
Puhelin soi. Carolina: ”Äiti, ootko sä joskus tehnyt jotain ruokaa kaalista siinä isossa rautapadassa?”
Ihme juttu! Samalla hetkellä, kun puhelin alkoi soida, otin ruuan pois uunista, sen kaaliruuan. Se on kaalilaatikko, joka on perheen herkkuruokaa.
Kaikki alkoi kauan sitten, kun olin muuttanut ensimmäiseen omaan kotiini ja pureuduin kaiken sorttiseen huushollinhoitoon kyynärpäitä myöden. Kiedoin talviomenoita varovasti silkkipaperiin ja säilöin niitä puulaatikkoon kerrostalokotini kellarikomeroon. Säilöin kurkkuja, punajuuria ja tein pikkelssiä, keittelin hilloja ja säilöin sieniä suolaan. Hienoja juttuja.
Äitini on armoitettu kokki ja minut on piloille hemmoteltu hyvällä ruualla. Ei ole kuin yksi ruoka, jota en kotona suostunut syömään, se oli isäni lempiruokaa, silakkalaatikkoa. Kun muut söivät sitä, minulle tarjoiltiin nakkeja ja paistettuja kananmunia.
Äidin esimerkistä, tein samanlaisia ruokia kuin hän. Kerran sitten päätin tehdä kaalilaatikkoa. Äidin kaalilaatikko oli suussa sulavaa, enkä voinut ymmärtää ihmisiä, jotka nyrpistivät kaalilaatikolle nenäänsä. Niinpä otin keittokirjan käteeni ja etsin reseptin. Luin sen läpi ja pöyristyin! Raakaa riisiä, raakaa jauhelihaa, paistinpannulla tovin viihtynyttä kaalia, ja vettä laitettaan uunivuokaan ja työnnetään kuumaan uuniin. Toki mausteitakin oli reseptissä. Varmaan pippuria ja suolaa. En muista enää, mutta ajatus tuosta kaikesta lillumassa vedessä ei houkutellut. Niinpä kehitin oman reseptin. Samalla reseptillä tehtyä kaalilootaa syödään meillä edelleen. Se on kuoleman hyvää!

Kerran systerini Ritva tuli meille yllättäen juuri kun olin tekemässä sitä. Hän auttoi kokkauspuuhissa, mutta kun ruoka oli valmista ja tuli ulos uunista, hän sanoi lähtevänsä kotiin. Olin ihan, että hei! Nou nou nou – nyt syödään! Ritva totesi, ettei syö kaalilaatikkoa. Minä sanoin, että tätä kaalilaatikkoa syöt. Hän jäi. Hän söi. Hän otti lisää.
Lapsuuden kodissani ensimmäinen kaalilaatikko uudesta kaalista tehtiin juhannuksena. Se oli juhannuspäivän ruoka. Tuntuu hassulta nyt – silloinhan kaikki grillaavat – ellei sada lunta!
Nyt olen tehnyt sitä kahtena viikkona peräkkäin ja taas sitä on siis pöydässä. Miten voi olla Carlina soittaa ja kysyy sen ohjetta juuri, kun teen sitä? En tiedä, mutta minähän uskon ajatuksen voimaan. Olen koko päivän miettinyt sitä ja herkkänä tyttönä Carolina on ottanut viestin vastaan. Napannut ilmasta.

No niin päiväni siis huipentui tänään kaalilaatikkoon. Tein siihen muuten ihan kiinnostavan muutoksen. Käytin jauhelihan sijaan laatikossa Mifua. Se toimi täydellisesti. Olen alkanut käyttää sitä aika paljon eri ruokalajeissa, koska liha tuntuu toisinaan turhan raskaalta.
Kaalilaatikkoa Hannan tapaan
Määrät ovat noin määriä, ruokaa täytyy maistaa, koska kaalit ovat erilaisia.
