Mehevä punajuuri-vuohenjuustopiirakka

Ryhdyin leipomispuuhiin ja tuloksena syntyi tosi mehevä punajuuri-vuohenjuustopiirakka, jonka tarjosin juoksevan hunajan ja tuoreiden timjaminlehtien kanssa. Ihan älyttömän hyvää! Ja ihmekös tuo, aika perus makuparit tässä piiraassa. Täytteeseen tulee kivasti rakennetta murskatuista saksanpähkinöistä.

Hunaja

 

Leipominen on rentouttavaa
Sunnuntai Anni Helenan kakkujvehnäjauhot on uudessa pussissa, joka on tosi söpö.

Tämän piirakan leipomisessa ei ole mitään kommervenkkejä. Taikina on ns. sekoitettava voitaikina ja ohje siihen on äitini peruja. Vaahdotettuun kermaan sekoitetaan vehnäjauhot, leivinjauhe ja lopuksi pehmeä voi. Sitten nopea sekoitus ja siinä se on. Taikina saa levätä jääkaapissa sillä aikaa, kun täyte valmistuu.

Ohjeen taikina riittää kahteen 23 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkaan kuvioineen. Ohjeen voi tietysti puolittaa, mutta itse teen aina koko annoksen samalla vaivalla. Taikina säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän ja sitten voi tehdä uuden piiraan joko heti syötäväksi tai pakkaseen. Piirakkaan on myös helppoa kätkeä ruuan tähteitä ja tehdä ”tähtiruokia”. Niistä syntyy joskus ihan klassikoita, kun vaan kokeilee rohkeasti. Jos leipominen ja hyvät kokeillut reseptit kiinnostavat, löydät niitä lisää täältä.

Kun leivon, hemmottelen läheisiäni. Mehevä punajuuri-vuohenjuustopiirakka.

Tarjoilin piirakan hiukan jäähtyneenä ja valutin sen päälle aavistuksen hunajaa ja tuoreita timjamin lehtiä.

Täytteessä on keitettyjä punajuuria, joita saa ostaa kaupasta valmiina. Mutta tietenkin ne voi keittää myös itse. Punajuuria käsitellessä suosittelen esiliinan ja suojakäsineiden käyttöä.

Mehevä punajuuri-vuohenjuustopiirakka

200°C n. 30-40 min, vuoka 23cm ∅

Taikina

Taikinasta riittää kahteen piirakkaan. Täyte on laskettu yhtä piirakkaa varten

3dl kuohukermaa

1 tl leivinjauhetta

6,5 dl Sunnuntai Anni Helena Kakkuvehnäjauhoja

250g voita huoneenlämpöisenä

Täyte

4-5 kpl n. 750 g keitettyjä ja kuorittuja punajuuria

2 kananmunaa

½ tl kuivattua timjamia

½ tl suolaa

1,5dl murskattuja saksanpähkinöitä

200g pehmeää vuohenjuustoa

Voiteluun

1 kanamuna

hyppysellinen suolaa

1tl vettä

Tarjoiluun

Juoksevaa hunajaa ja tuoretta timjamia

❤️

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Tee taikinasta kaksi samankoista palloa ja litistä ne. Kääri taikinat kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

❤️

Raasta sillä aikaa jäähtyneet keitetyt punajuuret karkeaksi raasteeksi (käytä käsineitä). Laita raaste hetkeksi lävikköön, jotta liika liemi valuu pois. Murskaa saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi.

❤️

Siirrä punajuuriraaste kulhoon ja sekoita raasteen joukkoon kaksi raakaa kanamunaa, timjami ja suola sekä rouhitut saksanpähkinät.

❤️

Jauhota vuoka. Minulla on tapanani aina voidella ja jauhottaa vuoka, silloin piirakasta saa nostettuna helposti kauniita paloja. Kopauta vuokaa varovasti tiskialtaan reunaan lopuksi, että ylimääräiset jauhot varisevat pois.

❤️

Ota toinen levännyt taikina jääkaapista ja ota siitä 1/3  erikseen koristeita vartan. Kauli taikinasta reilusti piirakkavuoan kokoinen pyörylä jauhotetulla pöydällä. Irrota aina välillä taikina pöydästä, heitä alle vähän Anni Helenan kakkujauhoja, käännä taikina ja kauli taas, kunnes pyörylä on niin suuri, että se peittää vuoan sekä riittää varmasti myös reunoille. Taikina saa olla noin 3-5 mm paksu.

❤️

Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan. Painele se hyvin vuoan reunoja vasten ja leikkaa terävällä veitsellä liu’uttaen, ylimääräinen taikina pois.

❤️

Laita vuokaan puolet punajuuritäytteestä ja levitä sen päälle vuohenjuusto murusina. Lisää sitten loput punajuuritäytteestä.

❤️

Kauli loput taikinasta n. 3-5 mm paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä pienellä veitsellä lehden muotoisia kuvioita. Kuvioi lehtien pintaan veitsellä lehtiruoti ja nosta lehdet piirakan pinnalle.

❤️

Riko kananmuna kulhoon, lisää ripaus suolaa ja vettä ja sekoita haarukalla. Voitele taikinalehdet ohuesti munalla.

❤️

Paista piirakkaa uunin keskiosassa 30-40 minuuttia 200 asteessa kunnes sen pinta on kauniin kullan keltainen ja täyte on hyytynyt.

Tarjoile piiras vähän jäähtyneenä ja valuta sen pinnalle hiukan hunajaa ja ripottele tuoreita timjaminlehtiä. Piirakka on hyvää myös kylmänä.

❤️

 

Ihania onnenhetkiä keittiöön ja ruokapöytään makoisan piirakan seurassa!

❤️

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *