiin. Tsemppiä minulle!
Hei Hanna!
Minulla on vahva sukurasite ja mm. isäni kuoli 49-vuotiaana sydänkohtaukseen. Siksi minulla on jatkuva huoli verenpaineesta ja kolesterolista. Syön molempiin lääkettä, mutta hyvä ruokavalio on hirveän tärkeää. Itse olen nyt 50-vuotias ja juuri tullut mummiksi, joten minulla on kaikki syy pitää itsestäni hyvää huolta! <3
Olen huomannut, että liikunta on minulle hyvän ruuan ohella ihan ykkösjuttu, ja erityisesti latinobic ja zumba. Ulkoilu tanssin rinnalla on myös tosi tärkeää, muuten ei nuku, ja koko kroppa menee sekaisin. Ruuan suhteen olen huomannut, että kun ei turruta makuaistejaan jatkuvalla kerman ja voin käytöllä, saa kaikki ruuan ihanat maut maistumaan.
Olen parhaillaan kuntoutuksessa ja siellä käytin ensimmäistä kertaa aktiivisuusranneketta, ja nyt tuntuu, ettei ilman sellaista voi olla! Se tulisi tosi tarpeeseen! 🙂
Moikka!
Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, mutta mielestäni kokonaisuus ratkaisee. Jos peruselämä menee terveellisesti, voi vaikka viikonloppuna herkutella (80/20 -sääntö). Värit lautasella ilahduttavat, ja lautasmallilla pääsee pitkälle. Pienet muutokset tarvittaessa (yksi kerrallaan) vievät eteenpäin. Liikunnasta ja ystävistä saa iloa ja hyvää mieltä.
Aurinkoista kevään alkua!
t. Hanna
Kyllä terveellinen ruoka maistuu hyvälle oikein maustettuna eikä suolaakaan tarvita paljoa. Silti suklaakin maistuu ihan liikaa, joten 5 kg painon pudotus olisi paikallaan. Silloin varmasti myös kolestroli tippuisi alle 6. Tavoitteiden saavuttamiseksi aktiivisuusranneke olisi hyvä apulainen 🙂
Mulla myös on sukurasitteena tuo kirottu kolesteroli. Oli tosi herkulliset leivät. Täytyy testata miltä maistuu… Ja uskon, että maistuu… Pyrin syömään terveellisesti ja lenkkeilemään, mutta vuorotyö rasittaa ja hankaloittaa harrastuksia ja hyviä elämäntapoja. Yritän selvitä jotenkin eteenpäin, vaikka voimat ei aina riitä. Hyvä potku liikkumiseen voisi olla tuollainen ranneke, joka kyttää öisinkin, mitä tapahtuu…
Voi se miehen tiellä pitää…
Tuon opin pienenä niin äidiltä ku mummolta. Meillä ei niin terveyshöpinöistä välitetty ja salaatti ei niin kuulunut pöydän valikoimiin kuin jouluna ja juhannuksena.
Mutta sitten vaari sai sydän infarktin ja isällä todettiin korkea kolesteroli. Tadaa, alkoi vihdoin meidänkin pöydässä olla kevyt levitteitä.
Huomasin opiskelemaan lähtiessä, että ei minunkaan paino ja kunto parhaita ole. Niin alkoi taistelu nousevaa painoa vastaan. Vasta viimeisten viiden vuoden aikana olen tajunnut, että terveellinen ruoka voi maistua hyvältä. Olen vasta uskaltanut alkaa kokeilla uusia asioita ja kun poistin muut viljat paitsi kauran vatsakin on kiittänyt. Vielä kun huomattiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja se saatiin kuriin niin paino lähti laskuun. Nykyään tulee hetkiä kun oikein haluaa salaattia ja kauraleipää teen jopa hetkittäin itse, mutta kaupasta löytyy niitäkin jo hyvä valikoima.
Nyt iloitsen pienistä asioista ja jatkan taistelua painon kanssa hitaasti seuraten sen laskua. Töitä on vielä paljon mutta suunta on parempaan.
Terveellinen ruoka on hyvää!
Tunti ennenkuin luin tämän artikkelin mietin omia kolestrooliarvojani, onkohan kohillaan, pitää mennä tarkistuttamaan, hauska yhteensattuma.
Suosin hyvää laadukasta ruokaa voineen kermoineen jne
Olen kovasti opetellut viime kuukaudet syömään terveellisesti. Ennen meni kohtuutomia määriä voita. Mikään ei maistunut ilman sitä ja kermaa. Nyt olen korvannut voin leivällä ohuella kerroksella kookosrasvaa ja kerman kookosmaidolla tai erilaisilla maustetuilla rasvasekoitteilla, maustanut salaatin rasvattomalla raejuustolla ja ilokseni olen havainnut, että ruoka maistuu ihan hyvälle näinkin ja painokin on pudonnut 0,5 – 1,0 kilon viikkovauhtia.
Olen syömiseni kanssa seikkaillut lähes anoreksiasta ahmimisen ja ortoreksian (mitään diagnoosia ei ole) kautta normaaliin. Syön suurimmaksi osaksi kasvisruokaa ja herkuttelen kun haluan. Voita ja kermaa käytän jos ruoka mielestäni sitä kaipaa. Kun itseään on tarpeeksi ruoskinut ja kiduttanut typerillä dieetillä ja ehdottomuuksilla, on oppinut paremmin kuuntelemaan mitä keho haluaa. Ja uskomaan sitä. Niin, ja terveellinen ruoka on todella hyvää.
Voi olla! Minusta makkarat sun muut ovat kuvottavia. Se on ihan siitä kiinni miten hyvän ja terveellisen ruuan valmistaa. Terveellisyys ei tarkoita pelkän porkkanan puremista. Kasviksissa on ihania mskuyhdistelmiä ja hyviä rasvoja löytyy esim. Kaurakermasta ja sillä on varsin helppo korvata tavallinen kerma.
Terveellinen ruoka maistuu mielestäni paremmalta kuin epäterveellinen, makunystyrät tottuvat nopeasti. Kovien rasvojen haittoja liiotellaan varmasti ruoanvalmistuksessa, jos kohtuudella käyttää, esim. satunnaisesti leipomuksissa, niistä tuskin on haittaa. Kermaa ja voita voi mielestäni huoletta käyttää muutaman kerran viikossa, kunhan ei ota jokapäiväiseksi tavaksi.
Minulla ei ole vielä ollut ongelmia kolesteroliarvojen kanssa. En tiedä, johtuuko siitä, että en käytä esim. voita tai kermaa mihinkään. Leipomisetkin ovat toistaiseksi onnistuneet kevyemmillä tuotteilla ja ovat maistuneet sekä itselle että vieraillekin.
Ulkona syödessä tai juhlissa syön mitä haluan riippumatta siitä, mistä ne on tehty.
Joillakin ihmisillä esim. verenpaine- ja kolesteroliarvot ovat perinnöllisiä, eivätkä pysy kurissa ilman lääkitystä. Ravinnon tärkeyttä muuhun hyvinvointiin ei silti voi korostaa liikaa.
Ravintosuosituksetkin muuttuvat, välillä on vaikea pysyä mukana. Tietoa tulee monesta lähteestä ja välillä se on ristiriitaistakin. Viimeisin omiin korviini kuulunut muutos on kananmunat. Aiemmin ei saanut syödä kolesterolin takia kuin kaksi kananmunaa viikossa, nyt juuri kerrottiin, että ”turvallisesti” voi syödä munan vaikka joka päivä.
Kohtuus kaikessa, omaa hyvinvointia seuraillen.
Kiitos mukavasta blogista!
manne11@luukku.com
Hei!
Terveellinen ruoka voi maistua ja maistuukin usein hyvälle! Ohjeen leipä näyttää niin hyvältä, että täytyy varmaan itsekin kokeilla. Varsinkin, kun voileipäkakut ovat suurta herkkua 🙂
Itse olen kauraleivän suurkuluttaja. Olen melkein jo luopunut ruisleivistä kokonaan (käytän vain 100% ruisleipää). Aamuisin syön 100% kauraleipää palan tai kaksi.
Saan siitä sopivasti kuitua vatsantoimintaan.
Terveellinen ruoka on hyvää ja usein miten parempaa kuin ”epäterveellinen”.
Ja kyllä ruuassa voi ja pitää käyttää kermaa ja voitakin, mutta niitäkin kohtuudella, eikä ehkä joka päivä.
Itselläni on sukurasitteena kolesterolin huonot puolet, eli yritän pitää sitä mahdollisimman alhaisena. Vaihdoin juuri taas levitteet kasvirasvapohjaisiin, kolesterolia alentaviin tuotteisiin.
Ja tietty se liikunta. Sitäkin innostuin taas lisäämään, kiitos valon määrän kasvulle 🙂
Nämä täytetyt leivät menevät varmasti kokeiluun. Yritän syödä perusterveellistä ruokaa, mutta aina se valitettavasti lipsuu.
Kolesterolissa löytyy, mutta hyvän ja pahan suhde on minulla hyvä ja ei lääkitystä. Haluan syödä ja elää terveellisesti, mutta välillä ahdistaa, kun tulee tietoa että tämä ja tuo aiheuttaa syöpää ym. Hedelmiä ja kasviksia koitan syödä joka päivä, jumppaan myös joka päivä. Ulkona liikkuminen on jäänyt vähiin näin talvella, inhoan kylmyyttä jäätä ja pakkasta. Haluan pysyä terveenä, sillä olen sairastanut rintasyövän ja minulla on aivokasvain, jota ei voitu poistaa kokonaan. Vielä kun saisi rentouduttua ja turhan jännittämisen pois, olisi hyvä.
Kolesteroli on meillä sukurasitteena ja siitä syystä monet ruoka-aineet olivat pannassa, mm. kananmunat. Toki kananmunien ”syöntikielto” näyttää poistuneen nyt, mutta en minä ole sitä kieltoa koskaan noudattanutkaan! Kaura erimuodoissaan on monikäyttöinen, koska perheessä on keliaakikko. Keliakiaruokavalioon saa makua esim. voista ja kermasta, mutta ei toki joka päivä kermalla kokata. Monipuolinen ruokavalio, riittävästi kuitua, paljon marjoja ja herkkupäivä silloin tällöin. Näin on pärjätty, eikä kolesteroli ole koholla kenelläkään meidän perheessä. Aktiivisuusrannekkeelle olisi nyt käyttöä, jospa se innostaisi liikkumaan enemmän myös talvella, kesällä liikuntaa tulee riittävästi hyötyliikunnan eri muodoissa
Vaikka olen erittäin hoikka, kolestroli on ollut jo useita vuosia Liian korkea, mutta lääkärini kertoi, että harvalla on niin hyvä tuo hyvä kolestroliarvo kuin minulla. Siitä voi tehdä johtopäätöksen, että syön terveellisesti, joten sain lopettaa kolestrolilääkityksen. Itse käytän paljon avokadoa ja raejuusto+kanamunamössöä voin asemasta. Hyväksi todettu ! Täytyy kokeilla Hannan reseptiäkin kaurasydänleipä palasista. Terveellisen ruan valmistus ei vie yhtään enemmän aikaa ja vaivaa. Kannattaa kokeilla, pirtämpi olo palkitsee !
Olen syönyt tota kauraleipää viime aikoina ja on tosi hyvää. Nyt teen tollasen pienen voileipä kakun! Olen laittanut leivän päälle raejuustoa ja pikkasen suolaa johon olen lisännyt merilevärouhetta. Ja vielä tuoretta kurkkua… Onpa hyvää… Nyt sitten vaihtelua, tosi hyviä vinkkejä! Lääkäri käski kyllä syömään kolestrolilääkettä, koska kokonaiskolesteroli hipoi kaheksaa ja huono kolesteroli oli kaksi kertaa niin suuri kuin saisi olla. Ei kai siinä muu auta kuin syödä lääkeitä joita olen vastustanut. Liikkua pitäisi kuulemma enemmän painon nousun takia ja tulisihan siitä virkeämpi olokin. Tahtoo alakulokin vaivata… olisikohan tuosta aktiivisuusrannekkeesta hyötyä…
Upean näköinen ja varmasti hyvän makuinenkin täyteleipä 😀 Ehdottomasti kokeilen ja toivon Polar aktiivia elämääni.
Linnunlaulua ja ihanaa kevättä !
Terveellinen, herkullistahan sen pitää olla että maistuu
Minulla ei vielä ole korkeaa kolesterolia mutta ei sitä koskaan tiedä. Ruuan pitää olla hyvän makuista, että sitä syö. Käytän oivariinia, oliiviöljyä, pähkinäöljyö ruuanlaitossa. Kalaa syön usein kuten myös avokadoja.
Kyllä terveellinen ruoka maistuu minusta hyvältä. Eikä se vaadi kerman ja voin kanssa lotrausta, hyvillä mausteilla saa paljon aikaan. Kaikkea voi mielestäni käyttää kohtuudella eikä käyttöä tarvitse rajoittaa juhlapäiviin. Kolesterolista on tärkeää puhua, se vaikuttaa ja on monen terveysongelman taustalla.