2 dl tummaa pitkäjyväistä riisiä
1 liemikuutio tai fondia
1 ½ uuden sadon kaalia
2-3 valkosipulin kynttä
1-2 ruokalusikallista soya-kastiketta
1 rkl makeaa soya-kastiketta tai siirappia
reilusti mustapippuria myllystä
1 rkl tuoretta lipstikkaa, jos sattuu olemaan. Voi jättää pois tai vaihtaa kuivattuun
öljyä ja voita
2 rasiaa maustamatonta Mifu ruokaraetta tai 500-800 g jauhelihaa
2 kananmunan kokoista sipulia
1 valkosipulin kynsi
Mustapippuria
Öljyä
(Jos käytät jauhelihaa, laita myös soya-lastiketta ja vähän suolaa)
2,5 dl kuohukermaa
Keitä riisi liha-tai kasvisliemessä kypsäksi.
Silppua kaali aivan hienoksi. Se onnistuu parhaiten mandoliinilla. Laita ison padan pohjalle öljyä tai voita tai molempia. Lisää pataan noin kuudesosa kaalista ja paistele ja väsyttele sitä. Kun se alkaa antaa periksi, lisää kaalia pataan ja jatka näin, kunnes kaikki kaali on padassa ja se on pehmeää. Lisää sitten kaikki mausteet. Valkosipulin voit raastaa jo kaalin haudutusvaiheessa joukkoon. Sitten tärkeää – maista! Kaalimuhennoksen täytyy maistua ihanalta.
Silppua sipuli ja paista se pehmeäksi öljyssä yhdessä Mifun ja raastetun valkosipulin kanssa. Jos käytät jauhelihaa, paista se kypsäksi ja mausta.
Sekoita yhteen haudutettu kaali, Mifu tai liha ja riisi. Maista! Lisää mustapippuria tai makeutta, jos siltä tuntuu. Kaada koko komeus öljyllä pyyhkäistyyn uunivuokaan ja kaada päälle kerma. Laita kaalilaatikko hautumaan kypsäksi 180 asteiseen uuniin. Katso ettei pinta pala. Voit peittää laatikon tarvittaessa foliolla. Hauduta laatikkoa 45 min tai tunti. Joskus loota on valmista jo puolessa tunnissa. Riippuu siitä, kuinka hyvin kaali on saanut hautua ennen uuniin laittoa.
Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa tai kuten minä tänään tuoreiden punaisten viinimarjojen kanssa. Älä syö liikaa. Noh… syöt kuitenkin! 🙂
♥️
Hanna
mä en kaalilaatikkoon kermoja laita, kainuusta kun olen kotoisin niin minä pilkon kaalin suikaleiksi keitän hetken kattilassa että pehmenevät. sitten vuokaan kera paistetun jauhelihan ja riisin, jauhelihan maustan lihaliemikuutiolla savustetulla paprikalla ja yrttimausteella. kaadan vuokaan kasvisliemivesi seosta että riisi kypsyy päälle kunnon loraus siirappia ja voita kuutioina ja uuniin hautumaan ja on hyvvää.
Aivan ihana ohje. Tuplasin kaiken muun paitsi kerman (2,5 dl) ja jauhelihan (750 g) ja tein ison padallisen. Tällä ohjeella teen kaalilaatikon jatkossakin. Oli myös kiva kun vähän joka käänteessä muistuttelit maistelemaan 🙂 Hyvä neuvo, mutta jostain kumman syystä tahtoo usein unohtua. Kiitos paljon Hanna!
Anna! ihana kuulla että tykkäät! Ja just niin – hyvin voi tuplata kaiken. (Ja lihan voi jopa jättää pois.)
Ihanaa kesää Anna!
Hanna
Tämä on vaan niiiin hyvää. Tein ison annoksen, ihan ajattelin pakastaa osan. No, ei! Söin jopa aamupalaksi seuraavana päivänä.
Äitini teki munamaitoon,mutta sain siitä kuivakkaa, joten vaihdoin tähän reseptiin ja kyllä! Mehevää ja maukasta.
Ihana kuulla että maistuu! Ihanaa kesää sulle!
Terv
Hanna