Pionit ja pionifestivaalit Virossa

Kaupallinen yhteistyö: Eckerö Line

Viimeinkin matkalla Viroon

Saarenmaa ja pionit kutsuivat meitä heti, kun matkustaminen naapuriin sallittiin. Oli kova hinku päästä viimein mökille. Kesäkuun neljäntenä päivänä ajoimme automme tuttuun tapaan Eckerön M/S Finlandiaan. Koronaviruksen takia halusimme välttää ihmisten kohtaamista, joten matkustimme hytissä. Se olikin tosi leppoisaa. Pötköttelimme vuoteissa, luimme ja katsoimme tietokoneelta elokuvia. Kovasti kaipasin kuitenkin jo tutuksi käynyttä laivan henkilökuntaa, Loungen mukavaa tunnelmaa ja buffetin herkkuja. Tätä lukiessa tilanne on jo toinen ja buffet on auki uusin järjestelyin. Osa ruuasta on yksittäispakattua ja lämpimät ruoat annostellaan lautaselle. Ihanaa että nyt voi nauttia matkasta hyvän ruuan äärellä valoisassa ja kauniissa ruokasalissa.

Muista käyttää alenuskoodiani, jos lähdet miniristeilylle tai päiväksi Tallinnaan. Miniristeily tai Päivä Tallinnassa -risteily -20 % päivän hinnasta tuotekoodilla HANNAS. Voimassa 28.2.2021 saakka. Max. 4 hlö/varaus. Varaukset eckeroline.fi.

Hytissä on rauhallista matkustaa .
tänne oli jo kova ikävä! Talo oli paikoillaan ja puutarha kukoisti.

Me pääsimme ajamaan reippaasti Saarenmaalle, Tallinna oli aika autio ja liikennettä selvästi vähemmän kuin tavallisesti. Oli ihanaa avata mökin ovi, tavata naapurit ja kuulla myös se, että korona on poistunut saarelta, jossa riehui niin vahvana epidemian alussa.

Paljon tapahtumia on peruttu, kuten Kuresaaren upeat oopperapäivät, mutta Saarenmaalla on tänäkin kesänä paljon tarjottavaa. Ja minusta parasta kaikesta on pionifestivaalit! Ajatelkaa! En tiennyt oikein mitä odottaa, kun matkasimme Anijalaan, Saarenmaan taimistoon eli Saaremaa puukoliin. Mitä tarkoittaa pionifestivaalit? Mitä siellä tehdään? Se selvisi nopeasti – siellä hullaannutaan kukkivista pioneista, joita on kaikkiaan 48 eri lajiketta. Järjetöntä!

Saarenmaan taimiston sisäänkäyntiä ei voi olla huomaamatta. taimitarhaan on tietenkin vapaa pääsy, mutta puutarhaan on 10€ pääsymaksu.
Lorelei
Etched Salmon peony
Lemon Chiffon
Hillary
Amalia Olson
Old Fathful
Itoh Barzella

Taimisto sijaitsee n. 13 km päässä Kuresaaresta ja sinne löytää helposti. Paikan omistavat ystävykset ja taimisto on perustettu toisen heistä lapsuuden kotitilalle. He ovat erikoistuneet pioneihin, joita kasvatetaan suurella rakkaudella. Tavoitteena on luoda paeonarium pionien arboretum.

Taimisto jakautuu kahteen osaan – myymälään ja elämyspuutarhaan.

Myymälässä myydään nimenomaan pioneita, vaikka jotain muitakin taimia oli tarjolla. Ne eivät kiinnostaneet minua niin paljon, koska pionien määrä ja laatu hurmasivat minut kokonaan. Eri lajikkeita on 48 ja useista lajikkeista on myytävänä kahta tai jopa kolmea kokoa taimia. Taimet olivat erittäin hyväkuntoisia, terveitä ja hyvin hoidettuja. Hintahaitari oli 35-130 €.

Myytäviä astiataimia. Terhakoita ja terveitä, upeita taimia.

Ostoskärryinä oli somat kottikärryt ja maksuvälineenä kävi tietenkin sekä käteinen että kortit. Ohjeet istutukselle sai kaupan päälle ja tarjolla oli myös pioneille sopivaa multaa ja lannoitetta.

Parkkialueella on asiakkaiden käyttöön kemiallinen WC.

Elämyspuutarha

Pionifestivaali on elämyspuutarhassa ja se tarkoittaa upeiden, kukkivien pionien ihastelua. Kylmän kevään takia festivaaliaika ei vielä ollut alkanut ja pionit olivat vasta nupuillaan, kun kävin siellä 5.6. Sain kuitenkin opastuksen puutarhaan Marko Toomarelta, joka on toinen paikan omistajista.

Paikka on ihana ja ihanammaksi se muuttuu lämmön ja auringon lisääntyessä, kun kaikki pioni avaavat nuppunsa.

Kuljimme istutusalueiden läpi ja Marko kertoi taimista. Pionien joukkoon on istutettu paljon muitakin taimia ja näin on luotu erilaisia tunnelmia, joilla halutaan näyttää millaisten kasvien kanssa pionit viihtyvät.

Kun istutukset saavat kokoa paikka muuttuu upeammaksi ulkonäöltään, mutta kasvien harrastajalle se on mahtava jo nyt.
Nämä kukkivat pian.
Pieni alue on jätetty kauniiksi niityksi. Sinnekin istutetaan pioneita. Voin kuvitella kuinka ihanalta ne näyttävät tuolla keskellä vuohenputkia!

Istutukset on tehty suoraan vanhalle niitylle, jossa karja on laiduntanut, maa on vahvaa ja ravinteikasta. Mitään myrkkyjä ei olla haluttu käyttää, joten istutusalueet on verhottu suojakankaalla rikkakasvien kurissa pitämiseksi.

Alueelle on tehty erilaisia tiloja ja ”huoneita”. Keskellä kulkee pääväylä, jonka varrella on kuvainnollisesti neljä elämän elementtiä – maa, vesi, tuli ja ilma.

Yksi ”huone” on geometrinen puutarha, joka on saanut inspiraationsa englantilaisista herraskartanoista. Sen keskellä kukkii keltainen pionipensas ja väritykseen on lisätty kasveja joiden lehdet ovat mahongin värisiä, kuten herraskartanoiden huonekalut.

Niityllä alun perinkin kasvaneet männyt on jätetty paikoilleen, mutta niiden kasvua halutaan hallita ja rajoittaa, etteivät ne kasva liian suuriksi. Jotta ne eivät varjosta puutarhaa liikaa, myös oksia karsitaan. Marko työntää kätensä männyn oksien väliin ja sanoo että oksien täytyy olla niin ilmavasti, että kyyhky voi lentää oksien lomasta.

Taimet ovat vielä nuoria, ja pieniä mutta jo nyt paikka on ehdottomasti reissun väärti. En ole koskaan nähnyt yhtä siistiä ja hyvin hoidettua taimistoa. Paikka on kerrassaan hurmaava!

Jos taimia ostaa ja kuljettaa ne Suomeen kannattaa säästää kuitti. Virosta saa tuoda taimia Suomeen. Varmista aina, että ostat taimia ammattimaisesta puutarhamyymälästä, jonka tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta. Harrastelijat myyvät monesti kasveja toreilla tai markkinoilla, ja niissä riski kasvitaudin tai tuholaisen leviämisestä on suuri. Valvotuilla ammattimaisilla viljelmillä kasveista on tarkastettu kasvitaudit ja tuholaiset. Voit lukea säännöistä lisää täältä.

Taimiston aukioloajat ovat:

kesäkuussa Ke, to, pe, la, su klo. 10.00-18.00 (ma ja ti suljettu)

Heinä- ja elokuussa to, pe, la klo. 11.00-17.00 (su, ma, ti ja ke suljettu)

Juhannusviikolla (Virossa juhannusta vietetään 23.6. joka on myös Voitonpäivä sekä 24.6.) aukioloajat ovat poikkeukselliset. Taimisto on viikon 26 taimisto on auki joka päivä klo 10.00-18.00

Tääl ja täältä voit lukea, kuinka Saarenmaalle pääsee ja jos puutarhat kiinnostavat muista Tallinnan ihana Kardiorgin puisto ja kasvitieteellinen puutarha.

Eckerön M/S Finlandian ensimmäinen vuoro lähtee Helsingistä aamulla klo 9.00 ja on parahiksi Tallinnassa klo 11.15 muista alekoodi!

Kukkivin terveisin

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *