Näöntutkimus voi paljastaa vaikka diabeteksen

Kun on elänyt viisikymppiseksi ilman silmälaseja ja nähnyt mainiosti, niin ikänäkö oli minulle pieni (suuri!!!) kriisi. Lisäksi oli vaikeaa ymmärtää millaiset lasit sopivat juuri minun käyttööni ja ylipäätään, että linsseissä on muitakin eroja, kuin niiden vahvuus. Nyt olen alkanut ymmärtää millaisia laseja tarvitsen samoin kuin sen, että näköä on syytä tutkia säännöllisesti. Oma optikkoni on ihana Marina Åkerlund Specsaversilla. Kävin hänen luonaan näöntarkastuksessa ja hankin uudet lasit – sillä näköni oli huonontunut. On myös kivaa, kun on useampia laseja, koska a) hukkaan niitä jatkuvasti b) on kivaa vaihdella niitä c) myös muut hukkaavat minun lasejani!!! d) jostain syystä silmälasieni päälle astutaan aika ajoin… (on siis selvää että säilytän niitä oudoissa paikoissa – myönnän syyllisyyteni)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
silmänpohjakuvaus menossa. Hei – tuolla on mun silmien pohjat!

Specsaversin näöntarkastus on iso paketti. Sanalla sanoen kokonaisvaltainen. Siihen kuuluu:

Digitaalinen silmänpohjakuvaus

jonka avulla pystytään arvioimaan silmien terveydentilaa ja huomaamaan jo varhaisessa vaiheessa viitteitä erilaista sairauksista. Esimerkiksi diabetes, silmänpohjan rappeuma sekä silmänpainetauti voidaan havaita silmänpohjakuvista. Jos kuvissa on jotain epätavallista, ne lähetetään edelleen silmälääkärin arvioitaviksi tai asiakas ohjataan silmälääkäriin.

Kuvista saa myös tietoa näköhermonpäistä ja tarkan näkemisen alueelta (macula). Koska kuvat säilytetään, voidaan asiakkaan silmänpohjien tilannetta seurata.

Minusta silmänpohjakuvat olivat aika huimat pullerot! Jotenkin kreisiä ajatella että noilla pulleroilla sitä maailmaa tarkkailee. Mieheni oli mukana rillien hakumatkalla ja hänelle tehtiin myös näöntarkastus. Hänen silmänpohjakuvissaan oli merkillinen rengas. Marina sanoi sen olevan pigmenttiä, joka sattuu näkymään kuvassa, mutta kuvat lähetettiin silti etäkonsultaatioon lääkärille. Kyllä se vähän jännitti. Vastaus tuli kuitenkin muutamassa päivässä eikä mitään syytä huoleen onneksi ollut.

Taittovirheen esimittaus

Se tehdään autorefraktometrillä. Siinä katsotaan testikuvaa ja optikko näkee laitteen näytöstä suunta-antavan tuloksen taittovirheestä.

Minulla on vähän hajataittoa, en tiennyt siitää ennen kuin ikänäkö päätti ilmaantua.

Silmänpaineen mittaus

Se tehdään pienellä laitteella joka muistuttaa hiukan käsisuihkua muodoltaan. (Optikot varmaan pyörtyvät lukiessaan tämän. Sori) Paineen mittaus on kivuton ja nopea. Oikeastaan hassu. Mutta tärkeä, sillä se saattaa paljastaa mahdollisen silmänpainetaudin. Silmän paine voi nousta täysin huomaamattomasti ja siksi se on hyvä tarkistuttaa.

Koska olen pikkupelkuri, silmänpaineen mittaus jännitti. Mittari tulee niin lähelle silmää. Mutta kuten yleensäkin, pelkäsin tietysti ihan turhaan.

Näöntarkistus

Viimeisenä tutkitaan sitten se näkö. Mitä näkee ja mitä ei ja kuinka kauas ja miten sen lähinäön kanssa on. Tästä lopputuloksena on silmälasiresepti.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LN0EtfLQlMg?rel=0&controls=0&w=560&h=315]

Kehysten valinta jippiii!!!

Viimein pääsin sitten valitsemaan silmälasikehyksiä. Se on aika jännää, sillä minulla ei ole hajuakaan siitä millaiset pokat hyllystä nappaisin. Mutta optikot osaavat oitis antaa minun kasvoilleni sopivat kehykset. Olen huomannut sen jo kymmeniä kertoja. Ja mikä hupaisinta, yleensä ensimmäiset, jotka he laittavat nenälleni, ovat minusta ne parhaat.

Kun kehykset on valittu, mitataan erityisellä laitteella vielä kuinka linssit rakennetaan juuri minulle ja juuri minun kehyksilleni parhaiten sopiviksi.

Marinalla on pettämätön maku! Nyt haluan vähän sporttisemmat lasit
Marinalla on pettämätön maku! Nyt haluan vähän sporttisemmat lasit
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Silmälasien digitaalinen mitoitus. Jokaisella on ainutlaatuiset silmät. Uudella digitaalisella työkalulla räätälöidään silmälasit jokaiselle sopiviksi

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tarkka mittaus!

Koko tämä prosessi on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Ensimmäiset kokemukseni optikkojen työn vaativuudesta näin ollessani Afrikassa hyväntekeväisyysmatkalla. Voit lukea siitä täältä. Siellä optikoilla oli huomattavasti vähemmän laitteita mukanaan, mutta tuloksia ja apua saatiin silti vietyä perille. Olemme me täällä Suomessa kyllä eritysasemassa, kun näin täydellinen, kalliilla välineillä ja monivuotisen koulutuksen saaneen optikon tekemä näöntutkimus maksaa vain 29€.

Lasit ovat valmiit vain sovitusta vailla
Lasit ovat valmiit vain sovitusta vailla

 

uudet rillit :)
uudet rillit 🙂 Linsseissä on vielä mustat tarkistuspisteet, joista varmistetaan vielä, että mittaukset ovat menneet oikein
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
montako riviä näkyy?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lasit muokataan nenälle sopiviksi. Ei saa painaa, eikä valua.
Tsadaaa! uudet ja hienot!
Tsadaaa! uudet ja hienot!

Nyt katselen tyytyväisenä tietokoneeni näyttöä uusien lasien läpi. Hyvin näkyy!

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *