Saarenmaan parhaat vinkit – kuinka pääset perille ja mitä kannattaa tehdä

Saarenmaan unikkopellot hohtavat punaisina ja tulevat milloin minnekin. Etukäteen ei voi tietää mistä ne löytyvvätSaarenmaan parhaat vinkit. Mitä tehdä Saarenmaalla? Elokuu on Saarenmaan reissulle erittäin hyvä ajankohta. On lämmintä ja muutama hyvä tapahtuma kuten Meripäivät 9-10.8. Siellä on markkinat, kirpputori, tanssia, ruokaa ja ihanauutta. Ehdottomasti upea tapahtuma. Ginifestivaal on 3.8. ja muinaistulet syttyvät Saarenmaankin rannoilla 31.8. Itämeren suojelemiseksi ja kesäkauden päätteeksi.

Kuressaaren meripäivät on ihana tapahtuma.
Meripäivien markkinat.

Saarenmaalla on meidän lomaparatiisi. Rakastan saarta, sen luontoa, ihmisiä, tunnelmaa ja maisemaa syvästi. Se on Viron suurin saari, jonka halkaisija on vähän alle 100 km. Se on kaunista maaseutua, jossa lehmät, lampaat ja hevoset laiduntavat, unikkopellot loistavat punaisinaan ja viljapellot lainehtivat. Saari on moderni ja samalla vanha. Kuressaari on sen ainoa kaupunki, jossa on loistavat ravintolat, kylpylät, historiaa ja kauniita taloja. Hyvät ostosmahdollisuudet ja vielä se on kauniita rantoja, korkeita rantatöyräitä ja matalaa hiekkarantaa. Bonuksena Saarenmaalla on perinteet, jotka tekevät siitä erityisen ja persoonallisen paikan.

Saarenmaan tärkeimmät nähtävyydet löytää netistä yhdellä napsauksella, joten en luettele tässä jutussa niitä, vaan kerron niistä paikoista, joista itse pidän, jotka ovat meidän perheelle rakkaita ja joita voin lämpimästi suositella. Aloitetaan matkasta!

Kuinka Saarenmaalle pääsee?

 Saarenmaalle voi mennä yhtä helposti sekä omalla autolla että bussilla. Oma auto on kiva, koska saarta voi tutkia silloin laajemmin, mutta bussi tuo matkaajan hienosti Kuressaareen, jossa voi viettää antoisan loman ilman autoakin. Niin tai näin, ensin on päästävä Tallinnaan.

Ajetaan auto tai kävellään Eckerön M/S Finlandiaan, joka lähtee Helsingin Länsisatamasta mukavasti parhaaseen aikaan klo 9.00. Laiva on perillä Tallinnassa varttia yli yksitoista.

Tallinnasta ajetaan Virtsun satamaan. Reitti on helppo ja tie loistavassa kunnossa. Matka kestää tasan 1h 45 min, jos ei pysähdy matkalla.

Lauttamatka Virtusta Kuivastuun, Muhun saarelle kestää 25 minuuttia. Lippu kannattaa ostaa ehdottomasti etukäteen täältä. (Merkitse auton rekisterinumero ilman väliviivaa) Sitten ajat vain automaattisesti toimivaan lipuntarkastukseen, joka tunnistaa rekisterinumerosi ja pian olet Saarenmaan lautassa. Jos tulet satamaan liian aikaisin, pääset ostamallasi lipulla aiemmin lähtevään lauttaan automaattisesti.

Bussilla matka kestää tietenkin kauemmin, mutta matka on leppoisa ja Lux Expressillä se taittuu erittäin miellyttävästi. Osta lippu etukäteen täältä. Lauttalippu Virtu-Kuivastu sisältyy hintaan ja Bussi tulee suoraan Kuressaaren keskustaan.

Lautassa voi syödä lounaan tai kahvitella.

Kuivastun satama on Muhun saarella, josta ajetaan Saarenmaalle pitkää kaunista maasiltaa pitkin. Matka Kuressaareen kestää vajaan tunnin. Reitti on suora ilman ainoatakaan käännöstä.

Kuressaaren keskusta on kaiken taphtuman ydin
Kuressaaren keskustan aukio on saanut hienon suihkulähteen tänä kesänä. Lapset rakastavat tätä lämpiminä (ja vähän kylmenpinäkin) päivinä!

Nopeusrajoitus on sekä manner Viron puolella että saarella 90km/h joka putoaa kylien kohdalla ja on siellä  70km/h erillistä merkkiä ei ole, taajamamerkki kertoo koska rajoitus alkaa ja loppuu. Älä aja ylinopeutta sakot rapsahtavat helposti.

Kun näet suojatiemerkin, jossa on fosforinvihreät kehykset, sinun on oitis annettava jalankulkijalle mahdollisuus ylittää katu. Ihmiset eivät edes katso tuleeko autoja, heillä on oikeus ylittää katu ja auton on annettava tietä! Muista tämä, ettei satu vahinkoja. Virossa autoilijat ovat kohteliaita jalankulkijoille – eivät niin kohteliaita muille autoilijoille.

Muhulla ajat Liivan kylän läpi, jossa kannattaa pysähtyä joko tullessa tai mennessä. Siellä on Muhun leipomo, josta saa jumalaisen hyvää Muhunlimppua. Hinta 3€ vain käteinen käy. Jos leipomossa on jono, jonota! Leivät tulevat uunista tuota pikaa.

Liivan käsityökauppa on saaren paras ja sieltä todella kannattaa ostaa tuliaiseksi upeita koreja, leikkuulautoja, sukkia, tossuja ja vaikka mitä. Ostokset voi maksaa kortilla.

Kuinka pitkä loma on sopiva?

Varaa aikaa vähintään neljä päivää ja kolme yötä. Matka vie aikaa, vaikka se ei ole raskas lauttamatkojen tähden. Espoosta Kuressaareen matkatessa aikaa menee n. kahdeksan tuntia. Eli kun lähtee Eckerön aamulaivalla on oltava satamassa viimeistään klo 8.00 ja lähdettävä kotoa puoli tuntia aiemmin. Perillä olemme kolmen aikaan.

Kannattaa siis laskea kaksi matkapäivää ja kaksi kokonaista päivää perillä. Se on minimi, jossa on jotain järkeä.

Missä asua Saarenmaalla?

Kuressaaressa on monta hienoa kylpylähotellia. Kaikkien taso on kiitettävä ja jokaisesta on lyhyt kävelymatka kaikkialle. Mutta vaikka kaupunki on pieni, siellä on paljon nähtävää. Rakastan mm. kävellä omakotitaloalueella, joka alkaa aivan keskustan liepeeltä, ja katsella puutarhoja ja taloja. Osa on ravistuneita, osa remontoituja ja kaikissa on charmia!

Minun Saarenmaani

Nyt päästään siis kohteeseen! Kuinka ihanaa! Minulle tärkeitä ja ihania paikkoja Kuressaaressa ovat ravintolat, kahvilat, tori ja ostokset sekä Piispanlinna ympäristöineen.

Torilla parasta ovat marjat ja sienet. Kantarellit myydään täysin puhdistettuina rasioissa, joista ne voi kaataa suoraan pannulle. Mahtavaa! Selviävät hyvin automatkasta Suomeen avonaisessa pussissa kylmälaukussa. Torille, joka on keskusaukion vieressä kannattaa tietenkin mennä heti aamulla. Torilla käy vain käteinen. Tänä kesänä sinne on tullut Kena pop up kontti jossa myydään Saaremaalla tehtyjä vaatteita naisille, mieheille ja lapsille sekä koruja ja sisustustarvikkeita. Kena shopissa käy maksuvälineenä kortti.

Torilla on pop up myymälä, jossa on upeita neuleita.
Lasten vaatteet oli kudottu pehmeästä langasta.
Tämä asu jäi konttiin – harmittaa. Olisi pitänyt ostaa se!
Kotiin tuoksuja, tyynyjä, vilttejä ja taljoja.
Kuresaaen tori sai ihan uudet kojut tänä kesänä. On niin varhainen aamu, että myyjät ovat vasta tulossa

Syömme paljon Kuressaaren ihanissa ravintoloissa. Ruoka on trendikästä ja kaikki ruokavaliot on huomioitu hienosti. Lemppareitamme ovat Good Mood Food, Castello, jossa on terassi sekä sisäpihalla että kadun varressa. Ku-Kuu, Georg Ots Span ravintola ja La Perla, jossa ruoka on hyvää, mutta lista on ollut sama 10 vuotta. Olemme kyllästyneet, mutta jos et ole käynyt, voit nauttia siellä hyvästä ruuasta. Tosin sen hinnat ovat minusta turhan kalliit saarelle.

Hauskin ja viehättävin paikka on kesäkahvila Good Mood Food Cafe, jossa tarjotaan terveellistä ihanaa ruokaa puutarhassa. Paikassa on erityisen hyvä tunnelma. Ruoka ja leivonnaiset ovat gluteenittomia. Rakastan tätä paikkaa ja sen makuja. Avocadoa, lohta ja uppomunaa kvinoan kanssa, kasviscurryä, vihannesmunakasta ja tietenkin lättyjä! Tämä on onnellisten ihmisten paikka.

Good Mood Food Cafe on sisäpihalla.
Good Mood Food Cafessa kasvaa uskomattomat ruusupuskat – ja arvatkaa miltä ne tuoksuvat! Huumavilta ihan oikeasti!
Falafelit, quinoaa, avocadoa, papuja – niin hyvää! Good Mood Food Cafe
Nää kakut…..Good Mood Food Cafe
Kelpaa istua!
Good Mood Food Cafe
Ku-Kuu
Ku-Kuussa ei ollut ketään sisällä. Kaikki istuivat ulkona terassilla ihailemassa Piispanlinnaa ja suihkulähdettä.
Piispanlinna Kuresaaressa
Näkymä Ku-Kuun terassilta! Niin ihana!

Ravintola Ku-Kuu on Kuursaalissa Kuressaaren suuren puiston reunalla Piispanlinnan vallihaudan rannalla. Se on kalaravintola (toki muutakin on tarjolla) ja ruoka on erinomaista ja paikka on kaunis. Myös jälkiruuat ovat loistavia.

Hotelli Georg Ots SPAn ravintola on huippuhyvä. Siellä on panostettu Viron ja Saarenmaan omiin makuihin modernilla tavalla.

Uimaan?

Uimaranta on matala ja laaja ja vesi on lämmintä! Rannalla on kahvila ja pukukopit sekä suihku.

Kuressaaren uimaranta on matala hiekkaranta, jossa voi viihtyä koko päivän. Rannan reunalla hiukan etäämmällä on laituri, josta pääsee uimaan kahlaamatta, suoraan syvään veteen ja kahvila, jossa on myös vessat ja suihkut.

Seikkailu keskiajan tunnelmissa

Kuressaaressa voi kokeilla millaista elämä oli keskiajalla. Argo Kirss on rakentanut uskomattoman upean kesiaikaisen elämyskeskuksen Kuresaareen. Hänen isoisoisänsä osti sata vuotta sitten Kuressaaresta kolme rakennusta jotka muodostavat suljetun pihapiirin, jossa nyt voi kokeilla jousiammuntaa ja ihmetellä kaivoa ja sen vesipeliä, lyödä kolikoita ja vaikka mitä. Sisällä on mm. ase-ja panssarisali, kidutuskammio ja mestaripaja. Paikassa voi myös järjestää yksityiset juhlat tai taoahtuman. Aivan huippupaikka!

Tämän oven takana siirrytään keskiaikaan
Venytyspenkki. Autz!
Kidutuskammio! En tunnustanut olevani noita, mutta taioin itseni pois pinteestä!
Ritarin varusteita voi sovitella
Kun ei vielä ollut K-Rautaa…
Kaivo ja vesipeli. Tämä on kiehtovaa!

Sadesäällä

Jos käy niin huonosti, että sataa, niin aivan must paikka on Piispanlinna. Sen museo kertoo Saarenmaan elämästä ja siitä, kuinka saarelta lähdettiin sotaa ja Neuvostoliiton hallintoa pakoon soutuveneellä Ruotsiin. Museo on upea ja linna myös.

Kuresaaren Piispanlinna
Piispanlinna

Jos ilma on kaunis, linnasaaren ympäri kannattaa kävellä. Korkealta vallihaudan partaalta näkyy kauas ja paikka on mieleenpainuva. On hauskaa pähkäillä kuinka siellä on eletty 1300-luvulla! Ajattele!

Kuressaaressa avattiin viime viikolla ihan uusi paikka. Thule Koda. Se on vaihtoehtoinen historiakeskus, jonka ideana on motto ’älä usko kaikkea mitä näet’ ja se esittelee hauskalla ja ironisella tavalla Saarenmaan poikkeuksellista luonnetta ja historiaa maailmankaikkeudessa. Thule Kodassa on myös elokuvateatteri.

Thule Koda – älä usko kaikkea mitä sinulle kerrotaan…
Kauppakeskus Auriga on auki viikon jokaisena päivänä.

Kauppakeskus Aurigassa on sekä kansainvälisiä tuttuja liikkeitä että virolaisia kauppaketjuja, jotka mielestäni on kiinnostavia. Koduextrassa on kaikkea mahdollista kotiin. Ostan sieltä joka vuosi hienoja hillopurkkeja ja niiden kauniita kansia hilloja ja muita säilykkeitä varten. Sieltä ostin myös hiustenkuivaajani (19 €) , joka on yhtä hyvä kuin se jonka ostin Suomesta kampaamotukusta (120 €) eroa on vain johdon pituudessa.

Täältä ostan myös ihanaa goudaa ja muita juustoja juustopuodista, käyn apteekissa, en käy Hesburgerissa, mutta sinä saatat haluta käydä!

Erityistä autoilijalle – tässä voit säästää hyvän rahan

Kuressaaressa on kaikkien autojen omat kansainväliset merkkihuollot. Olen huollattanut siellä sekä Mersuni että Audini hyvällä menestyksellä. Nopeaa, huolellista ja esimerkiksi iso Audin huolto oli nopeampi ja huomattavasti edullisempi kuin Suomessa. Varaa huoltoaika etukäteen. Eivät välttämättä puhu englantia tai Suomea, mutta olen selvinnyt silti hyvin.

Luonto – kolme + yksi kaunista paikkaa

Kolme hienointa paikkaa saarella sijaitsevat sen kärjissä. Pangan rantajyrkänne saaren länsirannalla on upea ja rakas paikka. Sinne voi mennä piknikille tai vain kävelemään pitkin merenrantaa, joka nousee jyrkkänä kalliona suoraan ylös merestä yli 20:n metrin korkeuteen. Auringon laskiessa paikka on ihanin. Matkaa Kuressaaresta kertyy n. 40 km ja ajomatka taittuu n. puolessa tunnissa. Matkalla on paljon kaunista katseltavaa, mutta muista tankata auto Kuressaaressa – muualla ei ole bensa-asemia! Perillä on kahvila.

Toinen hieno paikka on Ninase pank, jonka kivinen ranta ja vanha pieni kalastajakylä ovat kauniit ja rauhalliset. Täällä ei ole kahvilaa eikä muutakaan, pelkkää luonnonkauneutta. Rantaa pitkin on ihanaa kävellä merituulessa ja ihailla luontoa. Koska Saarenmaa on entistä trooppista merenpohjaa, löytyy kivistä hienoja fossiileja, niitä on kiva etsiä ja ottaa muistoksi mukaan. Matkaa Kuressaaresta n. 40 km ja ajoaika noin 40 minuuttia.

Ninase
Kuka rakastaa merta, ei voi olla rakastamatta Ninasea!

Sõrve Säären kärki on pitkä niemi. (Tai oikeammin se on kynnäs, eli matala hiekasta syntynyt niemi.) Sõrve Säärellä on majakka, vierailukeskus ja kesäkahvila. Paikka on lintubongareiden paratiisi. Minä en tunne kovin hyvin lintuja mutta paikka on kaunis ja siellä on ihana kävellä ja ihmetellä. Kuressaaresta sinne kertyy matkaa reilut 50 km kaunista tietä ja aikaa matkaan kuluu n. kolme varttia, ellei pysähtele ottamaan kuvia, sillä kuvattavaa riittää.

Yksi hieno ja merkittävä paikka on Kaalin kraateri. Se on matkan varrella, kun ajetaan Kuivastun satamasta Kuressaareen ja suosittelenkin pysähtymään siellä heti saarelle saavuttua, sillä kotimatkalla se jää tekemättä. 110 m leveä ja 22 m syvä kraaterijärvi on syntynyt, kun meteoriitti on syöksynyt maahan joskus 7500 vuotta sitten. Kaunis ja kiinnostava paikka on poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen maailmassa, koska sinne pääsee kulkemaan vaivatta.

Kuivastusta matkaa on 63 km päätietä pitkin ja siitä on vain vajaan kolmen kilometrin mittainen hyvin viitoitettu sivutie, joka vie kraaterille. Perillä on kahvilaravintola ja kauppa (Risteyksestä on Kuressaareen vielä matkaa n. 16 km)

Ostokset

Osta Saarenmaalta hunajaa, savukinkkua, savujuustoa, Muhunlimppua, käsitöitä (ainutlaatuisia ja arvokkaita) lampaantaljoja, lampaannahkatossut, tuorepuristettua omenamehua hanapakkauksessa, hilloja, sieniä ja marjoja.

Kieli

Kysy kumpaa asiakaspalvelija puhuu mieluummin Suomea vai englantia, jos et puhu vironkieltä.

Tässä on mun parhaat Saarenmaan paikat. Lisää mun matkajuttuja ja virofiilistelyjä löydät näistä linkeistä: Viro, Saarenmaa, Eckerö

Kannattaa matkustaa muuallakin Virossa kuin ihanassa Tallinnassa. Viro on kiinnostava ja edullinen lähimatkailukohde ja siellä asuu upea kansa. Eckeröllä pääsee Viroon edullisesti ja se on suomalainen yhtiö. Saan tarjota seuraajilleni alennuskoodin Päivä Tallinnassa risteilylle tai Miniristeilylle. Käytä se hyväksesi!

Päivä Tallinnassa -risteily tai Miniristeily -20 % edullisemmin tuotekoodilla HANNAS. Voimassa 31.12.2019 saakka. Max. 4 hlö/varaus. Varaa matka täältä.

Hyvää matkaa Saarenmaalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 kommenttia

 1. Kati 29.07.2019

  Kiitos, ihana juttu ja alkoi kyllä houkuttaa kohteena! (Ehkä kannattaa korjata ihan löydettävyyden kannalta kirjoitusasu, eikös se ole kahdella ässällä, Kuressaari).

  Vastaa
  • hannasumari 29.07.2019

   Voi Kati!!! Tuhannet kiitokset sinulle, että laitoit tämän viestin! Mä olen toivoton tapaus. Ja Luoja kuinka monta kertaa blogissa on mainittu Kuressaari. Tää on mun ikuinen ongelma, mähän olen sanasokea ja vihaan sitä. No onneksi virhe ei ollut otsikossa. Sen korjaaminen on aivan hirveä jobi!
   Kiito kiitos kiitos!

   Hanna

   Vastaa
 2. ansku 29.07.2019

  Saarenmaa on ihana, moderni ja vanhoillinen yhtäaikaa! Tunnelman aistii tarkalleen vasta paikan päällä!
  Nyt vain huolettaa, että ehditkö ollenkaan nauttia uudesta roolistasi mummona? Sekin rooli kun aukeaa täysin vasta vauva sylissä, joten onnea kaikenlaisiin tutustumismatkoihin!

  Vastaa
  • hannasumari 30.07.2019

   Ansku,
   Olen samaa mieltä – tunnelman tosiaan aistii vasta paikan päällä täydellisesti. Ja kyllä ehdin mummoillakin – siitä en luopuisi. Kiitos!
   Hanna

   Vastaa
 3. Anita 29.07.2019

  Kiitos mukavasta jutusta. Itse Saarenmaalla kymmeniä kertoja käyneenä Kuressaaressa on muitakin loistavia ruokapaikkoja kuten Arensburg, Classic, Vinoteek (aukeaa vasta klo 16), kaikki Castellon ( joka on toki hyvä) lähellä sekä Chameleon ja Veski, joka toimii vanhassa myllyssä. Vai onko blogissasi kysymys enemmän Eckerön yhteistyöstä?

  Vastaa
  • hannasumari 30.07.2019

   Hei Anita,
   Kiitos viestistäsi. Hauskaa että juttu oli mielestäsi mukava.
   Mitä ruokapaikkohin tulee, kerron jutussani niistä paikoista, jotka ovat minulle henkilökohtaisesti sekä meidän perheelle tärkeitä ja rakkaita paikkoja. Kuten blogissa kirjoitan: ”kerron niistä paikoista, joista itse pidän, jotka ovat meidän perheelle rakkaita ja joita voin lämpimästi suositella.” Eli kirjoitus kertoo henkilökohtaisista mieltymyksistä.
   Sillä, että kirjoitus on kaupallinen yhteistyö Eckerö Linen kanssa, ei ole vaikutusta mainitsemiini ravintoloihin, vaan ne ovat niitä joissa mieluiten syömme.
   Toisaalta yleisesti ottaen voisi sanoa, että Kuressaaressa syöt hyvin, astutpa sisään mihin ravintolaan tahansa.
   Hyviä reissuja Saarenmaalle jatkossakin!
   Terveisin,
   Hanna

   Vastaa
 4. Jassu 30.07.2019

  Oikein kiehtovaa ja eläävää kerrontaa, pääsin hetkessä tunnelmaan mukaan, tuoksut jäi pois, ne koetaan paikan päällä elokuussa!

  Vastaa