Valkoinen sisustus saa ihmiset raivon partaalle – miksi?

 

Valkoinen sisustus – onko siinä joku ongelma, vai onko ongelma oman pään sisällä?

Olen tehnyt sisustamisen ja asumisen parissa töitä televisiossa ja lehdissä nyt 26 vuotta ja vaikka trendejä on tullut ja mennyt niin yksi trendi on jämähtänyt paikoilleen kuin kärpäsen kakka lampunvarjostimeen. Trendi saada raivareita pelkistetystä valkoisesta sisustuksesta.

Kun tein T.i.l.a. –ohjelmaa saimme vihapostia valkoisten kotien näyttämisestä silloinkin, kun kyseisessä jaksossa ei ollut ainuttakaan valkoiseen vivahtavaakaan kotia. Kasvojumppaa siinä tehtiin, kun kulmakarvat korkealla mietittiin, että mistähän tämä henkilö nyt puhuu ja mitä lie onkaan katsonut.

Nämä valkoista vihaavat henkilöt luokittelevat valkoisiksi kaiken vaalean, eivät ymmärrä eivätkä näe vaalean eri sävyjä ja erilaisten pintojen tuomaa elävyyttä tilaan. Myös avarat tilat he luokittelevat vaaleiksi, ankeiksi ja ahdistaviksi. Moderni tyyli menee heittämällä samaan kategoriaan, vaikka sisutuksessa olisikin käytetty värejä.

Ehdottomasti pahinta vaaleassa kodissa on kuitenkin siisteys ja vähäinen roinan ja ryönän määrä.

Tavallaan jo luulin, että tämä viha olisi jo taakse jäänyttä elämää, mutta ei – trendi elää edelleen. Kun nyt olen näiden vuosien aikana vieraillut sadoissa ja sadoissa kauniissa kodeissa, olen nähnyt ihan kaikilla tyyleillä sisustettuja koteja. Ja myös toisin, kuin valkoista vihaa kokevat, nähnyt että yhtään sellaista lehteä tai TV-ohjelmaa ei ole, jossa näytettäisiin vain valkoisia koteja.

Olenkin tullut siihen tulokseen, että valkoiset kodit ovat jonkinlainen sokea piste katsojansa silmissä. Ja minulla on pieni villi veikkaus, mistä ongelma usein kumpuaa. Kateudesta.

Jo heti TV-urani alussa, kun samosimme kodista toiseen ja minulta kysyttiin lehtihaastatteluissa sisustusvinkkejä, sanoin että paras vinkki on siivous. Siivotkaa kotinne. Jos kodissa on liikaa tavaroita, joilla ei ole omaa paikkaa on aika samantekevää, miten koti on sisustettu. Lopputulos on kaoottinen. Jos ihminen asuu kaaoksen keskellä ja näkee vaalean, puhtoisen ja avaran tilan, niin toki se alkaa ahdistaa. Mutta syy ei välttämättä ole se miksi, sen kuvittelee. Syy voi olla oman kodin kaaos, joka ahdistaa mieltä.

Yksi vahva argumentti valkoisen vihaajilla on, että ainakaan lapsiperheessä valkoinen sohva ei pysy puhtaana. (Valkoinen sohva ja valkoinen keittiö, ovat pahinta, mitä valkoisen vihaaja tietää).

No lasten ollessa pieniä, meillä oli kaksi valkoista sohvaa, kolme lasta ja koira. Sohvat olivat ja pysyivät valkoisina. Meillä tosin syödään ruokapöydän ääressä, koira tiesi paikkansa eikä väriliiduilla ollut asiaa sohville.

Monesti tuntuu siltä, että se valkoinen pelkistetty koti onkin saavuttamaton unelma ja siksi vihan kohde. Minua ärsyttää tämä viha suunnattomasti. Yhtä lailla, kuin maksimalistisella runsaudella koristellun keräilijän kodin vihaaminen. Älkää vihatko ihmiset! Eläkää omissa kodissanne ja rakkaassa tyylissänne onnellisina. Mutta periaatteessa aina kun vihaa jotain todella paljon ja näkee vihan kohdettaan ylt’ympäriinsä joka puolella, kannattaa ehkä miettiä miksi? Miksi jonkun toisen ihmisen tyyli on niin ärsyttävä? Olisiko syy muualla, jossain jonka haluaisi olla toisin.

Monet ihmiset kokevat rauhaa ja harmoniaa avarissa tiloissa, joissa on vain hyvin vähän esineitä. He kammoksuvat suurta tavaramäärä, joka saa heidät ahdistukseen. Jonkun toisen ihmisen sielu lepää hulvattomassa runsaudessa, jossa sukupolvien mukanaan kuljettamat tavarat ovat kaikki esillä, tekstiilit loistavat riemukkaissa väreissä ja materiaalien kirjo on loputon. Ja sitten on kodit näiden ääripäiden väliltä. Kokonaan oma juttunsa on sitten hyvä maku, tyylitaju ja ymmärrys tilan harmoniasta. Sitä voi olla kaikissa tapauksissa yhtä hyvin kuin olla olematta.

Joka tapauksessa, osa ihmisistä nauttii sisustamisesta ja siitä että koti näyttää heidän silmissään kauniilta ja osalle asia on vähempiarvoinen asia. Mutta varmaa on se, etteivät kaikki sisustuslehtien tai TV-ohjelmien kodit ole valkoisia.

Niin ja sitten se siisteys. Se tuo rauhaa sielulle ja edelleenkään en näe mitään syytä kuvata mihinkään mediaan sisustusjuttua, jossa koti näytettäisiin siivoamattomana. Tämähän on myös toive, joka usein esitetään. ”Ei kenelläkään voi olla noin siistiä, miksi elämisen jäljet ei näy” – no mieti sitä!

Iloa kaikkiin koteihin – värikkäisiin, valkoisiin, mustiin ja harmaisiin, moderneihin, antiikkisiin, maskuliinisiin ja feminiinisiin!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

57 kommenttia

 1. Chic 04.11.2019

  Kyllä Hanna, olet nyt ihan väärässä. Valkoista ei inhota kateuden vuoksi. Vaan tylsyyden ja kliinisyyden vuoksi. Jos sisustaa pelkällä valkoisella, puuttuu mielikuvitus. Jokainen osaa sisustaa pelkällä valkoisella. En ole vuosiin ostanut suomalaisia sisustuslehtiä, koska suomalaiset eivät osaa sisustaa. Jokaisessa lehdessä on se valkoinen koti. Esim. italialaisista lehdissä on upeita sisustuksia, joissa on käytetty hienoja sävyjä. Muistan kun kaunein koti ohjelmassa, valitsit kauneimmaksi kodiksi kerrostaloasunnon, jossa oli hakopino olohuoneen lattialla ja lastenhuoneessa valkosia sairaalasänkyjä. Silloin meni lopullisesti usko sinuun sisustajana.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Chic,
   Kiitos kommentistasi. Olen huomannut että valkoisia koteja vihataan usein juuri siksi, että oma koti kaaoksessa eikä sen kaaoksen selittämiseen riitä resurssit. Syy voi olla esim. ruuhkavuodet, tai ylipäätään kyvyttömyys tai haluttomuus organisointiin. Ja tämä naamioituu haluksi elää boheemisti. Silti kaipaus jonkinlaiseen selkeyteen on olemassa ja silloin helposti arvostellaan kitkerin sanoin selkää tilaa kliiniseksi. Näen tämän kateutena.
   Jokainen ei suinkaan osaa sisustaa valkoisella. Valkoiselle sisustaminen vaatii yhtälailla hyvää makua, tyylitajua ja tilan hahmotuskykyä, kuin värikkään lopputuloksen luominen. Valkoisia sävyä on mittaamaton määrä ja valkoinen koti voi olla äärettömän tyylikäs, kodikas, kiinnostava ja inspiroiva.
   Suomen kauneimassa kodissa esitetty koti, jossa todella oli klapipino TV:n alla oli kiinnostava kokonaisuus. Klapipino oli hulvaton ja riemukas, persoonallinen idea. (Tiesitkö, että kaupoissa myydään koivuisia designklapeja?) Perhen idea oli poistaa kaikki turha ja antaa tyhjän tilan puhua, näin vuoteiden määrästä, että asukkaita oli neliöihin nähden paljon. Ihmiset olivat kodin loppusilaus, jonka osasin kuvitella tilaan. Minusta se oli rohkealla tavalla tämän päivän ilmastotilanteessa sisustettu koti.
   Sinun ei toki tarvitse olla asiasta samaa mieltä.
   Iloa syksyyn!
   Hanna

   Vastaa
   • Chic 05.11.2019

    Se että sisustaa väreillä, ei tarkoita ettei koti olisi selkeä ja siisti. Pidän itse myös vähästä tavarasta ja tyylikkyydestä, mutta en kliinisyydestä. Italialaiset ovat sisustuksen mestareita myös värivalinnoissa ja tyylikkyydessä. Värikkyys ei tarkoita räiskyviä värejä ja boheemisuutta. Kyllästyttää vain kun Suomessa tyylikkyys tarkoittaa värittöyyttä ja usein vain valkoista sisustusta. Sisustusammattilaisilta odotan enemmän.

    Vastaa
   • Chic 05.11.2019

    Ymmärrän kyllä idean antaa tilan puhua, mutta kyseessä oli Suomen kaunein koti. Oli tarjolla oikeasti KAUNIITA ko.jaksossa.Jos olisin itse ollut mukana kisassa, valinta olisi loukannut. Monet olivat todella nähneet vaivaa kotiensa sisustuksessa. Kyllä olen nähnyt sisustusklapeja ja pölkkyjä, jotka maksavat hervottomasti. Se ei ole tyhmä , joka pyytää vaan…Kyllä nauratti, kun perheen tarkoitus oli poistaa kaikki turha.:) No siinä tapauksessa olisin poistanut kyllä halkopinon kerrostalostaasunnosta, jossa ei ollut takkaa.

    Vastaa
 2. Hannele 04.11.2019

  Aivan juuri näin. Olen täysin samaa mieltä. Valkoinen sisustus on ankeeta ja mielikuvituksetonta niinkuin myös liiallinen harmaan ja mustan käyttö. Ja tätä harmaata ja mustaa linjaa vetää ohjelmassa huvila ja huussi oleva naispuolinen sisustussuunnittelija. Aivan karseeta ja synkkää tyyliä. Värit tuo sisustukseen lämpöä eikä väreistä kärsi. Suomalaiset eivät osaa sisustaa. Amerikkalainen tyyli on upeine makuuhuoneineen tyyli josta pidän.

  Vastaa
  • R 04.11.2019

   Olen täysin eri mieltä. On myös taito osata sisustaa niin, että lopettaa ajoissa. Jenkkityyli voi usein olla aivan ylitsepursuavan tyylitöntä. Toisaalta on kyse makuasioista ja se nyt vaan pitää paikkansa ettei niistä kannata kiistellä. Niin kuin Hanna tässä sanoo, älä vihaa vaan nauti omasta tyylistäsi ja ole iloinen että muutkin nauttivat omastaan.

   Vastaa
   • hannasumari 04.11.2019

    Hei R,
    Kiitos kommentistasi,
    Erittäin hyvä huomio ”On myös taito osata sisustaa niin, että lopettaa ajoissa.” Joskus kodit voivat olla myös ylisisustettuja.
    Hyvää syksyä!
    Hanna

    Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Hannele!
   Kiitos kommentistasi. Ymmärrän ettet pidä valkoisesta, harmaasta ja harmaan ja mustan yhdistelmästä. Makuja on monia ja onneksi jokainen saa sisustaa kotinsa haluamallaan tavalla. Amerikkalaisilla makuuhuoneilla tarkoitat varmaan muhkeaa vuodetta ja runsautta. Sielläkin on montaa tyyliä.
   Ihanaa syksyä sinulle,
   Terv Hanna

   Vastaa
 3. Meerio 04.11.2019

  No eipäs Chic ja Hannele, Hanna on ihan oikeassa. Valkoinen (erittäin harvoin kuitenkaan täysvalkoinen) koti on yleensä avara, selkeä, antaa tilaa hengittää ja saa mielen rauhalliseksi.
  NäissäKIN kodeissa on yleensä jujuja ja jippoja jotka tekevät kodeista mielenkiintoisia ilman että krääsää ja roinaa on kaikki paikat täynnä.
  Miksi, oi miksi pitää olla kaapit täynnä vaatteita jotka eivät sovi enää koskaan ikinä kellekään, hyllyjen päälliset väärällään kippoa, kappoa, posliiniesineitä, jostain kapakista vohkittuja eriparilaseja, leiseppeleitä vuodelta viis ja kuus, rimpsua ja röyhelöä, vitriineissä 150 erilaista lasisarjaa joita ei ikinä käytetä mutta näytetään, eteisen naulakoissa roikkuu 50 erilaista mainossateenvarjoa ja avainnauhaa + harjaa, kiffeliä ja kaffelia, kenkiä ja saappaita, ruokapöydän päällä on liina ja sen päällä muoviliina, joka puolella on niin ahdasta ettei pysty edes kääntymään ja näin ollen ei pääse edes karkuun.
  Suomalaiset osaisivat sisustaa jos uskaltaisivat joskus luopua jostain, kaikkea ei todellakaan tarvitse kerätä nurkkiinsa periaatteella, että ’kyllä aika tavaran kaupitsee’ tai että säästän lapsille.
  Lapset hankkivat omat tavaransa.
  Kun näkee kodin jossa kaikkea on kukkupäin ja yli, värejä sikinsokin, avaraan, puhtaaseen ja melko vaaleaan ja osin valkoiseen kotiin tullessa rauha hiipii mieleen, on tilaa hengittää ja mieli saa levätä.
  Amerikkalaista tyyliä ja varsinkin makuuhuoneiden tyyliä on aika vaikea toteuttaa täällä jossa kaikki asuinneliöt halutaan tehokkaaseen käyttöön, harvoin nähdään master bedroomia johon mahtuisivat kaikki samat elementit joita sinne Ameriikassa saadaan ympättyä.
  Tyylikkyys ja värien harmoninen käyttö on usein ’valkoisen’ kodin perusta, sitä paitsi valkoisen sävyjäkin on paljon. Vaalea koti ei aina tarkoita vitivalkoista kotia.
  Ja mitä tulee puhtauteen, siivotkaa hyvät ihmiset kotinne, sekä siellä asuessanne, että silloin kun laitatte sen myyntiin. Viime aikoina joka viikko asuntonäytöissä juosseena olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka järkyttävään kuntoon asunnot on jätetty kun sieltä on jo muutettu pois ja asunto on annettu välittäjälle myytäväksi.
  Että semmosta 🤩❤.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Meerio,
   Kiitos kommentistasi. Hyvä pointti tuo amerikkalaisten makuuhuoneiden koko. Periaatteessa suomalisiin makuuhuoneisiin mahtu vain sänky ja kaksi nihkeän kokoista yöpöytää. Ehkä pieni lipasto ja yksi tuoli.
   Ja kyllähän sitä silppua tosiaan on aija paljon monissa kodeissa. Siksi on syntynyt järjestelijöiden ammattikunta.
   Ihanaa syksyä!
   Hanna

   Vastaa
 4. Anne 04.11.2019

  Just ostettiin iso talo joka on sisältä valkoinen. Koska muutto on pian edessä olen menossa maalikauppaan hakemaan värejä. Tahdon lämpimän rennon ilmeen. Tämänhetkinenkin asunto oli valkea ostaessa ja ennen muuttoa remontoitiin pinnat täysin niin ettei jäänyt valkeaksi kuin katot ja vessanpytty/lavuaari. Väreissä on voimaa!

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Anne!
   Kiitos kommentista!
   Naurattaa toi vessanpytty! Hekottelen täällä ääneen! Totta on väreissä on voimaa. Ai että ne joskus nielaisevat mennessään. Muistan aina, kun ensimmäisen kerran kävin Lontoossa Designers Guildin showroomissa. Se oli värkylpy vailla vertaa – huima unohtumaton kokemus.
   Värikästä syksyä ja onnea uuteen kotiin!

   Hanna

   Vastaa
 5. Rva47 04.11.2019

  Ei kai valkoista kukaan vihaa..kateutta tai ei niin tyylipuhdas,kliininen on ilmeetön ja tylsä. Se on varmaan asujalleen helppoa sisustamista. Arkkitehdin suunnittelema moderni tila mittatilauskeittiöineen sinällään jo osa sitä sisustamista mihin suurella osalla ei ole varaa. Näitä kokonaisuuksia esitellään turhan usein sisustusjulkaisuissa, niistä ei tavallisen ”tallaajan ”silmä osaa hakea sitä mielenkiintoa js tunnelmaa mitä itse kaipaan. Valkoinen on mielestäni kaunis väri. Enemmän sitä persoonallisuutta peliin kiitos!

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Rva47
   Kiitos kommentistasi. Kyllä olen ihan sanasta sanaan lukenut usemapiakin mielipiteitä, joissa sitä oikein vihataan. Ja toistan tässä nyt sen fatkan, että se ei ole helppoa taiten tehtynä – valkoisella sisustaminen siis. Ja kyllä vaaleakin koti voi olla persoonallinen. Mutta se voi olla myös tylsä ja ikävä. Ihan kuten kaikenväriset kodit.

   Hyvää syksyä!
   Hanna

   Vastaa
 6. Diana 04.11.2019

  Kasva aikuiseksi. Muiden ei tarvi tykätä sitä, mistä sinä tykkäät. Ja jos haluat pysyä pinnalla (Kuka siis olet, en tiedä, tämä blogi minulle oli tarjottu konelta), pitäis kunnioida muita ihmisiä ja heidän mielipiteitä.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Diana,
   Olen 61 ja luultavasti aikuinen, vaikka kova leikkimään edelleen.
   Hauskaa elämää sinulle,
   Hanna

   Vastaa
 7. Valkoisen ystävä 04.11.2019

  Voi miten nappiin osui Hanna ja on kyllä niin oikeassa. Juuri näin on meidän suomalaisten sisustaminen. Ahdistaa oikeasti täydet sotkuiset kodit,olen usein miettinyt mihin ihmeeseen ihmiset tarvitsevat sitä roinaa. No ,mutta kukin tyylillään.Rakastan tanskalaisia sisustuslehtiä olen niiden suurkuluttaja. He osaavat sisustustaidon ,on tyyliä ja osataan yhdistellä modernia ja vanhaa. Hanna osaat tosi hyvin kirjoittaa asiasta kuin asiasta,loukkaamatta ketään ja saat keskustelua aikaiseksi jopa valkoisista kodeista. Upeaa!!!

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei valkoisen ystävä!
   Kiitos kommentistasi.Joo tanskalaiset! Ihania juttuja heidän lehdissään.
   Ihanaa syksyä sinulle!
   Terv
   Hanna

   Vastaa
 8. Nitsku 04.11.2019

  Mielestäni valkoinen ei ole mielikuvituksetonta ja kyllä olen nähnyt myös valkoisen kodin jossa ei sisustuksellista silmää tippaakaan. Siinäkin voi mennä pieleen, uskokaa tai älkää. Valkoiset kodit kunniaan! Samaa mieltä kateudesta ja siitä, että kun sanotaan miksei elämisen jäljet näy, ei elämisen jäljet kaikilla näy, kun osaa elää siististi. Ni.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Nitsku,
   Kiitos kommentistasi – vastaan siihen yksinkertaisesti – amen!
   Ihanaa syksyä sinulle!
   Hanna

   Vastaa
 9. mää 04.11.2019

  hyvät valkoisen sisustuksen ystävät. teiltä uupuu persoonallisuus sisustuksesta.kannattee vaihtaa mielenkiinnon kohdetta jollei värin läiskiminen seinille onnistu.

  Vastaa
  • cash 04.11.2019

   kaikki ei kiihotu mistään ripulipaskan väristä tai sinisestä.joillain lempiväri on valkoinen usko tai älä.kukaan sisusta jonkun toisen mieliksi

   Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Mää,
   Kiitos kommentistasi.
   Hanna

   Vastaa
 10. Chic 04.11.2019

  Hei. Kyse ei olekaan vihasta tai kateudesta. Jos sanoo mielipiteensä , se ei tarkoita että olisi niin voimakkaita tunteita kuin viha ja kateus. Vaan toiveesta, että saisi ammattilaisilta hyviä ja monipuolisia vinkkejä. Itse en pidä koko valkoisesta, en mustaharmaasta enkä yliräiskyvistä väreistä. Vaan jostain siitä välistä. Harmonisesta, murretuista väreistä ja tyylikkäistä sisustuksesta, joissa käytetään ihania mattoja ja valaisimia.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Chic,
   Joskus näissä sanomisissa käytetään juuri noita sanoja ja juuri sellainen teksti sai minut kirjoittamaan tämän blogipostauksen.
   Hanna

   Vastaa
 11. Nimetön 04.11.2019

  Siis miten ylimielinen ja yksisilmäinen voikaan olla lausahdus, ettei ole persoonallisuutta? Ymmärtääkö ”MÄÄ” mitä persoonallisuus tarkottaa? Sillä suurin osa suomalaisista kodeista on sisustettu jollain muulla kuin valkoisella tyylillä – enemmän massaa se värikkyys ja sekamelska on Suomessa.

  Se, että minä pidän valkoisesta ja sen eri sävyistä, pehmeästä valkoisesta, se ei silti saa minua huutamaan värikkäiden kotien rumuutta. Minä kun valitsen nähdä kauneutta sielläkin, missä sisustus on erilaista kuin kotonani. Ehkä jotkut yrittävät väreillä peittää omaa latteaa suhtautumistaan ympäröivää maailmaa kohtaan.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Nimetön,
   Juuri niin – annetaan kaikkien kukkien kukkia!
   Hanna

   Vastaa
 12. Nimetön 04.11.2019

  Helpottiko avautuminen? Aika lapsellista antia. Minä pidän valkoisista verhoista kesäaikaan, mutten voisi kuvitella hankkivani valkoisia huonekaluja. Se ei vaan sovi mulle. En raivostu siitä että joku tekee niin. Nyt alkaa minulla olla mitta täynnä näihin harmaisiin kalusteisiin. Mutten saa siitäkään raivaria. Ne vaan jäävät kauppaan kuten valkoisetkin. Ihme kommentointia sinulta. No en minäkään pidä sinusta.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Kenellehän tämä viesti mahtaa olla tarkoitettu?
   Hanna

   Vastaa
 13. Martta 04.11.2019

  No joopa joo… Tämän päivän kodit, ovat kopio koteja, valkoista, siellä valkoista täällä. Huoh? Ei siinä kateudella ole mitään tekemistä. ”oman kärjen käyttö sallittu”

  Vastaa
  • Martta 04.11.2019

   Järjen käyttö piti kirjoittaa. Martta

   Vastaa
 14. Nojohanonväripaletti 04.11.2019

  Mikähän yliampuminen tämä nyt oli Hannalta.
  Ensinnäkin, Suomessa kylläkin vihataan (jos nyt pakko on noin voimakasta sanaa käyttää) paljon enemmän värejä, kuin valkoista, harmaata ja mustaa.
  Toinen kyllä hirveän kaukaa haettu ajatus on, että valkoisesta ei-pitävä henkilö olisi kateellinen valkoisuudesta. Siis ihan oikeasti.
  Eiköhän jokainen laita kotinsa sen näköiseksi, missä oikeasti viihtyy.
  Tosiasia on, että ihmissilmä kaipaa nähdä myös niitä persoonallisia koteja, kun valtaosa on samannäköisiä ja että vaatii taitoa ja silmää yhdistellä värejä niin, että ne miellyttävät silmää.
  Värikäs koti ei ole yhtäkuin kaaos, minkä käsityksen taas ”värien vihaajat” antavat usein ymmärtää.
  Onkohan Hannan omassa silmässä nyt sokea piste väreille?

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei Nojohanonväripaletti,
   Kiitos kommentistasi. Vastaan sinulle kuten ensimmäiselle kommentoijalle:
   Olen huomannut että valkoisia koteja vihataan usein juuri siksi, että oma koti kaaoksessa eikä sen kaaoksen selittämiseen riitä resurssit. Syy voi olla esim. ruuhkavuodet, tai ylipäätään kyvyttömyys tai haluttomuus organisointiin. Ja tämä naamioituu haluksi elää boheemisti. Silti kaipaus jonkinlaiseen selkeyteen on olemassa ja silloin helposti arvostellaan kitkerin sanoin selkeää tilaa kliiniseksi. Näen tämän kateutena.
   ja valitettavasti juuri sanaa vihata on käytetty valkoisten kotien yhteydessä usein.
   ja siis huomio huomio – minä pidän väreistä ja valkoisesta ja aivan kaikesta mikä on tyylillä toteutettu, kuten blogissani kirjoitankin.

   Värikästä syksyä sinulle,

   Hanna

   Vastaa
 15. N.M 04.11.2019

  Kirjoitus on niin totta. Sitä paitsi valkoinen väri on vaikein tehdäkin, sävyjä siinäkin niin monia. Itse olen sitä mieltä, että ollaan kaikki tyytyväisiä minkä värisissä kodeissa sitten kukin viihtyykin. Itse pidän valkoisesta omassa kodissa. Tykkään kyllä muilla myös värikkäistä kodeista. Itsekin olen kokenut tätä valkoisvihaa 🤣😂.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei N.M
   Kiitos kommentistasi,
   ”Itsekin olen kokenut tätä valkoisvihaa 🤣😂.” just parasta! Nauratti!

   Hauskaa syksyä!
   Hanna

   Vastaa
 16. Niin 04.11.2019

  Valkoisessa väsyttää lähinnä sen yliedustus mediassa. Olisi niin kiva nähdä välillä muutakin. Kateudeksi leimaaminen taas on yläkoululaisen retoriikkaa.

  Vastaa
  • Chic 05.11.2019

   Olen samaa mieltä. Tätä juuri tarkoitin.

