Visit Helsinki, visit kaatopaikka – elämyksiä Ullanlinnassa

Muistan niin hyvin, kun mutsi sai järjettömät raivarit tullessaan töistä kotiin, jos keittiö tai eteinen oli sotkuinen. Tuli siis huutoa. Kysyttiin että mikä luulen olevani ja sain aikaan tyyliin kaksi minuuttia siivota paikat. Ja se tapahtui niin, etten sanonut sanakaan – minä vain tein. No ei sitä hirveän montaa kertaa tarvinnut tapahtua. Sitä oppi pitämään sen köökin siivona.

Koulussa lukion viimeisellä luokalla sotkimme koulun. Se oli traditio. Paras jekku minusta oli sinä vuonna, kun abit lapioivat lunta luokkien ikkunoiden eteen niin paljon, ettei sieltä nähnyt ulos ja kirjoittivat taululle ”Asutteko iglussa” Se naurattaa vieläkin. En tiedä nauroivatko opettajat salaa, mutta rehtori ilmoitti ykskantaan, että abeilla oli tasan tunti lapioida lumi pois.

Meidän luokka koristeli koko koulun serpentiinillä, joka oli kylläkin vessapaperia. Sitä roikkui kaikkialla. Saimme välitunnin aikaa siivota kaiken pois. Rehtorin ei tarvinnut kuin kuiskata käsky. Sen verran oli auktoriteettia pelissä. Otti päähän, purnasimme siivotessamme, mutta ei tullut mieleenkään protestoida. Kyllä me tiesimme mitä olimme tehneet. Se oli traditio. Rebeliä. Mutta joka vuosi sama toistui. Oli metkaa sotkea vaikka takuuvarmasti tiedettiin, että siivousnakki napsahtaa.

Tähtitorninmäki Helsinki
Tähtitorninmäki Helsinki

Mitä tapahtuu nykyään? Tähtitorninmäellä on vietetty nahkiaisia eli nasujaisia ja koko tienoo näyttää ja haisee Ämmäsuon kaatopaikalta. Maa on peitetty muoviroskalla, jugurtilla, vehnäjauhoilla ja kanamunilla. Haju on sanoin kuvaamaton. Ja paikan siivoavat Helsingin kaupungin siistijät. Voi kuinka suloista. Keskustan koulujen pikku nasuset sen sijaan nukkuvat vällyjen alla pitkiä lauantaiuniaan ja menevät ehkä brunssille, kun heräävät, se on niin trendikästä.

Tähtitorninmäki Helsinki
Tähtitorninmäki Helsinki

Tapasin eilen erään kosmetologikoulun opettajan. Hän kertoi mitä oli opettanut edellisenä päivänä koulussa. Räsyn käyttöä ja puhdistusta. Koulun siivouskaapissa oli ollut riepu, joka oli litimärkänä valunut sinistä vettä pitkin kaappia. Ja siis LITIMÄRKÄ, valuva riepu. Siinä oli sitten käyty läpi kuinka riepu pestään, kierretään kuivaksi ja sitten pyyhitään lika. Sen jälkeen edellinen toistetaan ja riepu laitetaan kuivumaan. Samana päivänä eräs oppilas oli kysynyt lounastunnin jälkeen haarukka kädessä heiluen, mitä tekisi käytetylle haarukalle, kun tiskikone oli jo päällä. Seuraavaksi opeteltiin sitten tiskausta. Ja nämä kullannuput ovat pian tekemässä kasvohoitoja ja meikkejä asiakkaille. Mahtaa olla hygienia kohdillaan. On siinä opettajalla sarkaa.

Tähtitorninmäki Helsinki
Tähtitorninmäki Helsinki

Mielestäni niiden oppilaiden perheet, joiden lapset ovat valinneet kaatopaikan paikaksi Tähtitorninmäen omatoimisesti, saisivat maksaa siivouksen. Toki on vaikeaa löytää täsmälleen ne nuppuset, jotka ovat kaiken takana, mutta koulut ja luokat tiedetään. Koko luokka voidaan laittaa jakamaan kustannukset. Vaihtoehtona katujen ja puistojen siivousta yhdyskuntapalveluna kouluaikojen ulkopuolella. Mutta eihän se käy. Tiedän tiedän. Hyvä rangaistus olisi myös se, jota meidän perheessä käytettiin varsin menetyksekkäästi. Siinä käytettiin tehokkaasti häpeää. Jos oli tehnyt typeryyksiä sai seista paikoillaan, kun siskot ja äiti osoittivat sormella ja sanoivat erittäin hitaasti ja venyttäen: hyyyyyyyiiiiii. Sitä saattoi jatkua muutamia minuutteja. Ai että kirpaisi.

 

Sanattomaksi vetää tämä.

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

6 kommenttia

 1. PiitiS 26.08.2017

  Just näin

  Vastaa
 2. Heidi 26.08.2017

  Samanlaisista elämyksistä sai näköjään nauttia Suomenlinnassa.
  Näin nykyajan nuppusia kasvatetaan. Saa käyttäytyä kuin maailman napa, eikä mistään joudu vastuuseen. Just luin erästä blogia, jossa harmiteltiin kun perheen teini ei mökillä osaa ottaa muuta perhettä huomioon, vaan pitää mökää huoneessaan läpi yön useista kielloista huolimatta. Mitkä olivat seuraukset? Teinille tilattiin ja pystytettiin ihan oma pieni mökki pihapiiriin. Ei kannatakaan noudattaa sääntöjä eikä ottaa muita huomioon, kun tuloksena on mahtava palkinto. Sääliksi käy vaan niitä, jotka joskus joutuvat asumaan kyseisen teinin naapurissa.

  Vastaa
 3. Päivi 26.08.2017

  Ihan uskomatonta käytöstä!!! Onko tällaista ollut aiempinakin vuosina? Asun täällä kauempana ja rakastan Hesaa, usein vietämme siellä nautinnollisen ylellisiä hotelliviikonloppuja kauniita rantoja, puistoja, toreja ja liikkeitä kierrellen. Vappuhulinat toki tiedän mutta tällaisesta sikailusta en ollut kuullutkaan, eikä omana lukioaikana tuollaista kyllä täällä länsirannikolla tehty.

  Nythän on turistiaikakin, voi luoja mitä mahtanevat ajatella! Myönnettävä on että aiemmin on jo harmittanut Espaan nykyään nurmelle leiriytyminen, miksei penkit riitä..näyttää aika omituiselta ja varsinkin pussikaljoittelu keskellä pääkaupungin upeinta puistoa. Eipä moista muissa maissa juuri keskustoissa näe.

  Vastaa
  • Teija 27.08.2017

   Tuo ei pidä kyllä paikkaansa ettei muissa maissa oleilla puistoalueilla keskustassa. Asuin useamman vuoden Kölnissä ja siellä juuri ihastutti ihmisten ihana levittäytyminen puistoalueille pikinikille ja viettämään aikaa. Ihan kaupungin keskustaan. Oluiden ja kuohareiden kera. Tuohan on juuri ihanaa, että Suomessakin näin. Vaikka sitä täällä ”nätisti” pussikaljoitteluksi kutsutaan ;). Sikailu on tietenkin eri asia.

   Vastaa
   • Päivi 27.08.2017

    Tarkoitin pussikaljoittelulla juuri sitä itseään. Sisältää sen ettei mitään tehtyjä roskia kerätä ja humalatilaa hartaan ja se näkyy sekä kuuluu. Tähän ilmiöön ei juurikaan muualla maailmalla suurissa kaupungeissa saati niiden keskustojen paraatipaikoilla ja puistoissa törmää. Vaikka olen Ennen oli kaikki paremmin-vollotukseen liian nuori, olisipa silti mukava että tietyt paikat olisi kielletty näiltä viihtymisleireiltä. Espa ollen yksi niistä.

    Vastaa
    • Jabba 28.08.2017

     Lissabonissa kun menet mihin tahansa puistoon,niin kokaiinia tullaan myymään alta yksikön.

     Vastaa