Saarenmaan matkavinkit 2 ja kuinka sinne pääsee

IMG_7511

Jos lähdet omalla autolla, varaa Eckeröltä autolle ja matkustajille paikat ja aja Länsisatamaan viimeistään tuntia ennen laivan lähtöä. Suosittelen aamun ensimmäistä lähtöä klo 8.30. Osta etukäteen lippu myös Saarenmaan lauttaan, ne ovat joskus varsin varattuja. Kun laitat ostoa tehdessäsi myös puhelinnumerosi ja auton rekisterinumeron niille varattuihin paikkoihin, puomit Virtsun satamassa aukeavat automaattisesti ja pääset laivaan tosi sujuvasti.

Jos päätät taittaa matkan bussilla, kävele Eckerön m/s Finlandiaan viimeistään puoli tuntia ennen laivan lähtöä.

Matka sujuu Eckerön kauniilla m/s Finlandialla mukavasti. Laivalla on leppoisaa. Bar Nosturissa sekä Telakka baarissa on elävää musiikkia ja päivä tuntuu kivasti pitemmältä, kun se alkaa heti aamusta ihan kunnolla. Elämyksiä ei tarvitse odotella. Esiintyvät artistit voit tarkistaa täältä.

Eckeröllä on aina elävää musiikkia ja hyvä fiilis!
Eckeröllä on aina elävää musiikkia ja hyvä fiilis!

Yksi ohjelmanumero on tietysti syöminen – laivan buffet on kerrassaan loistava – olen kertonut siitä aiemmin täällä.Laivalta on hyvä jatkaa matkaa vatsa täynnä kohti Saarenmaata.

Ostoksia voi tehdä sekä laivan kaupassa että PopUp Shopissa. Nyt ostin tyttärelleni meikin puhdistukseen Sensain kaksoispuhdistus tuotteet ja puhdistusliinan, joilla iho puhdistuu perusteellisesti, mutta hellävaraisesti. Käytän samoja tuotteita itsekin. Lämmin suositus!

IMG_7271
Uutuuksia ja ihanuuksia
Uutuuksia ja ihanuuksia
Saunatekstiilit on kiva kesätuliainen.
Saunatekstiilit on kiva kesätuliainen.
DSC02163 DSC02156

Itselleni ostin Edbladin ihanat kaulakorut. Mökkituliaisiksi suosittelen Finlaysonin Tamminiemi saunatekstiilejä, jotka ovat 50% puuvillaa ja 50% pellavaa. Laudeliinat, saunatyynyt ja pyyhkeet toimivat hyvin kaikissa saunoissa.

Kun ajat ulos laivasta Tallinnan satamassa, suuntaat kylttien mukaan kohti Pärnua. Moottoritiellä alat seurata viittoja kohti Saarenmaata ja Virtsun satamaa, jonne matka kestää noin kaksi tuntia. Nopeusrajoitukset ovat 50, 70, 90 ja 110km/h niitä ei aina ole merkitty, mutta taajamamerkin alueella saa ajaa 50km/h, vain moottoritiellä saa ajaa 110 km/h. Sakkoja rapisee helposti.

Jos haluat käyttää bussia, sekin on helppoa ja vaivatonta. Kävele satamasta bussiasemalle Bussijaam ja käy matkalla keskustorilla ostamassa vähän matkaevästä, koska tori on niin ihana ja bussimatka kestää neljä tuntia. Bussilipun Saarenmaalle voi ostaa netistä ja lippu maksaa 10-16€ per suunta, hintaan sisältyy Saarenmaan lauttamatkan hinta.

Tallinnan bussiasemalle jaksaa hyvin kävellä satamasta. Toki taksillakin pääsee!
Tallinnan bussiasemalle jaksaa hyvin kävellä satamasta. Toki taksillakin pääsee!
Torilta eväitä matkaan!
Torilta eväitä matkaan!

Saarenmaan lautta lähtee siis Virtsusta ja se seilaa noin kaksi kertaa tunnissa. Matka kestää 25 minuuttia ja laivassa on ravintola. Syömme siellä perinteisesti seljankan ja lohileivän ja juomme kahvia. Joskus syömme myös pankooki ja muusi eli lätyn ja hilloa.

Oh mikä tyyni päivä! Lautta tulossa Kuivastuun.
Oh mikä tyyni päivä! Lautta tulossa Kuivastuun.
Seljanka ja lohileipä ovat säilyneet Saarenmaan lautan ravintolan menussa muuttumattomina 12 vuotta!
Seljanka ja lohileipä ovat säilyneet Saarenmaan lautan ravintolan menussa muuttumattomina 12 vuotta!

Lautta menee Kuivastun satamaan Muhun saarelle, josta on Kuresaareen matkaa noin 75 km ja matka kestää n. 45 min. Matkan alkupäässä, yhdentoista kilometrin kohdalla on Liivan kylä.  Jos olet autolla, kannattaa pysähtyä. Kesäpäivinä siinä myydään upeita koreja, joskus myös Saarenmaan kuulua ihanaa hunajaa. Käsityöliikkeessä myydään ihania käsitöitä, katajasta valmistettuja keittiötarvikkeita ja esimerkiksi upeita kansallispukuja sekä niihin kuuluvia tossuja. Tossuissa on nahkapohjat ja kauniit kirjailut ja ne ovat täysin käsintehdyt. Olen käyttänyt niitä kotitossuina vuosia. Nahkapohjan takia niissä voi piipahtaa myös ulkona.

Koreja!
Koreja!
Muhun peitto on upea käsityö. Olen aina halunnut sellaista, mutta hinta on kova, eikä ihme! Sen sijaan tossuja minulla on useita pareja.
Muhun peitto on upea käsityö. Olen aina halunnut sellaista, mutta hinta on kova, eikä ihme! Sen sijaan tossuja minulla on useita pareja.
Lämmintä Saarenmaan leipää! Niin hyvää. JOs sen ostaa kotimatkalla, se säilyy loistavasti kotiin saakka - ellei sitä syö matkalla - tuoksu on uskomaton!
Lämmintä Muhun leipää! Niin hyvää. Jos sen ostaa kotimatkalla, se säilyy loistavasti kotiin saakka – ellei sitä syö matkalla – tuoksu on uskomaton!

Kulman takana on kahvila ja leipomo. Leipomossa myydään lämmintä Muhun limppua 2,50€/kpl (muistaakseni ottavat vastaan vain käteistä – varaudu!) ja se on niin hyvää, että järki lähtee! Sitten voikin ajaa yhtä kyytiä Kuresaareen saakka. Muhulta Saarenmaalle johtaa kaunis maasilta, jonka molemmin puolin aukeaa lavea merimaisema jossa pesii sadoittain joutsenia.

Kuresaare on pieni suloinen kaupunki, jossa kaikki on lähellä. Minun suosikkipaikkojani ovat:

Tori, josta ostan kantarelleja, mustikoita, mansikoita ja metsämansikoita. Sieltä saa myös oikeasti kokonaan käsintehtyjä villapuseroita, jossa ei ole konesaumoja. Ne ovat ikuisia! Upea lettineuleeni maksoi 60€.

mun ihanin Saarenmaa villapaita ♥️
mun ihanin Saarenmaa villapaita ♥️

Rahva Raamat on melkein toria vastapäätä pienen liikekeskuksen toisessa kerroksessa. Se on ihana kirjakauppa, jossa voi istua lukemassa kirjoja ja nauttia elämästä. Ostin tällä kertaa kaksi Saarenmaata käsittelevää kirjaa ja englanninkielisen leivontakirjan. (Osaan leipoa myös vironkielellä – se on ihan helppoa!)

Rahva raamat -kirjakauppa on samassa talossa kuin R-kioski, josta saa usein ostaa päivän vanhan Hesarin
Rahva raamat -kirjakauppa on samassa talossa kuin R-kioski, josta saa usein ostaa päivän vanhan Hesarin
Kirjavalokoimaa on monella kielellä.
Kirjavalokoimaa on monella kielellä.

Koluan muutamat antiikkikaupat ja ostan aina jonkun pienen jutun.  Kauba- kadun varrella on  kaksi antiikkikauppaa, pellavakauppa, ihana kahvila ja muita liikkeitä. Se kannattaa kävellä päästä päähän.

Lempiravintoloitamme keskustassa ovat: Castello, jolla on erittäin viehättävä sisäpiha. Chameleon, josta saa myös sushia. Ku-Kuu josta voi ihailla Piispanlinnaa ja John Bull Pub. Georg Ots Spa hotellissa on myös aivan loistava ruoka.

Castellonherkullinen possunsisäfile-annos.
Castellonherkullinen possunsisäfile-annos.
Makirullia Chamelonin tapaan.
Makirullia Chamelonin tapaan.

Roomassaaren jahtisatamassa on merellinen kahvilaravintola, jossa olen syönyt elämäni parhaat letut ja pelannut lautapeliä vironkielellä – ei meinannut naurusta tulla loppua, kun ei se kieli oikein minulta taivu! Sinne on keskustasta matkaa 5km, joten pyörä tai auto on hyvä olla. Pyöriä voi vuokrata Kuresaaren bussiaseman vieressä olevasta vuokraamosta.

Viileän mutta aurinkoisen päivän iltana ei jahtisataman ravintolassa ollut ruuhkaa. Istuimme sisätiloissa.
Viileän mutta aurinkoisen päivän iltana ei jahtisataman ravintolassa ollut ruuhkaa. Istuimme sisätiloissa.

Saarenmaalla on kolme minulle rakasta rantaa, jotka ovat upeita luontokokemuksia. Panga Pank, Ninase Pank eli Tagarannan törmä ja Sõrve säär ovat kaikki noin kolmen vartin ajomatkan päässä Kuresaaresta. Matkaa tehdessä tulee samalla ajaneeksi saaren poikki ja näkee hienosti saaren erityisyyden. Pangalla ja Sörvessä on kahvilat. Kaikissa näissä paikoissa kannattaa jalkautua ja lähteä kävelemään rantaa pitkin. Maisemat ovat ihanat. Sään mukainen pukeutuminen on tarpeen – mereltä tuulee joskus kovaa.

Panga Pank
Panga Pank

Jos on tullut bussilla, voi vuokrata auton Kuresaaresta edullisesti täältä ja tehdä muutaman retken kaupungin ulkopuolelle. Päivässä ehtii paljon!

Kuresaaressa kannattaa kävellä muuallakin kuin muutamalla pääkadulla ja raatihuoneen aukiolla. Sivukaduilla voi ihastella vanhoja taloja ja niiden kauniita pihoja. Osa taloista on remontoitu ja osaa ei. Talojen muodot ja mittasuhteet on kiinnostavia.

Uusin tulokas Kuresaaressa on Uba ja Humal olutkauppa ja pubi. Saatavana on uskomaton määrä oluita eri maista.

IMG_7798 IMG_7430 IMG_7439 IMG_7428

Kuresaaren näkyvin nähtävyys on ehdottomasti upea Piispanlinna. Kauniilla ilmalla sen linnanpihaan ja vallihautojen reunoihin on hauskaa tutustua ja sadesäällä sen museo on äärettömän kiinnostava. Siellä pidetään myös Saarenmaan oopperapäivät.

Saarenmaalla pärjää englannilla paremmin kuin suomen kielellä, vaikka ravintoloissa osataan myös aika kivasti suomea. Autoilijan on syytä muistaa, että jalankulkija on Saarenmaalla ja koko Virossa etuoikeutettu. Jos suojatien merkissä on huomiokehykset jalankulkija on päästettävä välittömästi ylittämään katu. Se voi olla vaaranpaikka, sillä virolaiset ovat niin tottuneet tähän, etteivät välttämättä edes katso pysähtyykö auto vai ei.

IMG_7823

 

Kauniita kesäretkipäiviä toivotellen

♥️

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

10 kommenttia

 1. pipsa 27.06.2017

  Hei Hanna Tämä kommentti ei nyt ihan kuulu tähän asiaan mutta kuvataanko suomen kauneinta kotia ollenkaan tänä kesänä kysyy pipsa.

  Vastaa
  • hannasumari 27.06.2017

   Hei Pipsa – ei kuvata 🙁

   Hanna

   Vastaa
 2. Kastehelmi 27.06.2017

  Ihana kirjoitus – kiitos! Mieleni on tehnyt Saarenmalle jo pitkään (täytyy tunnustaa, etten ole koskaan käynyt). Tämän kirjoituksen jälkeen on pakko päästä kesällä käymään, vaikuttaa niin ihastuttavalle paikalle.

  Vastaa
  • hannasumari 27.06.2017

   Hienoa! Kannattaa!

   Hanna

   Vastaa
 3. MarikaH 27.06.2017

  Tämä tuli kuin tilauksesta, kiitos! Saarenmaa on suuntana myöhemmin kesällä 🙂

  Vastaa
  • hannasumari 27.06.2017

   Oi miten hienoa kuulla! Tere tulemast!

   Hanna

   Vastaa
 4. Johanna 27.06.2017

  Ihana paikka! Tuonne on kyllä ihan pakko päästä 🙂
  Vinkkisi olivat erinomaisia!

  Mukavaa kesän aikaa niin Saarenmaalla kuin Suomessakin 🙂

  Terveisin, Johanna

  Ps. Nuo Sensain tuotteet täytyy ostaa, kuulostavat niin hyvälle.

  Vastaa
 5. Nimetön 27.06.2019

  Ostan aina bussilipun Lux linjalle, se on kaikesta parempi ja ruokkapaikkana suosittelen La Perla ravintola Kuressaaren keskuksessa.

  https://kauneushoitolacare.ee

  Vastaa
 6. Nimetön 09.07.2019

  Hyvä eckerö mainos oli tämä blogin aloitus.

  Vastaa
  • hannasumari 09.07.2019

   Kiitos!
   Kyseessähän on Eckerön kanssa tehty kaupallinen yhteistyö, joten niinhän sen silloin tuleekin olla.
   Hyvää matkaa!
   Hanna

   Vastaa