Nolot tunnustukset

Kukko:

Hyvää huomenta, punahilkka!

Miltäs se maistuu kahvitilkka?

Kana:

Ah, se on aivan liian kuumaa,

kieltäni polttaa, päätäni huumaa.

Kukko:

Kahvi on hyvää – mitä mä kuulen?

Huonolla tuulella, rouvani, luulen.

Kana:

Eipä se olisi kumma lainkaan,

voi mitä unissa nähdä sainkaan!

Kukko:

Kerro se mulle, kullanmuru,

kertoen aina haihtuu suru.

Kana:

Mull’ oli piilossa pesä uusi,

munia siinä jo viisi, kuusi.

Lapset sen löysivät, ai, ai, ai!

Rintani haikean haavan sai.

Kukko:

Rauhoitu, rauhoitu, armas Lotta,

eihän se ollut edes totta.

Immi Hellen

Tiedättekö tämän lorun? Mummini luritteli sitä minulle usein. Se tuli mieleeni tänään, kun olin palaverissa ja sain valita otanko kahvini pahvimukiin vai oikeaan kuppiin. Paljastan nyt teille karmeat kahvitapani. Saatte nauraa, mutta nauraessanne muistakaa kuinka pirullista on, kun suu palaa!

En tiedä vihaavatko kaikki ihmiset suun palamista samalla tavalla ja onko ihmisten suut yhtä herkkiä keskenään, mutta minulla on palamiskammo. Voisiko asialla olla jotain tekemistä sairastamani suusyövän kanssa? Sitä en tiedä. Muistan hyvin kun olin nuori ja asuin lapsuuden kodissani ja äiti aina maistatti minulla keitoksiaan. Lusikka läheni suutani ja minä kammoksuin sen lähestymistä. Halusin lusikan omaan käteeni ja kokeilin varovasti lämpötilaa.

Nykyään on joku rasittava intohimo keitellä tavallista suodatinkahvia keittimellä, joka keittää aivan hysteerisen kuumaa kahvia. Kahvi tippuu lasikannuun, joka on kuumalla levyllä ja tietysti ensimmäiset tipat lähes palavat kannun pohjaan ja kahvi saa siitä oman erityismakunsa, josta minä en pidä. (Älkää suuttuko minulle – kukin juokoon kahvinsa kuten haluaa, tämä on minun kokemukseni ja tulette huomaamaan, että olen vähän omituinen tässä kahvi asiassa)

Tämä tulisen kuuma kahvi on painajaiseni. Kun kaadan sen kuppiin, kuppi tulee tulikuumaksi ja poltan siihen jo heti kättelyssä sormeni. Seuraavaksi palavat huulet, sitten kieli ja lopuksi somasti kurkku. Se on hirvittävää.

Ai miksi en odota että kahvi jäähtyy? Siinäpä se, olen ahne, hosun ja olen aina kiireessä. Ja se kahvihan ei jäähdy millään ilveellä. Paitsi että olen tietysti keksinyt omat konstini kuinka sen saa jäähtymään….

Olen matkustanut aika paljon U.S.A:ssa ja esimerkiksi Starbucksissa kahvi yleensä tarjoillaan pahvimukista. Paitsi että se maistuu pahvilta se ei jäähdy missään järkevässä ajassa juomakelpoiseksi. Hain siellä toisen mukin ja aloin erittäin nolosti läträtä kahviani mukista toiseen. Kaadoin ja vatkasin kahviani edes takasin ja toivoin, että se jäähtyisi lopulta juomakelpoiseksi. Monta kertaa ostin Starbucksista oikean mukin ja roudasin sitä mukanani laukussa koko matkan ajan.

Nykyään olen tullut täysin häpeämättömäksi kahvin kanssa läträämisen kanssa. Teen sitä aivan joka paikassa ja noh… siitä seuraa yhtä ja toista.

Mokaustyyli

I love me – messuilla olin pressihuoneessa kahvilla. Liian kuumaa. Liian kiire. No eipä mitään hain kaksi muovimukia ja kaadoin juoman toiseen. Mitä tapahtui? MUKI SULI! Hahahahaah! Voi nolouden ylistys…muki vajui ja kutistui ja kahvi valui pöydälle ja siitä pehmustetulle tuolille… Anteeksi messukeskus.

