Nälkäkiukku! Näin se taltutetaan!

Hiiohoi! Kesäloma on ohi ja melkein kesäkin. Mutta olipa mulla ihana kesä! Ensimmäinen kunnon loma viiteen vuoteen tuli tarpeeseen ja teki ihmeitä. Elin kuin pellossa. Nukuin pitkään, mikä on ihmeellistä, koska en oikein osaa sitä taitoa. Makasin riippukeinussa ja luin kirjoja, laiskottelin, en käynyt treeneissä, mutta ajelin fillarilla piiiiitkiä mukavia matkoja ja pysähdyin kuvaamaan kaikkea kaunista. Perille pääsy ei ollut niin tärkeää kuin matkan teko. Söin ihan mikä sattui maistumaan ja annoin jopa periksi voin himolleni.

Siis se on kyllä mahdoton juttu. Rakastan voita. Se maistuu niin hyvältä. Uusien perunoiden kanssa tietysti, mutta myös ihan vaan leivän päällä. Ja mikä tahansa mikä on paistettu voissa on hyvää. Vaikka kaurapuuro. Vietin lomaa Saarenmaalla ja siellä on ihanaa tummaa leipää, jota myös naapurini leipoo. Hyvä kirja, leipä ja voi. Siinä on kolmikko, josta nautin lomalla. Olihan se ihanaa – ei mitään paineita. Silkkaa nautintoa. Kun loma loppui, herkuttelu sai muuttua ja vaihtua toisenlaisiin intohimoihin.

Kerron jo tässä vaiheessa, että tekstin lopussa on kilpailu, jossa on upeat palkinnot. Kilpailukysymys liittyy välipaloihin. Joten lue loppuun ja osallistu!

Olen huomannut, että sana välipala ymmärretään kahdella tavalla. Monille lapsuudesta tuttu sääntö on, ettei saisi napostella välipaloja. Se tarkoittaa karkkia, pullaa ja suklaata. Aterioiden välillä tapahtuvaa jatkuvaa mussutusta. Ikään kuin ainaista joulua.

Säännöllinen ruokarytmi taas tarkoittaa harkittuja välipaloja, joita syödään, etteivät ateriavälit kasvaisi liian pitkiksi. Jokaisen aterian ja välipalan pitäisi sisältää proteiinia, koska se pitää nälän loitolla ja energiatason hyvänä. Silloin jaksaa eikä tule väsähdyksiä.

Minulla toimii kolmen-neljän tunnin ateriavälit parhaiten. Koetan noudattaa periaatetta väsymättä, vaikka olisin millaisissa töissä. Se käy parhaiten niin, että matkassa on omat eväät. Ja niinpä laukussani kulkee aina mukana Valion proteiinirahkaa tai -juomaa. Kummankin pystyy nauttimaan muutamassa minuutissa, vaikka välillä minun töissäni ei juuri taukoja ole.

Usein joudun syömään välipalan autossa, mutta jos vaan on mahdollista syön sen kivoissa maisemissa ulkona. Muutaman minuutin breikki töissä antaa energiaa sekä keholle että mielelle.
Usein joudun syömään välipalan autossa, mutta jos vaan on mahdollista syön sen kivoissa maisemissa ulkona. Muutaman minuutin breikki töissä antaa energiaa sekä keholle että mielelle.
Valion PROfeel proteiinijuomat on niin helppoja pitää mukana, kun niitä ei tarvitse säilyttää kylmässä ja pakkaus on vahva. Eli ei ole pelkoa, että käsilaukun sisältö kelluu minttukaakaojuomassa kesken kiireisen päivän.
Valion PROfeel proteiinijuomat on niin helppoja pitää mukana, kun niitä ei tarvitse säilyttää kylmässä ja pakkaus on vahva. Eli ei ole pelkoa, että käsilaukun sisältö kelluu minttukaakaojuomassa kesken kiireisen päivän.
PROfeel tuotteita on sekä sokeroimattomia että tavallisia. Molemmat on hyviä ♥️
PROfeel tuotteita on sekä sokeroimattomia että tavallisia. Molemmat on hyviä ♥️

Kun teen töitä kotona, herkuttelen rahkalla vähän juhlavammin. Laitan sen lautaselle ja höystän marjoilla, joita syön paljon ympäri vuoden.

Kotona PROfeel rahka saa seurakseen marjoja.
Kotona PROfeel rahka saa seurakseen marjoja.

Jos en syö välipalaa lounaan ja päivällisen välillä väsähdän ja kun pääsen kauppaan lentää ostoskärryyn asioita ilman harkintaa. Ja kun ne sitten päätyvät keittiööni, ne päätyvät myös lautaselleni. Säännöllisen ruokarytmin ja terveellisen ruokavalion noudattamisesta tulee lopulta intohimo, kun pääsee vauhtiin. Ja sanomattakin on selvää, että silloin voi hyvin. Eikä se sitä tarkoita, ettei koskaan antautuisi voin vietäväksi!

Vertailin vähän eri välipalojen kaloreita ja sitä mitä ne muutenkin sisältävät ja onhan se aika karua. Jos syöt iltapäiväkahvilla töissä pullan, suklaata, hedelmän, viinerin tai rahkan on sillä suuri merkitys loppupäivän jaksamiseen. Tarkkaile proteiineja ja rasvaa. Proteiinit pitävät nälän tunteen poissa ja hiilihydraatit auttavat jaksamaan, mutta pelkät hiilihydraatit antavat lyhytkestoisen energiapiikin, jonka jälkeen seuraa väsymys ja nälkäkiukku. Rasva yhdistettynä sokeriin ja vehnään taas kasvattaa vyötäröä.

 

Mansikkaviineri 100 g

Energia 364 kcal rasva 24,1 g hiilihydraatit 31,7 g proteiini 4,8 g

Korvapuusti 100 g

Energia 312 kcal rasva 12,4 g hiilihydraatit 23,6 g proteiini 6,2 g

Suklaapatukka 100 g

Energia 485 kcal rasva 24,3 g hiilihydraatit 63,1 g proteiini 2,7 g

Omena 100 g

Energia 32 kcal rasva 0,1 g hiilihydraatit 7,1 g proteiini 0,1 g

Banaani  100 g

Energia 88 kcal rasva 0,4 g hiilihydraatit 18,3 g proteiini 1,2 g

PROfeel proteiinirahka  100 g

Energia 80 kcal rasva 0,2 g hiilihydraatit 9,6 g proteiini 11 g

PROfeel proteiinijuoma  100g

Energia 73 kcal rasva 1 g hiilihydraatit 8 g proteiini 8 g

 

Herkut ovat kaikki huonoja välipaloja jaksamisen kannalta ja hedelmissä ei ole ainakaan minulle tarpeeksi voimaa pitämään nälkää. Ja minullehan käy aina niin, että syön koko illan, jos verensokeri on päivällä päässyt kovasti putoamaan. Siksi onkin parasta määritellä itselleen herkku uudellen. Päivittää se. Tehdä hyvä valinta. Ja voi täydestä sydämestäni sanoa että jos herkkuja rakastaa, niin esimerkiksi PROfeel minttukaakao ja mansikka on aivan sairaan hyviä!

Nam!
Nam!

Nyt kilpailuun!

Kerro mikä on ongelmakohtasi välipalojen syömisessä, jos sellainen on ja jaa paras välipalavinkkisi blogin kommenttikenttään, ei siis Facebookiin, vaan tähän alapuolelle. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kolme Valio tuotepalkintoa joista kukin sisältää 3 pussia PROfeel proteiinijauhetta, joissa makuina maustamaton, mansikka ja suklaa. Yhden palkinnon arvo on n. 48 €. Jauheesta saat hetkessä iki-ihanan pirtelön, joka maistuu hyvältä ja pitää nälän poissa. Tiedätkö, kuinka tärkeä on palautusjuoma ihan tavallisen kävelylenkinkin jälkeen? Olen kirjoittanut jauheista täällä, jos haluat tutustua niihin tarkemmin. Kilpailuaika on yksi viikko ja kilpailu päättyy 03.09.2017 klo 24.00

Ihanaa syksyn alkua, nauti elämästä, osallistu kilpailuun ja pidä enegiaa yllä!

♥️

Hanna

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

43 kommenttia

  1. marjo 27.08.2017

    smoothie

    Vastaa
  2. Pirpana 27.08.2017

    Joku vaikka Elovenan välipalakeksi tai sitten ihan banaani iltapäiväkahvilla, niin sitten selviää illan ruokailuun asti. Tai jos pääsen lounastamaan vasta klo 12 tai sen jälkeen, aamupuuro ei enää riitä, vaan aamukahviaikaan klo 9 paikkeilla on myös syötävä jompi kumpi noista.

    Vastaa
    • erja mäkilä 27.08.2017

      Omena, pala juustoa ja pähkinöitä, pitää hyvin verensokerin tasaisena,sisältää hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa.

      Vastaa
  3. Edit 27.08.2017

    Syön jopa töissä lounaan lisäksi välipalan pitääkseni verensokerin tasaisena. Välipalani koostuu yleensä hedelmästä, leseistä ja rahkasta.

    Vastaa
  4. Pipsama 27.08.2017

    Banaani, kourallinen pähkinöitä tai Profeel-rahka 🙂
    Joskus kokouspulla 🙁

    Vastaa
    • Sirpale 27.08.2017

      Pitäisi jaksaa muistaa säännöllisyys. Parhaita välipaloja ovat mielestäni juuri esittelemäsi Profeel-tuotteet, tuoreet hedelmät ja pidän myös Elovenan erilaisista välipalatuotteista. Mukavaa syksyä!

      Vastaa
  5. Terhi 27.08.2017

    Ongelma on lukuisat allergiat. . . Karjalanpiirakka ja jugurtti ovat helpot välipalat, jotka voi työn lomassa nauttia.

    Vastaa
  6. AnnaMm 27.08.2017

    Paras välipala on joku hedelmä tai kasvis ja kuppi kahvia. Myös hapankorput ovat myös suosikkejani, mutta välillä niitä tulee syötyä liikaa. Täytyy myöntää, että välillä tulee herkuteltua pullalla.

    Vastaa
  7. Rilla 27.08.2017

    Opiskelijana ongelmana on, että aamupalan syön aamulla kuuden aikaan ja lounas saattaa olla vasta puolilta päivin. Koulussa kylmälaukun kantaminen on vaivalloista ja siksi hurahdinkin shakerien ihmeelliseen maailmaan jokin aika sitten. Proteiinijauhe sekoitettuna veteen, hedelmä ja cashewpähkinöitä on osoittautunut sopivaksi comboksi itselleni jaksaa aamupalasta lounaaseen.

    Vastaa
    • Ritva Liljeström 27.08.2017

      Ihan uusi hoksaus on, että näitähän voi ottaa mukaan lastenlasten harkkoihin. Pitää kokeilla hetikohta ensi viikolla.

      Vastaa
  8. Sari Kesti 27.08.2017

    Valmis prodejuoma, prodevanukas tai smoothie, hätäisimmässä tapauksessa prdepatukka. =)

    Vastaa
    • Anna Aalto 28.08.2017

      Banaani ja cashewpähkinöitä kouranpohjallinen.
      Välillä protskupirtelö tai rahka.

      Vastaa
  9. Tanja 28.08.2017

    Ruokailussani ja välipaloissani ongelmani on liikkuvainen, epäsäännöllinen elämä. Eli terveellisiä välipaloja täytyy todella miettiä. Otan mukaan menopäiville hedelmiä, välipalapatukoita, erillaisia valmiita juotavia smoothieita, pähkinöitä joskus teen leivät.( silloin ongelmana on säilyvyys) Myös marjat ovat hyviä.

    Vastaa
    • HeliA 28.08.2017

      Minulla on aina samat välipalat, aamupäivällä banaani ja iltapäivällä rahka ja omena. Ongelma on sisällyttää proteiinia kaikille välipaloille ja se että muistaa pakata välipalat mukaan!
      Valion jauheita pitääkin kokeilla.

      Vastaa
  10. Teija H 28.08.2017

    Yritän syödä niin, että saisin proteiinia joka aterialla ja suosinkin paljon proteiinirahkoja.

    Vastaa
    • Heli Kokko 28.08.2017

      Minun välipalani on usein rahkaa, raejuustoa tai jukurttia marjojen kera.

      Vastaa
  11. Ellu 28.08.2017

    Unohtaminen selkeesti. Vaan noi proteiinijuomat on helppoja kun voi ottaa mukaankin ja hörpätä matkalla.

    Vastaa
  12. Ellu 28.08.2017

    Unohtaminen selkeesti. Vaan noi proteiinijuomat on helppoja kun voi ottaa mukaankin ja hörpätä matkalla. Toimii mulla laiskurilla

    Vastaa
  13. Outi Viikari 28.08.2017

    Hedelmä usein mukana, nyt marjoja. Töissä rahkaa, kun saa jääkaappiin.

    Vastaa
  14. Anne Raittinen 28.08.2017

    Ongelmakohtani on juuri tuo lounaan ja päivällisen väli. Jotain pitäisi syödä,muuten kotiin mennessä syö ovenpieletkin, kun ei jaksa odottaa kunnon ruokaa. Nyt olen taas alkanut smoothien tekoon, vaikka välillä siihen jo kyllästyinkin. Aamusella pyöräytän n. 6-7dl töihin mukaan:avocadoa, marjoja,banaania, kauramaitoa/rahkaa..mitä milloinkin. Aamupalan ja lounaan välillä nautin siitä puolet ja sitten iltapäivällä loput. Hieman jäi tänään nälkä, joten vielä pitää keksiä jotain lisäksi, mutta mielestäni ollaan jo voiton puolella:) Ehkäpä juuri jokin proteiinituote siihen lisäksi..

    Vastaa
  15. Heta 29.08.2017

    Ongelma välipalojen suhteen on ajan puute pienten lasten äitinä. Ei kerkiä hienoja välipaloja värkätä.
    Ihan perus viili tai maustamaton jogurtti myslillä ja marjoilla on helppo ja nopea, hedelmien paloittelu valmiiksi jääkaappiin rasiaan on kätevää.

    Vastaa
    • Pia 29.08.2017

      Aamuinen ruokahaluttomuus on ongelma, joka muuttaa koko päivän ruokailurytmin. Olen yrittänyt piristää kuitenkin itseäni vihreällä smoothiella, jossa pinaattia, avokadoa, sitruunanmehua, päärynää ja mitä milloinkin kaapista löytyy.

      Vastaa
  16. Irmeli 29.08.2017

    Talvi on ongelma. Kesällä syön välipalana paljon kasviksia ja marjoja esim jogurtin kanssa mutta talvella pitää ottaa marjat pakastimesta eikä se vaan ole sama kuin tuoreena.

    Vastaa
  17. HB 29.08.2017

    Tykkään välipalana syödä ruisleipää ja leivän päällä esimerkiksi avokadoa. Smoothiet olisi myös täyttävä välipala.

    Vastaa
  18. anna s. 30.08.2017

    Vihreät smoothiet on minun herkkuani 🙂 Pinaatti ja avokado on niin hyvää!

    Vastaa
  19. Sannamarianna 30.08.2017

    Ei oikeastaan oo mitään ongelmaa välipalojen suhteen. 🙂 Nuo juomat on tosy hyvänmakyisia ja kätevä pitää mukana, kun ei vaadi kylmäsäilytystä. Myös protskupatukoita pidän aina mukana.

    Vastaa
    • Sannamarianna 30.08.2017

      Tosi hyvänmakuisia siis! 😀

      Vastaa
  20. Katri 30.08.2017

    Otan välipalaksi mitä tekee mieli ja that´s it.

    Vastaa
  21. Pertti Laine 30.08.2017

    Tulee syötyä välipaloja turhan vähän… Aamu kyllä lähtee viikolla kuin töissä niin kaurapuurolla… Viikonloppuisin tulee syötyä kunnon aamiainen.
    Työ liikkuvaa ja kiireistä niin silloin pikaisesti välipalajuomaa & roskaruokaakin…

    T: Pertsa

    Vastaa
  22. Pertti Laine 30.08.2017

    Tulee syötyä välipaloja turhan vähän… Aamu kyllä lähtee viikolla kuin töissä niin kaurapuurolla… Viikonloppuisin tulee syötyä kunnon aamiainen.
    Työ liikkuvaa ja kiireistä niin silloin pikaisesti välipalajuomaa & roskaruokaakin…

    Vastaa
    • Mauja Ylitalo 30.08.2017

      Olen aamuntorkku eikä tee mieli muuta kuin kahvia.työläältä tuntuu tehä aamupalaa keskipäivällä.siksi yllätyinkin .että näitä protsku/rahka juttuja ja juomiakin näin paljon löytyy.Näitä täytyy nyt kokeileen ruveta nii ehkä aamu/päivä kireyskin häipyy

      Vastaa
      • Suvi Kerttula 30.08.2017

        Viili on hyvä tai lasi rasvatonta luomupiimää

        Vastaa
        • Marjo Myller 30.08.2017

          Teen smothien rasvattomasta maidosta, mustikasta ja hunajaa 1rkl

          Vastaa
  23. Riitta Lehtonen 31.08.2017

    Smoothie

    Vastaa
  24. Marja 31.08.2017

    Piristävä ja itselle mieleinen, tuoreet hedelmäpalat/ marjoja tai samat kuivattuina pähkinöiden kera. Kyllä jaksaa <3

    Vastaa
    • Arkeilija 31.08.2017

      Töissö usein smoothie mukana. Nyt myös kirjoituspöydän alalaatikossa pussillinen cashewpähkinöitä ja Rostenin siemennäkkäriä,

      Vastaa
  25. hilkka 01.09.2017

    Hedelmiä syön usein välipalaksi 🙂

    Vastaa
  26. nelliina 02.09.2017

    Ongelmani on ruokailujen epäsäännöllisyys. Pähkinöitä popsin välillä ruokailujen välillä. Mukana.

    Vastaa
  27. Maarit 02.09.2017

    Minun ongelmani on halu syödä välipaloilla makeaa. Se kun vaan on niin vaivatonta popsia kasa hyviä keksejä kahvin kanssa. Tiedän, tiedän, se ei ole viisasta. Tujaus rasvaa ja sokeria ei pidä nälkää yhtään vaan suo vain hetken huuman. Onneksi tykkään myös tosi paljon ruisleivästä. Tuhdimman välipalan tarpeessa perinteistä reissumiestä täytteineen ei voita mikään. Vinkkini on tehdä täytettyjä leipiä jääkaappiin valmiiksi. Laitan väliin kinkun ja juuston lisäksi myös kasviksia. Kurkku ei mielestäni tee leivästä vettynyttä, päinvastoin tosi mehukkaan kun maut on löytäneet toisensa. Lapsetkin tykkäävät syödä kelmuun käärityn leivän.

    Vastaa
  28. Soile Koivula 03.09.2017

    Kahvia mustana.

    Vastaa
    • Mervi 03.09.2017

      Iltapäivän kiireessä töissä välipala meinaa unohtua. Paras välipala on purkki rahkaa ja pieni kourallinen pähkinöitä.

      Vastaa
  29. Johanna 03.09.2017

    Luulen, että minulle ongelmallisin on aamupala, koska en yksinkertaisesti pysty heti herättyäni päivään ahtamaan itseäni kylläiseksi. Kroppani herää vasta itse heräämisestä noin pari tuntia. Yleensä silloin syön elovena puuron hillojen tai jonkun muun itsekeräämäni marjan sekä yhden kauraleivän kera. Olen myös mahdottoman ihastunut kauramaitoon, sitä menee lasillinen. Kaljupää aamukahvista en myöskään luovu, vaikken välttämättä sitä enään päivän pitkään nautikaan. Liikun paljon ja huomasin aikaisemmin, että en syönyt tarpeeksi. Pieni välipala noin 3 tunnin välein pitää vireessä ja heräillä. <3 Johanna

    Vastaa
    • Lea Lastikka 03.09.2017

      Hyvä välipala – raejuusto johon lisätään vaikka yksi banaani. Nälkä pysyy kurissa pitkään. Ongelma välipalojen kanssa tulee jos on liian nälkä – tulee pistettyä
      Suuhun ajattelematta jotain, mikä ei niin terveellistä

      Vastaa