Kadriorgin puisto – Tallinnan kaunein nähtävyys

Vietin taas ihanan kesäpäivän Tallinnassa. Kadriorgin puisto ja yläluokan asuinalue on jotain mitä Suomesta ei löydy ollenkaan. Aloitin matkan Eckerön M/S Finlandian kannella, jossa oli jo aamuyhdeksältä ihanan lämmintä, on tämä uskomaton kesä! Herkullisen aamiasen söin rauhassa laivan loungessa lehtiä lukien. Viihdyn sen kiireettömässä tunnelmassa. Se on hyvä alku matkalle, jonka tarkoitus on nimenomaan nauttia.

M7S Finlandian kannella todella viihdyttiin! Niin ihana ilma!

 

Tämä on parasta mitä tiedän aamulla. Loungen buffassa on myös mm. tuoreita hedelmiä, lohipiirasta, espanjalaista munakasta, kinuskitäytteisiä muffinseja ja erikoiskahveja.

 

Perillä suuntasin vanhan kaupungin tunnelmallisten katujen sijaan aivan päinvastaiseen suuntaan satamasta. Halusin nähdä Kadriorgin puiston ja sen 6000 ruusua. Kuvitelkaa mikä määrä!

Kadriorg on kaupunginosa, joka syntyi Pietari Suuren vaimolleen Katariinalle rakennuttaman 84 hehtaarin puiston ja upean barokkipalatsin ympärille. Pelkkä puisto on jo upea elämys, mutta lisäksi alueella on Viron parhaat taidemuseot, lasten museo, ihania ravintoloita ja sen katujen varsilla on vieri vieressä kauniita huviloita.

Kadriorgiin jaksaa hyvin kävellä, mutta sinne pääsee myös raitiovaunuilla 1 ja 3 Tallinnan keskustasta, jos haluaa säästää askeleita puistossa vaeltelua varten. Minä kävelin ja nautin alkupaloiksi ihanien talojen ja pihojen katselemisesta. Tsaarilla on vetovoimaa! Kun Pietari Suuri rakensi palatsin ja puiston, tuli muu ylhäisö perässä ja niinpä Kadriorgista (Katariinan laakso) muodostui se arvoalue, jota se edelleen on. Alueella on myös Viron presidentin linna.

Katariinalle rakennettu Kadriorgin vaaleanpunainen barokkipalatsi toimii nykyään Viron ulkomaisen taiteen museona. Rakennuksen ja sen edessä olevan muotopuutarhan esikuvana on ollut ei vähempää kuin Ranskan Aurinkokuninkaan Versailles. Puutarha on kyllä uskomaton, eikä mikään aivan vaatimattoman kokoinenkaan. Sen hiekkakäytäviä vaeltaessani tuntui kyllä erityisen juhlalliselta.

Museon aula

 

 

Puistossa kävely on rauhoittavaa ja vaikka Kadriorg on todella suosittu, siellä ei ole mitään tungosta, vaan suihkulähteiden solinasta saa kyllä nauttia rauhassa. Ja sitten ne 6000 ruusua ja niiden uskomaton tuoksu! Nautin suunnattomasti siitä kiireettömästä tunnelmasta, jonka tavoitin kävellessäni puistossa. Kun on kokoajan kiire ja paljon tekemistä, on ihanaa vain kulkea ja nauttia kauneudesta.

Kadriorgissa on muitakin museoita kuin palatsin ulkomaisen taiteen museo. Suurin ja kaunein on aina kiinnostava Kumu, jossa on myös erinomainen kahvila ja museokauppa,  Alueella on lasten museo, jossa on oma kahvila ja lastenpuisto, kaksi talomuseota, ja monta muuta. Kaikki museot ja kuvaukset niistä näet täältä

Kardiorg on myös lasten paikka. Heille n oma museo johon kuuluu leikkipuisto, mutta koko alue on autoton ja lapsille ihanteellinen.

 

Joutsenlammen äärellä voi nauttia lounasta tai kahvista leivosten kera viehättävässä Katharinenthalissa, joka on palatsin kukkapuutarhan vieressä. Tällä kertaa se oli täynnä, joten päätimme mennä ihan lähellä olevaan suosikkipaikkaani NOPiin. Pidän sen tunnelmasta ja ruoka on aivan huippuhyvää. Sieltä saa myös erittäin hyviä smuuthieita ja leivonniaset vievät kielen mennessään. NOPin ruoka on luomua ja lähiruokaa ilman lisäaineita ja siellä on myös kauppa, josta voi ostaa kotiin viemisiksi ihania herkkuja.

Kadriorgin puisto täyttää tänä vuonna 300 vuotta. Varsinainen juhlapäivä on ensi sunnuntaina 22.7. jolloin puistossa on paljon rentoa ohjelmaa ja konsertteja. Ohjelman näet täältä. Älä missaa tätä puistoa ja Kadriorgin aluetta, se on niin kaunis ja ihana. Päivä rauhallisessa puistossa, keskellä uskomatonta kauneutta antaa enemmän, kuin se aika, jonka siellä viettää. Ja se on myös erittäin edullinen arvokas loma. Risteilyn hinta Eckeröllä on alk. 19 € ja tuliaisia ei tarvitse raahata puistokävelyllä, vaan ostokset voi hankkia paluumatkalla laivasta. Itse ostin jälleen muutaman euron kasvonaamioita, jotka ovat ihan huippuluokkaa.

Ihania kesäpäiviä kaikille!

Hanna

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.