Kaupallisessa yhteistyössä Oatlyn kanssa tein kaalilaatikkoa uuden sadon kaalista
Kaalilaatikko uuden sadon kaalista on suussa sulava herkku. Vaikka on se ihanaa kyllä koko vuoden, vaikka kaali ei myöhemmin olekaan niin pehmeää ja virkeää. Silloin laatikkoa täytyy vaan haudutella hiukan kauemmin, jotta kaali muuttuu pehmeäksi ja makeaksi.
Kun olin vasta muuttanut pois lapsuudenkodistani, päätin tehdä elämäni ensimmäisen kerran kaalilaatikkoa ihan itse. Keittokirjan resepti ei kuitenkaan houkutellut. Se ei luettuna maistunut juuri keittokirjan kantta maistuvammalta. Niinpä päätin tehdä laatikon omalla tavallani ja laatikosta tuli heti yksi bravureistani. Samalla ohjeella olen tehnyt sitä siitä pitäen.
Maailma kuitenkin muuttuu ja ilmasto lämpenee, mutta kaalilaatikkoni maku ei muutu. Eikä koostumus. Se on edelleen suussa sulavaa, pehmeää ja sen huonoin ominaisuus on se, että vuoka tyhjenee liian nopeasti. Ja jos herää yöllä tietäen, että sitä vielä on jääkaapissa, on pakko nousta ja riipaista sitä muutama lusikallinen suuhun.
On ihanaa, että kaurasta on voitu kehittää raikkaita tuotteita, jotka maistuvat hyvältä. Kukaan ei ole huomannut ainesosien muutosta, mutta kun kuulevat mitä syövät, tulevat vielä onnellisemmiksi, koska tuntuu niin hyvältä, kun hiilijalanjälkeä saa kutistettua. Se onkin itse asiassa tämän ruuan paras mauste. Muita mausteita on makea soijakastike, siirappi, valkosipuli, suola ja mustapippuri. Täältä löytyy lisää tuttuja reseptejä pieni keittokirjallinen.
iMat Vispi ja iMat Fraiche on loistavia jääkaapin perustuotteita. Niiden maku on raikas ja ne tuovat ruokiin kermamaisen pehmeyden. Juuri sellaisen, suussa sulavan, johon olemme lapsuudenkodin ruuissa tottuneet. Lisäksi mulle on tärkeää, että kasviperäisinä tuotteina, ne ovat ystävällisiä ilmastolle.
Ja sitten reseptiin!
Kaalilaatikko uuden sadon kaalista
Uuni 200 °C n.30 min
2 pientä uuden sadon kaalia n. 1 kg
4+2valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
4 dl kypsää pitkäjyväistä riisiä (2dl raakaa)
4dl kasvislientä
400g Härkistä
1/2 dl Ketjap Manis soijakastiketta (makea soijakastike)
2 rkl siirappia
suolaa
mustapippuria myllystä
2,5 dl iMat Vispiä
2 dl iMAt Fraichea
Valmistuksessa on tärkeää silputa kaali ihan pieneksi. Minä teen sen veitsellä, mutta sen voi myös silputa monitoimikoneessa tai mandoliinilla.
Leikkaa kaalit neljään osaan, viipaloi neljännekset terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi ja silppua viipaleet pieneksi silpuksi. Se käy näppärästi ja nopeasti.
Laita rautapata tai muu suuri pata liedelle keskilämmölle. Lisää pataan loraus öljyä ja neljä valosipulin kynttä suikaloituina.
Pyöritä valkosipulia padassa puoli minuuttia ja lisää sitten pari kourallista silputtua kaalia pataan. Sekoittele kaalia, kunnes se hiukan rentoutuu ja lisää sitten taas muutama kourallinen ja tee samoin, kunnes kaikki kaali on padassa. Hauduttele kaalia padassa sekoitellen, kunnes kaikki kaali on hiukan läpikuultavaa ja pehmeää.
Keitä samalla riisi kasvisliemessä ja pilko Härkis pieneksi muruksi.
Lisää kypsä riisi ja silputtu Härkis kaalin joukkoon.
Laita iMat Vispi ja iMat Fraivhe kulhoon ja sekoita ne keskenään, lisää joukkoon Ketjap Manis soijakastike ja siirappi ja kaada seos kaalipataan. Sekoita hyvin. Mausta vielä makusi mukaisella määrällä mustapippuria ja suolaa. Maistele!
Kaada kaaliseos öljyllä pyyhkäistyyn matalaan uunivuokaan ja paista sitä 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia ja herkku on valmis!
Tarjoa kaalilaatikon kanssa puolukoita tai puolukkasurvosta.
Vinkki: Voit korvata Härkiksen sienillä. Paista tuoreet sienet öljyssä valkosipulin kanssa erikseen ennen kuin lisäät ne kaalin joukkoon.
Joko muuten kokeilit leipoa ihanan Juhlakakun? Sen ohje on täällä.
Iloa kokkaamiseen ja herkkuhetkiä ruokapöytään.
Blogia saa mielellään jakaa.
Hanna
Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin ⎮FB ⎮FB-blogi⎮