Valkoinen valkoisena – kuinka valkoiset T-paidat pysyvät valkoisina?

Valkoinen valkoisena – vitivalkoisena! Kuinka valkoiset T-paidat pysyvät valkoisina  ja uudenveroisina kaksi vuotta ja ylikin.

Mun vaatekaapissa täytyy aina olla valkoisia T-paitoja ja paitapuseroita. Olen niistä tosi tarkka. Muoto, leikkaukset, materiaali, laatu ylipäätään ja sitten se väri. Valkoisen on oltava puhtaan valkoista ja lisäksi paitojen, myös T-paitojen, on oltava täysin sileitä. Kuinka valkoiset T-paidat pysyvät valkoisina? Siihen hommaan on omat yksinkertaiset konstinsa. (Niihin konsteihin ei kuuluu yhden punaisen/harmaan/mustan jne sukan lisääminen epähuomiossa koneeseen valkoisten sekaan, jolloin koneesta tulee vaaleanpunaista/ likaisen väristä/harmaata pyykkiä ulos… tämän konstin me kaikki osaamme!)

Toissakesänä tyttäreni sanoi minut nähdessään: ihana uusi valkoinen T-paita! Ja mutisi perään jotain sellaista että – mutta kun sen kerran pesee, se ei kyllä näytä enää samalta, se on niin tylsää.

Ja niinhän se helposti menee. Päätin tehdä testin ja katsoa kauanko paidat kestävät uudenveroisina. Kaapissani on mm. valkoinen paitapusero, jonka olen ostanut Münchenistä vuonna 2001 se on edelleen puhtaan valkoinen ja käytän sitä säännöllisesti. Mutta T-paidat on vähän eri juttu. Ja usein niitä kohdellaan kaltoin. Ne pestään helposti väärin tai huolimattomasti ja viikataan kaappiin. Siinä koko homman ydin onkin.

Kuinka valkoiset T-paidat pysyvät valkoisina

Kuinka niitä sitten täytyy hoitaa?

Juju on siinä, että koneeseen ei saa työntää valkoisten T-paitojen kanssa mitään muuta. Vain vitivalkoisia T-paitoja tai muuta vitivalkoista trikoota. Samaan aikaan pestävässä pyykissä ei saa olla mitään muuta väriä, edes vaivaisena ohuena raitana, eikä kone saa olla tupaten täynnä.

Pesuveden lämpötila voi olla 40 tai 60 astetta, mutta linkouksen kierrosnopeus ei saa ylittää 1000/min. Pesuaineen täytyy olla tarkoitettu valkopyykille. En ole huomannut eroa siinä, käytänkö nestemäistä pesuainetta, joka sisältää optisia kirkasteita vai pulveria, joka sisältää valkaisuainetta. Huuhteluaineita en käytä koskaan. Ne tekevät vaatteet veltoiksi. Ja kaikki pesuaineeni ovat tuoksuttomia.

Kun kone on pyörinyt, pyykki täytyy poistaa heti ja laittaa kuivausrumpuun n. 5 minuutiksi. Juuri siksi aikaa, että rypyt oikenevat ja paidat tulevat kuumiksi. Sen jälkeen T-paidat ripustetaan henkareille tai narulle/kuivaustelineelle kuivumaan. Jos ne ripustetaan kuivaustelineelle, paras tapa on laittaa ne narun yli kainaloiden kohdalta. Ei helmasta pyykkipojilla, koska ne venyttävät paidan pois omasta muodostaan.

Kuivat T-paidat silitetään ja ripustetaan henkarille. Jos on sitä tyyppiä, että silittää kaiken pyykin valmiiksi, täytyy toivoa, että kaapissa on niin paljon tilaa, että paidat mahtuvat roikkumaan ilmavasti, tai niihin tulee litistymisen jälkiä. Jos on sitä tyyppiä, joka silittää paidan, kun sitä tarvitsee, täytyy paidan saada jäähtyä ja kuivua silityksen jälkeen kunnolla tai se rypistyy heti päälle puettua ikävän näköiseksi.

Minä piilotan rakkaat valkoiset paitani kotona, ettei kukaan muu pääse niitä pesemään. Koska kukaan muu ei käsittele niitä, kuten itse teen! Minulle valkoinen T-paita on pusero, eikä rötkäle, joka heitetään päälle ajattelematta. Se ansaitsee hyvän kohtelun. Puhdas valkoinen paita on aarre, joka raikastaa ulkonäön, vaikka olisi väsynyt ja kurja.

Testissäni oli kuusi valkoista T-paitaa, jotka ostin COS:ilta ja yksi Hunkydoryn paita sekä Leviksen paita, jossa on kultainen painatus. Se kelpaa mukaan valkoiseen pyykkiin, koska painatus on muovia eikä kulta värjää. Leviksen paita on aika uusi, mutta muut siis vähintään kaksi vuotta vanhoja. Ja niin se on, että näillä systeemeillä paidat ovat pysyneet kuin uusina. Eli vielä ABC

 • Älä pese valkoisten paitojen kanssa mitään missä on mitään väriä
 • Käytä valkopyykille tarkoitettua pesuainetta
 • Älä linkoa kuin max 1000 kierrosta minuutissa
 • Laita paidat kuivausrumpuun viideksi minuutiksi
 • Silitä T-paidat aina

Jihuu! Näillä spekseillä se homma toimii!
Iloa pyykkipäivään!

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

 1. Nimetön 06.06.2018

  Hei Hanna 😉
  Oletko pessyt valkoista pyykkiä pyykkietikalla ?
  Terv. Valkoisen pyykin ystävä Isaela 😉

  Vastaa
  • hannasumari 06.06.2018

   Laitan joskus etikkaa tai pyykkietikkaa huuhteluveteen, varsinkin urheiluvaatteita pestessäni, mutta etikka käsittääkseni varsinaisesti puhdista mitään, vaan raikastaa. Korjaa jos olen väärässä!

   Hanna

   Vastaa
 2. Tarja H 06.06.2018

  Tärkeää on myös pitää pesukone puhtaana. Suuaukon tiivistekumeihin kertyy nopsaan ikävää likamössöä, joka harmaannuttaa valkoisen pyykin.

  Vastaa