Entä jos ei näkisi?

Kaupallinen yhteistyö: Specsavers

Oli aikamoinen shokki, kun tajusin etten näe lukea karttaa. Enkä tuoteselostetta vitamiinipurkista. Ja lopulta se, kun en erottanut suihkussa kumpi on shampoo- ja kumpi hoitoainepullo. Olin täyttänyt 45-vuotta ja oli aika hankkia silmälasit. Inhosin niitä ja häpesin sitä että inhosin, sillä kahdella kolmesta tyttärestäni oli ollut silmälasit teinivuosista lähtien. Yhtäkkiä tajusin, kuinka tärkeää on, että lasit ovat kivat, kun ne keikkuvat nokalla kokoajan. Nyt omalla nokallani on keikkuneet kakkulat jo yli kymmenen vuotta! (Huh miten aika lentää!) Nyt vasta olen sinut niiden kanssa, olosuhteiden pakosta – en selviä ilman mitenkään.

284 mljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kärsii näköön liittyvistä ongelmista ja 90% näistä asuu kehitysmaissa.

Mun uusi T-paita :)
Mun uusi T-paita 🙂

Mitä tapahtuu, kun ei näe? Ei voi opiskella eikä voi tehdä työtä. Muun muassa. Ei voi lukea, korjata taloa, ommella, ottaa tikkua pois sormesta tai nähdä kuka tulee vastaan.

Silmälasien hankinta Suomessa ei yleensä ole mikään ongelma. Optikkoja on kaikkialla, silmälaseja saa kioskeistakin ja esimerkiksi tietokoneen ja puhelimen fonttikokoa voi muuttaa tarpeen mukaan. Mutta kehitysmaissa se on suuri ongelma.

Sitä ongelmaa olen nyt lähdössä omalta osaltani lievittämään pienellä panostuksellani Tansaniaan Dar es Salamiin marraskuun lopulla. Minun matkalaukussani mukaan lähtee noin 250:t käytetyt silmälasit. Tarpeettomia laseja on kerätty Spacsaversin liikkeissä ja nyt lasit on talkoovoimin lajiteltu ja mitattu Tansaniaan vietäviksi.

Silmälasikoteiloita ei oteta mukaan, koska ne painavat liikaa. Lasit pakataan muovipusseihin
Silmälasikoteiloita ei oteta mukaan, koska ne painavat liikaa. Lasit pakataan muovipusseihin
Tässä on mun lasit, ne lähtevät Tansaniaan myös!
Tässä on mun lasit, ne lähtevät Tansaniaan myös!
Tarpeettomiksi käyneitä laseja voi viedä ympäri vuoden Specsaversin liikkeisiin.
Tarpeettomiksi käyneitä laseja voi viedä ympäri vuoden Specsaversin liikkeisiin.
Jokaisessa laatikossa on yhden matkaan lähtevän matkalaukkuun laitettavat lasit
Jokaisessa laatikossa on yhden matkaan lähtevän matkalaukkuun laitettavat lasit
Laseja mitataan talkoovoimin
Laseja mitataan talkoovoimin
Nämä lasit minä pakkaan omaan matkalaukkuuni ja vien mukanani Dar es Salaamiin
Nämä lasit minä pakkaan omaan matkalaukkuuni ja vien mukanani Dar es Salaamiin

On mielettömän hienoa päästä mukaan auttamaan tässä projektissa. Toivon että voin auttaa mukaan lähteviä optikkoja kaikin mahdollisin tavoin perillä, sillä siellä tulee olemaan kiire. Viime vuonna samanlaisella matkalla tehtiin jokaisen päivän aikana keskimäärin 120 näöntutkimusta ja yhteensä reilu tuhat ihmistä sai silmälasit. Nyt mukaan lähtee 2000 paria silmälaseja, mukana on myös lasten silmälaseja ja aurinkolaseja. Se hetki kun ihminen alkaa yhtäkkiä lasien ansiosta nähdä on varmasti ihana. Sumea muuttuu skarpiksi. Voi tehdä asioita, joita ei ennen pystynyt.

Tarpeettomia silmälaseja otetaan ympäri vuoden vastaan Spacsaversin liikkeissä. Nyt mukaan lähtevät lasit on jo pakattu ja valittu, mutta tätä työtä tehdään jatkuvasti, joten jos sinulla tai lapsellasi on lasit joilla ei ole käyttöä, vie ne lähimpään Specsaversin liikkeeseen ja teet hienon työn. Pieni vaiva – iso apu ja hyöty.

Marina on minun optikkoni ja on mitannut satoja lahjoitettuja laseja. Hän tulee myös matkalle mukaan. Meillä on muutakin yhteistä - samanlaiset prillit! :)
Marina on minun optikkoni ja on mitannut satoja lahjoitettuja laseja. Hän tulee myös matkalle mukaan. Meillä on muutakin yhteistä – samanlaiset prillit! 🙂

Palaan aiheeseen Dar es Salamista kuukauden kulutta. Matkasta tulee varmaan hieno, sillä kaikki ovat mukana suurella sydämellä ja on hienoa, että joku lahjoittaa lasinsa ja joku ammattitaitonsa toisen ihmisen hyväksi.

Onni on näkevät silmät, tekevät kädet ja hyvä sydän

Pus

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommenttia

  1. mirka 03.11.2015

    Ihanaa matkaa, Dar Es Salaam on kiva kaupunki.
    Sieltähän pääsee myös pikaliipparilla näppärästi parissa tunnissa Sanzi Barille jos on yhtään ylimäärästä aikaa 🙂

    Vastaa