Kaikkeen tottuu, sanoi pässi, kun päätä leikattiin.
Minä olen syönyt jo vuoden ajan ihan tosissaan vähärasvaista ruokaa. Syy tähän oli korkea kolesteroli. Olen jo niin tottunut tähän uuteen ruokavaliooni, että en paljon muuta kaipaa. Ruoan maku tulee todellakin muistakin aineista kuin rasvasta.
Ja niitä riivatun rasvoja on niin monenlaisia. Miksi terveellinen ruoka olisi automaattisesti jotain pahaa ja mautonta? Omasta kokkailutaidostahan se on kiinni.
Ensimmäinen askel parempaan terveyteen voi olla juuri tämä kauraleivän syöminen.
Jos ei omat taidot riitä, niin katsoo sitten mallia vaikka Hannasta!
Terveisin vähärasvainen, vaan ei vähämakuinen.
Hei!
Iloitsin aidosti, kun sain viime viikolla kuulla kolestetoliarvojeni olevan 5,9 (aikaisemmin 6,3). Olen siis onnistunut tekemään jotain oikein katsomalla tarkemmin mitä syön ja liikkumalla enemmän.
Pyrin käyttämään luomua aina kun se on mahdollista ja suosimaan kalaa sekä kanaa lihaa enemmän. Suolaa en käytä lähestulkoon ollenkaan, koska maailmassa riittää makoisia mausteita sitä korvaamaan.
Tuon ihanaisen leivän lisään ehdottomasti omaan ruokavalioon, lurps 🙂
Nyt tarvitaan vielä lisäkannustin, jotta painokin tippuisi tavoitetasolle. Tähän auttaisi ehdottomasti tuo tyylikäs aktiivisuusranneke.
Aurinkoisia talvipäiviä ja kevääodotusta toivottaen!
Itse tykkään raikkaasta ruoan mausta, myös maustettu. Voista ja kermasta en välitä lainkaan, niillä lihotin itseni aikoinaan ja nyt olen niistä kiloista päässyt. Silti kyllä lankean liiankin usein koviin rasvoihin ja esim suklaaseen. Ja taipumusta on korkeaan kolesteroliin hoikkanakin. Kaikki puheet kolesterolista eivät todellakaan ole turhia.
Moikka, täällä kolesterolit huitelee seiskan paremmalla puolella. Juuri aloittanut Tsemppi-valmennuksen, joka on kokonaisvaltainen elämäntaparemontti.
Ruoka on aina maittanut ja herkutkin, kauraa syön useassa muodossa (kauramaito, lese, ryynit, leipä).
Tulishan se aktiiviranneke kuin nenä päähän tähän tilanteeseen.
Tätsy 57v.
Kolesteroli voi tosiaan olla korkea,vaikka olisi kuinka terveen oloinen, hoikka ja urheilullinen. Kolesteroliin vaikuttaa todella paljon perintötekijät ja niillehän ei mitään mahda. Tämän takia kannattaa mittauttaa kolesteroli- ja muut arvot ja hoitaa ongelmia lääkkeillä, jos lääkäri niin sanoo. Pelkkä ruokavalio ei todellakaan monesti riitä korjaamaan tilannetta. Se on tietenkin hyvä tuki ja terveellinen ruokavalio tuo paljon hyviä kerrannaisvaikutuksia.
Tämän sanottua, on pakko kertoa, että oma kohonnut verenpaineeni tipahti normaalilukemiin heti kun painoa tippui vain 2kg (ylipainoa oli noin 4kg). Eli ruoallakin on väliä – painon kun saa tippumaan nimenomaan ruokavaliolla. Liikunta tukee ja auttaa siinä prosessissa, mutta tärkeintä on se, että suuhun menee kunnollista polttoainetta (eli terveellistä ja maistuvaa ruokaa).
Kaura on siitä hyvä vilja, että se sopii myös meille painonsa kanssa kamppaileville. Itse olen nauttinut etenkin kaurapuurosta ja siihen lisätyistä kotimaisista marjoista. Tietenkin loraus luomu kevytmaitoa mukaan! Ihana iltapala.Terveellinen ruoka on hyvänmakuista.
Tuo raejuustoon tehty munavoi on pakko testata! Ja miksei koko voileipäkakkukin, esim. pääsiäisen aikaan tai muuna juhlana.
Hei, Hanna!
Onpa herkullisen näköisiä leipiä ja koottu hyvistä ja terveellisistä aineksista! Kyllä kevyempi ruoka voi maistua hyvälle, koska itse maustamalla saa jokainen itselleen mieluista! En osta koskaan valmiiksi maustettua broileria tai lihaa, koska voin itse laittaa vatsalleni sopivat mausteet! Minulla ei onneksi kolestorolin kanssa ongelmia, vaikka asunkin täällä Pohjois-Karjalassa, joka aikanaan oli kuuluisa sydän-ja verisuonisaurauksistaan ja Pekkan Puskan projektista! Nykyisin on kaupat pullollaan terveellisiä vaihtoehtoja esim rasvoista ja levitteistä! Kermaa voi herkkuihin laittaa, jos siltä tuntuu!
Aktiivisuusranneke auttaisi minua painonhallinnassa, koska ylipainoa on päässyt kertymään näin mummo-iässä, vaikka liikunkin koirani kanssa!
Aurinkoista kevään odotusta!
Hei
Aktiivisuusranneke toisi tehokkuutta arkipäivään, siksi tarpeellinen väline.
Juuri eilen ostin Kaurasydän-leipää ja siitä saan lisukkeiden kanssa voimaa jaksaa illan vesijumpan. Maistuu hyvälle ja tekee hyvää. Siinä kaikki mitä voi toivoa.
Terveellinen ruoka maistuu hyvältä, kun se on hyvin tehtyä. Kermaa ja voita ei mielestäni tarvitse päivittäisessä ruoanlaitossa, ne voi hyvin jättää juhlahetkiin. Toki kohtuus kaikessa pätee myös tähän, niin arkena kuin juhlanakin. Kolesterolista puhuminen ei ole lainkaan turhaa; kun havahtuu korkeasta kolesterolista aiheutuviin haittoihin ajoissa, ehtii vielä tehdä jotain ennen kuin on liian myöhäistä.
