Tallinnan parhaat – katso nämä 10 upeaa paikkaa ja lähde reissuun!

Tallinan parhaat paikat levittyvät laajalle. Tallinna on niin paljon enemmän, kuin sen suloinen ja inspiroiva vanhakaupunki. Ja jo päivän reissun saa tuntumaan suurelta seikkailulta, jos tekeekin jotain muuta, kuin samoaa vanhat tutut paikat tutulla tavalla. Monet sanovat, että Tallinna on pieni. Ei se ole. Tallinna on laaja ja siellä on paljon nähtävää. Ja jos ottaa alleen polkupyörän tai hyppää bussiin, ehtii nähdä ja nauttia enemmän, kuin kävellen.

Teletornilla oli peili-ikkunat – sain itsestäni ja fillaristani kuvan! Olin ihan innoissani tästä!
Tällä laivalla kun matkustat ja olet mun lukija, niin saat -20% alennusta hinnasta. katso ohjeet jutun lopusta!

Minä pistin fillarin laivaan ja lähdin polkemaan Piritan suuntaan. Matkalla on monta kaunista, ihmeellistä, herkullista ja koskettavaa paikkaa, jotka antavat paljon huippukokemuksia ja ajateltavaakin. Tule mukaan! ja jos ei pyörällä huvita tehdä tätä reissua, niin koko saman reitin pääsee yhdellä bussilla. Neuvot ja aikataulut blogin lopussa.

Pyörän ottaminen Eckerön M/S Finlandiaan maksaa 10 € ja pyörän vuokraus City Bikestä 6h/12€. City Bike sijaistee venekadulla ja sinne kävelee terminaalista alle vartissa.

Ensimmäinen pysähdys oli NOP lämminhenkinen ja menultaan moderni kahvilaravintola ja kauppa, joka luottaa luomuun. Heillä ei käytetä ruuanlaitossa mitään kemikaaleja lisä- tai väriaineita ja tarjolla on aina gluteenittomia, sokerittomia, laktoosittomia ja vegaanisia tuotteita.

NOPin kauppa on oikea aarre. Mun suosikkituliainen sieltä on ranskalainen, alkoholiton kuohujuoma, joka on granaattiomenista. Loistava vaihtoehto alkoholittomaksi juhlajuomaksi.

NOP on rento ja ihana!
Lehtikaalisipsejä
Hummusta ja sipsejä. Juomana punajuuri- ja kurkumalattea! Nam!

Pienen välipalan jälkeen lähdin polkemaan kohti Kadriorgin puistoa ja siellä olevaa taidemuseota. Jo pelkkä rakennus on oikea silmänilo puhumattakaan upeasta puistosta, joka on kuumana kesäpäivänä paras paikka mennä nauttimaan kauneudesta.

Olen kirjoittanut Kadriogin puistosta enemmän täällä. Puiston Japanilainen puutarha on paikka, jossa on erityisen hiljaista ja miellyttävää. Voisin kuvitella istuvani siellä tunteja. Joskus on hyvä lähteä pois kotoa ja miettiä asioita jossain muualla. Mieli ja keho virkistyvät ja elämä maistuu taas paremmalta. Reissu ei juuri lompakkoakaan rasita ja kun mun lukijat vielä saavat Eckeröltä koodilla HANNAS -20% alennusta risteilymatkoista, niin hintaa ei paljoa jää.

Museossa on pysyvä näyttely sekä ihania vaihtuvia näyttelyitä, mutta jo pelkkä rakennus on aivan upea.
Kadriorgin japanilainen puutarha on rauhan tyyssija.

