Seksuaalista häirintää ja uhriutumista

Aamuyön unettomina tunteina päässä alkoivat kiertää ajatukset naisten seksuaalisesta häirinnästä ja siitä, kuinka siihen suhtaudutaan.

Mikä ihme siinä on, että häirintää ei kaikissa piireissä voida ottaa tosissaan. Vähättely on edelleen täysin yleistä. Joku letkauttaa, että no höpö höpö, ainahan sitä on ollut! Jo lapsesta saakka pojat ovat tyttöjen helmoja nostelleet. Ja pam – siinä sitä ollaan ihan ytimessä. Juuri niin ollaan tehty ja yhtä kauan tytöt ovat sitä inhonneet.

Nyt, kun asia yhtäkkiä on nostettu pöydälle, minua hämmästyttää tämä vähättelijöiden kaarti ja kova poru. On ihmisiä, jotka ovat huolissaan siitä, että flirtti loppuu, että naisille ei voi enää sanoa mitään, ettei tuomittaisi ahdistelijaksi. Ettei elämä nyt vaan mitenkään muuttuisi tylsäksi ja rajoitettaisi liikaa. En tiedä ovatko ihmiset tulleet hulluiksi vai mitä tapahtuu! Onhan maailma täynnä miehiä, jotka ovat aina kyenneet kunnioittamaan naisia sekä erottamaan oikean ja väärän tavan lähestyä.

Erittäin hämmentävää on se, mitä tapahtuu, kun julkisuuden henkilö joutuu epäasiallisen käytöksensä vuoksi jäämään pois TV-ohjelmasta. Hän myöntää huonon käytöksensä. Pian hänet siirretään syrjään myös toisesta produktiosta. Eli kerrankin tehdään jotain oikein. Ei paineta villaisella, vaan reagoidaan. Annetaan viesti, että ei hyväksytä tällaista toimintaa.

Mitä sitten tapahtuukaan. Mies, joka on ensin myöntänyt käyttäytyneensä typerästi alkaa vähätellä asioita ja kokee itse tulleensa väärin kohdelluksi. Asiat joista häntä syytetään, ovat tapahtuneet kauan sitten, häntä ei ole asetettu syytteeseen tai tuomittu rikoksesta. Hän toteaa, että on jo menettänyt kunniansa ja työnsä ja tästä hän syyttää mm. somen negatiivista voimaa.

Mutta olisiko kuitenkin niin, että hän menetti kunniansa jo silloin kauan sitten ihan omalla käytöksellään?

Nettikeskusteluissa häntä puolustetaan sanoen, että näin ihmisiä ei saa kohdella, on kohtuutonta, että hän menettää työnsä. Mutta hyvät ihmiset, on kohtuutonta, että naisia kohdellaan vuosisatojen perinteen mukaisesti härskisti aina vaan. On kohtuullista, että se lopetetaan, että sellainen käytös tuomitaan, koska niin ei saa tehdä.

Tällaisissa tapauksissa tapahtuu aina sama asia. Uskotaan että syytökset eivät ole tosia ja jos olisivatkin, niin niiden väitetään olevan vahvasti liioiteltuja. Lisäksi ollaan sitä mieltä, että mitään ei ole tapahtunut, koska ketään ei ole raiskattu. Olen jotenkin sanaton tämän ajatusmaailman edessä. Juuri tämähän on se villakoiran ydin. On taisteltava oikeudesta saada olla rauhassa kaikelta ahdistelulta. On taisteltava oikeudesta koskemattomuuden oikeuteen, sekä sanallisen häpäisyn, että konkreettisen koskemattomuuden.

Onko ihme, että ahdistelusyytöksiä ei tule julki oitis, kun jotain ikävää on tapahtunut? Ei ole, koska asiahan kääntyy salaman nopeasti siten, että nainen on ollut tyrkyllä, hänellä ei ole huumorin tajua, hänellä on huono itsetunto ja sikäli kun mitään edes tapahtui, se on naisen oma syy. Ahdistelun kohteeksi joutunut nainen kantaa häpeää aivan samoin kuin koulukiusatut. Se tunne, että ei ole mitään, koska kiusataan, pitää huolta siitä, että suu pysyy kiinni. Häpeä ja ahdistus kannetaan yksin.

Nollatoleranssi tällaisen käytöksen hyväksymiselle kuulostaa raikkaalta ja antaa toivoa. Ja niinhän se menee, että niin makaat, kuinka petaat.

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 kommenttia

 1. Jarmo lapiolahti 29.10.2017

  Kyllä.oman tyttären koskemattomuus sai kolauksen.alle 18. Vuotiaana. Ei halunnut nostaa syytettä kun hävetti koko tapahtuma. Kaveri oli. Oli julia humalassa ei voinut puolustautua.emme saaneet vanhempana puuttua syytteen jättämiseen kun oli alle 18. Näin suomen laki.julia teki itsemurhan 18 vuotiaana.raiskaaja ei saanut mitään.

  Vastaa
  • hannasumari 01.11.2017

   Olen sanaton.
   Lämmöllä
   Hanna

   Vastaa
 2. Annu 29.10.2017

  Niin totta Hanna! Hyvä, että asioista keskustellaan ja epäkohtia nostetaan esille sekä reagoidaan. Mikään ei muutu, jos vaikenemme ja painamme villaisella. Toisen ihmisen kunnioittaminen on asia, jonka soisi jokaisen omaksuvan. Kiitos siitä, että otat rohkeasti kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

  Vastaa
  • hannasumari 01.11.2017

   Näinhän se on. Nyt tuntuu siltä että tämä kupla voisi puhjeta ja asiat oikeasti alkaisivat muuttua. Toivotaan niin!
   Hanna

   Vastaa
   • Minna 09.11.2017

    Taitaa olla turha toivo..herra jatkaa uhriutumista, ja yllättävän monet miehet ja varsinkin naiset rientävät puolustamaan ja syyllistämään naisia. Miten tää voi olla tätä??! Joku lohtu tulee siitä kun kuulin että konserttiensa katsojamäärissä asian käsittely kyllä näkyy. Että on niitä fiksujakin ihmisiä vielä, ei tarvitse möyhätä somessa, kunhan ajattelee kriittisesti itse.

    Vastaa
 3. Tuuli 29.10.2017

  KIITOS kiitos Hanna!!! Ihmettelin tätä täsmälleen samaa Metsäkedon tapauksessa: miten koko asia saatiin yhtäkkiä käännettyä jopa Maria Veitolan syyksi, hänhän tuntuu olevan persumeuhkaajille vahvana, keimailemattomana naisena ikuinen

  punainen vaate. Menee usko kanssasuomalaiseen, kuten monen muunkin asian yhteydessä mikäli seuraa kommentointia, mutta ehkä tässä on seuraus ovelasta harhautuksesta; on ”helppo” riehua tällaisten asioiden tiimoilta saati esim.soten, liikenteen tai postin yksityistämisen tai koulutusleikkausten, joita suurin osa näistä älyvaloista – joiden mielestä rasvaiset niljaiset ahdistelijat on aivan ok tyyppejä – eivät tajua ekaa tavua pidemmälle. Vaikkakin niiden asioiden sisäistämisella ja vaikuttamisella olisi merkitystä niin paljon enemmän kuin rientää ymmärtämään milloin koiran lailla kaikkea liikkuvaa nylpyttävää taiteilijaa, milloin sairaan sadistista golfaajaa hanhea teloittamassa. Tätä menoa en halua olla samaa kansakuntaa näiden roskien kanssa…

  Vastaa
 4. A Virtanen 30.10.2017

  Juurikin näin. Jättäisin pois esim työpaikalta pikkutuhmat vitsit, kaiken ylimääräisen koskettelun (pois lukien kättelyn ja tervehdys/läksiäishalauksen, jos on totuttu), vihvailevat katseet ja mittailut vaikka kuinka olisi sinkku ja haku päällä. Bileiltana voi sitten olla flirttailevan vitsikäs ja ehkä jos jonkin asteinen jää rikottu, niin ottaa kädesta kiinni ja kuiskutella. Ei missään nimessä mitään läppäsyjä suoraan tuntemattomille tai muuta törkyilyä.

  Vastaa
 5. Surupusero 30.10.2017

  Entäpä sitten kun poikavaltaisiin harrastuksiin tehdään miljardeilla hallit, kaukalot ja kentät.
  Maneeseja ei ole yhtään kunnan omistamaa tai kuntien tytäryhtiöiden sponsoroimaa.

  Ihmisten elämä, yksityisyys ja kotirauhakaan ei ole mitään, ihmisen kärsimys, kun joku laittaa kiusaamisen alulle, näiden sotaa imitoivien joukkuepelien muodossa. Joka johtaa aina vain isompaan häirintään ja kiusaamiseen porukassa. Sitä jonka kotirauhaa on eniten rikottu, kiusataan porukassa näiden hyväosaisten taholta.

  Järjestyslaki ja tieliikennelaki joutaa romukoppaan, vaikka itse muuttaisit käyttäytymistäsi ilman että lakikaan käskee, jos joku kärsii.

  Arjalaiset tuhosivat induslaakson kulttuurin tuhansia vuosia sitten, valkoisten miesten ja poikien väkivallalle ja häirinnälle ei näy loppua.

  Tietenkin pahuuden voi laittaa alulle vain ihminen, joka näkee toisten elämät pelinappuloina. Suurin osa pelaajista toivottavasti osaa kiittää siitä, että kaikki on helppoa.

  Lukekaa minna canthin lapsenpiika novelli ja miettikää, olisiko vaihteeksi valkoisten poikien aika palvella ja siivota ja hoitaa ja jättää sotiminen ja väkivalta myös joukkuepelien muodossa

  Vastaa
 6. ansku 31.10.2017

  Naisten ahdistelu on tasan tuomittava asia……mutta, sitten naisten täytyy itse myös kantaa kortensa kekoon. Kun katsoo naisten käytöstä, pukeutumista, kielenkäyttöä jne esim. laivalla, on pakko ihmetellä, ettei ole käynyt vielä hullummin ja useammin. Eli ”pestään suut saippualla”,
  käyttäydytään asiallisesti ja pukeudutaan fiksusti, niin olemme asian kanssa paljon vahvemmilla.

  Vastaa