Raparperiaika! Kuinka ihanaa! Kakussa on raparperia ja vaniljaa. Leivon täytekakun tyttärelleni syntymäpäivän kunniaksi. Leivoin sen gluteenittomana, mutta kakkupohjaksi käy tietenkin myös ihan tavallinen sokerikakkupohja, jossa on yhtä paljon sokeria, kananmunia ja vehnäjauhoja vetomitoissa mitattuna. Eli se perinteinen juttu – lasillinen munia, sokeria ja jauhoja. Tässä tapauksessa kolmesta munasta tehtynä.
Tein tämän kakun 15 cm vuokaan, joka on minusta tosi kiva koko, korkea ja kapea eikä liian suuri, kun syöjiä ei ole paljon. Valmis kakku on tällöin kolmekerroksinen. Jos käyttää 18 cm vuokaa tällä ohjeella tulee kaksikerroksin kakku.
Raparperi ja vanilja on herkullinen yhdistelmä ja tämä kakku on helppo ja ihan perinteinen mehevä suomalainen täytekakku. Jos haluat leipoa mehevän raparperipiirakan löydät siihen parhaan ohjeen täältä!
Raparperitäytekakku
15-18 cm vuoka
Gluteeniton kakkupohja
3 kananmunaa
¾ dl sokeria
1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta. Käytin Agata 1 jauhoja
½ tl leivinjauhetta
Tavallinen kakkupohja
3 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran
Voitele kakkuvuoka huolellisesti tai peitä vuoan pohja leivinpaperista leikatulla pyörylällä ja leikkaa reunoille suikaleet leivinpaperista.
Lämmitä uuni 170 asteeseen.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun taikinasta valutettu kuvio pysyy hetken taikinan pinnalla.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos varovasti munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alimmalla ritilällä n. 30 min uunista riippuen, kunnes puutikkuun ei tartu taikinaa, kun sen pistää keskelle kakkua. Kypsyyden näkee myös siitä, että kakku on irronnut vuoan reunoilta.
Ana kakun jäähtyä vuoassa n. 10 min minuuttia ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään kokonaan.
Raparperihilloke
500 g raparperia 1 cm paloina
2 dl sokeria
1 tl vaniljapastaa
Laita kaikki ainekset kattilaan ja laita levy keskilämmölle. Sekoita aluksi ja tarkkaile keitosta siihen asti, että neste irtoaa raparpereista. Anna sitten kiehua ihan hiljalleen, kunnes raparperinpalat ovat täysin pehmeät ja osittain hajonneet. Ota liedeltä ja jäähdytä.
Vaniljakiisseli
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2 tl perunajauhoja
1 tl vaniljapastaa
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehumapisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon vanilja ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.
Kostutus
Vettä
Sitruunan mehua
Kuorrutus
3dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
Loput vaniljakiisselistä
1 tl vaniljapastaa
Runsaasti marjoja ja syötäviä kukkia
Kakun kokoaminen
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi, lisää joukkoon loput vaniljakiisselistä ja mausta sokerilla ja vaniljalla.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen tai kolmeen kerrokseen, riippuen vuoan koosta.
Kokoa kakku joko käyttämääsi kakkuvuokaan tai kun olet täyttänyt kakun kiedo sen ympärille leivinpaperia ja kiinnitä paperi nuppineuloilla napakaksi tueksi.
Kostuta ensimmäinen kerros sitruunamehulla ja pursota sen reunaa pitkin yksi kierros kuorrutetta. Se pitää täytteen paikoillaan, ettei se valu kerrosten välistä ulos.
Laita kakkupohjalle runsaasti rapparperihilloketta ja sen päälle reilusti vaniljakiisseliä.
Nosta ensimmäisen kerroksen päälle toinen kakkupohja ja täytä samoin kuin edellinen (Jos paistoit pohjan 18 cm vuoassa ja sinun kakussasi on kaksi kerrosta, jätä tämä vaihe väliin)
Nosta päällimmäinen kerros paikoilleen ja kostuta sekin.
Laita kakku tekeytymään jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi ja laita päälle kevyt paino, esim. pieni lautanen.
Kuorruta kakku pursottamalla kuorrutusta ensin reunoille ja sitten kakun päälle ja tasoita kuorrutus lastalla. Pursota halutessasi ruusukkeita tai vain palloja kuorrutteesta.
Koristele kakku marjoilla ja syötävillä kukilla.
Blogia saa mielellään jakaa.
Hanna
Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin ⎮FB ⎮FB-blogi⎮