Sain kutsun josta en voinut kieltäytyä. Nimittäin Halvan järjestämään lakritsi- ja viinitasting –tilaisuuteen. Ei siinä ollut sinänsä mitään ihmeellistä, vaikka voisi luulla, että laku ja viini yhdistelmänä hämmästyttäisivät. Minua yhdistelmä huvitti, sillä olen naurattanut ihmisiä oudolla rakkaudellani yhdistelmään, jossa suuhun laitetaan yhtä aikaa Fazerin sinistä suklaata ja tuoretta pehmeää lakua. Kun seos on muuttunut suussa sopivaksi massaksi, se huuhdotaan alas kylmällä oluella. Se on aivan sairaan hyvää. Kun nyt tarjottiin mahdollisuutta kokeilla lakun ja viinin yhdistelmää, oli se pakko testata. Se oli hauska kokemus.
Istuimme pitkissä kauniisti katetuissa pöydissä ja edessä oli lautanen ja neljä viinilasia. Pöytä notkui herkkuja, joissa kaikissa näkyi mustia herkkupaloja – ihanaa tuoretta lakua. Ensimmäisenä huomasin kakun, jonka päällä oli lakua ja rosmariinin oksia. Sitten huomasinkin, että kyseessä olikin Camembert- ja Brie juustot, jotka oli koristeltu lakuilla ja niiden kanssa ehdotettiin tarjottavaksi lakukastiketta tai lakuhilloketta samaan tapaan kuin viikunahilloa.
Tomaatti-mozzarella salaattiin oli lisätty lakupaloja sellaisenaan ja saaristolaisleipätaikinaan oli lisätty lakupaloja. Kuulostaa metkalta ja ehkä oudoltakin, mutta ruuat olivat maistuvia.
Entäpä sitten viinit? Minä en juo viinejä enkä myöskään tunne niitä siitä yksiselitteisestä syystä, etten voi juoda niitä. Saan päänsäryn jo juodessani, eli kysymys ei ole krapulasta, vaan migreenistä, joka puhkeaa käytännössä aina, jos juon viinejä. Halusin kuitenkin maistaa näitä yhdistelmiä. Aivan pieniä määriä viiniä voin kyllä nielaista ilman pääkipua.
Lakusta taas en saa mitään muita oireita, kuin alati yltyvän himon pistää käsi uudelleen lakupussiin. Kuta tuoreempaa sen ihanampaa.
Viinit Tiina Rantasen kehittelemien ruokien pareiksi oli valinnut Antti Valtanen. Ensimmäinen yhdistelmä oli Zensa Organico Brut –kuohuviini lakritsaleivän ja Brien kanssa. Sen jälkeen valkoviiniä ( Dopff & Iron Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schonenbourg ) lakritsi graavatun lohen ja lakuleivän kanssa. Sitten olikin ihan jännä setti. Tomaatti-mozzarella-lakusalaattia ja punaviiniä (Zensa Nero di Troia Organico 2015). Aivan sulaa hulluutta! Ensinnäkin lakua ja tomaattia ja toisekseen salaattia ja punkkua. Mutta yhdistelmä oli aivan sairaan hyvä! Alkoi jo tosissaan harmittaa, etteivät viinit sovi minulle. Kun tällainen noviisi saa maistaa huippuasiantuntijan valitsemia viinejä ruuan kanssa, kyllä siinä alkaa sukat pyöriä jaloissa.
Jälkiruoka oli – mitäpä muuta kuin lakua ja viiniä. Halvan uusia Premium lakuja ja makeaa jälkiruokaviiniä (La Caliera Moscato d’Astia) Oikein hyvää. Ja samalla niin hassua. Kyllä monen hifistelijän naama venähtäisi, jos jälkkärinä tarjottaisiin lakua ja viiniä! Vaan muikeatpa olivat ilmeet maistajaisissa. Olisiko ideaa järjestää syksyllä laku ja viini maistelutilaisuus ystäville? Siitä voisi tulla ikimuistoisen hauskaa.
Laitan tähän oheen Tiina Ranatasen oivat reseptit ruuista, joita tilaisuudessa tarjottiin. Kannatta kokeilla rohkeasti.
Iloa päivään!
Juustoa lakukastikkeella
Camembert- tai Brie-juustoa
Halvan Wanhan ajan Premium lakuja
tuoretta rosmariinia
Wanhan ajan lakukastike
1 pussi Halvan Wanhan ajan Premium lakuja
4 dl vettä
2-3 tähtianista
1/4 tl suolaa
1. Kuumenna lakritsit ja vesi kattilassa. Lisää tähtianikset. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes lakritsit ovat sulaneet. Tarvittaessa soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
2. Pane camembert- tai brie-juusto tarjoiluvadille. Koristele juusto lakupaloilla, rosmariinilla ja hieman lämpimällä lakukastikkeella. Jos annat kastikkeen jäähtyä, se jähmettyy hillokkeeksi.
Lakritsi-tomaatti-mozzarellasalaatti
500 g erivärisiä kirsikkatomaatteja
1 pussi (185 g) Halvan Wanhan ajan lakuja
250 g mini Mozzarella palloja
basilikanlehtiä
Huuhtaise tomaatit ja puolita ne.
Sekoita keskenään tomaattilohkot, valutettu minimozzarella ja lakupalat. Sekoita. Revi joukkoon reilusti basilikanlehtiä.
Salaatti ei välttämättä kaipaa kastiketta, mutta halutessasi sekoita salaatin joukkoon kastike, jossa on 1/2 dl oliiviöljyä, 2 rkl balsamicoa, 1/2 tl sormisuolaa, ripaus sokeria ja 1 tl karkeaa dijoninsinappia.
Musta lakritsileipä
1 pakkaus Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä –aineksia
2 dl vettä
100g lakuja
1-1 ½ siemensekoitusta
Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi.
Lisää kuivahiiva jauhoseokseen. Lisää joukkoon myös siemenet ja paloitellut lakut. Lisää neste jauhoseokseen ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna sen kohota lämpimässä, liinalla peitettynä 1-1 ½ tuntia. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Kumoa hiukan jäähtynyt limppu vuoasta ja anna sen jäähtyä hyvin ennen leikkaamista. Leipä säilyy hyvin ja sen voi pakastaa.