Huolehdi ihanasta kosteudesta

Kaupallinen yhteistyö: RFSU Limakalvojen kuivuus on muun muassa vaihdevuosiin kuuluva vaiva, mutta lähes kaikki naiset kärsivät siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Kuivuus yhdistetään myös helposti haluun, mutta kosteuden määrä ei ole yhteydessä halukkuuteen. Huolehdi ihanasta kosteudesta limakalvoillakin, kuten kasvojen ja käsien iholla.

Vaihdevuodet on aihe, josta kirjoittaessani saan eniten syvällistä palautetta ja kysymyksiä. Se on myös aihe, josta harva alkaa jutella ihan vaan kahvitellessa ainakin, jos paikalla on enemmän kuin yksi ystävä.

Itse päätin joskus – ehkä nelikymppisenä, etten aio koskaan puhua niistä, en myöntää olevani vaihdevuosissa tai mitenkään paljastaa tätä normaalia elämänvaihetta kenellekään, en edes omalle miehelleni.

Miksi?

Syy oli häpeä, joka käsitykseni mukaan johtui saamastani kasvatuksesta. Mistään, mikä liittyi naisena olemisen biologiaan, ei puhuttu kotonani. Äitini ei koskaan kertonut kuukautisista yhtään mitään, se homma siirrettiin siskolleni. Sen sijaan hän keskittyi kertomaan, kuinka kävellään kauniisti portaita ylös, istutaan sievästi, käytetään veitsiä ja haarukoita, katsotaan skoolatessa toisia silmiin vuoron perään ja uudelleen kun lasista on sievästi siemailttu pikku kulaus. Kuinka kuljetaan nopeasti, määrätietoisesti ja selkä suorana, pimeiden puistojen ohi eikä vilkuilla sivuille.

Kun kuulin perheistä, joissa kuukautisten alkamista juhlittiin kakkukahveilla, en tiennyt mitä sanoa tai kuinka reagoida. Nolostuin. Kaikki kehollinen, joka liittyi naiseuteen, vaiettiin perheessämme kuoliaaksi. Olen ymmärtänyt, etten ole ainoa ikäryhmäni nainen, jolla on samanlainen vaikenemisen historia ja sen myötäinen hämmennys takanaan. En itsekään, kolmen tyttären äitinä, suoriutunut seksuaalikasvatuksesta mielestäni kiitettävin arvosanoin. Takeltelin siinä tehtävässä, mutta tein sen sentään paremmin, kuin oma äitini.

Vaihdevuosihäpeä katosi sitten kuitenkin lopulta kertarysäyksellä, kun äksyilin ventovieraille ihmisille puolisoni seurassa. Pyysin anteeksi tapahtunutta äksyilyn kohteilta ja purskahdin toivottomaan itkuun selittäessäni miehelleni, mistä oli kysymys. ”Mulla on vaihdevuodet, ja tää on ihan kamalaa” hän nyökkäsi lempeästi ja vastasi –tiedän. Sen jälkeen vaihdevuosista puhuminen on ollut missioni.

Limakalvojen kuivuus kirvelee ja kiusaa – turhaan

Tuntuu kurjalta, että vaihdevuodet liitetään jotenkin elämän loppumiseen, seksin loppumiseen, tylsyyteen, henkiseen vanhuuteen ja jotenkin fiilis on se, että okei – good bye – parasta ennen päivä meni jo. Ei muuten mennyt!

Paljon parasta on vielä edessä eikä mistään ihanasta tarvitse luopua. Seikkailut voivat jatkua kaikilla tasoilla.

Vaihdevuosissa estrogeenitasot laskevat ja se aiheuttaa mm. limakalvojen ohenemista ja kuivuutta. Kuivuus taas aiheuttaa kutinaa, arkuutta ja se vaikeuttaa kaikenlaista seksiä. Seksi taas tuo iloa ja ihanuutta elämään, joten yhtälö on huono.

Lähes kaikki naiset – iästä riippumatta – kärsivät jossain elämänvaiheessaan limakalvojen kuivuudesta. Se on yleinen ja vaiettu vaiva. Kuivuus yhdistetään myös helposti haluun, mutta kosteuden määrä ei ole yhteydessä halukkuuteen. Eikä vaihdevuodet tai niiden jälkeinen elämä ole halutonta, seksitöntä elämää tai ainakaan sen ei tarvitse olla sitä limakalvojen kuivuuden tähden.

Kuiviin limakalvoihin auttavat liukuvoiteet, joita saa ostaa ihan tavallisista marketeista, apteekeista ja nettikaupoista. RFSU Klick Natural Glide on vesipohjainen, hajusteeton ja pH-tasapainotettu geelimäinen liukuvoide ja se antaa pitkäkestoisen luiston, eikä se ärsytä intiimialueen tai suun limakalvoja. Se ei sisällä hormoneja ja vesiliukoisena se ei tahraa. Liukuvoide tuo ihanaa kosteutusta ja luistoa.

Intiimialueen kuivat limakalvot voivat aiheuttaa monenlaista kiusaa – ärsytystä emättimessä, pienten haavojen ilmaantumista ja poltteen tuntua seksin aikana. Mutta kosteuttavien tuotteiden avulla limakalvojen pehmeyttä, kosteutta ja liukua voi lisätä.

Miksi teen tämän yhteistyön RFSU:n kanssa?

Tietenkin siksi, että liukuvoiteet ja limakalvojenkuivuus ovat edelleen tabuja, vaikka kaikki naiset kärsivät jonkinasteisesta kuivuudesta jossain vaiheessa elämäänsä. Ja siksi että vaihdevuosissa kuivuus on yleistä ja niiden jo jäätyä taakse, kuivuus usein pahenee, mutta siihen on olemassa hyvä apu ja kaikenlainen iloinen kehollisuus ja riemu voi jatkua ilman kipua ja kiristystä. Asioista täytyy puhua.

Ihailen myös RFSU:n perustajaa Elise Ottensen-Jenseniä, joka on sanonut: ”Unelmoin siitä päivästä, jolloin kaikki lapset syntyvät toivottuina, kaikki miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia ja seksuaalisuus ilmentää läheisyyttä, nautintoa ja hellyyttä.”

Ottensen-Jensen (s. 2.1.1886 k.4.9.1973) oli norjalaissyntyinen ruotsalainen seksuaalioikeusaktivisti, kirjailija ja feministi, jonka ajatukset olivat hänen aikanaan poikkeuksellisen radikaaleja, mutta samoista asioista taistellaan maailmassa edelleen.

RFSU:n toiminta-ajatuksena on kehittää laadukkaita tuotteita, jotka tuovat ihmisten seksielämään iloa ja turvallisuutta sekä parantavat kehollista hyvinvointia ja elämisen laatua.

RFSU AB, jonka tytäryhtiö on Suomen RFSU Oy, tuottaa omistajalleen, RFSU-järjestölle (Riksförbundet för Sexuell Upplysning), taloudellisia resursseja kansalliseen ja kansainväliseen tiedotus-, koulutus- ja mielipiteenmuokkaustyöhön, joka edistää ihmisten oikeutta päättää itse omasta kehostaan, seksuaalisuudestaan ja identiteetistään. RFSU on tehnyt tätä työtä vuodesta 1933

Me ollaan niin samanlaisia

Kuta kauemmin elää, sitä selkeämmin näkee ja huomaa sen, kuinka samanlaisia me kaikki olemme, vaikka olemmekin tietysti yksilöitä ja erilaisia. Ei ole huolta tai ongelmaa, jonka kanssa olisimme yksin maailmassa. Mikään ei ole outoa eikä hävettävää, ei ainakaan limakalvojen kuivuus. Ja kaikki tietävät, että kun kaikki luistaa, on hauskempaa!

Terveisin

Hanna

P.S. sen suojatien jonka ylitin varhain sunnuntai aamuna, ei olisi tarvinnut olla niin liukas. Nyt sujuu elo polvea parannellessa!

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Tytti 15.04.2021

  Kiitos hyvästä kirjoituksestasi liukuvoiteista. Olen käyttänyt liukuvoiteita ja ne tuovat kyllä helpotusta elämään. Tämä tuote on minulle uutuus ja menee ostoslistalle. Kaunista kevättä!

  Vastaa
  • Hanna 16.04.2021

   Kiitos! Minusta tuntuu että kaikesta oikeasti tärkeistä jutuista puhutaan liian vähän. Kaikki helpotus elämään on hyvästä!
   Onnen kevättä sinulle ❤️
   Hanna

   Vastaa