Hän jäi putoavan lentokoneen alle ja muita kuulemisen arvoisia tarinoita

Äänikirjat Storytel -kuulokkeet blokkaa muut äänet pois
Hotellin sängyssä maistuu aamukahvi, verhot on jo auki, mutta usein kuuntelen kun on vielä pimeää.

Tie on mutkainen ja pomppiva ja on kamalan kuuma. Minulla päälläni kesämekko ja sandaalit. Reidet on liimautuneet auton tekonahkaisiin penkkeihin kiinni ja takapenkillä on vähän ahdasta. Matkaa on silti mukava taittaa, sillä radiosta tulee kuunnelma!

En tiedä paljonko tästä muistikuvasta on aikaa, mutta kauan siitä on. Kuka edes muistaa enää, että radiosta tuli kuunnelmia? Mutta hauskoja ne olivat, radionäytelmiä.

Nyt asiat ovat paremmin, kun ei tarvitse odottaa koska radiosta tulee jotain kiinnostavaa, vaan kuunneltavan voi valita itse. Rakastan äänikirjoja! Olen ladannut Storytel sovelluksen puhelimeeni ja juuri nyt kuuntelen sieltä henkeäni pidätellen Ulrika Björkstamin kirjaa Nouse nyt.

Kirjat vievät ihmisen muihin maailmoihin ja tuovat ajattelemisen aihetta, tai taukoa ajatuksiin, jotka jauhavat samaa rataa tai painivat työasioiden kanssa. Kirjan mukana voi matkustaa tuntemattomiin maailmoihin ja äänikirjat vapauttavat kädet ja silmät tekemään muita asioita sillä aikaa, kun korvat kuuntelevat.

Suomalainen Ulrika jäi Meksiko Cityssä putoavan lentokoneen alle. Hän sai hirvittäviä palovammoja kasvoihinsa ja kehoonsa, mutta selvisi hengissä. Hänen tarinansa saa minut haukkomaan henkeäni. Välillä itken, välillä ihmettelen, toistaiseksi en ole nauranut. Mutta kuuntelukokemus on ravisuttava. Minä pelkään kipua ja jotenkin tuntuu, että minun olikin kuultava juuri tuo tarina, jossa kipua on äärettömän paljon kaikilla tasoilla. Välillä voin käydä katsomassa Björkstamin Instagram-tiliä, jonka kuvissa hän nauraa ja tekee tavallisia asioita. Se helpottaa. Epäilen, että hurjimmat kohdat ja suurimmat oivallukset ovat vielä edessäpäin, olen kuunnellut vasta yhden kolmasosan kirjasta. Jos äänikirjat tai esimerkiksi Ulrikan tarina kiinnostaa, niin blogin lopussa on linkki, jonka kautta pääset tarinoiden pariin ilmaiseksi kuukauden ajaksi.

äänikirjat
Kuvauspäivät on pitkiä. Kun kuuntelen kirjaa kuvaustauoilla, saan omaa aikaa ja jaksan paremmin.
Äänikirjat
Kuvauksissa äänittäjämme Timur Serengil testasi Storytelin kuulokkeet ja kehui ne! Hyvin blokkaa muut äänet, hyvä tasoiset, hän sanoi.

Tarinoiden kuunteleminen on rauhoittavaa ne vievät kuulijan kokonaan toisiin maailmoihin, pois arjesta ja omista asioista, joita välillä pohtii ihan liikaakin. Hektisessä elämässä on hirveän tärkeää saada ajatukset välillä kokonaan pois totutusta ja antaa aivoille jotain uutta ajateltavaa, uusia virikkeitä. Äänikirjat ovat pelastukseni. Ehdin lukea viihtyäkseni oikeastaan vain lomilla. Arkena tekemistä on liikaa ja kun otan kirjan käteeni illalla sängyssä, se on ensinnäkin hankala asento ja toisekseen nukahdan hetkessä.

Kirjojen kuuntelu on ihan toinen juttu. Kuuntelen autoa ajaessani, kun teen ruokaa, kun matkustan. Silittäminen on muuttunut melkein intohimoksi, silloin voin rauhassa kuunnella. Jos ehtisin kutoa, kuuntelisin samalla. Kun istun lentokoneessa, laivassa tai junassa, oranssit kuulokkeet antavat minulle oman tilan keskellä hälyä. On tosi rentouttavaa olla omassa kuplassaan, katsella maisemia ja kuunnella kiehtovaa tarinaa.

Storyteliä on helppo käyttää. Tarina jatkuu aina siitä mihin kuuntelun on edellisellä kerralla lopettanut. Voin kuunnella myös useampaa kirjaa vuoron perään ja kerätä kirjoja omaan virtuaaliseen kirjahyllyyni. (Siitä kiva hylly muuten, ettei se kerää pölyä!) Minulla on siellä odottamassa jo iso pino opuksia.

Äänikirjat. Nouse nyt on pelottavan hieno tosikertomus ja selviytymistarina
Storytel kulkee mukana siellä missä puhelinkin.

Storytelissä on yksi erittäin kiinnostava ominaisuus, joka on mielestäni nerokas oivallus – uniajastin. Minähän olen aamuvirkku ja välillä se menee hiukan överiksi ja herään esimerkiksi neljältä, ilman mitään toiveita uudelleen nukahtamisesta. Mutta kun alan kuunnella rauhallista puhetta, nukahdan, kuin vahingossa. Voin nukkua vielä monta tuntia sen jälkeen. Olisi ikävää, jos kirja olisi loppuun luettu sillä aikaa. Mutta jos laitan ajastimen lopettamaan tarinan kuuntelemisen vaikka kahdenkymmenen minuutin päähän ja kuulokkeet korvilleni, voin nukahtaa rauhassa muita häiritsemättä. Kun alan taas kuunnella tarinaa pääsen yhdellä napin painalluksella siihen, mistä ajastus alkoi. Sitten vain kelaan eteenpäin siihen asti, missä olen nukahtanut. Tämä ominaisuus on unettomuudesta kärsivälle aivan nappi!

Kun matkustamme yhdessä Jarin kanssa, ovat aikaiset aamut aina ongelma. Herään kuudelta ja koetan antaa unirauhan hänelle. Joskus olen ottanut tyynyn ja peiton ja mennyt kylpyammeeseen lukemaan. Paljon muuta ei huoneessa voi toista herättämättä tehdä. Mutta kirjaa voi kuunnella. Siihen ei tarvita valoja.

Storytelin kirjavalikoima on jaettu seitsemääntoista eri kategoriaan, joista minua kiinnostavat eniten elämänkerrat, romaanit ja klassikot. Klassikoita on helpompaa kuunnella pikkuhiljaa, kuin lukea, tulee yleissivistyksen mustat aukot hoidettua vähän kuin sivussa. Dekkarit säästän lomalukemiseksi ja sen tulen varmaan tekemään Storytelin lukulaitteella, josta kerron myöhemmin lisää.

Äänikirjat. Kuunnella voi monessa paikassa ja -tilanteessa.

Kuuntelemalla on mahdollista myös opiskella kieliä koska valikoimassa on kielten oppikirjoja. Ja jos kiinnostaa kuunnella kirjoja muilla kielillä niin sekin onnistuu ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. (Olisipa muuten mahtavaa osata venäjää, se on minusta tavattoman kaunis kieli ja kaikkine äs-äänteineen tavattoman pehmeää kuuneltavaa.)

Ja sitten lahja sinulle lukijani – saat käyttää Storyteliä ilmaiseksi kuukauden ajan, kun klikkaat itsesi sisään Storytelin sivuille tästä linkistä: www.storytel.fi/hannasumari.

… niin ja ne kuunnelmat! Storytelissä voit kuunnella kaikki radioteatterin aikanaan tekemät Knalli ja sateenvarjo –kuunnelmat. Kutkuttavaa brittihuumoria ei luettuna vaan näyteltynä. Osissa mm. Kauko Helovirta, Pekka Autiovuori, Aila Svedberg, Pirkka-Pekka Peteluis ja Asko Sarkola. Voin luvata hulvattoman hauskoja hetkiä.

Minun kirjastossani nyt

Kaikki se valo jota emme näe / Anthony Doerr

Saatana saapuu Moskovaan / Mihail Bulgakov

Veritimantit / Jo Nesbø

Hopeaa vai lyijyä, kokaiinikuningas Pablo Escobarin elämä/ Thierry Noel

Sylvi Salonen Viimeinen diiva / Pirkko Vekkeli

Jarkko Ruutu / Tuomas Nyholm, Jarkko Ruutu

Aschwitzin viulu / Maria Àngels Anglada

 

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Aila 12.07.2018

  Mistä toi ihana asu on. Kiitos etukäteen.Aila

  Vastaa
  • hannasumari 12.07.2018

   Hei Aila!
   Kiitos! Asun merkki on Joseph Ribkoff. Koetan selvittää mistä asua saa. Palaan asiaan kun tiedän.

   Hanna

   Vastaa