   Vastaa
 17. Jassu 04.11.2019

  Hah, hah haa, osu ja upposi. Todellakin näyttää saavan ihmiset raivon partaalle.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Jassu,
   Näin on!
   Iloa syksyyn!
   Hanna

   Vastaa
 18. Kohdeyleisö 04.11.2019

  Hyvä Hanna,
  en vihaa valkoista ja avaraa rakastan.
  Oletko tullut koskaan ajatelleeksi että näitä vaaleita ja avaria koteja näkyy sisustusohjelmissa kuitenkin suhteessa paljon enemmän kuin esim. 20-70 neliöisiä kerrostaloasuntoja, joissa suurin osa suomalaisista asuu. Olisiko mahdollista että katsojakunta kokisi ylenkatseelliseksi sen, että ohjelmiin kelpaavat vain omakotitalot, kattohuoneistot ja vähintään yli 100 neliöiset asunnot? Teikäläiset tietysti mielellään tulkitsevat kateudeksi tällaisen näkökulman, mutta kyllä kyse on siitä, että sisustusideoita kaivataan myös tavallisten ihmisten pienempiin asuntoihin, mutta ei juuri koskaan saada. Suurten asuntojen ratkaisut eivät ole sovellettavissa, koska tilaa ei ole. Ja saattaapa olla niinkin, että ne liiat tavarat esillä johtuvat aivan samasta ongelmasta.
  Joten haaste ohjelmantekijöille, sisustusohjelmiin 20-60m2 asuntoja, joihin on erityisesti räätälöity hyvät ja käytännölliset säilytysratkaisut, jotka eivä kerrytä tavaroita pinnoille.

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2019

   Hei nimimerkki Kohdeyleisö,
   Kiitos kommentistasi. Syy miksi esimerkiksi Suomen kaunein koti -ohjelmassa ei esitellä pienempiä asuntoja, on puhtaasti tekninen. Ohjelma-aika ei täyty, koska pienestä kodista ei saada tarpeeksi kuvitusta eikä asiaakaan. Formaatti taas edellyttää, että kohteita on kolme, joten aika ei voida täyttää näyttämälä useampia koteja. Lisäksi aivan pienissä kodeissa ei yksinkertaiset mahduta kuvaamaan kolmen tuomarin liikkumista yhdessä tekniikan kanssa.
   Mielestäni esitellyistä kodeista on kuitenkin poimittavissa paljon ideoita kaikenkokoisiin koteihin. Värien ja materiaalien yhdistämien, valasitusideat, säilytysideat, yksittäiset esineet, verhorataisiut jne jne. Tilaratkaisuja ei voi kopioida tietenkään.

   Olisi tosi kivaa päästä tekemään sellaista ohjemaa, jossa esittämäsi toiveet voitaisiin toteuttaa, mutta epäilen ettei se onnistu. Onneksi lehdet voivat näitä ratkaisuja näyttää.

   ”Teikäläiset tietysti mielellään tulkitsevat kateudeksi tällaisen näkökulman” tämä ei pidä mitenkään paikkaansa. Se että arvelin blogissani yhden syyn ”valkoiseen vihaan” olevan kateus johtuu kirjoiuksista joita olen viimeaikoina lukenut. Sapekasta tekstiä siitä kuinka kaikki on valkoista ja steriiliä jne jne ja kun kirjoittaja alkaa siivota hän luopuu yrityksestään todetessaan sen mahdottomaksi.
   Olen myös huomannut tämän usein ihmisten puheissa. Kyllähän kateuden kuulee ja tunnistaa aika helposti. Ja ymmärrän sen. harmittaa kun ei saa sitä mitä ehkä toivoisi. Juuri kun neliöitä suhteessa tavaraan on liian vähän, niin alkaa ahdistaa.
   Mutta on myös muistettava, etten suinkaan sanonut että kateus on olisi ainoa syy, joku ei vain pidä vaaludesta vaan rakastaa värejä. Kaikki on ihanaa, kun toteutus on kaunis itselle.
   Terv
   Hanna

   Vastaa
 19. Kohdeyleisö 05.11.2019

  -”Olisi tosi kivaa päästä tekemään sellaista ohjemaa, jossa esittämäsi toiveet voitaisiin toteuttaa, mutta epäilen ettei se onnistu.”
  Se ei ehkä onnistu teidän formaatissanne, paitsi jos tuomareita olisi 2 ja kohteita 4 tms…

  Katson toisinaan Foxilta Suuret pienet talot -ohjelmaa, (jonka ideat eivät nekään ole sovellettavissa kovin hyvin kerrostaloon), mutta se toimi hyvänä esimerkkinä onnistuneesta ohjelmasta, joka on toteutettu pienessä tilassa. Noin 20m2, siis usein pienemmässä kuin nämä meidän kotimme.

  Sellaisen ohjelman tekeminen ei siis ole mitenkään mahdotonta. Kuvauskaluston voi valita tilan mukaan ja ohjelman rakentaa niin,ettei pieneen tilaan tarvitse jatkuvasti ängetä montaa ihmistä kerrallaan.
  Ja vielä parempi jos rinnakkain esiteltäisiin vaikka kaksi samaneliöistä, mutta eri tavalla ratkaistua sisustusta.

  Vastaa
  • hannasumari 05.11.2019

   Kohdeyleisö,
   TV formaatteja ei voi muuttaa. Formaatin omistaa joku ja kun se myydään, siinä edellytetään, että ohjelma tehdään formaatin mukaisesti.
   Tarkoitinkin, että olisi hauskaa alkaa tehdä sellaista ohjelmaa, joka olisi tietenkin kokonaan toinen, uusi ohjematyyppi.
   Sinähän olet jo pitkällä sellaisen ohjelman suunnittelussa! Myy ideasi jollekin tuotanotyhtiölle!
   Hauskaa päivää,
   Hanna

   Vastaa
 20. Kohdeyleisö 05.11.2019

  No, tässä jaan idean ihan ilmaiseksi, muistuttaakseni sisustusohjelmien tekijöitä todellisuudesta. Siitä, että suurin osa näiden ohjelmien katsojista asuu pienemmissä asunnoissa ja katsoisivat varmaan suuressa määrin heidän asumistyyppiinsä kohdennettua ohjelmaa.
  Edelleen epäilen, että johtuu tietynlaisestä ylenkatseesta nk. ”taviksia” kohtaan, ettei tällaisia ohjelmia ole.
  Ja mitä kaupallisuuteen tulee… vaikka myytävät ratkaisut ja esineet olisivatkin vähemmän hinnakkaita, niiden mahdollinen ostajakunta olisi todella laaja.

  (En olettanutkaan, että formaattia voisi muuttaa, mutta uusia on mahdollista tehdä ja jopa myydä muihinkin maihin.)

  Vastaa
 21. Susanna 05.11.2019

  Itse uskon, että yksi syy valkoisen dissaamiseen on kyllästyminen. Valkoinen kun on hyvin tyypillinen väri vuokra-asunnoissa, joista on pyritty tekemään mahdollisimman neutraaleja ja siten helposti vuokrattavia. Ainakin itsellä siitä tuli se vastareaktio, että kun sitten lopulta pääsi ensimmäiseen omaan omistusasuntoon jota sai laittaa mieleisekseen, asuntoon ei jäänyt yhtään valkoista seinää, kun kerrankin sai käyttää juuri niin voimakkaita ja itselle mieluisia värejä kuin halusi.

  Nyt tuo oma ensimmäinen asunto on jäänyt sijoitusasunnoksi ja menossa remonttiin – ja mietin itsekin sen maalaamista valkoiseksi, ettei vuokralaisen löytäminen kaatuisi siihen, että joku kokee tummien ja vahvojen värien kutistavan tilaa tai tekevän siitä liian synkän. Aika moni kun tuntuu yhä kauhistuvan tummia värejä sisustuksessa, vaikka itse koen niiden tekevän tilasta kotoisamman ja lämpimämmän – siitäkin huolimatta että nykyinen asunto on taas valkoisempi, kun ei ole jaksanut tehdä pintaremonttia.

  Vastaa
  • hannasumari 05.11.2019

   Susanna,
   Kiinnostava näkökulma!
   Hanna

   Vastaa
 22. Ulla Marjoniemi 05.11.2019

  Minusta pointti on, että miksi yleensä pitää VIHATA mitään?
  Ei kaikesta tarvitse pitää, mutta eihän toisen kodissa tarvitse asua ja oman voi sisustaa ihan oman maun mukaan. Annetaan kaikkien kukkien ja sisustusten kukkia valkoisina tai kaikissa maailman väreissä.

  Vastaa
  • hannasumari 05.11.2019

   Ulla Marjoniemi,
   Juuri niin! Juuri niin!
   Hanna

   Vastaa
 23. Mari 06.11.2019

  Aika, aikaa kutakin.. hetki sitten puhdas , jopa kliininen sisustus näytti todella hyvälle silmään.. siihen kun tuotiin mustaa.. niin aiai! Mutta nyt alkavat kodit täyttyä puusta ja beigen sävyistä. Samoin myös omani, kun ensin mennään tämä joulu punaisella❤️

  Vastaa
 24. Taiteilija 12.11.2019

  Katsokaapa gallerioita ja taidenäyttelytiloja, ne ovat kaikki valkeaseinäisiä, jotta taulut ja taide-esineet ja veistokset erottuvat kunnolla tilassa.

  Taiteilijana en voisi kuvitellakaan mitään muuta sisustusväriä kuin valkoisen(joka ei siis ole väri) seinille ja omiin huonekaluihin. Kun teen sitten maalauksen & taideteoksen niin siinäkin lähden liikkeelle valkoisesta, johon lisään sitten koko sateenkaaripaletin mukaan värejä.

