Suussa sulavat blondiet – kuorrute maustetaan syreenisiirapilla

Blondiet.

Syreenit kukkivat ihanasti tuoksuen – on viimein kesä! Vangitsin ihanan syreenin maun siirappiin. Maustoin ihanat blondiet syreenisiirapilla ja syreenin kukilla. Voiko olla ihanampaa kesäisen kahvipöydän herkkää herkkua?

Blondie on brownien vaalea versio, jossa suklaan sijaan käytetään valkosuklaata. Tällä reseptillä syntyy blondiet, joiden pohja karamellisoituu ja maku on rikas ja täyteläinen ja niin hyvä, että on pakko ottaa toinen ja kolmaskin pala.

Hyvä siirappi ei synny hetkessä, vaan sen täytyy tekeytyä muutamia tunteja, joten aloita siirapista heti aamulla, jolloin kukatkin on parasta kerätä.

Siirappia voi käyttää leivonnaisten lisäksi maustamaan kesäisiä juomia.

Syreenisiirappi

2 dl vettä

2 dl sokeria

3 dl syreenin kukkia

2 rkl sitruunan mehua

5 mustikkaa (ei välttämätön)

Nypi syreenin kukat irti kukkatertuista. Ota tarkasti pois myös pieni vihreä kukan varsi, siitä tulee siirappiin kitkerää makua.

Laita kukat lankasiivilään ja huuhtele kukat runsaassa kylmässä vedessä hellästi.

Sekoita kattilassa vesi ja sokeri ja kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri sulaa.

Lisää joukkoon syreeninkukat, sitruunan mehu sekä mustikat väriä antamaan, jos haluat. Anna seoksen hautua viisi minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Laita kansi päälle ja anna seoksen hautua vielä 3-8 tuntia.

Siivilöi kukat pois siirapista ja säilö siirappi tiiviiseen pulloon. Käytä mausteena kakuissa ja juomissa.

Blondiet.

Blondiet

Uuni 180 °C

Vuoka 20 x 30 cm 

250 g voita

150 valkosuklaata, rouhittuna

300 g (n.3,5 dl) sokeria

4 suurta kananmunaa, huoneenlämpöisinä

2 tl vaniljauutetta

200 g (n. 3 dl) vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

175 g valkosuklaahippuja

Valmistele vuoka vuoraamalla se leivinpaperilla, anna paperin tulla reunojen yli, niin saat nostettua leivonnaisen helposti pois vuoasta.

Laita valkosuklaapalat ja voi mikron kestävään kulhoon ja kuumenna ilman kupua 350 W noin 30 s kerrallaan, sekoita ja jatka, kunnes suklaa on sulanut tai sulata voi ja valkosuklaa vesihauteessa liedellä. 

Sekoita sulaan seokseen sokeri ja vaniljauute. Lisää sitten munat yksitellen hyvin vatkaten. Tässä vaiheessa taikina voi näyttää juoksettuneelta, mutta ei hätää, se asettuu, kun joukkoon lisätään jauhot.

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan. Kääntele lopuksi joukkoon vielä valkosuklaahiput. 

Levitä taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 30-40 min. Peitä blondie paistamisen puolessa välissä foliolla, ettei pinta tummu liikaa. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun jää löysää taikinaa, kakku on raaka, mutta jos siihen tarttuu kakun muruja, se on kypsä. Blondie on tahmeaa ja taikina karamellisoituu, joten sitä jää aina jonkin verran puutikkuun. Älä ylipaista!

Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia vuoassa ja nosta se sitten leivinpaperin avulla ritilän päälle jäähtymään kokonaan.

Kuorrutus

200 g maustamatonta täysrasvaista tuorejuustoa (käytin Philadelphiaa)

60 g huoneenlämpöistä voita

50 g valkosuklaata sulatettuna ja hiukan jäähdytettynä

2-3 tl syreenisiirappia (maistele!)

1/2 tl vaniljauutetta

Tee kuorrute

Sulata ja valkosuklaa ja anna sen jäähtyä hiukan. Vatkaa voi ja tuorejuusto yhteen notkeaksi kuorrutteeksi, lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa ja mausta seos vaniljalla ja syreenisiirapilla. Koska syreenin kukat maistuvat erilaisilta eri pensaissa, maistele kuorrutetta. Blondiet ovat makeita, joten kuorrutteessa saa olla hiukan särmää.

Leivitä kuorrute täysin jäähtyneen kakun pinnalle. Laita ensin aivan ohut kerros kuorrutetta kakulle, jolla kiinnität kakun pinnan. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin ja levitä sitten loput kuorrutteesta kakulle.

Leikkaa kakku samankokoisiksi paloiksi ja koristele syreenin kukilla.

Blogia saa mielellään jakaa.

Hanna

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *