Terveisiä Saarenmaalta ja hyvää juhannusta

Istun autossa (taas – täytyy joskus laskea kuinka paljon aikaa vietän autossa – toisaalta, mitä sitten?) Olemme satamassa ajamassa Saarenmaalta pois. Eli aivan väärä suunta. Mutta ei auta, tällä kertaa vietämme Juhannuksen muualla. Taitaa olla ensimmäinen kerta kahteentoista vuoteen. Joka tapauksessa takana on ihania päivä paratiisissa siskoni Ritvan ja tämän miehen Tapsun kanssa. Ehdin myös viettää aikaa maailman parhaiden mökkinaapureiden luona. Tien toisella puolella asuu kesäisin ihana perhe, johon kuuluu neljä sukupolvea. Heistä on tullut rakkaita ystäviä, jotka ottivat meidät avosylin vastaan ensimmäisenä juhannuksena jonka vietimme täällä vuonna 2005. Silloin vanaisa Mati ja tyttärenpoika Karel toivat palavaa soihtua kantaen ja Viron kansallislaulua laulaen meille Viron presidentin sytyttämän juhannustulen. Vai onko se itsenäisyyden tuli? En ole varma, koska toinen Virossa vietettävistä itsenäisyyspäivistä on juhannuksen aattona. Samalla he kutsuivat meidät juhlaan pihalleen ja siitä päivästä pitäen olemme olleet ystäviä.

Kesäaamujen parhaita juttuja on kävellä yöpaidassa tien yli naapuriin aamukahville. Koko tienoo on äänetön, lukuun ottamatta kurkien huutoa ja lintujen laulua. (Tosin yksi Viron kansallisäänistä on trimmerin laulu, joka saattaa kuulua koska tahansa. Nurmikoita trimmaillaan ahkeraan) Eihän sellaista missään Espoossa tapahdu. Että noin vain menet naapuriin ilman kiirettä ja istut siinä keittiön pöydän ääressä ja höpiset. Rakastan noita hetkiä suuresti. Koko tuo perhe on kuin yksi suuri sydän. He ovat tehneet eteemme paljon ihania asioita. Nytkin kun tulimme, oli porttimme avattu valmiiksi. Pieni suuri ele. Tiedän että se oli Mati, joka sen oli käynyt avaamassa. Lainaamme asioita puolin ja toisin. Joskus saunaa, joskus sokeria tai inkivääriä, joskus pesukonetta. Kun olemme poissa, he katsovat että kaikki on meillä kunnossa. Jos puita kaatuu myrkyissä, on ne korjattu pois ja pilkottu valmiiksi takkapuiksi. Lista heidän tekemistään ihanista asioista on loputon. Oli suuri onni saada heidät naapureiksi ja tuntea itsensä heti tervetulleeksi pieneen muutaman talon kylään. Myös kyläkauppiaamme on oikea aarre. Rakastettava ja ihana on lisäksi suurena apuna, kun täytyy korvata resepteissä joku ainesosa toisella saatavuuden vuoksi. Koetan ostaa kyläkaupasta kaiken mahdollisen mitä ikinä tarvitsenkaan.

Tällä reissulla aamuissa oli muutakin ihanaa, kuin visiitit naapuriin. Siskoni yllätti minut valmiilla aamiaisella, kun tulin lenkiltä. Siinä oli kaksi asiaa: Jättiannos nostalgiaa ja ihana maku. Lautasella oli paistettua kaurapuuroa. Ou mai gaad! Kun olin pieni, söin joka päivä kaurapuuroa ja välillä äiti keitti sitä tietysti liikaa ja seuraavana päivänä sitä tarjoiltiin paistettuna. ”Ken keitetyn paistaa – se makean maistaa” Paistettu puuro oli suurta herkkua, enkä ole saanut sitä sitten lapsuuden kultaisten päivien.

Nyt lautasellani oli rapeareunainen ja -pintainen puurokakku kera mustikoiden. Lähtiessäni tänään paistoin itsekin puuron. Ei se ollut yhtä hyvää. Miksi? Koska sisko käytti paistamiseen kaksinkertaisen määrän voita = rapeus ja ripotteli päälle sokeria = makeus.

Paistettua kaurapuuroa, mustikoita ja raejuustoa. Itse tekemäni annos ei vedä vertoja Ritva-siskon valmistamalle
Paistettua kaurapuuroa, mustikoita ja raejuustoa. Itse tekemäni annos ei vedä vertoja Ritva-siskon valmistamalle

Meillä oli tarkoitus tehdä monta satoisaa sieniretkeä pikku lomallamme, mutta eivät kanttarellit olleet vielä nousseet, vaikka torilta peukalonpään kokoisia löytyikin. Teimmekin sitten retken Saarenmaan luoteisrannikolle, jossa on kaksi ihanaa paikkaa. Panga ja Ninase sekä pienelle uimarannalle kaislojen keskelle.

Näihin kuviin ja tunnelmiin toivotan onnen juhannusta ihan jokaiselle. Paistakoon aurinko lämpimästi, soikoon haitarit rannoilla hiljaa ja kaihoisasti. Ollaan hyviä toisillemme sekä mökeillä, kodeissa että liikenteessä. Ei seisota veneissä ja pidetään holtti touhuissa muutenkin.

Ninase - RItva kuvaa kiviä
Ninase – RItva kuvaa kiviä
Aika hienoja teoksia
Aika hienoja teoksia
Pangalla maa kukki
Pangalla maa kukki
Lentotauko
Lentotauko
Villiruusuja on kaikkialla rakastan niitä!
Villiruusuja on kaikkialla rakastan niitä!
Ninase on Tagarannassa. Täällä on myös pieni muistomerkki Estonian onnettomuudessa hukkuneiden muistoksi.
Ninase on Tagarannassa. Täällä on myös pieni muistomerkki Estonian onnettomuudessa hukkuneiden muistoksi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ritu ja Tapsu
Ritu ja Tapsu
Pakotin siskon miehen selfieen! Tuli hieno!
Pakotin siskon miehen selfieen! Tuli hieno!
IMG_0928

 

IMG_0765

 

IMG_0873

 

IMG_8479
Hyvää juhannusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Karza Paganus 24.06.2016

  ❤️

  Vastaa
  • hanna sumari 28.06.2016

   <3

   Vastaa