Terveellinen ruoka on hyvää! Jos on ollut tapana syödä epäterveellisesti tai paljon eineksiä, niin kestää hiukan aikaa ja myös vaivaa että oppii uudet tuulet ja makunystyrät tottuvat puhtaampiin makuihin 🙂 Kolesteroli höpinään en osaa ottaa kantaa, mutta varmasti kovien rasvojen käytöstä liioitellaan, kunhan on pääasiat kunnossa niin voitakin voi käyttää huoletta mielstäni.
Olipa herkullisen näköisiä leipiä. Tuollaisenhan voisi ottaa vaikka evääksi töihin. Täytyy siis kokeilla, vaikka avocado ei ihan ykkösjuttu minun tapauksessani olekaan. Muutenkin terveellistä ruokaa saa tehtyä yleensä ihan helposti kunhan hiukan paneutuu raaka-aineisiin. Kermaa ja voita tulee muutenkin enemmän käytettyä vain juhlia varten leivottaessa.
Aktiivisuusrannekkeelle olisi käyttö jos vaikka saisi paremmin motivoitua itseään liikkeelle, kun iän myötä kiloja pakkaa kertymään.
Kamppailen jatkuvasti ylipainon kanssa. Sain jo kerran 15 kg laihdutettua Painonvartijoiden avulla, mutta heidän toimintansa loputtua yksin on vaikeaa. Nuokin 15 kg tulivat ikävä kyllä takaisin molempien vanhempieni peräkkäisten poismenojen aikoihin, söin suruun.
Olen makeanhimoinen….onneksi sentään pidän enemmän tummasta kuin vaaleasta suklaasta, enkä sitäkään syö paljoa. Nuo leivät kyllä näyttävät herkullisilta! Avokadon ja kalan lisäksi hyvä idea tuo raejuusto-muna”voi”. Pitääpä kokeilla. Olen myöskin sitä mieltä, että kerma ja voi tekevät ruuasta erityisen herkullisen ja juhlissa näin voikin herkutella, mutta arkena voi sitten vähän syödä kevyemmin.
Olisikohan tuollainen aktiivisuusranneke hyvä innostaja liikkumaan? 🙂
Ulla
Aloitin 8 kuukautta sitten 45 vuotiaana ruokaremontin. Aloitin kaiken alusta, en sano, että oli helppoa, mutta olen onnistunut. Olin lievästi sanottuna sokeririippuvainen, enkä kyllä ruoan laitossakaan säästellyt voin ja kerman käytössä.
Opettelin siis ruoan laitoin uudestaan ja voi kuinka hyvää ruokaa minä nykyään syönkään ilman sitä hirvittävän nuutunutta oloa!
Käytän edelleen kermaa, nyt se on vain 4 % ja voinokarekin sujahtaa kasvisten päälle, mutta hei, mulla on niitä kasviksia lautasella reilusti. 🙂
Vaikka olinkin ylipainoinen ja rasvaprosentti oli korkea, en kuitenkaan koskaan ole kärsinyt kolestrolista. Iloinen olen siitä, että kananmuna on päästetty siitä kolestrolin nostajan maineesta, yksi lempiherkkujani on nimittäin munakas, helppo ja nopea ”pikaruoka” kovaankin nälkään.
Tästä tuloksena olen nyt 13,5 kg kevyempi joten liikkuminenkin alkaa maistua! Haluaisin kaikille sitä ilosanomaa levittä, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!
Aurinkoisin terveisin Tiina
Yritän syödä terveellisesti; tänä talvena olen syönyt kalaa ja kasviksia enemmän kuin vuosiin. Mitään raskasta liharuokaa ei edes tee mieli. Kolestoriarvot pitäisi muistaa kysyä..
Hei,
luinpa blogiasi sopivaan aikaan; toipuminen rintasyövän hoidoista on juuri päättynyt ja motivoitunut elämäntaparemontti alkanut! Kaikki luomullinen ja terveelinen on tullut yhä tärkeämmäksi (siitä kiitoksia myös tyttäreni Tiian painostus- ja vinkkipostauksille). Kalaa söisin vaikka joka päivä ja vihanneslisukkeet ovat lisääntyneet lautaselle, oliiviöljy korvaa rypsiöljyn, kermat korvaa jokin sopivampi neste jne (voi on vain mieheni käytössä vrt Antti Heikkilä, Matti Järvilehto). Lenkkeily ja liikunta on tähän asti ollut vielä kotiaskareiden varassa, joten ranneke toimisi pakottavan aktivaattorina.
Uutta kevättä kohti!
Maija -46
herkullisen näköinen leipä täytyy kokeilla
aktiivisuusranneke motivois varmaan enemmän liikkumaan
hyvää kevään odotusta
Moi, olipa hyvä kirjoitus. Alan todennäköisesti seuraamaan tätä blogia vaikka alunperin tulin katsomaan vain tämän kilpailun takia 🙂 Aktiivisuusranneketta nimittäin tarvitsisin – neljääkymppiä lähestyessä ei voi enää ajatella, että perusoleminen kuluttaisi kaiken mitä suuhunsa pistää ja että suuhunsa ylipäänsä voisi laittaa enää kaikkea mitä mieli tekee. Tässä iässä ja lasten kasvaessa pitää todella alkaa ajatella sitä, että jos haluaa pysyä terveenä mahdollisimman pitkään, täytyy pitää itsestään huolta ja panostaa ruokaan ja sen laatuun. Kuunnella kehoaan ja myös tarkistuttaa veriarvoja jne. jotta tietää missä mennään. Kyllä terveellinenkin voi olla hyvää, mutta se vaatii just näitä hyviä ohjeita ja neuvoja, miten tehdä terveellisesti maittavaa ruokaa. Itse olen ajatellut, että peruskotiruoka salaateilla ja kasviksilla höystettynä on melko terveellistä, mutta sokeria ja valkoisia jauhoja kannattaisi välttää ja herkutella vain viikonloppuisin ja juhlapäivinä. Omassa suvussani on korkeaa kolestrolia, joten yritän kyllä suosia pehmeitä rasvoja ja käyttää omega-tuotteita.
Kyllä on niin hyvän näköinen leipä että varmasti kokeilen. Ja ranne innostais liikkumaan enemmän ja syömään kevyemmin. Sellaisen haluaisin…..
Kolesterolin olen saanut alas käyttämällä silloin tällöin kolesterolia alentavia leivänpäällyksiä. Täytyy myöntää, että kyllä se epäterveellinen ruoka maistuu paremmalta. Millä niihin kasviksiin saisi makua? Rosolli on kyllä hyvää… Jätän perunan joskus pois ja lämmitän tilalle jonkun pakaste kasvispussin. Leivän tilalle kun vielä keksisi jonkun… En osaa sitä syödä kohtuudella.
