Uudistin upeasti meidän vanhan ruokapöydän Carraran marmorilla

Yhteistyössä Ylämaan Graniitin kanssa.

Ruokapöydän uusi elämä – puu vaihtui Carraran valkoiseen marmoriin. Kaikki alkoi oikeastaan pienestä väärinkäsityksestä, kun puhuin tyttäreni kanssa puhelimessa. Maalailin hänelle ideaa siitä, että asentaisin keittöön yhden kivitason päälle marmorilevyn. Tyttäreni ymmärsi, että tarkoitin ruokapöytäämme ja samalla tajusin sen. Loistava idea! Paras mahdollinen! Unelmien marmoripöytä!

Marmoripöytä.
Siinä se on – vanha pöytä – uusi kansi

Meillä on ollut sama pöytä siitä lähtien kun muutimme tähän remontoimaamme vanhaan puutaloon 23 vuotta sitten. Teetimme sen mittojen mukaan Juvissa. Halusin että pöytä on paitsi pitkä, myös leveä niin, että sille on iloa kattaa kauniisti. Sopivaksi mitaksi määrittelin 255 x 110 cm ja ihanasti se onkin toiminut kaikki nämä vuodet, suuret ja pienet juhlat, aamiaiset ja päivälliset. Se kokoaa yhteen perheen, suvun ja vieraat. Mutta!

Tämä pöytä on palvellut meitä 23 vuotta tällaisenaan. Se on ollut hyvä, mutta nyt sen puunsyykuviot alkoivat rasittaa silmääni.

Olen kyllästynyt sen pintaan. Halusin jotakin uutta ja selasin pöytävaihtoehtoja syttymättä oikein mihinkään. Tämä puhelinkeskustelun väärinkäsitys tuli täydelliseen hetkeen. Pöytämme on niin jykevä, etten epäillyt hetkeäkään, etteikö se kestäisi marmorilevyn painoa päällään. Ei siis mitään uutta pöytää, vaan vanhasta uusi.

Ei uusi vaan Carraran marmorilla uudistettu pöytä

Otin yhteyttä Ylämaan Graniittiin ja he innostuivat asiasta. Vaihtoehtoja oli kaksi joko kiiltävä tai mattapintainen marmori. Kiillotetusta pinnasta kiiltoa voivat viedä kaikki aineet missä on sitruunahappoa tai ovat muuten happamia. Se ei kuulostanut hyvältä, joten jo senkin vuoksi valitsin marmoriin mattapinnan.

Marmoripöytä.
Kuinka kauniisti valo leikkii marmorin pinnalla! Se on niin suuri ilo!

Marmori on huokoinen kivi, joka imee helposti itseensä väriä voimakkaista ruoka-aineista kuten punajuuresta ja mustikasta, joten tahrat on syytä pyyhkiä pinnalta heti. Tosin tahroista ja elämästä patinoitunut marmoripinta on upea – siinä on charmia ja luonnetta.

Niin sitten laitetiin tilaus sisään pöytälevyn kokoisesta palasta Carraran marmoria ja aloin jännittää miltä se näyttäisi. Pelkäsin että kristallikruunut näyttäisivät liian pompööseiltä marmorikannen yläpuolella ja aloin miettiä jo uusia valaisimiakin. Myös tuolit askarruttivat – sopisivatko ne edelleen marmoripöydän ympärille…

Kun pöytälevy sitten oli tulossa, täytyi vielä ratkaista sen nostaminen vanhan pöydän päälle. Taso painaa 160kg, joten ihan yksinkertaista sen siirtäminen asentajien autosta sisälle ei olisi. Mutta se ratkesi yksinkertaisesti muuttofirman avulla. Aina ei tule ajatelleeksi, että muuttofirman ei tarvitse muuttaa, he voivat myös kantaa yksittäisiä raskaita asioita.

Jännitys oli kyllä huipussaan, kun pöytälevy sitten saapui. Olin kuurannut puisen pöydän kannen puhtaaksi ja kuivaksi ja siirtänyt tuolit pois. Muuta en oikein voinutkaan tehdä. Asentajat auttoivat irrottamaan kristallikruunut katosta, se ei ole haastava homma ollenkaan, kun vaan tietää paikan johon ne voi ripustaa odottamaan. Meillä on pari koukkua katossa muualla, johon ne on helppoa laittaa. Niitä siirrellään usein, kun meillä kuvataan jotakin.

Onko alusta suora?

Kivilevy olisi voinut liimata pöytään kiinni, mutta minusta se olisi ollut turhaa. Ei 160 kiloa niin vaan lipsahda paikoiltaan. Vanhan pöytälevyn päälle laitettiin huonekalujen jalkoihin tarkoitettuja huopapaloja – siinä kaikki.

Siinä se on!
Marmoripöytä.
Kohta pöytälevy kääntyy huopatassujen päälle
Kohta se on siinä!

Sitten tulivat Niemen pojat ja on sanottava, että oli nautinnollista katsottavaa, kun voimakkaat miehet niin kevyesti ja taiten kantoivat levyn ruokasaliin ja hellästi laskivat marmorin pöydän päälle. Siinä olivat sekä asentajat että muuttomiehet kyllä todella taitavia ja niinhän oli vankka puupöytä muuttunut marmoripöydäksi. Ja että rakastin sitä aivan saman tien. Hullaannuin!

Marmoripöytä – siinä se on!

Siinä se on!
Mielestäni vanhat tuolit ja valaisimet sopivat pöydän kanssa hyvin.
Marmoripöytä.
Carrara marmorin elävä pinta on niin niin kaunis
Marmoripöytä.

Ylämaan Graniitin toimittama Bianco Carrara on kaunis, hillitty, tyylikäs ja ihana. Vanhat valaisimet ja tuolit sen seuraan aivan täydellisesti ja olen iloinnut uudistetusta pöydästämme joka ikinen päivä. Pöydän pinta on edelleen neitseellisen puhdas ja sen himmeä mattakiilto ja virtaava kuvio ovat sanomattoman kauniit. Kaikki mitä pöydälle laittaa muuttuu astetta kauniimmaksi. Se ei riitele minkään toisen materiaalin kanssa ja on upea alusta kaikenlaisille kattauksille, kukille ja esineille.  

Vietämme pöydän ääressä paljon aikaa. Luemme siinä Hesarin joka aamu ja syömme siinä kaikki ateriat. Sen päällä on helppoa kuvata kauniita kuvia ihan mistä tahansa ja se on helppo puhdistaa vain kostealla pyyhkimällä. Kyllä oli hyvä väärinkäsitys siinä puhelussa!

En vaihtele sisustusta usein. Samat huonekalut ovat olleet meillä niin kauan kuin olemme asuneet tässä talossa eli 23 vuotta ja monet ovat vielä sitäkin vanhempia ja ovat olleet matkassa vielä tovin kauemmin. Uskon että tämä pöytä tulee olemaan tällaisenaan meillä niin kauna, kun asumme tässä talossa. Ja olen siitä äärettömän onnellinen!

Kiitos seurasta – lisää sisustusjuttuja on tulossa – blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen.

Pöytälevy

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

 1. Hanne 30.10.2021

  Upea pöytä, mieletön idea!

  Kiva, että mainitsit blogisi instassa. En ole jostain syystä löytänyt tänne aiemmin. Luettavaa siis riittää, en malta odottaa 🙂

  Vastaa
  • Hanna 30.10.2021

   Hei Hanne!
   Kiitos – ollaan kyllä itsekin tyytyväisiä pöytään! Se tuo iloa joka päivä – siinähän me vietetään eniten aikaa kotona, jos sänkyä ei lasketa mukaan.
   Ihanaa viikonloppua!
   Hanna

   Vastaa
 2. […] Uudistin upeasti meidän vanhan ruokapöydän Carraran marmorilla […]

  Vastaa