Klassinen kupin jäähdytys -tyyli

Maanantaina olin ravintolassa syömässä ja jälleen tulikuuma kahvi. Ei se jäähtynyt ja huvitti jo lähteä kotiin. Kaadoin kahvin vesilasiini. Sitten kaadoin karahvista jäävettä kahvikuppiin. Odotin, että kuppi tuli kylmäksi. Join veden ja kaadoin kahvin vesilasista kuppiin jolloin kuppi jäähdytti kahvin Jeij!

(Pahaksi onneksi tarjoilija käveli ohi kun kahvi oli vesilasissa ja pelkäsin hänen ajattelevan että olin kaatanut siihen jotain omaa (alkoholi)juomaa kassistani, joten jouduin selittämään koko prosessin hänelle. En ole varma oliko totuus nolompi kuin mahdollinen kuvitelma)

Jäähdytys laivassa

Käyn usein Saarenmaalla ja laivassa kahvi tarjoillaan pahvimukeista. Otan jälkiruoka-/murokulhon ja kaadan kahvin siihen. Toimii kuten ranskalainen maitokahvikulho – lämmittää kädet samalla.

Tarjolla vain pahvimukeja –tyyli

Tämä on paha. On vain yksi vaihtoehto. Jäähdyttää kahvi maidolla. Mutta se on mielestäni pahaa. Teen siitä hyvää (vähintään) kuudella sokeripalalla. Se on ihanaa! Kuin karamelli. Ja lihottavaa ja epäterveellistä….

Älkää katsoko tänne –tyyli

Tämä on ylivoimaisesti pahin. Tapahtui tänään Cafe Ekbergillä keskellä salia olevassa pöydässä. Hain kahvin seisovasta lounaspöydästä. Oikea kuppi, vieläpä oikein kaunis ja ihanan laakea muodoltaan. Sellaisessa kahvi jäähtyy nopeaan. Nostin kupin huulilleni ja taivas – se oli tulikuumaa. Ja juoma jo suussa. Tajuan heti mitä tapahtuu, suu paloi jo ja kohta palaa kurkku! Pidin kupin huulillani ja annoin tulikuuman kahvin valua sinne takaisin. Häpeä.

Muita kahvivammojani ovat etten halua juoda kahvia:

Lasista (ei jäähdy)

Mustasta kupista (ei näy)

Laihana (pahaa ja jonnin joutavaa)

Niin että sen päällä on maitovaahtoa (ei jäähdy)

Maustettuna millään mausteella kuten kardemumma, vanilja, suola tai sokeri (pulla pullana kahvi kahvina)

Paksureunaisesta kupista (ei tunnu kivalta suussa)

Että näin. Mutta lupaan, jos kutsut minut kahville, käyttäydyn ihan nätisti, enkä marmata mistään. Mutta JOS saan valita, valitsen.

Hyvää iltaa ja kaunista huomenta – kylmä kahvi kaunistaa!

Pus

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 kommenttia

 1. Maija 04.11.2015

  Ihanan sekoboltsia!

  Vastaa
  • hannasumari 04.11.2015

   Älä muuta virka! just sitä Maija! 😀
   Hanna

   Vastaa
 2. Riitta Sahanen 05.11.2015

  Minulla on ihan samat kahvivammat! Ihanaa, että en ole ainoa 🙂
  Riitta

  Vastaa
 3. Pia 06.11.2015

  Aivan mahtavaa! Poltan myös helposti suuni, joten hieman jäähtynyt kahvi, sellaista sen olla pitää. Ja todella, ohutreunainen kuppi – ehdottomasti!

  Vastaa
 4. aimarii 08.11.2015

  Minä olen Immi Hellen fani. Rakastan hänen riimejään. Tämä kukko ja kana runokin on tuttu ja niin tykättävä.
  On sulle sattunutkin kahvin kanssa, mutta kun ei kuumaa voi juoda, niin ei voi. Minä jäähdytän kahvini kerma-maidolla. Ärsyynnyn, jos tien päällä liikkuessa menee kahville ja tarjolla on vain kevytmaitoa ja vielä pahempaa, jos pluttanaa.

  Vastaa
 5. TyrkiJyrki 21.11.2015

  Kylmä vesi on käypä konsti, n. 1cm joko kahvin alle tai päälle, niin minä teen.
  Keittimen kuumuus voi johtua viallisesta keittimestä, korjauta tai osta ihan uusi. Kuuman levyn vanha konsti on laittaa levylle 3 kolikkoa pitämään kannu irti levystä, kokeile ensin vaikka 5 senttisiä, jos ei auta tarpeeksi, niin siten suurempia. Jeps.

  Vastaa
  • hannasumari 21.11.2015

   Kylmä kahvi kaunistaa!

   Hanna

   Vastaa