Ihmettelen kovasti tuota uutta hömpötystä, että ruokaan vaan voita ja kermaa. Kananmuniakin ihan tajuttomat määrät. Eikö se muka kohota kolesteroliarvoja???
Meillä voita ja kermaa käytetään lähinnä viikonloppuisin ja herkutteluun.
Hei Hanna,
Herkullinen ohje, kiitos. Kohtuus kaikessa, syömisessä hyvät raakaaineet ja muussa elämässä liikunta ja riittävästi unta,niillä menään.
Ranneke tulisi tarpeeseen kolesterolin kanssa kamppailevalle, unihäiriöiselle kipupotilaalle.
Aurinkoisia keväpäiviä
harmi et harvemmin terveellinen ruoka on oikeasti hyvää.. 🙁
Hei Hanna,
Terveellinen ruoka, ilman voita ja kermaa, voi olla hyvää, mutta tunnustan, että maustaminen vaatii opettelua.
Kolesteroli koholla, onneksi hyvä kolesteroli on hyvä, mutta kamppailua riittää.
Hyvät neuvot kannattaa hyödyntää.
Liikutaan ja nautitaan 🙂
Pelkän mustan aamukahvin jälkeen keitän arkiaamuna ennen työhönlähtoä kaurapuuron, jonka syön marjojen kanssa. Jos laitan voisilmän, niin silloin lasissani on Karviais-Boysenmarjakeittoa. Karviaisten on todettu alentavan kolesterolia. Jonkun väittämän mukaan keitolla olisi myös kolesterolia alentava vaikutus.
Olen käyttänyt Vaasan Kaurasydän -leipää reilun puolen vuoden ajan säännöllisesti. Päälle sydänystävällistä Becel Gold kasvirasvalevitettä, salaatinlehden lisäksi väliin jonkin Sydänystävä -tuotteen, tuorekurkkuviipaleita ja paprikaa. Tämän herkun syön aamupäivällä työssä tai viikonloppuna aamupalaksi Karviais-Boysenmarjakeiton kera.
Ennen tätä ruokavaliota kokonaiskolesterolini oli 7.8. Se laski 5.7 ja lähiaikoina olen menossa labraan, jolloin mitataan myös kolesterolini.
Uskon kauran voimaan. Olen myös lisännyt ruokavaliooni ohrasuurimot, joista teen puolukan kanssa puuron. Aamulla kauraa ja illalla ohraa. Eiköhän kolesteroli pysy kurissa, sillä ohrallakin on todettu olevan myös kolesterolia alentava vaikutus.
Terveellinen ruoka voi ja maistuu hyvältä, on tottumuskysymys, jos on opetellut ja tottunut raskaaseen, rasvaisen ruokaan, siitä on ikäänkuin riippuvainen. Tällaisesta riippuvuudesta voi päästä eroon sinnikkyydestä ja uudet ruokailutottumukset hiljalleen opettelemalla, kunnes tulee iloisesti jossain vaiheessa huomaamaan, ettei enää kaipaa rasvaisia ja epäterveellistä ruokia. Nimi. Kokemusta on
Nuo voileivät saivat veden kohoamaan kielelle. Aikoinaan vaihdoin oivariinin keijuun kolesterolini vuoksi ja nyt en vaihtaisi takaisin, ja muutenkin kevyempi ruoka on maistuvampaa.
Ensinnäkin ihanan herkullisen näköisiä leipiä! Pakkohan niitä on kokeilla! Ja sitten toiseksi… sairastuin syksyllä sepelvaltimotautiin ja samalla todettiin korkea verenpaine sekä rasva-aineenvaihduntahäiriö eli korkeat kolestroliarvot. Sydäninfarkti 49-vuotiaana. Kun pääsin sairaalasta, niin heti ensimmäinen asia oli Sydänliiton listan kanssa tarkistaa elintarvikekaapin sekä jääkaapin sisältö ja tietenkin muuttaa ruokailutottumuksia. Itsetehty tavallinen kotiruoka hyvistä raaka-aineista voi olla hyvää ja terveellistä. Kaupasta metsästän Sydän-merkillä varustettuja tuotteita. Kevyt-tuotteita olen pyrkinyt välttämään niissä käytettyjen lisäaineiden ym. takia. Painoa olen saanut tippumaan 15 kiloa ja kolestroliarvoni ovat nyt normaalit.
Aktiivisuusranneke olisi mukava apu tässä elintaparemontissani!
Kun on aikanaan itäsuomalaisilla vaaroilla valmistettu, on kuullut koko ikänsä (noin 50v) sydän- ja verisuonitautien vaaroista. Opit terveelliseen elämään olen ottanut edesmenneen arkkiatri Arvo Ylpön ohjeista: kaikkea voi syödä, kohtuudella.
Mutta siinäpäs se vaikeus onkin, etsiä ja löytää tasapaino syömisen ja kuluttamisen välillä. Työssä suurelta osin istun, joko autossa tai toimistossa. Vapaa-aikana pyrin liikkumaan, mutta mistä sen tietää, kuinka paljon liikettä pitäisi olla? Ehkäpä tuollainen aktiivisuusranneke auttaisi, en kyllä usko teknologiaan tässä asiassa, mutta kovasti tuollaisia ihmisten ranteissa näkee.
Kauraleipäreseptiä on kokeiltava hiihtolomalla lasten kanssa, kaikki ainesosat ovat lasten ja minun lemppaireita.
Kiitos Hanna näistä valoisista jutuistasi. Positiivisuudella ja rennolla otteella saadaan paljon enemmän aikaan, kuin ryppyotsaisella sormen heristyksellä 🙂
Iloa ja valoa kevääseen!
Kerronpa, että kevyt ruokavalio todellakin kannattaa, testattu on. Olemme mieheni kanssa tehneet ”elämäntaparemontin” ja hieman yli puoli vuotta uusilla ohjeilla valmistaneet HERKULLISTA ruokaa. Sen lisäksi, että olo on keventynyt ja mieli virkistynyt, on lautasmalli saanut yhä enemmän väriä.
Olemme toki aiemminkin syöneet terveellisesti, mutta nyt ovat kovat rasvat nimenomaa saaneet kyytiä samoin kaikenlaiset makeat. Sydän-tuotteet päätyvät ilman muuta ostoskärryyn, kuten myös kuitupitoisuudeltaan korkeat leipävalmisteet. Juuston vaihdoimme juuston kaltaiseen kasvirasvatuotteeseen ja se maistuu, ihan totta, paremmalta kuin aiemmin käyttämämme juusto!
Runebergin kunniaksi söimme kahvin kaveriksi kuuluisat tortut ja se siitä. Ehkä sitten ensi vuonna toisen kerran.
Ihan hirveästi ei enää edes tee mieli kaikenlaisia ”herkkuja”; mutta tuo kauraleipäohje on asia erikseen 😉 Ihan varmasti sellaisen testaan. (hyvänlainen houkutus!)
Edellinen kirjoittaja totesi aktiivisuusrannekkeen olevan oivallinen apu elämäntaparemontissa. Samoin, ja koska itselläni ei vielä sellaista ole, päätin minäkin kokeilla onneani.
Mutta vaikka onni ei tällä kertaa suosisikaan, toivotan kaikille oikein ihanaa kevätauringon kirkastamaa huomista sekä rohkeutta ja intoa aloittaa uusi, terveellinen, itsestä huolta pitävä elämänvaihe; koskaan ei pitäisi olla liian myöhäistä itsestään välittämiseen.
P.S. Mieheni on tiputtanut 10kg ja verenpaine on myös laskenut, liikkuminen on helpompaa ja olo muutenkin parempi. Itselläni ei ole varsinaisesti paino-ongelmia, mutta koholla olleet kolesteroliarvot ovat laskeneet normaalille tasolle!
Tsemppiä!
Hei! Terveellinen ruoka on hyvää, mutta kolmen lapsen äitinä ruuhkavuosissa rämpivänä on vaikeinta saada terveellinen, kevyt ja NOPEA ruoka pöytään. Yleensä tulen kotiin klo 16.30 ja klo 17.15 pitää jo ensimmäisen muksuista olla harrastamassa. Huomaan jääneeni sokerikoukkuun, iltaisin kaivelen herkkuja kaapeista kun minulla on viimein sitä omaa aikaa…
Ruokavalioni suht kohdillaan, liikuntaa noin 6 x vko (kävelyä 1.5 h kerta tai vesijumppaa ja -juoksua 1 h kerta) ja ei stressiä liinaa ja kolestroli wi vaan laske ??? Vanhemmilla kolestromilääkkeet, joten perinnöllistä ? Itse 54 v. Onko pakko taipua statiineihin ? Apua !!!
Hei Hanna,
Tottakai terveellinen ruoka voi olla hyvänakuista. Sen voi maustaa hyvänmakuiseksi yrteillä ja muilla mausteilla, vaikka rasvaa ja sokeria olisikin vähemmän.
Hei!Hyvän näköstä palanpainiketta.
Viimeisimmästä kunnollisesta terveystarkastuksestani verikokeineen on kulunut yli 10 vuotta aikaa. Silloin kaikki veriarvoni olivat huippuluokkaa. Uskottelin piiiiitkään että niiden vanhojen hyvien arvojen ansiosta voin tehdä ”mitä vain”. Nykyään en kuitenkaan voi enää hyvin. Olen itselleni velkaa kunnollisen terveystarkastuksen, ruokailutottumisten muuttamisen, ja liikunnan lisäämisen. Polar Loop olisi mahtava tsemppikaveri. Uusi vaihe elämässä odottaa. Tietoa terveellisestä elämäntavasta on mahtavasti saatavilla sekä herkullisia kevyitä ruokaohjeita arkeen ja juhlaan.
Terveellinen ruoka on hyvää!
Itse olen vasta joku aika sitten alkanut enemmän kiinnittämään huomiota syömisiini ja muokannut ruokavaliotani kevyempään (ja terveellisempään) suuntaan. Mielestäni ruuat, missä kovien rasvojen ja muiden huonompien ruoka-aineiden määrää on vähennetty tai niitä ei käytetä ollenkaan, maistuvat paljon raikkaammilta ja samalla paremmilta. Myös kevyempi olo syömisen jälkeen on erittäin miellyttävää! Pelkästään lihaa vähentämällä ja kasviksia/vihanneksia lisäämällä ruoka-annokset muuttuvat heti sydänystävällisimmiksi.
Vaikka olenkin suht. nuori, reilu parikymppinen, haluan jo tässä vaiheessa ehkäistä kolesterolin nousua ja parantaa elämäntapani sellaisiksi, ettei myöhemmin tarvitse tehdä suuria ”elämäntaparemontteja” ja tietenkin ehkäistä samalla erilaisia kolesterolista johtuvia sairauksia.
Aktiivisuusranneke olisi huippujuttu, koska olen myös aloittanut uudelleen säännöllisen liikkunnan, ja mikäpä olisikaan parempi motivaattori!
Hei,
Tosi herkullista ruokaa voi tehdä ilman voita ja kermaa, monet italialaiset ruuat nostavat veden kielelle, vaikka eläinrasvoja ei käytetäkään. Terveellisiä, eläintasvattomia herkkuja löyty myös aasialaisista keittiöstä eikä suomalaisissa kaloissa ja kasvisruuissakaan ole moittimista. Voilla on helppo ”pelastaa”, jos mielikuvitus ei muuhun riitä, mutta tässäkin leipäohjeessa maku tuli aivan muista aineista.
Sain itse tasva-arvot parempaan kuntoon nostamalla rasvan määrää ruokavaliossa eli lorauttamalla salaattiin kunnolla öljyä (ei kevytkastikkeita), ripottelemalla siemeniä tai pähkinöitä päälle ja lisäämällä avokadoa ja kalaa. Hyvä kolesteroli nousi kohisten…
Terveellinen ruoka voi olla myös hyvää. Kaikkea voi syödä kunhan muistaa, että kermaa, kovia rasvoja ja sokeria käyttää kohtuudella.
Minä en syö muuta ruokaa kuin hyvää ruokaa!
Ruoan pitää maistua hyvälle, miksi söin sellaista mistä en tykkää?
Sellainen ristiriita tässä kuitenkin on, että aina kun katson jääkaappiin kuulen
itseni sanovan, että miksi täällä ei ole mitään hyvää!!!
Ja itse olen kaiken kaappiini valinnut.
Sitä olen miettinyt, että se johtuu siitä kun siellä on aina ne samat tutut ruoat päivästä toiseen olipa sitten joulu tai juhannus.
Mutta mielestäni syön hyvin ja monipuolisesti.
Laitan varmasti ruokiini aina kermaa ja voita! Miksi en?
Sen kerran kun teen jotain, niin teen sen kyllä kunnolla ja siitä tulee hyvää!
Sitten sitä on ilo syödä ja tarjota muillekin.
En myöskään rääkkää itseäni hengiltä, kuten useat muut.
Miksi olisi pakko raahautua lenkkipolulle, jos ei halua!
Pari kertaa viikossa kunnon shoppailukävelyt riittävät minulle liikunnaksi vallan mainiosti ja siihen yhdistyy samalla huvi ja hyöty.
Kolestrolini pysyy aisoissa hyvin lääkkeillä, se on hyvä niin ja olen tyytyväinen.
Motivoisko aktiiviranneke liikkumaan? En tiedä, koska ei ole kokemusta, mutta
luultavasti siinä olisi jokin taika………
Terveellisestä ruoasta saa todella maukasta käyttämällä esim. yrttejä.
Minulla kolesterooli hipoo seitsemää ja painoa on 6-7 kiloa liikaa.
Nyt on aloitettu kuntokuuri.
Olimme 5 viikkoa etelässä pakkasia karussa. Tuli käveltyä 5 viikon aikana n. 250 km.
Eli hyvällä alulla ollaan. Maaliskuun lopulla uudet kolesteroolimittaukset.
Kehumaasi kauraleipää maukkaine lisukkeineen aion kokeilla heti ensi viikolla
Mukavaa talven jatkoa
Raikas helmikuun tuuli ravistelee lumen muodostamat tykyt puiden oksilta hangelle.
Askelten narskuttaessa pakkasen kovettamaa lunta, mieleen tulvahtaa tuoksumuisto: poronlihakeitto nuotiolla.
————————-
Syyskuun raikas aamuhetki, veden liplatus veneen kylkeen.
Verkosta solahtaa komea taimen, hopeakylkisiä siikoja.
Airojen kitinä hankaimissa.
Rantakala siiasta…….graavitaimen……..
————————-
Heinäkuun aurinko kuumottaa lakkasuolla tarpojaa.
Ämpäri kolahtelee saappaita vasten, hyttyset inisevät ympärillä.
Hikikarpalot otsalla.
Mielessä vilahtelee kuva joulupöydästä: kermainen lakkajälkiruoka……. lakkakiisseli riisipuuron kera.
————————-
Kyllä, arjen tuoksinassa yksinkertainen ja maukas ruoka syntyy perusraaka-aineista ilman lisättyä rasvaa tai kermaa.
Juhlaruokien valmistukseen myös kermaa ja voita.
Ei, valistus ei mene hukkaan. Tosiasiahan on, että kolesteroli on monella liian korkea.
No totta ihmeessä terveellinen ruoka voi maistua hyvältä – ja usein niin tekeekin! Järki käteen ja hyvällä asenteella eteenpäin. Ei mitkään veriarvot saatika oma olo pysyvästi parane otsa kurtussa puskemalla, kyllä elämässä pitää nautintojakin olla, kunhan eivät pääse päärooliin.
Jos arjessa katsoo mitä lautaselleen latoo ja pitää huolen siitä että mukana on roimasti kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, täysjyvää, kuituja sekä niitä hyviä rasvoja, lipittää riittävästi vettä, huolehtii reilusta proteiinien saannista, ja lisäksi ulkoiluttaa itseään ystävällisesti – siis ei suorituspaineet niskassa ettei ressi iske-, voi aivan vapaasti välillä herkutella ja pistää lautasella(kin) ranttaliksi ihan sen mukaan mitä sielu vaatii. Kaiken kaikkiaan syömisestä on tehty ihan älyttömän vaikea asia, jota pitää jatkuvasti syynätä ja parantaa. Eikös syöminen kuitenkin ole elämää varten eikä päinvastoin?
Kolesteroli on sukurasite – se on korkea vaikka olen vege ja liikun paljon.
Omasta mielestäni syön aika terveellisesti – ja hyvää on terveellinenkin ruoka. Toki joskus pitää vetää karkkipäivä oikein överisti niin sitten taas on tyytyväinen pitkään kun muistaa ylensyöneen pahan olon :o)
Hyvältä näytti sinun leivät – ne lähtee kokeiluun muuten paitsi tuon kalan osalta.
Herkulliset eväät ! Olen aina yrittänyt syödä terveellisesti. Kuitenkin sukurasitteen vuoksi kolesteroliarvot nousivat. Kovan rasvan käyttöä vielä vähemmäksi ja arvot palautuivat hyviksi. Pienen lapsenlapseni ankaran ruokavalion myötä olen opetellut käyttämään kaurapohjaisia ruokia: yosa, kauramaito, ’kaurayoghurtti’, kauraleipä, kasviskerma ruoanlaitossa, kaurajuomat(eri hedelmillä maustettuja), mantelimaitopohjainen kahvikerma ja kanaa/kalkkunaa/kalaa sekä hedelmiä ja vihanneksia. Kevyt ruoka maistuu todellakin hyvältä! Aluksi vaatii hieman totuttelua. Juhliin leivotaan osittain entiseen tapaan mutta aina löytyy uusia hyviä kevyempiä vaihtoehtoja myös juhlapöytään. Onneksi kaupastakin löytyy nykyisin hyvin paljon uusia vaihtoehtoja ja netistä kevyitä ruokaohjeita! Nyt tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka aluksi tuntui, että kaikki hyvä ja ’terveellinen’ on lapselta kielletty. Samalla on itsekin opetellut tekemään vieläkin terveellisempiä ruokia! Kaurahan on nykyisin superruokaa, joten oikeaan suuntaan ollaan menossa! Suosittelen rohkeasti kokeilemaan, se kannattaa! .
Olen äitini omaishoitaja oman päivätyöni ohella ja teen myös hänelle ruuat. Tarkkana pitää olla, että ruoka on tervellistä koska hänellä on mm. diabetes. Myös säännöllinen ruokarytmi on tärkeää. Itselläni on sukurasitteena korkea kolesteroli minkä olen saanut pysymään aisoissa ruokavaliolla ja liikunnalla. Helppoa ei aina ole ja siksi tuo ranneke voisi hyvinkin lisätä motivaatiotani liikunnan lisäämiseen.
Teen paljon erilaisia keittoja ja onneksi äitini tykkää maustetusta ruuasta. Kaikki uppoaa perinteisestä lihasopasta eksoottisiin keitoksiin ja villiyrtteihin joita kerään lähiympäristöstä. Keittojen kaverina syömme ruis- tai kauraleipää. Kalaa on tarjolla noin kaksi kertaa viikossa. Äitini herkkuiltapala on puolukka- tai karpalovispipuuro. Eli hyvin pärjäämme ilman kermaa, voita ja munia.
Elämä on valintoja kuten ruokakin. Ruoka on nautinto ja ruuanlaitto hyvää terapiaa!
Terveellinen ruoka on myös hyvää! Erilaiset kasvisyhdistelmät uunissa tehtynä ovat erinomaisia lisukkeina ja miksei pääruokinakin. Kaikista herkuista ei voi eikä pidäkään luopua, mutta herkuttelu pitää muistaa pitää kurissa. Kolesteroliarvoni todettiin korkeaksi, joten nyt täytyy kiinnittää ruokavalioon entistä enemmän huomiota ja liikkua entistä enemmän. Aktiivisuusrannekkeelle olisi siis käyttöä 🙂
Muutin syksyllä 15 asuntoon jossa ei ole pakastinta. Koska teen niin pieniä ruoka annoksia kerman käyttö väheni huomattavasti. Sydänmerkillä varustettu eines tuntuu turvalliselta.Sydän ja verisuoni sairaudet suku rasitteena laittaa välillä miettimään mitä suuhunsa pistää.
Kermaa ja voita käytän silloin tällöin. Kalan, silloin kun paistan sen, paistan voissa. Muutoin käytän kasviöljyjä ja -rasvoja.
Voita ja kermaa käytän harvakseltaan. Kalan, silloin, kun paistan sen, paistan voissa. muutoin käytän kasviöljyjä ja -rasvoja.
VAikka söisi kevyesti, ei mausta tarvitse tinkiä. Itse opin (lue: opettelin) syömään esim. parsakaalia höyrytettynä, kun aloitin fustraamisen. Entinen inhokki on nykyään lemppari. Lisänä höyrytän aina porkkanaa ja paprikaa, satunnaisesti varsiselleriä ja munakoisoa.
Leivästä vatsani ei enää tykkää, kun olen niin kauan sitä ilman ollut. Kaikki arvoni ovat kunnossa, mitä nyt verenpaine heittelee, mutta kelläpä ei minun luonteellani ja temperamentillani heittelisi….
Niin, ja tuo aktiiviranneke olisi kyllä ranteessani aika nätti! 🙂
Valoa päivääsi!
Aiemmin lotrasin kermalla ja voilla ajatellen että tosiaan, näistä se hyvä maku ja paras ruoka syntyy. Mieskin tykkää kun on ”kunnon ruokaa”. Sitten meidän perheeseen tupsahti kaksostytöt. Sepäs se jännä juttu on, että miten lasten saaminen on vaikuttanut ruokailutottumuksiin. Minusta on tullut supertarkka! Myönnän, ehkä vähän liikaakin, mutta parempi kai näin. Teen terveellisempää ruokaa koko perheelle. Ja ihan totta, se on hyvää, maistuvaa – kaikkea tätä. Kyllähän tuolla jääkaapissa tälläkin hetkellä on voita ja kermaa, mutta joka päivä niitä ei sentään käytetä.
Voi kun herkullisen näköisiä leipiä, menee testiin! 🙂
Syön yleensä terveellisesti, ja mm. superfoodeilla ryyditetty aamu- ja iltasmoothiet on mulle vakiintunutta arkea. KUITENKIN, nyt erityisellä dieetillä ollessani olen jälleen kerran todennut olevani suuri nautiskelija ruokien suhteen. Kevyt ja terveellinen ruoka on usein hyvää, ja siitä vaan yksinkertaisesti tulee pirteämpi olo. MUTTA, tuntuu ihan kaistapäiseltä potea huonoa omatuntoa kun ottaa lounassalaatin oheen vaalean nami-höttöleivän, tai sen salaatinkastikkeen. Syöminen on yksi suurimpia elämän nautintoja, ja vaikka nyt olen tiukasti seurannut dieettiä ja se on ollut ihan mielenkiintoista, aion vastaisuudessakin herkutella säännöllisesti. Elämä on aivan liian lyhyt tuijottaaksemme vain makroja ja vaakaa! ;D
Taidanpa olla viimeinen mutta toivottavasti en vähäisin. Bongasin blogisi vasta sunnuntaina, kuin jostain johdatuksesta. Verenpaine tuppaa huidella korkeuksissa, sen verran kijoituksesi pukkas peffalle että tilasin ajan tohtorille kolesterolin mittaukseen ja saa muutkin vaivat samalla esitellä. Ehdinpä kokeilla nuo kauraherkutkin, enpä olisi osannut yhdistää noita makuja samaan leipään, todella hyvin sopivat, roiskasin balsamico cremaa avocadolle kun pikkumarketti ei tuntenut chilihiutaleita. Kyllä kinkulle ja juustolle vaihtoehtoja löytyy leivänpäällisiksi. Kovia rasvoja on syytä vältellä, itse olen tuunannut voista kevytversion, eli voita, öljyä,(oliivi) ja vettä noin samanverran kaikkia sauvasekoittimella surraan. Kahviin laitan 10% kahvikermaa jonka lantraan puoliksi rasvattomalla maidolla, eikös se ole silloin 5% 😉 Katselin tuota tyylikästä ranneketta joka on kuin koru, kaupassa, mutta oli senverran tyyris juuri eläkkeelle jääneelle, että sinne se jäi. Lavatanssi harrastajana liikuntaa tulee, mutta tuo ulkoilu on pikkasen heikoilla nykyään, kyllä tuo mittari vois vauhdittaa. Voi Sinulla Hanna olla päivä pitkällä pähkiessä (ppp) kuka sen saa. Kiitos hyvistä ohjeista ja innostavasta blogista.
Blogimaratoni menossa ja tietysti tähänkin kilpailuun on osallistuttava. Täyttä asiaa kevyestä ruokavaliosta. Tytär ryhtyi kasvissyöjäksi viime syksynä ja perehdyin kunnolla kasvisruokiin. Käsitys pelkkien salaattien syömisestä kyllä muuttuivat reseptin myötä. Pidimme viikossa aina pari kasvispäivää perhesovun ja käytännöllisyyden vuoksi.. Kunnon pihvin ystävänä huomasin että voin paremmin kasvisruuan jälkeen. Olo oli virkeämpi ja kevyempi kuin lihapläjäysten jälkeen. Kolesteroliarvoista en tiedä mutta luulen ettei arvot ole ainakaan nousseet. Kiitos kauraleipäohjeesta. Kokeilin heti ja herkullista olivat. Odotan lenkille pääsyä koirien kanssa taas kun selviän flussastani.
[…] Olen edellisissä blogeissa esitellyt ihania uudenlaisia ideoita tehdä voileipiä. Löydät ne täältä ja täältä. Juttelimme näistä leipäasioista ja kolesterolista risteilyvieraiden kanssa ja […]