Rapaperiaika! Hurraaa! Ihanat raparperikuppikakut vievät kielen mennessään!
Meidän pihalla kasvaa monta suurta raparperia ja siksi reseptejäkin on kertynyt tosi monta. Taimet on hiukan keisarillisiä, koska ne ovat alunperin Träskändan kartanon pihalta josta hain ne vuosia sitten. He lopettivat vanhainkodin keittiöpuutarhan pidon ja raparperin taimet olivat jäämässä nurmikentän alle. Me asumme kartanoa vastapäätä ja on jotenkin ihanaa, että nuo taimet ovat nyt täällä jatkamassa elämäänsä.
Raparperista on helppoa tehdä erilaisia piirakoita ja paistoksia ja ne ovat yleensä kaikki hurjan hyviä. Tällä kertaa tein kuitenkin kuppikakkuja, joiden sisään tulee raparperihilloketta ja inkiväärillä maustetun kuorrutteen päälle vielä haudutettua raparperia ja raparperisiirappia.

Kakut eivät ole suuritöisiä, vaikka se voi siltä kuulostaa. Ja voi että ne ovat hyviä! Sisällä olevan kirpeän hillokeen ja kuorrutuksen makeus on ihana yhdistelmä. Taikinaan tulee ranskankermaa, joka tekee kakuista meheviä.
Tykkään periaatteessa pienemmistä kakkusista kuin nämä jotka tein. Olisinkin käyttänyt mieluiten keskikokoisia muffinivuokia ja –peltiä, mutta se on jäänyt Saarenmaalle ja kotona oli nyt vain normaalia kokoa oleva pelti. Nämä sopivat erinomaisesti kevään juhlien tarjottavaksi, mutta silloin kannattaa tosiaan käyttää pienempiä vuokia, ettei vieraille tule ähky ja pienemmät kakkuset on myös helpommat syödä.

Jos teet näitä juhliin, voit leipoa ne kaksi päivää etukäteen ja säilyttää viileässä. Jos haluaa voi kuorrutuksen tehdä tarjoilupäivänä.
Aloita leipominen laittamalla paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin ja tee sitten täytteeseen tuleva hilloke.
Raparperikuppikakut
12 kpl normaalin kokoisia 18-24 keskikokoisia
Aloita leipominen laittamalla paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin ja tee sitten täytteeseen tuleva hilloke.
Raparperihilloke täytteeseen
3 dl pieneksi pilkottuja raparperin varsia
1 rkl sokeria
1-2 rkl vettä vettä
Laita kaikki ainekset kattilaan ja hauduta raparperit miedolla lämmöllä aivan pehmeiksi. Laita sivuun jäähtymään.
Kuppikakut
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
100g pehmeää voita
2 munaa
150 g ranskankermaa
1 tl vaniljasokeria
Sekoita jauhot, sokerit, suola ja leivinjauhe yhteen ja lisää joukkoon huoneen lämpöinen voi munat, ranskankerma ja vispaa kunnes taikina on tasainen. Minä laitoin kaiken yleiskoneen kulhoon ja käytin vispilän sijaan sekoitusmelaa.
Laita paperiset muffinivuoat muffipellin koloihin ja lusikoi tai pursota taikinaa vuokien puoliväliin saakka. Lisää sitten reilu teelusikallinen raparperihilloketta ja sitten jälleen taikinaa niin, että vuokaan jää hiukan nousuvaraa.
Paista muffineita 175°C uunissa, keskitasolla n. 20 minuuttia ja anna jäähtyä kunnolla.
Tee sillä aikaa kuorrutus
150g pehmeää voita
120g tomusokeria
200 maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1/2 tl jauhettua inkivääriä
Vatkaa voi koneella vaaleaksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vatkaa massa tasaiseksi. Lisää tuorejuusto ja inkivääri ja vatkaa jälleen tasaiseksi. Laita kuorrute pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla (kärki). Pursota kuppikakkuihin kuorrute korkeaksi keoksi. Nyt voit laittaa kakkuset jääkaappiin odottamaan hetkeksi.
Raparperinpalat ja –siirappi
2 dl pieniä raparperinpaloja varsien punaisesta osasta
0,5 dl vettä
3 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
Älä kuori rapaperista pois punaisia kuoria, ne antavat kauniin värin siirapille. Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna hautua hiljalleen, kunnes raparperit pehmenevät, mutta eivät mene hilloksi n. 5 minuuttia. Kaada seos siivilänläpi ja ota liemi talteen. Laita raparperit jäähtymään ja kaada liemi takaisin kattilaan. Anna sen kiehua siirapiksi n. 5-10 min. Sitä ei tule paljon ja se kaipaa vahtimista, ettei se pala pohjaan. Koristele kuppikakut raparperinpaloilla ja raparperisiirapilla.
Hyvää on – lupaan sen!
Hanna