  Vastaa
 25. Robotti-imuri 22.11.2019

  Tää valkoinen keskustelu on jotain mitä en oikein osaa edes sanoiksi pukea.
  Luin äsken kaikki kommentit ja nimimerkki kohdeyleisö
  Ihan itse sen sanoikin.
  ”Katsojia” ärsyttää kun kodit ovat isoja. Jokainen voi lukea rivien välistä mitä haluaa.
  Itse kuulun tähän ”kokovalkoinen porukkaan” tai siis kuuluin silloin kun rakennutimme talomme.
  Meillä on koko valkoinen keittiö.
  Vaalea lattia.
  Valkoinen nahka sohva.
  Kaikki seinät olivat valkoisia.
  (Toki nyt on ”saatu” jo väriä seinille viiden vuoden asumisen jälkeen)
  Kyllä ihmisillä oli kommenttia meidän kodistamme tupaantulijaisissa.
  Kaikki ihan valkoista.
  Miten täällä voi asua kun kaikki lika näkyy? Meillä on beiget laminaatti ”kivijäljitelmä” tasot niin kuule niissä ei näy lika.
  Minusta oli ihana muuttaa ja aloittaa kaikki puhtaalta pöydältä, ei edellisen asunnon ajan tummentamia puukaapinovia, tummunutta parkittilattiaa ym..
  Pikkuhiljaa värit ja puu-yksityiskohdat ovat hiipineet sisustukseemme..
  minusta koko valkoinen oli aivan ihana! Kaikki oli puhdasta ja kliinistä!
  Nyt olevat puu senkit pehmentävät sisustusta mutta silloin siinä elämäntilanteessa se oli minusta
  täy-del-li-nen!
  Jopa surullisen huvittavaa mielestäni oli kuitenkin miten ääneen toisten materiaali-valintoja sai arvostella..
  En minäkään huuda kenenkään kodissa ovelta että kamalan näköistä teillä on..
  ei ole enää eduksi nuo aikanaan ”arvokkaatkin” massivipuu kalusteet..
  ja hirveän kirkkaita värejä, saisin migreenin jos asuisin tällaisessa..

  Mutta suomalaisten ”perusväri” on kellertävä, likainen beige.. ja lakattu, keltainen puu..
  ajansaatossa auringonvalossa myös kellastuneet vielä lisää..
  ja tottakai valkoinen on siihen verrattuna ”kirkas”.
  Kyllä itselläni oli silloin kuusi vuotta sitten jopa melkein ”viha” suhde lakattuun, ajan keltaistamaan puuhun..

  Eihän kenenkään ole pakko pitää valkoisesta sisustuksesta.
  Mutta miksi siitä pitää pitää niin suurta meteliä? Joo. Toisilla on valkoinen sisustus. Sinä et pidä siitä. Okei. Onko se sinulta pois jos joku toinen pitää?
  Hieman kärjistetty teksti..

  Eikö jokainen vaan voi olla tyytyväinen omaansa? Ole onnellinen ettei sinun Tarvitse asua valkoisessa kliinisessä kodissa missä näkyy kaikki tahrat.

  Vastaa
  • hannasumari 22.11.2019

   Robotti-imuri,
   WORD!

   Hanna

   Vastaa
 26. Kohdeyleisö 23.11.2019

  Robotti-imuri:”Luin äsken kaikki kommentit ja nimimerkki kohdeyleisö
  Ihan itse sen sanoikin.
  ”Katsojia” ärsyttää kun kodit ovat isoja. Jokainen voi lukea rivien välistä mitä haluaa.”

  Mielenkiintoinen mutta väärä tulkinta.

  Sanoin: Olisiko mahdollista että katsojakunta kokisi ylenkatseelliseksi sen, että ohjelmiin kelpaavat vain omakotitalot, kattohuoneistot ja vähintään yli 100 neliöiset asunnot? Teikäläiset tietysti mielellään tulkitsevat kateudeksi tällaisen näkökulman, mutta kyllä
  kyse on siitä, että sisustusideoita kaivataan myös tavallisten ihmisten pienempiin asuntoihin, mutta ei juuri koskaan saada.

  HUOM Robotti-imuri, tässä pointti: kaivataan, muttei juuri koskaan saada!

  Sisustusohjelmien tekijät eivät huomioi riittävästi niiden ihmisten asumismuotoa, jotka sisustusohjelmia katsovat.

  Vastaa
 27. Saara 30.12.2019

  Hyvä kirjoitus, kiitos. Kateus on kummallista. Samoin vihapuheet ja kiihkeys, millä makuasioihin suhtaudutaan. Näyttäkää edelleen myös vaaleita, minimalistisia koteja jatkossa. Vihaajat lienevät kuitenkin äärivähemmistöä.

  Vastaa
 28. Juuso 31.03.2020

  No juuri!

  Olin tekemässä keittiöremonttia ja ajattelin valinta kotimaisen Savo liesituulettimen valkoiseen keittiööni.
  https://www.liesikupu.fi/valmistaja/savo Eipä niitä kovin montaa löytynytkään, suurin osa on enemmänkin rst värissä.. Eli ilmeisesti se valkoinen ei niin suosittu olekaan kuin mitä annetaan ymmärtää 🙂

  Vastaa
 29. K 05.09.2021

  Tämä on vanha juttu, mutta Google tätä tarjosi, joten heitänpä kommentin.

  Olen valitettavasti joutunut asumaan koko aikuisikäni vuokralla. 99% suomalaisista yksiöistä on valkoisia koppeja enkä ole ikinä saanut lupaa vuokra-asunnon maalaamiseen tai tapetointiin. Miksi kadehtisin valkoista kotia, kun olen koko elämäni toivonut pääseväni niistä eroon?

  Vastaa
  • Hanna 05.09.2021

   Aaah mitä kurjuutta, ettei voi maalata tai tapetoida oman maun mukaan! Mutta onneksi irtokalusteilla ja tekstiileillä voi ilahduttaa itseään ja käyttää omaa makua!
   Ilos syksyyn!

   Hanna

   Vastaa