Puiston ja museon jälkeen poljin pitkin merenrannassa olevaa väylää eteenpäin yhdelle koskettavimmista muistomerkeistä, jonka olen koskaan saanut kokea. En kirjoita, että näin sen, koska Kommunismin uhrien muistomerkki on niin koskettava, että soisin jokaisen ihmisen näkevän sen. Se ei ole vain patsas tai yksi asia. Se on suuri, jylhä ja vaikuttava kokonaisuus, joka ei jätä kylmäksi. Kokonaisuuteen kuuluu myös kommunistisen terrorin uhreiksi joutuneiden virolaisten upseerien muistomerkki.

Viro menetti neuvostomiehittäjän terrorin seurauksena viidenneksen reilusta miljoonasta asukkaastaan. Suuri osa uhreista on yhä nimettömissä haudoissa Viron ulkopuolella. Monumenttikokonaisuus muistaa kommunismin uhreja ja kehottaa pitämään mielessä vapauden ja ihmiselämän haurauden. Katso Viron Yleisradion kuvakooste avajaisista täältä. (Suosittelen!)

Kannattaa kiivetä tuonne ylös ja lukea ja katsoa. Ja toivoa että maailma muuttuisi paremmaksi paikaksi kaikille ihmisille.

Lähden polkemaan eteenpäin ja vielä viimeiseksi näen muistomerkin yhteydessä olevat lipputangot, joissa liehuvat Viron liput. Tangot on maalattu mustiksi. Äärettömän vaikuttavaa.

Seuraavaksi matkalla on Piritan luostarirauniot, joiden ohi olen posottanut autolla monet kerrat. Nyt päätän kaartaa raunioille ja tutkia ne. Sinne on pieni 2 €:n sisäänpääsymaksu, joka on suoritettava käteisellä. Kaivan ja kaivan laukkuni jokaisen kolon ja saan kuin saankin kerättyä summan kasaan. Alueella on syvä rauha. Siellä on ihanaa vain kävellä ja katsella, jos on kiinnostunut syvempään tutkimiseen, niin voi tutkia missä ja minkälaisissa huoneissa luostarissa on toimittu. Piritan luostari oli pyhän Liivinmaan suurin luostari, joka perustettiin vuonna 1407.

Vanhan luostarin vieressä on uusi luostari, jossa on myös majatalo. Sieltä voi vuokrata huoneen, jos kaipaa rauhoittumista. Modernit huoneet ovat askeettiset, mutta niissä on mm. internetyhteys.

Piritan luostarin rauniot. Käy sisään portista – se kannattaa.
Jännittäviä näkymiä ja ihania paikkoja ottaa valokuvia! harmi siinämielsää että olin yksin!

Luostarilta lähdin polkemaan Tallinnan Teletornille, joka on ollut aukko sivistyksessäni. En ole koskaan käynyt siellä. Tie tornille kulkee kauniin, tuoksuvan mäntymetsän läpi. Pyörätietä ei ole ja fiilis on vähän karu autojen ja turistibussien ajaessa ohi, mutta hyvin se meni. Matkalla huomaan myös, että metsässä on hienon näköisiä kuntopolkuja. Ne kiinnostavat, mutta tällä kertaa en ehdi niitä tutkia.

Teletornista näkyy kauas kauas. Ja jotkut joiden päätä ei huimaa voivat käydä kävelemässä sen reunalla. Jo pelkkä ajatus saa minut huonovointiseksi, koska mullahan on korkeanpaikankammo. Mutta ne joita se ei vaivaa, niin menkää toki. Liput torniin sekä sen äärelläkävelyyn voi ostaa netistä ennakkoon. Se kannattaa, niin ei tarvitse uhrata aikaa jonotteluun.

Tornissa on kahvila ja näyttelyitä, joten siellä voi viettää aikaa pidempäänkin. Söin kahvilassa caesar-salaatin kanalla ja se oli oikein maukas. Tornin kauppa oli houkutteleva, mutta en viitsinyt kuitenkaan ostaa mitään fillarin koriin rämisemään.

Siellä se torni pilkottaa! Oli helppoa suunnistaa, kun se näkyi koko ajan!
Kasvitieteellinen puutarha

Ylhäältä näkyi upeasti Tallinnan kasvitieteellinen puutarha. Kävin siellä viime syksynä, joten nyt en tehnyt sinne vierailua, mutta suosittelen paikkaa lämpimästi. Sisäänpääsymaksu on 5,50€. Puutarha on kaunis, inspiroiva ja siltä saa ideoita sekä kotipuutarhaan, että parvekkeille ja sisätilojen viherkasveista oppii paljon, kun nyt viherkasvit ovat sisustuksessa kuuminta hottia. Siellä on myös kahvila, josta saa suolaista ja makeaa.

Ihana pajumaja! Tällainen pitäsi tehdä omalle pihalle!
Mittakeppinä!
Kumma kurkku!

Vielä jaksoin polkea eteenpäin kohti Viimsiä ja pääsin ravintolalle, jossa en koskaan ole käynyt syömässä enkä ehtinyt sinne nytkään. Ravintola NOA on huippuravintola, joka seisoo kauniilla rantatontilla. Rakennuksen orgaaniset muodot korreloivat kiinnostavasti heidän ruokafilosofiaansa. Tämä on paikka, jota ei kannata jättää väliin ja josta on syytä varata pöytä. Samaan ryppääseen kuuluu useita, toinen toistaa parempia ravintoilta. Yksi niitä on Paju Villa, joissa olen vieraillut jo kymmenisen kertaa, koska se on matkan varrella, kun ajamme Saarenmaalle.

Tämä on peili, joka peittää roska-astian NOAn pihalla. Otin varmaan sata kuvaa itsestäni siinä. Että se on dorkaa ja samalla ihanaa!

Kun polkee vielä hiukan eteenpäin, tulee Viimsiin, jonka rannassa on niin ikään samaan ryppäseen kuuluva ravintola OKO ja upea, pitkä ja kaunis ranta. Vaeltelin rannalla kauan ja nautin joutsenten katselusta ja tyynestä merestä, kunnes oli aika lähteä jälleen kohti kotia.

Tallinnan parhaatTein pyörämatkani yksin ja siinäkin oli oma viehätyksensä, kun jalat polkevat pyörää saavat aivot aikaa ajatella ja toisaalta pää tyhjenee. Päivän reissu oli ihan huippu. Mietin jo jäisinkö yhdeksi yöksi Viimsin SPA hotelliin ja polkisin takaisin vasta seuraavan päivänä.

Reitin pituus on 22,5 km ja ilman pysähdyksiä sen ajaa reilussa tunnissa. Eli takaisin pääsee nopeasti, mutta menomatkalla aika riippuu tietysti siitä missä kaikkialla pysähtyy ja kauanko siellä viipyy. Saman reissun voi helposti tehdä myös bussilla. Linja-auto 1A kulkee väliä Virukseskus – Viimsi juuri tätä samaa reittiä. Aikataulut löytyvät täältä ja reittikartta täältä. Minun pyöräilemäni reittikartta on täällä.

Tallinnan parhaatKyllä oli mukavaa päästä istumaan M/S Finlandian loungeen. Taisin nukahtaa siihen tuoliin, koska koska säpähdin siihen, kun joku kuorsasi! Ihan oikeasti – ai että oliko noloo! No olihan se ainakin hauskaa!

Lähde reissuun! Näin saat matkasta alennuksen:

Päivä Tallinnassa -risteily tai Miniristeily -20 % edullisemmin tuotekoodilla HANNAS. Voimassa 31.12.2019 saakka. Max. 4 hlö/varaus. Varaa matka: https://www.eckeroline.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommenttia

  1. Helena Palviainen 10.06.2019

    Kylläpä oli hyvin tehty mainos. Olen usien matkustanut Eckeröllä ja joka kerralla olen ollut kaikkeen tyytyväinen. Kiitoksia. Matkustaisin useamminkin, jos vain rahaa olisi enempi käytössä.

    Vastaa