Ei yhtään lahjaa säkissä – mistä löydän merkityksellisen lahjan?

Hanna_Sumari_tonttu

Tämä on ensimmäinen vuosi koskaan, kun minulla ei ole vielä aavistustakaan mitä annan perheenjäsenilleni joululahjoiksi. Minulla on kuusi päivää aikaa. Rakastan lahjojen antamista, mutta haluaisin, että lahjoilla on joku merkitys sekä saajalle, että itselleni. En pidä aineettomista lahjoista kuten vuohista ja kaivoista. Teen hyväntekeväisyystyötä ja lahjoituksia sekä jouluna että pitkin vuotta, mutta ajatus siitä, että annan jollekin vuohen ja sinulle tiedon siitä, ei toimi minulla. Pidän nuo asiat erillään toisistaan.

Olen tänä vuonna tyhjentänyt kotiamme tavaroista, joista en pidä tai joita emme tarvitse ja laatikoita läpi käydessäni olen löytänyt monen monta lasten kirjettä joulupukille. Loputtomia lelujen ja unelmien toivelistoja. Niitä oli riemastuttavaa toteuttaa. Rakastin lahjojen hankkimista ja antamista. Vaikka matkustimme usein lasten kanssa viikoiksi kauas pois upeille hiekkarannoille, unelmien kohteisiin, matka ei riittänyt lahjaksi. Paketit annettiin aina.

Nyt kaikki on tosin. Haluaisin antaa lahjoja, joilla on merkitystä. Haluaisin myös yllättää. Koetan kuunnella pitkin vuotta mistä läheiset unelmoivat ja painaa mieleeni niitä unelmia. Mutta vuosi vuodelta se on vaikeampaa, sillä aikuiset toteuttavat unelmansa itse.

kävyt_2

Haluan, että jokaisessa lahjassa on oikeasti mukana sydän. Ajan ja lupausten antamisen kanssa täytyy siksi olla tarkka. Jos lupaa viedä ystävänsä teatteriin ja syömään, on lupaus annettava niin syvältä sydämestä, että ei ole mitään mahdollisuutta jättää asiaa tekemättä. Tyhjät lupaukset ovat loukkaus lahjan saajaa kohtaan, koska niihin liittyy välinpitämättömyys. Lupauksen antaja unohtaa asian, lahjan vastaanottaja ei ikinä.

Päätä vaivaa myös ne jotka eivät missään tapauksessa halua mitään, ainuttakaan lahjaa. Aineetonta tai aineellista. Kuinka vaikeaa se toive onkaan toteuttaa! On mahdotonta uskoa, että se on aito toive. Sen haluaisi kiertää tavalla tai toisella. Se on lahjalistani vaikein kohta – kohta jossa on nimi ja vain sydän, ei muuta.

Kauniita tavaroita on helppoa ostaa, jos vain lomapakossa on rahaa. Menet kiertelemään kauppoja, näet jotain kaunista ja ostat sen. Merkityksellisen lahjan löytämiseen tarvitaan aikaa ajatella. Todella miettiä lahjana saajaa. Jos merkityksellinen lahja on vielä aineeton eli se ei ole tavara, mutta voi toki olla teatterireissu tai ravintolailta tai jotain ihan muuta, mietittävää ja etsittävää on vielä enemmän. Saa nähdä kuinka tässä käy. Aikaa ei ole paljon, pää höyryää, mutta yhtään sisustuselementtiä en osta. Mieluummin kerään korillisen suuria kauniita käpyjä takan sytykkeiksi.

kävyt

Hyviä ehdotuksia saa mielellään antaa!

Hanna

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *