Paras päivän reissu Tallinnaan – tuliaisena sinulle ihana kakkuresepti

 

Päiväristeily Tallinnassa on ihana loma

Vietin taannoin maailman ihanimman päivän Tallinnassa. Tässä siis ohjeet ihanaan Tallinna-päivään sekätuliasena kakkuresepti.

Oli mun syntymäpäivä ja matka oli aivan täydellinen. Halusin tehdä kaksi asiaa: syödä hyvin ja nähdä satumaisen, digitekniikalla toteutetun näyttelyn Monet2Klimt.

Matka alkoi Eckerön loistavalla aamiaisella runsaasta buffet pöydästä. Meri kimmelsi ja me nautittiin herkkuja kaikessa rauhassa. Tykkään aika kevyestä ruuasta ja rakastan Eckerön aamiasbuffaa, koska siellä on pekonin, karjalanpiirakoiden, munakokkelin ja makkaroiden lisäksi myös hedelmiä, siemeniä, rahkaa jugurttia ja salaatteja.

Tuoreet hedelmät, marjat, rahka ja mysli on parasta!
Aamiasbuffetin salaatit on ihania ja kaikki ruoka tehdään laivalla, joten se on tuoretta ja raikasta.
Pienet suolaiset voileivät! Silliä ja matitahnaa ja kuohuviiniä! ihana aloitus!

 

Monet2Klimt –näyttely on uskomaton elämys, jossa upeiden ja rakastettujen mestareiden Claudet Monet, Vincent Van Gogh ja Gustav Klimt teokset on digitalisoitu ja ne heijastetaan kankaalle joka 360 astetta, joten pääset keskelle teoksia. Elämys on sanoinkuvaamattoman hieno. Taustalla soi klassinen musiikki ja sävelmät ovat kaikille tuttuja klassikoita. Teoksista on irrotettu yksityiskotia ja välillä olet keskellä maalauksesta lentäviä kirsikankukan terälehtiä ja välillä maalaukset kasvavat täysiksi yhdestä pienestä viivasta. Hullaannuin siellä täysin ja koska olimme siellä kahdestaan Jarin kanssa, aloin tanssia teosten ja musiikin ympäröimänä. Oheistan videon tästä hulluuden hetkestä!

Esitys kestää 45 minuuttia ja se jatkuu tauotta, joten sinne voi mennä koska tahansa. Näyttely on vanhan kaupungin keskellä, helpossa paikassa, osoitteessa Sauna tn 1 se on auki päivittäin klo 12-20 ja Lippu maksaa arkena aikuisilta 10,50 € ja viikonloppuna 12 €. Pelkästään tämän takia kannattaa hypätä M/S Finlandiaan ja seilata Tallinnaan.

Liput n. 12 €
Kuva ei kerro mitään, klikkaa linkkiä tekstissä tai katso mun hassu video!

 

Lounaan söimme yhdessä suosikkiravintoistani, Paju Villassa, joka ei petä koskaan. Rakastan heidän ruokaansa. Sen kauneutta, makua, annoskokoja miljöötä. Ruoka on erittäin hienoa, mutta tunnelma on rento ja hauska. En kestä mitään tekohienoilua tunnelmissa, enkä lautasilla, se on vaivaannuttavaa. Join jopa drinkin juhlan kunniaksi keskellä päivää ja voin kyllä suositella heidän espresso dry martiniaan erittäin lämpimästi!

Paju Villa sijaitsee Tallinna-Pärnu –tien varrella osoitteessa Vabaduse Puiestee 88 noin 10 minuutin ajomatkan päässä Tallinnasta ja sinne pääsee myös bussilla melkein oven eteen.

Lohta, perunamuhennosta ja kasviksia. Täydellistä!

 

Rakastan kakkuja ja virolaiset kakut ovat aivan omaa luokkaansa. Ne näyttävät usein kermahötöiltä ja mieleen voi hiipiä mielikuva imelän makeasta sokeripommista, mutta asia ei ole niin. Virossa sokeria käytettään leivonnaisissa selvästi niukemmin, kuin meillä. Kakut ovat raikkaita ja yllätyksellisiä. Lisäksi ne ovat edullisia. Kakkupala maksaa kahvilassa vain muutaman euron. Koska rakastan myös leipomista, maistelen kakkuja suurella intohimolla. Saatan jopa tilata kolme kakkua ja syödä kustakin vain kaksi lusikallista. Tiedän että joku voi tätä haaskausta paheksua, mutta matkapäiväni eivät riitä, jos saisin syödä kerrallaan vai yhden. Jos taas söisin lautaset tyhjiksi, eivät vyöni reiät riittäisi.

Huima kakkuparatiisi löytyy ihanasta Komeet kahvilasta Solaris Centerin neljännestä kerroksesta. Paikka ihan ykkönen. Maisema Tallinnaan avautuu silmien eteen suuren lasiseinän takaa. Kalustus on kaunis ja kakut on, kuin unelmista tehtyjä. Paikka on rauhallinen ja tyylikäs, siellä on nautinto istua kahville tai syömään. Jos en leipoisi itse, tilaisin kakut juhliini sieltä.

 

 

Kakkupala maksaa Komeetissa 3,90

 

Tuorejuustoa, valkosuklaata ja sitruskreemiä. Ei ylimakea vaan ihanan raikas!
Komeet on viihtyisä ja raikas
Hienot näköalat!

Illalla kotiin seilatessa herkuttelimme vielä Eckerön buffetissa ihanan illallisen. Pieniä annoksia kaikessa rauhassa. Viron 100-vuotisjuhlien kunniaksi Eckeröllä tarjotaan myös virolaisia herkkuja. Ja nyt minäkin teen niin. Virolainen hunajankakku on vertaansa vailla oleva herkku. Se todellakin sulaa suussa ja sopii kaikenlaisiin juhliin mainiosti.

Keula kohti kesää!
Mätiä, Akvaviitilla maustettua sillikaviaaria saaristolaisleivällä, Savumuikkusalaattia, Graavilohta ja hovimestarinkastiketta.

 

Porkkananappeja, Paistettua raakamakkaraa ja muhennettua kaalia.
Kevätkasviksia, Hauki-pinaattimureketta ja korvasienikastiketta
Hunajakakku sulaa suussa!
Tätä tarjosin kotona!

Virolainen hunajakakku

Lue ohje ensin kerran läpi ja ala vasta sitten leipomaan.

2 kananmunaa

1,5 dl sokeria

60 g voita

1 dl hunajaa

7 dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

 

Täyte

1,5 kg Creme Fraîchea (18 % rasvaa) (10 purkkia)

3 dl sokeria

 

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi kevyeksi vaahdoksi.

Sulata voi kattilassa ja lisää siihen hunaja. Kaada munasokerivaahto kattilaan kuuman voi-hunaja –seoksen joukkoon ja sekoita. Kuumenna seos kiehumispisteeseen ota pois liedeltä.

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan hyvin sekoittaen pienissä erissä. Anna taikina jäähtyä vähän, jolloin se paksuuntuu ja sitä on helppo kaulita.

Jaa taikina viiteen yhtä suureen osaan. Laita valmiiksi viisi leivinpaperia ja piirrä niihin ympyrät. Käytä muottina irtopohjaisen kakkuvuoan reunaa, niin että sen salpa on suljettu.

Kauli taikinasta neljä pyörylää, jotka mahtuvat piirroksien sisään. Viidennen kakkupohjan muodolla ei ole väliä, koska se rikotaan muruiksi kakun päälle.

Paista pohjia 5-7 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Kuta pidempi paistoaika on, sitä vahvemmin hunajan aromi tulee esiin. (Paistoin itse pohjia lähes 10 minuuttia, mutta paistossa on syytä olla tarkka, etteivät pohjat pala)

Anna pohjien jäähtyä.

Tällaisena kakku tulee jääkaapista!

Tee täyte sekoittamalla sokeri hyvin creme fraîcheen.

Laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjan päälle ristikkäin kaksi niin pitkää palaa muovikelmua, että saat paketoitua koko kakun siihen myöhemmin. Laita kelmun päälle arkki leivinpaperia ja kiinnitä sitten vasta vuoan reuna paikoilleen.

Nosta ensimmäinen kakkupohja vuokaan ja levitä sen päälle viidesosa täytteestä eli noin 3 dl. Tämä hetki voi tuntua epätoivoiselta ja kakun valmistuminen sellaiseksi, kun kuvassa näyttää, mahdottomalta, mutta anna mennä vaan. Se onnistuu!

Laita täyteen päälle seuraava pohja ja lisää taas täytettä. Tee näin, kunnes kaikki neljä pohjaa on vuossa ja kaada vielä sen päälle täytettä.

Kääri vuoka kelmuun ja laita kakku jääkaappiin 12:ksi tunniksi. Kun otat kakun jääkaapista, ihme on tapahtunut! Pohjat ovat pehmeät ja kakku on hyytynyt.

Avaa vuoka, ota kelmu pois ja siirrä kakku varovasti leivinpaperin ja lastan avulla tarjoiluvadille. Murskaa jäljellä oleva kakkupohja hienoksi jauheeksi ja päällystä kakku ja sen reunat muruilla. Leikkaa leivinpaperin ylimääräiset reunat pois ja vie kakku tarjolle.

Kuten täytteestä ymmärtää, kakku on täyttävää, mutta se ei ole raskasta, vaan ihanaa. Kovin suuria paloja siitä ei kuitenkaan kannata kerrallaan ottaa.

 

Head isu – hyvää ruokahalua!

Hanna

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 kommenttia

  1. Helena Kuitunen 05.06.2018

    Olipa kauniita ja maukkaaoloisia annoksia, niin että tuli ajatus ihan mennä maistelemaan paikan päälle! Tuo kakku, hunajakakku on taatusti herkullista ja kauniskin vielä. Kiitos Hanna positiivinen matkailija/motoristi ja upea nainen!

    Vastaa
  2. Antti Teittinen 05.06.2018

    Hyvää ruokahalua on viroksi: Head isu eikä HEAT isu!

    Vastaa
    • hannasumari 05.06.2018

      Autssss! totta! kiitos – korjataan!
      Hanna

      Vastaa
  3. Niina 01.08.2018

    Hei

    Mitä luulet, onnistuisiko tätä pakastaa? Tai onko parin päivän päästä, jääkaapista tarjottuna vielä hyvää. Aion kokeilla gluteiinittomilla jauhoilla

    Vastaa
  4. hannasumari 01.08.2018

    Hei Niina,
    Kyllä varmaan voi pakastaa, mutta kakku säilyy jääkaapissa hyvin ainakin viikon. Ja sitä kannattaa säilyttääkin nimenomaan jääkaapissa. Uskon myös että onnistuu oikein hyvin myös gluteenittomilla jauhoilla toteutenuna!

    Iloa leivontaan!

    Hanna

    Vastaa