D-vitamiini- ja ferritiiniarvot

Kaupallinen yhteistyö: SYNLAB

Mittautin vereni D-vitamiini- sekä ferritiiniarvot, koska haluan elää terveenä pitkään ja tehdä kaiken voitavani sen eteen.

SYNLABissa on D-vitamiini- ja ferritiinitutkimuksista marraskuun ajan hintatarjous. D-vitamiinitutkimuksen hinta on marraskuun ajan 20 € ja ferritiinitutkimuksen 15 €. Lisäksi tulee palvelumaksu 13,50 € mutta yhdellä käynnillä voi ottaa useampia kokeita ja palvelumaksu veloitetaan vain kerran. Tarjous on voimassa 30.11. asti.

Laboratorioaika oli helppoa varata SYNLABista, jonne pääsee ilman lääkärin lähetettä. Vastauksetkin tulevat nopeasti – usein jo seuraavana arkipäivänä nettiin, ja tulosten valmistumisesta tulee puhelimeen viesti. Helppoa!

Terveys on asia, jonka muistaa, kun sen menettää. Ei tarvitse olla kovinkaan iso vaiva, kun se vie energiaa arjesta. Puhumattakaan siitä, että sairastuu vakavasti. Kokemusta on siitäkin. Se on pelottavaa. Siksi terveyttä kannattaa vaalia. Kaikki tietävät ravinnon, unen ja liikunnan tärkeyden sekä tupakoinnista, stressistä ja liiasta alkoholista koituvat haitat. Oma ongelmani on lähinnä alituinen kiire ja siitä johtuva ajoittain riivaava stressi. Marraskuun pimeydessä väsyttää, mutta onko se vain pimeydestä johtuvaa? Ei toivotun lisämausteen tälle vuodelle on tietenkin tuonut korona ja kaikki se mitä se on tullessaan tuonut elämäämme.

Oma terveys on mielen päällä jatkuvasti. Olen reilun vuoden ikäisen pojan isovanhempi ja pian perheeseen syntyy toinen pienokainen. Haluan pysyä terveenä, elinvoimaisena ja vahvana pitkään. Tietenkin, niin kai jokainen haluaa.

Siksi halusin saada tietooni sekä D-vitamiini- että ferritiiniarvoni.

Korona, tulehdussairaudet ja D-vitamiini

Covid-19 -infektio eli korona, on vaikuttanut elämäämme viime keväästä lähtien. On paljon rajoituksia ja uusia tapoja elää ja tehdä töitä sekä tavata tai olla tapaamatta ystäviä ja läheisiä. En missään nimessä halua sairastua siihen, enkä suhtaudu koronaan niin, että no, kyllähän siitä selviää. Haluan mahdollisuuksien mukaan tietenkin pysyä terveenä.

D-vitamiinista on sanottu, että se saattaa suojata koronainfektion vakavimmilta oireilta. Kovin vahvaa tutkimusnäyttöä asiasta ei ole mutta D-vitamiinilla on kuitenkin merkittävä rooli ihmisen immuunijärjestelmän toiminnassa. Kaiken tiedetyn perusteella on syytä olettaa, että D-vitamiinista tosiaan saattaa olla apua koronassa.

Vaihdevuodet ja osteoporoosi

Kun kävin gynekologilla, myös siellä tuli puheeksi D-vitamiini. Estrogeenin vähetessä nainen menettää 1-3 prosenttia luun tiheydestä ainakin viitenä ensimmäisenä vuotena menopaussin jälkeen. Luut haurastuvat ja riski sairastua osteoporoosiin kasvaa. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota D-vitamiinin sekä kalsiumin saantiin.

Noin neljä kymmenestä yli 50-vuotiaasta naisesta saa nikamamurtuman tai reisiluun kaulan tai rannemurtuman loppuelämänsä aikana. Merkittävä syy niihin on osteoporoosiin liittyvä luun hauraus. Luku on minusta tosi iso! Ajatus siitä, että luuni heikkenevät tuntuu ikävältä.

Ferritiini puhuttaa

Rauta nousee salilla!

Olen kuunnellut ja lukenut paljon ferritiinistä, rautavarastosta. Raudan puute on maailman yleisin ravintoainepuutos. Raudan puute aiheuttaa mm. vetämättömyyttä, päänsärkyä ja heikkoutta. Ne ovat aika tyypillisiä vaivoja kaikkein pimeimpänä aikana minulle. Välillä ei jaksaisi todellakaan mitään. Minulla ei ole koskaan todettu anemiaa, mutta hemoglobiiniarvo on joskus ollut matalalla ja olen joutunut syömään rautatabletteja. Vatsani ei ollenkaan tykkää niistä, joten olen koettanut syödä monipuolisesti. Se on siinä mielessä helppoa, että olen sekasyöjä. Halusin kuitenkin ottaa selvää, millaiset rautavarastot minulla on.

Laboratoriokäynti ja tulokset

SYNLABin systeemi on helppo. Ajan laboratoriotutkimuksiin voi varata netissä tai soittamalla, lääkärin lähetettä ei tarvita. D-vitamiini- ja ferritiinikokeiden ottamiseen ilmoittautumisineen meni paikan päällä aikaa alle kymmenen minuuttia. Vastauksen saa usein jo seuraavana arkipäivänä. Puhelimeen kilahti tekstiviesti, jossa oli linkki tutkimustuloksiin.

SYNLABilla ei ole lääkäripalveluja, mutta tulosten yhteydessä on merkittynä viitearvot. Jos niissä on jotakin poikkeavaa, kannattaa tietenkin varata aika lääkäriltä tarkempia selvityksiä varten.

Minun D-vitamiiniarvoni oli 76,0 (nmol/l). Viitearvo on >75,0 eli olen turvallisilla vesillä, mutta ei nyt mitenkään reippaasti. Aion varmasti syödä D-vitamiinia purkista.

Ferritiiniarvoni oli 51.5 (𝜇g/l) sen viitearvo on 10.0-150.0 Ei siis sekään mitenkään huippulukema, vaikka viitearvojen sisällä onkin. Kun ferritiiniarvo on suurempi kuin 100 (𝜇g/l) se sulkee SYNLABin sivujen mukaan pois raudanpuuteanemian mahdollisuuden. Mutta rautavarastoani voisi selvästi kasvattaakin.

Haluan testata lisää ja seurata kehitystä

Molemmat testit kasvattivat kiinostustani verikokeisiin. Olen ollut yksityisyrittäjä vuodesta 1986 ja huolehtinut itse terveydestäni. SYNLABissa on paljon valmiita laboratoriapaketteja, joista on helppoa valita itselleen sopiva. Nyt kiinnostaa 50+ naisen tutkimuspaketti. Ja nämä paketit on aivan loistavia lahjoja kenelle tahansa. Luulenpa, että oma puolisoni löytää tänä vuonna kuusen alta lahjan, jossa on liikkujan paketti. Paketeista on sekin ilo, että jos niitä ottaa säännöllisesti samassa paikassa, niitä voi luotettavasti verrata toisiinsa.

Pidetään itsestämme hyvää huolta!

Blogia saa mielellään jakaa ja olisi kiva tavata myös Facebookissa ja Instagramissa!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti

  1. Sirpa-Maija Hakala 05.01.2023

    Kiitos tärkeän asian esille tuomisesta. D-vitamiinin saantisuositukset ovat Suomessa käsittämättömän alhaiset! Itse käytän 100 mcg/vrk syys-huhtikuussa ja kesäaikanakin 50 mcg/vrk. Viimeksi mitattuna veripitoisuus oli 109 nmol/l. Ihan ok, mutta ei mitenkään korkea tuohon käyttämääni annostukseen suhteutettuna.
    D-vitamiinin merkitystä osteoporoosin ehkäisyssä pitäisi korostaa enemmän kuin maitotuotteiden käyttöä. Käytän itse maitotuotteista ainoastaan juustoa ja silti vereni kalsiumpitoisuus on aivan viitearvojen ylärajalla. Maidon juonti on aikuiselle tarpeetonta ja heikentää ravinnosta saatavan raudan imeytymistä. Suomalaiset kärsivät matalan D-vitamiinitason ohella raudanpuutteesta aivan yleisesti, sillä maitotuotteiden käytön lisäksi torppaamme jälkiruokakahvin nauttimisella lopunkin raudan imeytymisen!
    Oma rautatasoni on tällä hetkellä yli 100, syötyäni rautatabuja 3 vuotta ja saatuani helikobakteerin häädettyä. Ferritiinin nousun myötä olen päässyt eroon sitkeästä närästyksestä, rytmihäiriöistä, lämmönsäätelyn sekoilusta, mielialaongelmista, hajamielisyydestä, kaatavasta väsymyksestä, lihaskrampeista ja kuivista limakalvoista. Eli presiis vaihdevuosioireista. Pistää väkisinkin miettimään, kuinka monella vaihdevuosioireista kärsivällä kyse onkin raudanpuutteesta… Lääkäreiden mielestä kun ferritiiniarvo 30 on ’hyvä’, vaikka todellisuudessa rautavarasto on tyhjä. Turha sanoakaan, että olen saanut lääkereseptin joka ikiseen raudanpuutteesta johtuneeseen vaivaani. Eli mielummin hoidetaan seurauksia, kuin syytä. Pistää miettimään…

    Vastaa