Sienipiirakka suppilovahveroista – täyttä makua pohjasta täytteeseen

Mulla on ollut aikaa nautiskella taikinoiden kanssa ja tietenkin, koska on syksy, olen käynyt myös nautiskelemassa sienimetsässä. Tästä yhdistelmästä syntyi taivaallinen piiras.

Viime viikolla kävelin pitkin pehmeitä mättäitä ihanan ystäväni kanssa ja tuloksena oli korillinen suppilovahveroita. Niiden kerääminen on niin antoisaa, koska niitä löytyy! Se on aina niin riemukasta huomata se ensimmäinen sieni, koska on takuuvarmaa, että sen vierestä löytyy toinen.

Mä olen käynyt sienimetsässä lapsesta asti ja ne retket oli mulle kovin rakkaita. Parasta oli tietenkin eväät. On hassua, kuinka sitä voikaan muistaa joitain juttuja noilta retkiltä, niin tarkkaan.

Kaksi juttua tulee erityisesti mieleen. Toinen on se, kun isä suorastaan hyppeli pitkin metsää onnellisena, koska olimme löytäneet paikan joka oli tulvillaan kuusiherkkusieniä. Niitä oli pian koko koppa täynnä. Sitten hän alkoikin tutkia niitä tarkkaan, koska herkkusieni ja valkoinen kärpässieni, joka on erittäin myrkyllinen, muistuttavat paljon toisiaan. Lopulta hän kaatoi kaikki sienet pois.

Muistan isän ilmeen ja olemuksen. Näin siinä suuren pettymyksen ja harmin. Oli harvinaista nähdä isä sellaisena. Se kirpaisi vähän rinnasta.

Toisen kerran muistan, kun löysimme kostean sammalen keskeltä keltaisia karvarouskuja. Ne olivat kauniita ja pulleita ja söpöjä ja väri oli niin kaunis, että olin haltioissani. Jotenkin karvarousku oli minusta ihan paras sieni. Tykkäsin myös sen puhdistamisesta. Kullankeltaiset pullerot olivat jotain ihan huippua. Se onkin ainoa kerta, kun olen keltarouskuja nähnyt.

Mutta nyt siis saaliina oli kopallinen suppiksia ja ilokseni myös muutamia karvarouskuja. Ja minä tein niistä galeten eli pellillä paistettavan pyöreän piiraan. Laitoin joukkoon myös savoijinkaalia ja siksi piiras saakoon nimekseen syyspiiras! Ohje on mainio, sillä sekä piiraan pohja että täyte, ovat täynnä makua.

Syyspiiras sienistä ja savoijinkaalista

Uuni 225°C paistoaika n. 20 min

Pohja

100 g voita

100 g kantarellituorejuustoa

3 dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

20 g parmesaania tuoreena raasteena

Voiteluun kananmuna

Täyte

¼ savoijinkaalia (250g)

1 l suppilovahveroita (ja muutamia karvarouskuja tai muita sieniä jos on)

pieni sipuli kuutioina

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

½ pakettia pekonia (n. 80-100 g)

100 g kantarellituorejuustoa

suolaa

mustapippuria

2 rkl tuoretta timjamia

1 sitruunan kuori

voita tai öljyä tai molempia paistamiseen.

(henkäys hunajaa)

Tee ensin pohjataikina. Kuutioi kylmä voi ja lisää tuorejuusto. Sekoita yhteen jauhot, leivinjauhe ja parmesaaniraaste. Nypi jauhoseos voin ja tuorejuuston kanssa taikinaksi vaivaamatta. Tai käytä monitoimikonetta. Purista taikina kasaan. Kiedo taikina kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Täyte

Esikäsittele sienet lajin mukaan.

Pilko sieniä jonkin verran. Pienet suppilovahverot voi jättää kokonaisiksi.

Hienonna savoijinkaali pieneksi silpuksi ja paistele sitä pannulla voissa jonkin aikaa. Se ei pehmene kuten tavallinen kaali, mutta myöntyy pannulla hiukan kuitenkin. Laita sivuun odottamaan.

Laita sienet kuivalle pannulle keskilämmölle ja anna nesteen kiehua niistä pois. Kun neste on suurin piirtein kuivunut ota sienet pois pannulta sivuun odottamaan ja laita pannulle pekoni sekä hienonnetut valkosipuli ja sipuli.

Ruskista lempeästi tovi ja kun pekoni on saanut hiukan väriä ja sipuli on kuullottunut mutta ei ruskistunut, laita sienet takaisin pannulle. Jos pekonista ei irronnut tarpeeksi rasvaa paistamiseen, lisää voita tai öljyä. Paista seosta muutamia minuutteja.

Ota pannu pois levyltä ja lisää joukkoon kantarellituorejuusto, tuore timjami, suolaa ja mustapippuria sekä yhden sitruunan raastettu keltainen kuori. Lisää lopuksi joukkoon kaali.

Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi. Muoto ei ole tarkka eikä haittaa, jos taikina repeilee reunoistaan. Levitä täyte taikinalle niin, että reunaa jää noin 4 cm tyhjäksi. Kääntele reunat täytteen päälle. Valuta pinnalle muutama ohut juova juoksevaa hunajaa 2-3 tl. Voitele reunat kananmunalla. Paista 225 °C n. 20 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä jonkin aikaa ja nauti!

Ihania sieniretkiä ja siis – sieniähän saa onneksi myös kaupasta!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

  1. Irene 21.10.2019

    Varmasti herkullinen ohje nam. Eilen poimimme ehkä tän syksyn viimeiset suppikset kohmeisen lumen alta siitä ainoasta suppispaikasta minkä olen täältä Oulun seudulta onnistunut löytämään. Kaikki meni muhennokseen joten piirakkaa ei niistä enää synny mut toiste sitten😀

    Vastaa
    • hannasumari 21.10.2019

      Hei Irene!
      Jos piirakka kuitenkin kiinnostaisi, niin suppiksia saa myös kaupasta ainakin täällä Etelä-Suomessa. Piirakka onnistuu myös muista kaupan sienistä. Vaikka tummista ja vaaleista herkkusienistä ja siitakesienistä.
      Ihanaa syksyä!
      Hanna

      Vastaa